dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandDriejarig visum voor Surinamers goede eerste stap

Driejarig visum voor Surinamers goede eerste stap

-

Does Travel - naar Suriname

SP Kamerlid Harry van Bommel ziet het besluit van de Surinaamse Raad van Ministers om Surinaamse Nederlanders voortaan visa van drie jaar te verstrekken als een ‘goede eerste stap’. Tegelijkertijd stelt het Kamerlid: ‘Dit mag echter niet de aandacht afleiden van het werkelijke doel van de Toescheidingsovereenkomst. Dat doel is en blijft volledige vrijstelling van visa en verblijfsvergunning.’ Na terugkeer van reces zal Van Bommel in de Tweede Kamer daartoe een voorstel indienen dat in ieder geval kan rekenen op de steun van de PvdA.

Volgens Van Bommel is deze eerste stap het resultaat van jarenlange druk van de Vereniging van Surinaamse Nederlanders en de SP. ‘Toen ik drie jaar geleden de rechten uit de Toescheidingsovereenkomst in de Kamer aan de orde stelde, wist vrijwel niemand waar ik het over had. Vorig jaar leidde de voortdurende aandacht tot een politieke doorbraak. De regering erkende volmondig dat de Toescheidingsovereenkomst niet wordt nageleefd en minister Verhagen zei in het Surinamedebat in december zelfs dat hij mogelijk de gang naar het Internationaal Gerechtshof zal maken. In Suriname worden deze ontwikkelingen gevolgd en kiest men nu eieren voor zijn geld. Mede in het licht van de verkiezingen in 2010 natuurlijk.’

In maart gaat het overleg tussen Nederland en Suriname over de Toescheidingsovereenkomst verder. Van Bommel ziet de stap die nu wordt gezet als het bewijs dat het standpunt van de regering Venetiaan ‘niet in beton is gegoten’. Eerder was van Surinaamse zijde aangegeven dat men de Overeenkomst liever geheel wilde beëindigen. Van Bommel: ‘Daar kan natuurlijk absoluut geen sprake van zijn. Nederland mag nooit instemmen met het verkwanselen van de rechten van Surinaamse Nederlanders.’

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
 1. In tijd zullen wij tot het inzicht komen dat in Suriname wonende Surneds, onnodig vuur aan de schenen wordt gelegd. Caricom’ers hebben nu al meer te vertellen dan in Suriname geboren landskinderen. Fawaka?


  Maak melding
 2. VENE’S DENKFOUT

  Vene is een moedige democraat, hij is in zijn land gebleven om voor democratie en vooruitgang te knokken, ondanks alles. Zijn denkfout is, zo hoorde ik tijdens zijn bezoek in Oegstgeest, is dat hij die morele verdienst toedicht aan alle achterblijvers en de vertrekkers toch wel plaatst in een nationaal gesproken mindere categorie. Bouterse is ook achtergebleven Vene, sterker, hij kan niet weg op straffe van arrestatie, en Wilfred Lionarons kon niet terug als overlevende van de decembermoorden. Men moet nationaliteit niet verwarren met moraliteit. De Surinaamse Nederlanders hebben in grote meerderheid de democratisering gesteund, zij hebben financieel hun familie in Suriname door moeilijke tijden heen geholpen. Het wordt tijd de handen ineen te slaan, voor Suriname. De regering in Paramaribo zou zich niet in een situatie hebben moeten manoeuvreren dat Nederlandse politieke partijen moeten opkomen voor de rechten van Surinaamse Nederlanders in Suriname, in die positie had de regering in Suriname zelf moeten zijn. Als de regering Venetiaan echt slim was, had hij de rechten die Nederland voor de Surinaamse Nederlanders in Suriname bepleit moeten aangrijpen om op basis van reciprociteit meer rechten voor de Surinamers thuis in Nederland te bepleiten (weg met visum, geen verblijfsvergunning etc). Dan kunnen Surinaamse studenten weer makkelijker studeren in Nederland. In elk geval is het positief dat Vene beweging toont in zijn standpunt.

  Mr.Ligia Kromdijk


  Maak melding
 3. eerst volgende verkiezing stem ik op SP en zeker niet op vvd van Letitia Griffith. Zij doet namelijk niets voor de Surinaamse gemeenschap en heeft een houding van kijk ik heb het gemaakt en waarom jullie niet.
  Stem SP SP SP.


  Maak melding
 4. Eindelijk komt gerechtigheid in zicht.
  Dank zij deze man in de persoon van Harry van Bommel heeft de Surinaamse Nederlander een stem in de kamer.Zijn participatie in de tweede kamer spreekt boekdelen en niet alleen vanwege de TO maar ook het vraagstuk van de 100% controle op schiphol alsook de hoge vliegtarieven naar Suriname.

  Alle andere met name Volksvertegenwoordigers van Surinaamse afkomst hebben bewezen van generlei betekenis te zijn. Zij dienen slechts het eigen /persoonlijk belang.
  Good for nothing.


  Maak melding
 5. Een lijkt me een goed begin. Ex-Surinamers moeten niet via allerlei onnodige bureaucratische nonsens die nergens op slaan, dwarsgezeten worden, om hun geboorteland te bezoeken c.q. te herbewonen. De prijs van zo’n driejarig visum kan ik nergens achterhalen, hopelijk niet zo duur als de ticketprijzen. Eerst zien dan geloven.

  Het zijn tenslotte hun, de remigranten, vakantiegangers, familiebezoekers, die een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van het volk en land, Suriname, Zij komen met meer dan 100.000 passagiers per jaar met de EUROPLANE aanvliegen. Op een bevolking van een half miljoen inwoners is dit gigantisch.


  Maak melding
 6. dank zij deze man dat er een gerechtigdheid
  is gekomen,maar het belangrijkste ding moet hij
  in de tweede kamer voor leggen over het verlagen van het vlieg tarief tussen parbo en amsterdam.verder moet de regering van suriname op komen voord die rechten van surinamers in nederland en niet de nerderlandse regering.noem met dat een democratrie in suriname.Front regering moet zo snel als het kan oprotten,het zijn deze mensen die de problemen veroorzaken,voorbeeld
  vriendjes politiek wat met noemt.


  Maak melding
 7. Laten we niet te vroeg juichen want de exacte regeling is nog niet bekend gemaakt! Want als het gaat om de herinvoering van de 3-jarige visakaart dan zie ik het als een sigaar uit eigen doos. Deze kaart is namelijk, na nog geen 3 jaar, in maart 2007 afgeschaft en sinds dien niet meer verkrijgbaar op het consulaat. De 3-jarige visakaart was, tegen betaling, voor iedereen verkrijgbaar. Als nu deze kaart weer wordt ingevoerd voor een beperkte groep zie ik dat meer als “oude wijn in nieuwe zakken”. We zullen zien !!


  Maak melding
 8. We moeten niet te vroeg juichen, want de exacte regeling is nog niet bekend. Onlangs is de visumkaart opgeheven die geldig was voor drie jaar. Het zal mij niet verbazen als men deze kaart in een nieuw jasje aan ons presenteert. Toen gold die voor een ieder, nu voor een beperktere groep. Als dit bewaarheid wordt, dan is er dus geen reden voor gejuich. Laten we derhalve afwachten. Luister via het adres dat ik zal vermelden naar wat Venetiaan in 2004 te vertellen had over het visumbeleid. Toen werd er ook gejuicht,naar nu blijkt voor niets.

  adres:http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/747am/nps/zorgenhoop/20040306.rm?start=00:35


  Maak melding
 9. Als die T.O. integraal doorkomt zullen de advocaten handenvol werk hebben aan processen tegen de Staat, aangespannen door Sur/Neds, die hier in de loop der tijd gemiddeld een beestenbehandeling hebben moeten trotseren in vergelijking met daadwerkelijke foreigners/buitenlanders.


  Maak melding
 10. Goede Zaak.had allang moeten gebeuren.
  Nu nog het RemigratiePlan aanpassen.
  hoe is het mogelijk dat een geboren nederlander van Surinaamse afkomst eerst
  5jaar onafgebroken in nederland moet women
  voordat je in aanmerking kan komen???????


  Maak melding
 11. Nederland heeft Suriname precies waar het hebben wilt en zie daar die niet doordenkende profiteurs staan klappen.
  Het is nu een makkie voor Nederland om van de criminele Surineds af te komen,ook van de geestelijke wao-ers,deze slaafse regering van die baviaan Vene,heeft nog niets opgesteld hoe de Surineds te screnen eer dat ze een 3-jarige visum krijgen,zo wordt Suriname opgescheept met de geestelijke wao-ers en de criminelen,een goede basis voor deze lui om lekker in Suriname te komen parkeren en hier verder hun criminele actieviteiten voort te zetten.Deze regeling riekt naar druk van Nederland,en voormalige Nederlanders uit Suriname krijgen geen 3-jarige visum laat staan een gewone toeristen visum.
  Ik ben er voor dat er alleen maar Surineds hier naar toekomen met de bedoeling mee te helpen aan de opbouw van Suriname zonder hoge eisen te stellen,want toen ze naar Nederland vluchten hadden ze daar niets in de pap te brokkelen ,kregen alles in de schoot toegeworpen en willen nu hier hun eisen komen stellen,mars gwe na blanda bakka,Suriname is voor de echte trouwe Surinamers die achtergebleven zijn en niet voor de landverraders.
  Een Turk of Marokkaan gaan terug naar hun land met eigen middelen meestal hebben ze reeds jaren flink gespaard voor een eigen huis en haard,maar de Surineds, never,die willeen alleen maar profiteren,omdat ze door de bakras zijn verpest.Ik ben na 45 jaar noeste arbeid met eigen middelen teruggekeerd naar Suriname,zonder iets te eisen van de Sur.Staat,heb me eigen huis en haard van de grond gekregen en JA zonder TJOEKOE,werk nu partime voor een accountantsburo,heb het naar me zin,zou me doodschamen om iets van Ned. of Sur.aan te pakken zonder er zelf voor te knokken.
  Dus Surineds als jullie terug willen keren naar je land,zorg dan zelf voor je dingen Suriname is jullie niets VERPLICHT.


  Maak melding
 12. @Nummer22–> @Triest

  Wat zeur je nou, je hebt zelf 45 jaar in Nederland gewoond. Jij hebt je zakken al gevuld en alles “gratis” gehad in jouw tijd in HOLLAND. En nu ga je moeilijk lopen doen tegen Surineds die nu willen terugkeren naar hun eigen land. Het is sowiezo goed dat sranan mang terug gaan, je zegt zelf dat het land opgebouwd moet worden.
  En by the way Turken en Marokkanen mogen van hun land een dubbele paspoort hebben, hun kunnen altijd teruggaan, is maar een paar uurtjes rijden voor ze.


  Maak melding
 13. Beste nr22
  jammer dat het voor u triest is.vergeet nooit dat ALLES wat u heeft opgeboud in die
  45jaar niet uw kracht is maar GODS GENADE.stop met biegie takie.want het zijn mensen zoals u die vergeten dat niet iedereen
  is gevlucht om het beter te hebben in het zgn
  paradijs welke u omschrijft.maar dat er ook hard werkende
  mensen met kinderen zijn die hier ook de eindjes aan elkaar moeten knopen.
  Alles wat wij hier krijgen is waar wij recht op hebben.Gelukkig hoeft het niet uit uw zak te komen DUS WAAR BEMOEID u ZICH MEE.
  HOPELIJK MAG U HEEL LANG GENIETEN VAN WAT U HEEFT OPGEBOUWD. EN PRIJS GOD VOOR ZIJN

  KRACHT EN GEZONDHEID Silvy


  Maak melding
 14. Alle te behalen voordelen komen Suriname en de Surinamers toe. Daar hebben hun voorvaderen al met heel veel geestelijke-/fysieke schade, bloed, zweet en dikke tranen voor betaald. Het is geen Godgiven. Het zal immer een fractie blijven van wat aan hen daadwerkelijk schuldig is.


  Maak melding
 15. Alles is GODgiving. want als God Zijn adem we
  ke hij door de neus van elk mens blies dwz de geest dus.is het met ons afgelopen.Zo THANK GOD ook voor jullie mooie mensen en
  voor wat er nog voor Suriname gedaan moet
  worden.en vooral voor Zijn Weisheid

  Silvy


  Maak melding
 16. wat mij het meest opvald aan deze discussie is dat niemand zich afvraag hoe die visumplicht is onstaan , andere gaan helemaal naar onze voor voor ouders iedere surinamer kon makelijk nederland binnen komen maar daar kom ik weer die klote staatsgreep heeft ons land meer ellende bezorg dan voordelen na 1980 is alle ellende begonnen nationaal zowel internationaal maar jullie houden steeds de verkeerde mensen verandwoordelijk en de echte daders daar spreiden jullie rode lopers voor is toch te gek voor woorden . de relatie met vele landen in de wereld is honderd maal beter dan dan onder het regime van bouterse .en toch willen ze terug naar die tijd ezels.


  Maak melding
 17. weet men nog waarom de visum plicht werd in gevoerd en waarom suriname werd tegenwerk na 1981 door nederland.en waarom ons land doel bewust een burger kado kreeg van nederland wie weet of kent het antwoord.


  Maak melding
 18. Vreemd blijkbaar is Triest de enige SuriNed die niet naar NL gevlucht is maar daar naar toe is gegaan om zijn ongekende krachten en kwaliteiten dar in te zetten en zo een groot kapitaal te verwerven waarmee hij nu terug is gegaan naar SME het land dat hem natuurlijk eeuwig dankbaar moet zijn voor dat nobele gebaar.
  Al die andere SuriNeds daarin tegen zijn SME ontvlucht om in NL de profiteur uit te hangen en willen nu door gaan me hun profiteurschap in SME.

  Lijkt mij dat zo’n mensbeeld en zelfbeeld dringend behandeling behoeft.


  Maak melding
 19. Ik ben naar Nederland gegaan om er te studeren dombo’ s.
  Heb nooit 1 cent van de Nederlandse staat gebedeld,mijn sudie werd betaald door mijn ouders en grootouders.Ja op eigen kracht heb ik mijn centjes verdiend en flink gespaard somen met mijn vrouwtje.Wees nou eerlijk 99% van de Surinamers zijn naar Nederland gegaan om te profiteren,ze werden opgevangen in kampen om binnen 2 maanden te gehuisvest te worden met alles er op en eraan.
  SURINAMERS HEBBEN NIETS EN DAN OOK NIETS BIJGEDRAGEN AAN DE NEDERLANDSE ECONOMIE,dat is een bewijsbare feit,ga maar naar het archief DOMBO’ S.
  SURINAMERS ZIJN EN BLIJVEN EEN BEDELVOLK,ook JULLIE REGERING.
  Neus je ben stinkend jaloers,blijf maar lekker in je hokje zitten jammeren .

  Niemand hoeft mij dankbaar te zijn,ik ben zelf God dankbaar dat ik dit alles heb kunnen bereiken met DAADKRACHT.


  Maak melding
 20. Het zal misschien verstandig zijn om pas op dit forum te constuctief te reageren,wanneer je WEET waar je het over hebt.Hierdoor blijft dit forum ook z’n bedoeling en aanzien behouden.
  Wees behoedzaam wat U zegt of beweert van mensen die om uiteenlopende redenen uit Suriname zijn vertrokken of die juist in suriname zijn blijven wonen.Wees niet te royaal met beweringen dat zij het daar in Nederland goed hebben dus niet moeten zeuren.Weet goed dat vele van deze mensen die naar nederland zijn vertrokken ook hun bloed en zweet hebben gegeven aan hun land en niet onterecht weer naar hun land zouden willen terugkeren zonder allerlei oneigenlijke hindernissen die worden opgeworpen zelfs van regeringswege.
  moeten we dit misschien dan toch kwalificeren als een vorm van bekrompen denken,kortzichtigheid of dit misschien wel anders betitelen?
  Het gaat heel vaak ook om recpectabele Surinamers van origine die grote tot zeer grote verdiensten in Suriname hebben gehad.
  de patriot


  Maak melding
 21. Beste meneer “triest”,
  u bent wel erg kort door de bocht om te stellen dat alle Suri’s naar nederland zijn gevlucht toen het slecht ging.
  Wij dan spreek ik op persoonlijk titel ben met mijn broertjes en zusjes toen nog geen 10 jaar oud meegenomen met mijn ouders naar Nederland.Ja we zijn inderdaad gevlucht, maar met name voor de vele vrouwen die achter mijn vader aanzaten en mijn moeder het leven zuur maakten.Om het gezin daarvan te redden heeft ze mijn vader voor de keus gesteld, meegaan of achterblijven. Gelukkig hebben ze daarna in goede harmonie tot het overlijden van mijn vader nog een normaal gezinsleven kunnen hebben. Gelukkig voor ons had mijn vader het “fatsoen” verder geen bastaard bij al die vrouwen te verwekken.
  Dus denk eens goed na voordat u van zulke uitspraken doet, en mensen die terugkomen in Suri nemen toch ook hun valuta mee om daar te spenderen, of kunnen ze bij u aankloppen voor een bordje eten, dan wil ik ook graag uw adres om me hierbij aan te sluiten. Scheelt mij weer in de financiën.
  de groeten, “vluchteling”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES