Herstelbetalingen Surinamers worden heet hangijzer

47

PARAMARIBO, 25 jan – Herstelbetalingen voor de slavernijperiode worden meer dan ooit issue. Dit zegt oud-minister en Afro-Surinaams activist Armand Zunder. De discussie over wel of niet is een gepasseerd station. Aan de orde is wanneer, hoe en aan wie.

Nederland zal hoe dan ook moeten inkomen. De weerstand bij met name Den Haag mag er dan groot zijn, in Suriname worden al de eerste stappen ondernomen. Weliswaar zijn die in de particuliere sfeer. Het wordt “een breed front om op basis van één stem herstelbetalingen te eisen van de Nederlandse regering en Nederlandse ondernemingen”, zegt Zunder tegenover De West.

De beweging zal niet beperkt worden tot nakomelingen van Afrikaanse slaven. Volgens Zunder betreft het een nationale zaak. Onder meer hebben ook Inheemsen te lijden gehad. Het waren immers de eersten die tot slaaf gemaakt werden. De politiek zal het zijne moeten bijdragen. Als voorbeeld geldt Jamaica waar de regering een officiële studie wil naar de mate waarin Jamaicanen zelf herstelbetalingen zien zitten.


47 REACTIES

 1. wat is dit nauw voor onzin…
  slavernij is al meer dan 100 jaar geleden afgeschaft, en dan komen ze nu om herstelbetaling vragen, nu we zeker een financiële crisis hebben.
  Als je geld wilt verdienen, moet je hard werken, want dan kan je alles bereiken.
  Mijn voorouders werden ook als mishandelde trekpaarden behandelt, maar doordat we hard werkten, en dat nog steeds doen, hebben we het wel goed.

  Je kan niet van de Hollanders verwachten dat ze je herstelbetaling geven om de volgende redenen:

  1. Nederland heeft zelf ook te maken met de kredietcrisis, het laatste wat je dan doet is zomaar geld aan het buitenland weggeven.
  2. Nederland heeft vlak na de onafhankelijkheid 3.5 miljard gulden gegeven voor ontwikkeling.
  3. Nederland heeft lang na de onafhankelijkheid voor Suriname gezorgd: ontwikkelingsgeld, advies enz…
  4. De Nederlanders vinden herstelbetaling voor iets wat meer dan 100 jaar geleden is gebeurd onzin. Als je geld wilt zien, moet je gewoon meer werken en minder klagen.


  Maak melding

 2. Ja, natuurlijk. Geld Krijgen!!
  Handjes ophouden, danke wwwell.

  Snap er geen balle meer van. Eerst de kinderen van de slaven en koelies een land van melk en honing geven. vele malen beter van waar ze zijn gehaald. en zak geld van pakweg 2 miljard euro. dat allemaal op een bevolking 250.000 mensen.
  ze maken er een stinkhol van en nu willen ze geld voor het op hun gat zitten en terug kijken naar het verlenen. als juliie even zoveel tijd zouden besteden aan eigen kunnen zouden juliie je hand niet hoeven op te houden.

  SCHANDE voor jullie slavenmentaliteit. krijgen en geleidt worden.


  Maak melding

 3. Nou als het zo stelt, ga het dan halen. Want als je iets waarvan je denkt dat het toekomt niet krijgt moet je het zelf halen toch? Sos kah deng mang diesie habbie inie deng edeh.


  Maak melding

 4. hmm rare jongens die Hollanders.
  300 honderd jaar slavernij daar mag niet over gesproken worden.
  de duitser zijn 5 jaar opbezoek geweest en 60 jaar later nog steeds dat geklaag over de fiets van je opa.
  mogen de surinamers dan ook over het slavernij verleden praten???


  Maak melding

 5. Zolang er alleen gepraat wordt geen probleem.
  Het lijkt mij verstandiger om gewoon te gaan werken en zelf het geld te verdienen.
  Heb je meer aan dan alleen je hand ophouden.
  Dat geld krijg je dan en is in no time op en niemand weet waar het gebleven is.
  Hebben we ook gezien bij die 3,5 miljard.
  Wat is daar van terecht gekomen?
  Ja in de zakken verdwenen van een paar zakkenvullers.


  Maak melding

 6. Natuurlijk mogen surinamers praten over de slavernij, het is gewoon een stuk van ons verleden. Maar als je dan geld wilt zien dan zullen wij hard moeten werken die krijg je niet cadeau. ALS meneer Zunder echt geld wilt zien dan moet hij niet bij de hollanders gaan zoeken. De slavenhouders waren niet de hollanders maar de JODEN want die waren eigenaars van de plantages. Misschien moet meneer Zundert met president OLMERT gaan praten in ISRAEL, wat zijn voorouders geflikt hebben met onze voorouders in Suriname.
  IBO
  IBO


  Maak melding

 7. het is tijd voor gerechtigheid;

  de enige manier om deze bladzijde uit de geschiedenis om te slaan en een nieuw tijdperk in te gaan is door compensatie aan
  de erfgenamen van hen die geleden hebben onder het juk van de slavernij,
  de pijn van het betalen kan nooit groter zijn dan de pijn die onze voorouders gedurende 12 generaties hebben moeten doorstaan.
  de gevolgen van deze periode zijn tot vandaag
  nog merkbaar en voelbaar bij deze groep.


  Maak melding

 8. Zelf hard werken dan hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om aan geld te komen.
  Zeker niet van een land waar menig Surinamer nogal eens op af wil geven.
  Of is hoe de wind waait, waait me jasje


  Maak melding

 9. Een ieder die het slavenverleden enigzins kent, zal het erover eens zijn, dat hetgeen gedurende 300 jaar tijdens de slavernij is gebeurd onmenselijk was en in deze tijd gezien zou worden als een ernstige vorm van schending van de rechten van de mens. Als wij Nederland enigzins kennen, kunnen wij ervan uitgaan, dat zij absoluut niet denken aan herstelbetaling. Nu niet en nooit niet.


  Maak melding

 10. Leer ons hengelen man om zodoende onze eigen vis te vangen, maar maak de mensen alsjeblieft, dantje dantje niet blij met een dode grietjebi.

  Mogelijk kunnen de stakeholders alvast de handen aan de ploeg slaan om niet verder te verkommeren.


  Maak melding

 11. opeens zijn er heel veel hollanders op waterkant.en dat geklaag dat surinamers niet werk.er zijn genoeg hard werkende surinamers.hollanders zitten steeds te klagen dat surinamers niet werken.het bedrijf werk ik werk komen alle surinamers optijd werken gewoon keihard klagen nooit. maar de hollanders maken het heel erg lopen de kantjes ervan af klagen steeds dat zij harder moeten werken, een ieder krijg/heeft even veel werk maar het zijn de hollanders die steeds klagen en om het uur een rook pauze nemen.hollanders klagen altijd over buitenlander/ het weer/balkenende. voor hollanders is een dag niet geklaagt een dag niet geleeft


  Maak melding

 12. @ 1
  Zeer geachte Waarheid. In je posting stel je:

  1. Nederland heeft zelf ook te maken met de kredietcrisis, het laatste wat je dan doet is zomaar geld aan het buitenland weggeven.
  2. Nederland heeft vlak na de onafhankelijkheid 3.5 miljard gulden gegeven voor ontwikkeling.
  3. Nederland heeft lang na de onafhankelijkheid voor Suriname gezorgd: ontwikkelingsgeld, advies enz…
  4. De Nederlanders vinden herstelbetaling voor iets wat meer dan 100 jaar geleden is gebeurd onzin. Als je geld wilt zien, moet je gewoon meer werken en minder klagen.

  Ik wil mijn reactie baseren op de realiteit. Emotie is not done. Ik ga uit dat jij en velen met jou vanuit een oprechte verbazing reageren op ‘herstel betalingen’.

  Over wat, hoeveel en wanneer deze moeten worden ingelost wil ik het niet hebben. Ik wil me concentreren op de feitelijke gevolgen van slavenhandel, slavernij en kolonisatie van Nederland voor de slachtoffers daarvan.

  In tegenstelling tot de gastarbeiders die na de Afrikanen naar Suriname zijn gehaald is de situatie voor de laatst genoemde groep nu meer dan ooit zichtbaar en voelbaar.

  Waarom en waarin verschillende juist deze Afrikaanse afstammelingen zo van anderen. Juist, ze hebben met een andere siruatie te maken gehad. Ik neem aan dat je niet denkt dat ze negatief zijn beinvloed door de Hindoestanen en Javanen.

  De Afrikanen die door Nederland werden vervoerds naar Suriname voor slavernij werden n.l. niet als mensen maar als werktuig behandeld. Hen is alles afgepakt. Ik neem aan dat je niet denkt dat ze hun cultuur, normen, waarden, religie e.d. vrijwillig en spontaan hebben weggedaan.

  Hindoestanen en Javanen mochten hun muziek blijven maken, hun eigen eten behouden, hun religie en kerken eveneens, hun cultuur behouden, hun taal, hun rituelen, gebruiken, normen en waarden.

  Dat is nou het essentiele van een mens dat de Afrikanen is ontnomen. Met alle gevolgen van dien. Hun infra is vernietigd. Nu hebben ze daarom nog steeds problemen in hun emancipatie. Deze schade is dus niet alleen de materiele waarover velen het denken te moeten hebben.Deze immateriele schade is dan ook niet te vergoeden.

  De roep van de nazaten van deze slachtoffers gaat er met name ook om, om dat begrip te verspreiden.

  Op allerlei manieren weigert Nederland n.l. in het hier en nu deze schade te erkennen en doien overeenkomstig yte jandelen om zodoende de faciliteiten beschikbaar te stellen om hen in de gelegenheid te stellen om hun emancipatie ZELF ter hand te nemen.

  Het is dus te eenvoudig en arm om te denken dat deze mensen enkel zitten te bedelen om geld. Het gaat erom dat ze niet gehinderd willen worden door obstakels – die men anderen legt – en het gebruik van mogelijkheden om zaken recht te trekken zonder al te veel problemen beschikbaar stelt.

  Waarom doet men bijvoorbeeld zo moeilijk met het beschikbaar stellen van zendtijd voor de emancipatie van deze groep. Men vraagt geen geld. Men wil zaken zelf ter hand nemen. Ook daarin worden ze geboycot.

  Ik hoop dat jij – Waarheid – en al die andere simpele mensen dit nu wat beter gaat begrijpen. Dank voor die oprechtheid.


  Maak melding

 13. Beste mensen,

  De Nederlandse politiek moet gewoon niets geven aan Suriname. Hebzucht en grote ogen nu de crisis er is. Laten de Surinamers eerst alles op orde zien te krijgen.

  -Eenheid onder de stammen in het binnenland, anders vechten ze allen voor een beetje geld
  – Brunswijk en Bouterse berechten, anders wordt alles weer kapot geschoten
  – infrastructuur in orde maken
  – democratische recht voor een ieder
  -grondrecht van Tigri in orde maken

  Als Suriname wat rustiger is geworden kan men heel veel doen met dat geld voor land en volk.
  DE MENSEN DIE ALS SLAVEN “GEBRUIKT” WAREN ZIJN ALLEN AL DOOD DUS EEN IEDER HEEFT RECHT OP DAT GELD EN ALS EERSTE DE INDIANEN

  Janny


  Maak melding

 14. Dan zou ik eens eerst beginnen bij de mensen die hun eigen broeders hebben verkocht; ‘Zwarten’ die hun eigen mensen hebben verkocht aan de ‘witten’.

  Suriname gooit op deze wijze eigen glazen in. Deze actie zal de Nederlandse overheid doen besluiten om Suriname te negeren. Ik durf te wedden dat in Nederland maar een ‘handjevol’ mensen zijn die bereid zijn om druk uit te oefenen op de Nederlandse overheid. De reden dat Suriname in de warme belangstelling staat is voornamelijk omdat Nederland ruim 350000 Surneds in zich bergt. In ieder moet de Nederlandse overheid geen cent geven aan deze ‘graaiers’; hun voorouders schamen zich nog dieper in het graf voor wat zij gepresteerd hebben met hun bekomen vrijheid.


  Maak melding

 15. Dit is belachelijk.
  Ga jullie ook even naar de Afrikaanse landen vanwaar ons voorouders zijn gehaald ook herstelbetalingen vragen. Die zijn natuurlijk ook debet aan.
  Of durven jullie dat niet. Je moet blij zijn dat jullie nu in Suriname wonen en niet in een Afrikaans land.


  Maak melding

 16. leuk zoals die eerste reactie de zaak denkt weg te poetsen.was hij maar beter geinformeerd.Van die 3.zoveel miljard moest een deel weer betaald worden aan Ned.bedrijven die in Su werken moesten uitvoeren ten bate van de ontwikkeling van het land.enz enz.reageerder ibo dit is o.m.gebeurd met dat beetje geld hoor.in het gaande onderwerp zijn we nu bezig met een schade uitkering aan mensen wiens voorouders geleden hebben van die behandeleing v/d voorouders van denederlandersvan vaNDAAAG. LEES DE VOOROUDERS VAN (WILDERS,RUTTE VERDONK )en meer van dat vvd spulNu even zien wat voor zieligs die aan reactie hierop durven leveren


  Maak melding

 17. zie die 2 miljard ontwikkelingsgeld als matrieeleschade en de herstelbetalingen als letselschade voor de veroorzakte trauma’s emotioneleschade cultuur vervalsing en beroving van eigen indentiteit enz.door daders en medeveranwoordelijken.als je echt hun aandacht wilt trekken moet je het zeker over herstel betalingen hebben.wie schade aanricht behoort de plicht toe ervoor op te draaien.het zal velen zeker niet behagen. bepaalde mensen [ned] hebben er de pest aan om financieel getroffen te worden dan heb je de vingers op de zeere plek.heeft even niks te doen met handen open houden of hard gaan werken. een feit is een feit of je het lust of niet het ligt op je boord ,daar kom je niet onderuit.


  Maak melding

 18. he John,

  De enigen die nog mogen “zeuren” over de fiets die tijdens de oorlog is meegenomen door de Duitsers,zijn de mensen die het zelf hebben meegemaakt. Ik “zeur” toch ook niet over wat ze mijn ouders hebben aangedaan?
  Als wij Suriname herstelbetalingen moeten geven, dan kan Duitsland ook wel vast gaan sparen, en Engeland, Amerika. Enne, moeten in Suriname ook nog niet een paar rekeningen vereffend worden?


  Maak melding

 19. van hard werken is nog niemand ziek geworden.
  Nederland heeft goed gezorgd voor suriname, je zal wel de kost zelf moeten verdienen.
  Want na de onafhankelijkheid heeft flink gefeest en gebeest en toen had men honger, en men was vergeten oh yee er moet eerst gewerkt worden en daarna je verplichtingen voldoen en dan een feestje vieren als je nog geld overheb.


  Maak melding

 20. Ik snap een ding niet:
  De afro afrikaanse nakomelingen hebben een ding gemeen:Niks doen en zo gemakkelijk mogelijk geld krijgen.
  Dr zunderd is daar een van, wat lul je toch man: in suriname wordt op dit moment de slavernij geschiedenis herhaald.
  Weet je hoeveel blanke nederlanders de scepter zwaaien en zeggen wat de afro afrikanen moeten doen.
  Suriname wordt weer van de nederlanders en langzamerhand worden wij weer de slaven van hun: dus zunderd ga je daar maar eens mee bezig houden en trouwens in de slavernij werden de slaven verkocht door jullie eigen afro frikaanse volk voor geld.
  A tang so


  Maak melding

 21. Ik snap het niet , het is al 300 jaar geleden dat er slaven werden gehaald. Tot op heden (zie Afrika) gebeurd hetzelfde. Het lijkt alleen dat de nakomelingen er nog steeds moeite hebben om verder te leven in dit (hun) leven. Ze blijven liever als slachtoffer spelen. Dat is wel jammer.


  Maak melding

 22. De nakomelingen van de slaven moeten niet zeuren over herstelbestalingen voor het geleden leed van hun voorouders.
  Niet zij zijn geslagen, verkracht, vermoord, als werkezels misbruikt, onderdrukt, maar hun voorouders.
  De nakomelingen van de slaven kennen geen greintje trots.

  Nederland is tijdens WOII plat gebombardeerd.
  Duitsland is niet gevraagd om financiële middelen zodat het land weer opgebouwd kon worden.

  De nazaten van de slaven huilen jaar in jaar uit om de behandeling die hun voorouders hebben gehad. Ze klagen op alle andere Surinamers. Zichzelf bekritiseren zullen deze mensen nooit.

  Lees onderstaande artikel en let vooral op de zin: Want als je niet terugtrekt, deng koelie auw tek abra.

  http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2009/jan09/26-01-09/Nat_Remy%20Belliot%20en%20Farah%20Khodabaks%20nieuwe%20Caricom%20jeugdambassadeurs%20.asp

  Wat een negermentaliteit.

  Koelies mogen niets in Suriname. Ze mogen wel hard werken in de landbouw om de monden van deze mensen te voeden.


  Maak melding

 23. Vrouwen zijn nog altijdt slaven van de Creolen. Hoeveel mooie vrouwen worden met kinderen achter gelaten. Praten over slaven en het zelfde nog doen. Veel Creolen hebben geen vader maar een oom. Wanneer zullen de Creolen trouwen?


  Maak melding

 24. als Surinamers geld willen zien zulen ze er gewoon hard voor moeten werken. ik vind het een schande dat surinamers het slavernij verleden gebruiken om geld te krijgen van nederland die volgens mij alang zijn schulden heeft afgelost met ontwikelings hulp.


  Maak melding

 25. Prema van waar de pijn.
  Bello van waar de pijn.
  Wees verstandig laat zij die geen neger wil zijn maar een blakaman zijn zaken oplossen gasten met intens haat willen wij niet zien.


  Maak melding

 26. Zicoeder de 3.5 miljard was om het goed te besteden maar de toenmalige npk regering dacht wat een gigantisch bedrag dit raakt nooit op maar de werkelijkheid is altijd anders. Tenslotte de zwarte afrikaan heeft de andere zwarte aan de hollanders verkocht deze heeft het weer verkocht aan de JOODSE plantage eigenaren. Wilt men geld zien dan moet men deze mensen aanspeken zoals familie cohen, babtista, cordua, fernandes, spong etc.
  IBO


  Maak melding

 27. @27,

  De pijn zit niet bij mij, maar bij de Creolen. Ze moeten hun pijn niet afwentelen op de overige Surinamers, met name de Hindostanen worden door deze mensen niet gerespecteerd.
  Niet ik vraag om eerherstel in de vorm van geld. Geld kan nooit diepe leed vergoeden.

  @13,

  Is jouw reactie de verklaring van het gedrag van de nazaten van de slaven naar de overige Surinamers?

  Ik blijf erbij dat als je zelf zoveel leed ervaar om hetgeen je voorouders is overkomen, dat je juist daardoor gesterkt moet zijn, anderen geen leed te bezorgen.

  Hetgeen je beschrijft in je reactie, mag de reden niet zijn, dat de nakomelingen van de slaven zich zo minachtend gedragen naar andere Surinamers.


  Maak melding

 28. Stupide discussie. De Nederlanders van nu hebben voor het grootste deel niet van doen met de slavenhandelaars. En stel er komt wat geld. Wie moet het dan krijgen? Moet iedereen in SME gaan aantonen dat hij voor x % kind is van slaven. (Dwz dat die afkomstig waren uit afrika en als slaaf verhandeld zijn) En moeten we ook rekening houden met het aantal jaren dat hun voorouders slaaf waren? En krijgen de andere migranten dan niets? Die hebben toch ook onder erbarmelijke onstandigheden geleeft? Ja zelfs een aantal/veel nakomelingen zouden er opgrond van de zware tijd aanspraak op moeten maken.
  Aan de andere kant moeten we niet ook kijken naar hoe de situatie was waaruit ze kwamen. Veel hindostanen waren mogelijk kastenloze, veel Afrikanen waren al slaaf lang voor dat ze naar SME kwamen, etc.

  Een goede beschrijving van de geschiedenis juiog ik toe, erkenning dat er fouten zijn gemaakt ook. Maar een dergelijke eis voor kompensatie. Dat is dom en lachwekkend gebedel.


  Maak melding

 29. Lieve mensen,
  Wat een discussies allemaal. Waarom wil niemand begrijpen dat het pijnlijk en zo erg wreed is geweest wat ze met onze voorouders hebben uitgehaald. Gemarteld, gedood, kinderen en gezinnen uit elkaar gehaald en verkocht, zweepslagen, ledematen afsnijden, verdrinking van onze kinderen enz. enz. Moeten wij dat zomaar over onze kant laten gaan. Onderdrukking en discriminatie gebeurt nog steeds. En elk volk moet voor zichzelf opstaan. de joden krijgen toch ook herstelbetaling voor wat ze allemaal met hun voorouders hebben uitgehaald. het is onmenselijk mensen, denk toch eens na. het heeft niets met luiheid en werken te maken maar met gerechtigheid. Wwak voor de toekomst.


  Maak melding

 30. Waarom gaat iedereen voorbij aan posting 13

  Discussies en meningsvorming gebeurt op basis van anticiperen. Het wordt anders hier een los’ losi en bor’ bori gezwets.

  Neem kennis van de achtergronden en niet door blijven leuteren over eigen kromme denkbeelden. Het is vaak niet de vraag zoals die wordt neergelegd die je letterlijk moet opvatten, maar de achterliggende gedachte en de diepere bedoelingen erachter.

  Als je dat kunt, ben je slim.


  Maak melding

 31. Goh prema ik heb die link van je gelezen onvoorstelbaar dat parlementariërs zulk taal gebruiken. Steeds wordt de aziaten verweten dat ze zich geen surinamers voelen nou misschien hebben de parlementariers het antwoord gegeven.
  Het land is niet van de negers alleen het land is van ons allemaal.
  De negers doen alsof de rest import zijn en dat zij de inheemsen me mars noh.


  Maak melding

 32. Het land verdelen is de beste oplossing voor het land.
  Een bepaalde groep wil leven net zoals in afrika, ja kijk maar ze zijn nog steeds op hetzelfde niveau gebleven en ze staan bekend onder de noemer gironummers.


  Maak melding

 33. Het is nu hoogste tijd dat er betaald word voor het lijden van onze voorouders.
  en iedereen heeft er baat bij, alle rassen heel veel Surinamers hebben een opa of oma als afstammeling van de slaven.
  Tot de dag vanvandaag krijgen de joden nog geld van de duitse regering, en hun geschiedenis was nog geen twee decenia,s,lang met hun zielig gedoe. laatstaan 400jaar onderdrukking. en uitbuiting van onze zwarte
  voor ouders.
  Brada Guno


  Maak melding

 34. Zelfs over iets dat reeds meer dan 300 jaar geleden gebeurd is,bedelt men,deze generatie heeft niet en dan ook niets te maken met het slavernij verleden,men heeft geen respekt voor zichzelf laat staan voor hun soort,maar willen wel vangen.


  Maak melding

 35. “Neem kennis van de achtergronden en niet door blijven leuteren over eigen kromme denkbeelden. Het is vaak niet de vraag zoals die wordt neergelegd die je letterlijk moet opvatten, maar de achterliggende gedachte en de diepere bedoelingen erachter.

  Als je dat kunt, ben je slim.

  Realist”

  Een slim iemand geeft antwoord op vragen die hem gesteld worden.

  Hoe krom is het vragen om herstelbetalingen, terwijl nazaten van de slaven anderen verkrachten, vermoorden en beroven.

  Of wil men verkondigen dat het leed dat Surinamers van Aziatische afkomst wordt aangedaan, geen leed is. Wil men dit leed soms bagatelliseren?
  Kom niet vertellen dat dit leed niet in verhouding staat tot het leed dat de slaven hebben geleden.
  Er bestaat geen excuus voor welke verkrachting, moord, beroving of ander ernstige misdaad.

  Hebben soms alleen de nazaten van de slaven gevoel in hun donder?

  Misschien moeten de slachtoffers en nabestaanden ook maar om herstelbetalingen vragen aan de regering Venetiaan.

  Je verschuilen achter het leed dat je voorouders hebben geleden, is geen excuus om anderen te laten lijden, temeer omdat jij niet degene bent die dat leed aan den lijve heeft ondervonden.

  Blijven omkijken naar het verleden is desastreus voor je eigen ontwikkeling en voor die van je kinderen.


  Maak melding

 36. Prema,
  Wie heeft hier rondborstig toegegeven namens de VHP te heulen met die terroristen? Bij wie denk je dat zij zullen aankloppen na die vuile oorlog? Juist ja, ouwe jongens krentenbrood, bij diegenen die hen logistiek en anderszins ondersteunden. They know each other you know? De inlichtingenrapporten staan daar bol van. Wil je meer weten?


  Maak melding

 37. Pinto,

  Iemand die konstant bezig is de schuld op anderen af te schuiven, zonder eerst de fouten binnen eigen gelederen te zoeken, is voor mij niet meer waard het woord tot hem/haar te richten.

  Dat je een Hindostanen-hater bent heb je hier al vaker te kennen gegeven.
  Je bent vanaf nu zonder pardon not-done voor mij.

  http://www.dbsuriname.com/archief/redactioneel/2009/feb09/red050209.asp

  Ben het helemaal eens met degene die dit artikel heeft geschreven.


  Maak melding

 38. die nederlanders zijn zo dol op hun v.o.c metaliteit dat ze er dagelijks er mee pronken en als ik over mijn geschiedenis wil praten zeggen ze dat ik het moet vergeten en zijn pas sinds 75 onafhankelijk (3.5 miljard is kruimel dat is een begroting voor een vierbaans snelweg dat is wat we hebben gekregen) en kennen sinds kort een democratiese systeem en nu pas staan we sterker als land om zo een proces te starten en volgens internatinale rechten sta we in ons recht dus wat hand op houden europa en amerika zijn nu ook aan het bedelen bij china doet me denken aan de film kunta kinte .kunta zeg tegen fiddler ik ga vluchten fiddler zeg waarom je heb het zo goed hier


  Maak melding

 39. Jullie kunnen de pot op met je herstelbetalingen graaf onze voorouders maar op en vraag hun naar deze betalingen de huidige Nederlanders geven jullie helemaal niets,noppes,niente,doei ga maar lekker zelf aan het werk of denken sommige mensen in Suri dat dat een nieuwe mannier kan zijn om je hand op te houden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.