1e lustrum Monument van Besef Surinameplein

6

Dit jaar bestaat het monument van Besef op het Surinameplein in Amsterdam 5 jaar. Op de Dag van Besef (30 juni) vindt voor de 16e keer de jaarlijkse ceremonie van Besef plaats op dit plein in de hoofdstad. Op de dag van Besef staan alle inwoners van Nederland stil bij de bijzondere historische band die Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen/Aruba met elkaar hebben. Het is dit jaar precies 5 jaar geleden dat het Monument van Besef werd onthuld.

Tijdens de jaarlijkse ceremonie op het Surinameplein wordt de balans opgemaakt van de positie waarin deze bevolkingsgroepen zich in het hier en nu ten opzichte van elkaar bevinden. Ook is er ruime aandacht voor de uitgangspunten van het 30 juni/1 juli Comité, de organisatie die in 1993 het initiatief nam om de Nederlandse koloniale geschiedenis inclusief het slavernij dossier op de maatschappelijke agenda te plaatsen.

De grote doelen zijn vervat in het ‘Manifest van Besef’. Deze zijn erop gericht dat wij die een gezamenlijke geschiedenis hebben, ook gezamenlijk optrekken om onze kansen en perspectieven optimaal benutten en scheve verhoudingen recht te trekken.

Organisaties die gespecialiseerd zijn in de verschillende onderdelen van het Manifest belasten zich met de uitvoering hiervan. Naast enkele bereikte doelen zoals bijzondere aandacht voor: jonge delinquenten uit Nederland in Surinaamse gevangenissen, sikkelcel problematiek, het z.g. AOW gat, ondeugdelijke BEU-wet, lesmateriaal voor o.a. basisscholen, verdienen sommige onderdelen zoals ‘betere kansen op de arbeidsmarkt’, ‘Mega ontwikkelingsplan tbv (ex-)kolonies’ en o.a. een Nationale omroep dat nog.

Op de Dag van Besef zal Nederland uit respect haar vlaggen weer half stok laten hangen en wordt er om 20.00 u. de internationale minuut van stilte in acht genomen. Een nieuwe Stichting, genaamd het Amsterdams Centrum 30 juni-1 juli, neemt de organisatie van de ceremonie van Besef op het Surinameplein dit jaar voor haar rekening. Deze begint om 17.00.


6 REACTIES

 1. En deze nieuwe (afro)stichting zal natuurlijk weer van de subsidies leven en lekker teren op de centen van de belastingbetaler.
  Het wordt hoog tijd om de subsidies aan dit soort stichtingen opteheffen. Laten ze maar zelf voor hun geld zorgen.


  Maak melding

 2. prem
  je hebt gelijk laten zij zelf voor hun geld zorgen.
  maar 300 jaren heeft holland geteerd op de indo en de sme .
  waar is ons geld ,die wij minder betaalt kregen gebleven?
  nu is de us ook bezig met uitbuiting en vermoorden en martelen en…ect…
  dus straks zal men ook deze irakezen moeten terug betalen.
  heb je dat goed gelezen ,en ook goed begrepen ..
  al de belasting geld is van ons indo en sme.
  300 jaren geleden had men in holland niets ..
  het schijnt dat sommige volksstammen nooit iets goeds kunnen begrijpen.
  dus wat moet je met zulke volksstammen doen?
  daar werk ik aan …
  veel succes


  Maak melding

 3. ik wil niet inhoudelijk ingaan op die manifest, maar er zijn wel punten erin die op waarheid berusten, maar er zijn ook weer punten erin die klinkt net als een volwassene met babymanieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.