Strategie moet brandstofbehoefte Suriname dekken

11

PARAMARIBO, 30 jun – Suriname’s behoefte aan brandstof kan op termijn redelijk worden gedekt via zelfvoorziening. Staatsolie werkt aan de realisatie van dit voornemen via een meerjarenbeleid. De komende jaren zal druk worden geïnvesteerd in hogere productie en de raffinage. Over hooguit vijf jaar moet het al zover zijn.

Dan zal in elk geval de totale behoefte aan diesel worden gedekt. Ook gasoline zal grotendeels van de eigen raffinaderij komen. Daar is de komende jaren wel ruim achthonderd miljoen dollar voor nodig. “We zijn optimistisch dat we 2012 halen”, zegt Iwan Kortram, financieel directeur van Staatsolie, in het actualiteitenprogramma In de Branding. Een groot deel van het investeringsgeld zal geleend moeten worden op de kapitaalmarkt.

De opbrengsten van het moment zijn niet voldoende om de investeringen te dekken. Uiteindelijk maakt de aandeelhouder, de Surinaamse overheid, ook aanspraak op dividend. Die loopt weliswaar in de miljoenen, vanwege de torenhoge olieprijs. Maar te weinig wordt beseft dat het niet die prijs is die dagelijks wordt gemeld in de media. Staatsolie verdient nu rond de vijftig dollar per vat voor zijn product, de zware stookolie. Daar moeten de opbrengsten aan worden afgelezen. “Het zal iets hoger zijn in 2008, maar niet de honderd en veertig dollar per vat waar de gemeenschap aan denkt”, aldus Kortram.


11 REACTIES

 1. Hallo surinamers niet luisteren wat de heer kortram hier allemaal zeg het is te kort zichtig.
  Waarom zou er voor een vat olie 50 dooler moeten zijn in suriname als er op de wereld 150 dollers word gevraagd ervoor.
  Surinamers worden jullie maar wakker.
  doe jullie je ogen open .
  Dit zijn boeven streken want de rest van het geld wordt via het achter deur weg gesluisd.
  Dus Surinamers allemaal LETTEN jullie goed op deze gasten ze hebben allemaal een bank rekening in het buitenland.
  Surinamers allemaal Sranang gron na foe joe joe moes kang jang a froktoe toe .
  Be clever.
  Tranga,


  Maak melding

 2. Waarom komt een financieel directeur mewat vertellen over operations ?En waarom 800miljoen want dit gaat puur om een buffer in het geval van een calamiteit. En waarom investeren in een raffinaderij als het niet rendabel is voor Suriname of zijn er plannen om olie van bv Venezuela te gaan raffineren ?En Staatsolie verdient niet rond de 50dollar per vat wat een onzin, een barrel olie kost overal nu $140 dus ook Staatsolie verkoopt een barrel voor $140.Alle olie wordt verhandeld op de beurzen van Londen en New York tegen 1 internationale prijs. Intern verschilt de olieprijs van land tot land omdat de meeste regeringen subsidieeren. Een liter kost bijvoorbeeld $0,20 in Saudie Arabie omdat dit land de opbrengsten voor een gedeelte terugbrengt naar de samenleving in de vorm van subsidies. In Suriname gebeurt dat niet want een liter olie kost ongeveer evenveel als in Nederland.

  Deze mensen lopen een hoop lariekoek te verkondigen in de media en mensen die er geen weet van hebben slikken dit.

  Laat mij jullie nou vertellen wat er precies hier achter zit. ze willen gewoon geld gaan lenen. Een gedeelte willen ze zgn investeren en een ander groter gedeelte vrdelen ze rustig onder elkaar. Stelletje corruptelingen, maar no spang eens zullen ze boeten voor wat ze de Surinaamse samenleving aan doen en voor de ravage die ze voor ons jongeren achterlaten. Als het zo doorgaat eindigt ook staatsolie op het kerkhof, naast de tig bedrijven die regering Venetiaan om zeep heeft geholpen.


  Maak melding

 3. @sranangman
  Wat ben je toch een lekker stuk dom onbenul en halve alfabeet.

  er staat: “Staatsolie verdient nu rond de vijftig dollar per vat voor zijn product, de zware stookolie” Dat is heel iets naders dan de verkoopprijs van eerste klas Brent olie. Dat het bedrag dat je overhoud van de verkoopprijs (ligt voor stookoli onder de 140 USD) en na aftrek van de kosten.

  Iwan probeert het nog uit te leggen: “Maar te weinig wordt beseft dat het niet die prijs is die dagelijks wordt gemeld in de media. Staatsolie verdient nu rond de vijftig dollar per vat voor zijn product, de zware stookolie. Daar moeten de opbrengsten aan worden afgelezen.”

  Maar ja sommige nemen de moeite niet om te lezen. Als ze maar kunnen kankeren en stoken.

  Ik zou zeggen ga samen met mooi tori je schoolgeld terug vragen of een etikette en alfabetiseringscursus volgen.


  Maak melding

 4. Elke oliemij heeft een vijfjarenplan en een middellange termijnplanning waarbij opbrengsten en uitgaven tegenelkaar worden afgewogen. Of de investering van 900 Milj USD rendabel zal zijn moet nog worden bezien. Men denkt alleen maar aan het binnenlandse verbruik, maar dat is maar gering en een forse investering van 900 is m.i niet op zijn plaats.

  De operator


  Maak melding

 5. Neus, yo idioot.
  Die vijftig dollar is NIET het bedrag dat je overhoud van de verkoopprijs (ligt voor stookoli onder de 140 USD) na aftrek van de kosten.
  Je kankert een hoop onzin uit.De prijs waartegen staatsolie verkoopt is rond 50 dollar.Ik herhaal het de prijs ligt rond de vijftig dollar.Ik ga het bewijzen en uitleggen. De gemiddelde prijs per barrel Saramacca Crude en derivaten steeg van US$ 46,43 in 2006 naar US$ 56,43 in 2007.

  Maken jullie je niet druk met Neus, die weet totaal niet wat er in het artikel gezegd is.
  Hij fantaseert wat om gewichtig te zijn en anderen uit te schelden.
  Neus, houd toch ermee op.Ga jij maar een keertje naar school.
  Jij weet nooit waarover zaken gaan.

  Hoe zit het werkelijk in mekaar? Surinaamse olie is van een andere soort dan de olie uit saudie arabie en andere landen.Het is niet geschikt voor gasoline productie.Alle landen of eerder gebieden hebben een andere soort olie die na rafineren weer alleen voor bepaalde doeleinden geschikt zijn.En de prijzen verschillen ontzettend.
  Er zijn maar liefst 160 verschillende soorten ruwe olie.

  Wat de kerel van staatsolie precies gezegd heeft is het volgende.
  De gemiddelde prijs per barrel Saramacca Crude en derivaten steeg van US$ 46,43 in 2006 naar US$ 56,43 in 2007.
  Dat heeft staatsolie medegedeeld.Maar yu no mang begrijp dati.
  De olie van staatsolie is geen sweet of light crude.Maar heavy crude en de prijs van die olie is maar rond de 50 us dollar.
  Het gaat om API gravity en sulfur gehalte.
  De olie van suriname is niet geschikt voor de productie van gasoline. Het is te dik, de kosten om gasoline daaruit te produceren zijn te hoog.
  Daar over heeft die man het. Staatsolie krijgt die hoge prijs van die populaire olie die voor gasoline productie gebruikt wordt niet omdat zij die ruwe olie niet uit de grond halen.
  De olie van suriname heeft een API gravity onder de 28 en die crude zelfs 15.8
  Voor gasoline productie moet je API hebben van 38 of 39
  En dan komt de sulfur gehalte bijkijken die ook lager moet liggen.
  Hoge sulfur ook hogere kosten voor rafineren, dus lagere opkoopprijs.

  Laat Neus jullie geen onzin voorkouwen.Neus leer lezen en reageer minder.
  http://www.staatsolie.com/products.html


  Maak melding

 6. Staatsolie realiseert US$ 336,5 miljoen omzet
  Sunday 29 June 2008
  Paramaribo – Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft in het boekjaar 2007 een bruto-omzet gerealiseerd van US$ 336,5 miljoen. De olieproductie bedroeg 5,44 miljoen barrels. Zowel de bruto-omzet als de olie-productie is in vergelijking met 2006 belangrijk gestegen. Op 26 juni jongstleden heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders …

  (AVA) de jaarrekening 2007 goedgekeurd. De aandeelhouder, de Republiek Suriname, werd op de AVA vertegenwoordigd door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, dr. Gregory Rusland. Naast de raad van Commissarissen en de directie waren ook de divisiemanagers van Staatsolie aanwezig.

  De in 2007 gerealiseerde bruto-omzet van US$ 336,5 miljoen is in vergelijking met het voorgaande boekjaar gestegen met US$ 73 miljoen (28%). De record bruto-omzet is toe te schrijven aan een combinatie van hoge olieprijzen, een hogere olieproductie en verhoogde handelsactiviteiten. De gemiddelde prijs per barrel Saramacca Crude en derivaten steeg van US$ 46,43 in 2006 naar US$ 56,43 in 2007. De winst vóór belasting bedroeg US$ 228,3 miljoen, een toename van 49% in vergelijking met 2006 (US$ 153,1 miljoen). De bijdrage aan de staatskas bedroeg US$ 160.0 miljoen, een stijging van 51% in vergelijking met 2006, waarvan US$ 79.8 miljoen als dividend en US$ 80,2 miljoen in de vorm van diverse belastingen.

  Neus, lees de krant en probeer niet uit enkele regels die mensen schrijven te fantaseren wat ze bedoelen om daarna erover te kankeren.Je weet niet waarover men praat.


  Maak melding

 7. 143,67 is het record van maandag geweest.
  Dus in Su kunnen we rekenen op een verhoging van de benzineprijzen.
  Zit de rek er nog in?

  Alle theorien ten spijt heeft de verhoging van productie in saudie arabie niet geleid tot een verlaging van de prijs.Voorlopig neks no verander.Wat gaan de economen hier ons binnenkort weer wijs maken?


  Maak melding

 8. Een gallon cost in venezuela…lekker zwaar gesubsidieerd, hoor ik, 12 ct per gallon of iets meer dan 3 ct us dollar per liter.
  Gewoon de prijs googlen. sommigen sites zeggen 19 cent.
  http://www.michaelmoore.com/words/latestnews/index.php?id=11676

  Chavez says Venezuela will not raise gas prices
  3 days ago
  CARACAS, Venezuela (AP) — President Hugo Chavez says Venezuela has no plans to raise state-subsidized gasoline prices anytime soon.
  Gasoline is cheaper in Venezuela than almost anywhere in the world, selling for as little as 12 cents a gallon.
  Chavez on Friday pledged to maintain fuel subsidies as a matter of “sovereignty” for the oil-producing nation.
  Gasoline prices haven’t changed there for years, and many Venezuelans consider cheap gas a birthright. Hours-long traffic jams clog cities including Caracas, where fuel-guzzling sport-utility vehicles are common.
  http://ap.google.com/article/ALeqM5jUM3Rdxoev1eJyhseb8dgquiB3xQD91IV4VO0


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.