Seksualiteit en Erotiek in Suriname (2)

30

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Deel II – Overspel in de orthodoxe Hindoe gemeenschap – Sahiensa Ramdas verbonden aan de Anton de Kom universiteit van Suriname, sprak over haar onderzoek: Overspel binnen de orthodoxe hindoe gemeenschap in Suriname: liefde, leugens en religie. Dit onderzoek dat in 2002 van start ging, had als primair doel het doorbreken van taboes. Ramdas wees er op dat Hindoestanen de tweede meest besmette groep in Suriname zijn, als het gaat om HIV.
In de religie wordt een onderscheid gemaakt tussen overspel in geest, woord en daad. In India
werd een vrouw uit het dorp verbannen als aan het licht kwam dat ze overspel gepleegd had.
In Suriname is dezelfde dubbele moraal te zien: van de vrouw wordt kuisheid en trouw verwacht, van de man niet. Hoewel in Suriname geen uitstoting of verbanning plaatsvindt, is er wel sociale uitsluiting en roddel.
Ramdas vroeg zowel mannen als vrouwen naar hun motieven om overspel te plegen.
De vrouwen noemden vooral:
-een ongelukkig/saai huwelijksleven.
-ontevredenheid met het uiterlijk van de partner.
-onvoldoende seks met eigen partner.
-wraakactie omdat de partner overspel had gepleegd.
Bij vrouwen zijn het vooral de zogenaamde push factoren die de vrouw richting overspel duwen.

De mannen noemden:
-vrijer seksgedrag met vrouwen buiten het huwelijk. Gezien het respect dat men voor de huwelijkspartner heeft, worden bepaalde vormen van seks niet beoefend/gevraagd. Buiten het huwelijk heeft men daar geen problemen mee.
-vrouwen van andere bevolkingsgroepen hebben een grote aantrekkingskracht.
-opwinding, avontuur, macht.
-ontevredenheid over de uiterlijke verzorging van de partner.
-gearrangeerd huwelijk met een partner tot wie men zich niet aangetrokken voelt.
Bij mannen zijn het vooral de zogenaamde pull factoren die de man richting overspel trekken.

Ramdas benadrukt dat overspel over het algemeen angstvallig geheimgehouden wordt om schande, eerverlies en huwelijkscrises te voorkomen. Men doet dit door middel van:
-leugens, ontkenning en toneelspel.
-uitwissen van sporen en tekens. Het spreekt voor zich dat zuigplekken, krabben, spermavlekken en verdachte luchtjes uit den boze zijn. Er zijn diverse hotels in Suriname
die vooral door overspeligen bezocht worden.
-vrienden en kennissenkring. Degene die overspel pleegt heeft altijd mensen die hem of haar
een alibi verschaffen.

De levendige voordracht van Ramdas over dit onderwerp zorgde voor hilariteit in de zaal.

Opvallend vond Ramdas dat de meeste mensen die overspel plegen, dit niet zien als een overtreding van normen en waarden. Kerkbezoek en goed zorgen voor het gezin, worden in dit opzicht gezien als belangrijkste voorwaarden.
Ramdas concludeerde dat religie wel een belangrijke sturende functie heeft op seksueel gedrag, maar weinig invloed heeft op de beslissing om overspel te plegen. Ze eindigde met de woorden:‘Bezint eer gij begint.’

(wordt vervolgd – ‘Wasi ondrosei’, vaginale stoombaden in Suriname)

Chris Polanen

30 REACTIES

 1. De diverse redenen voor overspel; is het niet een simpel feit dat de mens niet monogamisch is ingesteld, maar juist door zgn waarde en normen word geforceerd om kuis te leven.want het gebeurt overal op diverse zwijzen.
  Openheid en voorwaarden met elkaar afspreken van deze taboe op makkelijke wijze doorbreken.


  Maak melding

 2. Suriname is een land van sekstoerisme aan het worden, die witte mannen betalen 600 euro voor een ticket, de surinaamse vrouwen/meisjes hangen aan ze en zo neuken die mannen erop los, elke dag een paar anderen met alle gevolgen van dien. Eenmaal in Nederland brengen ze andere vrienden van ze op de hoogte en die vliegen er ook heen om een sexvakantie te hebben.
  Die witte mannen chatten ook met ze en als ze op vakantie zijn geven ze die vrouwen een geurtje van 5 euro (als het maar uit NL komt) en ze neuken 3 weken lang.

  In Nederland betalen ze misschien voor 1 vrouw 250 euro per uur ofzo in een club en in Suriname hebben ze vakantie, lekker weer, goedkoop bier en neuken ze elke dag andere meisjes/vrouwen die ze overal tegen komen in Suriname voor die ticketgeld.

  Belachelijk toch?


  Maak melding

 3. als man zeg ik dit,ik heb me zelf vaker afgevraag waarom maar vind er geen antwoord op,wat ik ook denk is dat de andere vrouw het iets heftiger doet (seks)dan je vrouw zelf,ze heeft misschien een heftiger manier van neuken een betere/of andere manier van pijpen en je mag ook nog in haar kontje wat je bij je vrouw niet doet,dat kan leiden tot over spel denk ik,bij je vrouw flirt je anders dan bij die andere, zij doet het zo heftig dat je steeds naar meer verlangd .


  Maak melding

 4. Wel kan ik zeggen dat ik bij mijn vrouw alles krijgt. Een ander mag er lekker uit zien, maar heeft voor mij net niet die ene touch. Geleerd uit het verleden bracht het me nergens. Je bent net een junk die steeds opzoek moet. Wel nu……. het kan bij mij niet op. Dus mannen het kan ook zo. Als je niet tevrede bent met wat je heb, ga eens goed bij jezelf te raden i.p.v doel loos blijven rond neuken.


  Maak melding

 5. Vrouwen laat je niet misbruiken door mensen die op vakantie komen het zijn alleen maar leugenaars ze beloven zo veel maar deugen helemaal niet als ze zo geweldig zijn vraag ze om een duur hemd of broek voor je achter te laten dan zal je horen hoveel escusjes ze hebben om het niet weg te geven, omdat ze het hebben geleend of op rekening hebben genomen om vevolgens er mee te komen pronken in su leeglopers noemen we ze,ze huren soms de duurste auto,s maaaaaaaaaaaar waneer ze terug zijn in ned dan heb je de poppen aan het dansen want dan moeten ze hun schuld terug betalen voor die opschepperrij die ze hebben gemaakt in su dus “VROUWEN “doe je ogen open en wees op je hoede voor dit HUFTERS want dat zijn ze en niets meer.


  Maak melding

 6. No.9 dankie.
  The bom, Joe schriffie na létie tori.
  Jou schrijven laat zien dat eerlijkheid en rechtvaardigheid begint bij de mens zelf.
  Laten we hopen dat middels jou schrijven ook anderen tot denken zet om te schrijven en de waarheid onder ogen zien.
  De hufterigheid zoals jij het aangeeft betreft een klein groep.Gelukkig gaan de meeste Suri gangers naar Sranang Kondré om daar hun zuur verdiende euro’s op een eerlijke manier uit geven,daarvoor ook mijn dank, van Big Jones;Wang bossoe bana mi wani bai ma léé mofo doro mi no wani go!!
  the bom go so doro and God bless you.

  Guru BSI


  Maak melding

 7. Nr 9, met jou ben ik het eens en zo is het ook gewoon. Jij heb gelijk en hopelijk gaan er heel veel ogen open van veel mensen.

  Dat bedoelde ik er ook mee alleen schreef ik het zo om het door te laten dringen bij veel mensen.

  Wat zijn nou spullen vergeleken bij je zelfrespect en eigenwaarde?? Niks toch en dan mogen ze nog zoveel gekost hebben.

  Nr 10, goed dat jij ook weet hoe het zit!

  Nr 12, Ok jij hebt ook gelijk maar de witte man die heeft altijd commentaar over Surinamers en het land en dan vind ik dat je de vrouwen ook met rust moeten laten.
  Want in Ned kan je ze niet beledigen en discrimineren en met de vinger naar Suriname wijzen op alle punten en dan even een ticket betalen om er vrouwen te gaan misbruiken.

  Want een volk kan niet alleen goed zijn voor leuke dingen en in dit geval sex.
  Een land en zn inwoners moet in alle opzichten geaccepteerd en gewaardeerd worden in zn eigen kunnen en doen. Snap je wat ik bedoel??

  Maar ik geef eerlijk toe er zijn genoeg Surneds die ook misbruik maken van vrouwen in Suriname en dat keur ik ook niet goed.

  Suriname moet er gewoon iets aan doen, die vrouwen moeten beschermd en gerespecteerd worden.


  Maak melding

 8. NR 9, wat een hypocriet ben jij zeg!
  Een man mag wel huis en haard verlaten om in Suriname te gaan genieten, maar als een vrouw mee doet in Suriname is het meteen oppassen met die hufters? Denk je nou echt dat ze zo zielig zijn.
  Dat hoort slechts bij de show dommie.


  Maak melding

 9. Nou nr 14 (To the bom), iemand een lekker snoepje voor houden wil ook eens happen.
  Hopen dat The Bom zo is zo als hij spreekt.
  Het is nog aan de gene of hij vreemd gaat of niet. Mensen komen uit Ned en doen net of ze het gemaakt hebben. Ik heb het met eigen ogen gezien. Thuis aan gekomen is telefoon mi no pai. En liggen er zoveel aanmaningen.
  Ik ga niet mee met die shows van je. Dit heet gewoon groot doen en je pik achterna lopen. Mijn vrouw geeft genoeg show om mij blij te houden


  Maak melding

 10. Ik geloof niet dat deze column ging over blanken uit NL die naar Suriname komen om sex te bedrijven, maar over Suri’s die bij het leven vreemdgaan en enge ziektes oplopen.

  Nederlandse mannen behoren tot de groep mensen met het laagste percentage HIV besmettingen ter wereld (NL-homo’s niet meegerekend). Dit valt te verklaren uit het feit dat vrijwel iedereen in NL condooms gebruikt.


  Maak melding

 11. he Henk Aaron keep on dreaming dat de mannen in NL condooms gebruiken. Vaak willen ze niet hoor.

  Maar over de dames in Su. kijk als een man zo dom is om bigi ten te komen spelen en hij wil van alles voor je betalen in ruil voor een goede beurt dan is het aan de dame om dat wel of niet te doen. Het kost haar weinig inspanning en hem al zijn centen. wie is er dan dom. die man toch. prostitutie is al zo oud als de wereld. De dames moeten alleen hun hoofd cool houden en niet gaan denken aan liefde of zo. Want dan ben je de klos.

  verder vind ik het ook verontrustend hoe de sexuele moraal in su is. Naar buiten toe en in de kerk braaf zitten doen en ondertussen vreemd gaan ( onveilig ) met de buurman of buurvrouw. Daar moeten we echt vanaf.


  Maak melding

 12. Overspel van de mannen maar wat dachten jullie over overspel van de vrouw met wie je al 20 jaar getrouwd bent, kinderen en nog even heerlijke seks en aandacht gegeven.Maar nu komt het, laat haar niet twee maanden alleen als je in het buitenland moet werken omdat het financieel niet goed ging! En wat er ook nog bij komt kijken is dat je vrouw ook nog in een midlife crisis zit wat ze nog niet erkent. De afloop kan ik vertellen en het ziet er niet best uit voor de man. En dit is een hardwerkende trouwe surinaamse man met wie dit is overkomen. Zij 42 hij 43.
  En zelfs als de man nog zijn gezin wil redden wordt hij voor fout aangezien in nederland. Dus hij is de verliezer.

  Lloyd


  Maak melding

 13. Het is kleinzielig en achterhaald, als de vrouw de man de schuld in de schoenen schuift. Het is en blijft een spel, lees voorspel, bij feestjes,op feestjes of andere ontmoetingsplaatsen waar man en vrouw elkaar ontmoeten. Hoe graag sommige vrouwen het geen spel willen noemen.Sommige vrouwen doen alles om maar liefde te krijgen, al moeten ze zelf met hun stiefbroer of halfbroer het nest in te duiken,die ze al hun hele tienerjaren hebben gekend.En daar ook nog trots lopen te doen.Zogenaamd beschaafd lopen doen,terwijl ze de dure hoer lopen te spelen.Een tendens die je nog steeds in Suriname ziet. En altijd maar weer de man de schuld geven. Neem zelf verantwoordelijkheid, zouik zeggen en steek de handen in eigen boezem.


  Maak melding

 14. Niet alleen de vrouwen in suriname worden verwend door de “euro surinamer”. Maar genoeg surie vrouwen die naar sranang gaan,om los te gaan. Met hun minnaar, die getrouwd is en kind heeft in Nederland.En daar op vakantie plaatsen ,Galibi of white beach ,zich helemaal overgeven aan de geneugten. Alles in naam van de liefde. En zitten er niet mee, dat het hun beste vriendin’s echtgenoot is.Ze vinden dat ze ook recht hebben op een beetje warmte,aandacht en sex. Omdat ze voor ze vertrokken naar Suriname, een relatie-breuk-stress periode achter de rug hadden.En hun heil zoeken in de armen van getrouwde mannen. Willens en wetens.En thuis aangekomen terug in NL (of Belgie), doen alsof er niks gebeurd is.Ja ja Belgie, want ook daar wonen inmiddels vele surie golddiggers.Zo wordt er toneelgespeeld, weer enorm gelogen. Zo houdt men “overspel” staande en in de hand.En men rechtvaardigt hun daden met alle soorten excusses en theorien.Walgelijk gewoon. Want het is in hun ogen geen overspel.En de mannen in kwestie vinden het allemaal best. Een buitenkansje die ze niet wilden laten zitten.


  Maak melding

 15. Mensen, sex is erg belangrijk en niets minder dan een natuurlijke drang. Als je dit niet of in onvoldoende mate kan krijgen bij je partner dan ga je dit elders zoeken. Mannen wees eens eerlijk en noem het beestje bij naam: wat wil je als je een mooie meid zie? Juist ja, dat. Ik heb in mijn leven tot nu toe met meer dan 400 vrouwen sexuele ervaringen gehad en dit aantal zal nog lange tijd blijven stijgen. Aan de schijnheiligen onder ons (i.h.b. de hindoestanen tot wie ik zelf behoor) wil ik zeggen: denk zelf en laat niet voor je denken door anderen.


  Maak melding

 16. Sorry hoor openkaart, maar ook onder de hindoestanen heb je mannen en vrouwen die ook wel een flink de bloemetjes buiten zetten. Wil je beweren dat het alleen onder andere rassen voorkomt? wordt a.j.b. wakker zeg grow-up. Ook koelies weten wat neuken buiten de deur is.


  Maak melding

 17. Bij de meeste hindoehuwelijken loopt t mis, doch zijn wij niet mans genoeg het te erkennen.Beide partijen lopen vreemd, maar omdat ze geregistreerd zijn als koppel bij de CBB willen zij niet onder ogen zien dat ze uitlopen.Voor getrouwde mensen is het normaal, het deert hun niet als ze het leven van iemand anders vernietigen met hun leugens en beloften.Zij kunnen per slot van rekening terug gaan naar huis en sorry zeggen, het huwelijk gaat door alsof er nooit iets is gebeurd.De andere zoekt t maar uit, de beschuldigingen worden geuit op zijn of haar adres.Mens wees eerlijk tegn over jezelf, als t niet gaat geef t toe


  Maak melding

 18. Ja dus “the Bomb” die vrouwen uit ned. gaan net zo hard vreemd voor hun partner.die vrouwen kunnen er ook dus wat van.Dus niet altijd dat gesodemieter dat die mannen daar lekker gaan rondnueken in su,die dames bieden zichzelf nota bene aan.Terug in nederland doen ze alsof ze van niets weten,gewoon vakantie gehad niets bijzonders.Ze zijn zo listig en gemeen!!
  Een man kan het mischien niet zo goed verbergen als de vrouw,en dus als de vrouw erachter komt,grootse ruzie dus.
  Terwijl de vrouw ondertussen ook lekker genoten heeft!!!!


  Maak melding

 19. Nou het heef er veel van dat Su een skesindustrie begint te hebben zonder etnische verschijnselen. Wat de stagieres uit Ned hier uithalen om aan het “ding” te komen is wat mij betreft ongekend in Ned.Het is zelf zo dat ze het hoe zwarter hoe liever willen en zich echt in een orgie wanen.Terug in Ned spelen ze de serieuze studente die niks met die ex kolo te maken wil hebben.


  Maak melding

 20. Door mijn werk en het kennen van de geschiedenis van de Bleke Hollanders,betreur ik dat onze mesijes en vrouwen zo naief zijn
  zo goedkoop,de eigenschappen van hen ligt niet op hoogwaardig niveau,geen dochter van
  zou zich met een Bleke Hollander moeten begeven,sorry ik begrijp onze mesijes niet,

  Suriname moet van Hollanders af,de hollander is bekend als sex tourisme,zie Thailand,kinderen,ik had meer waardigheid van onze meisjes verwach.

  Er zal een wet moeten komen die sex tourisme aan banden legt,ik pleit er voor,streng op treden tegen elke Hollander desnoods met de dood straf,of levenslange dwangarbeid.

  De gevolgen van besmetting door Hollanders is enorm,stop meisjes en vrouwen met hen om te gaan.

  Sherade


  Maak melding

 21. Deze dokter Sherade is niet helemaal goed…?
  De ‘bleke Hollander’ heeft het weer gedaan he….
  Ga je schamen rondneukende surinamer, specialist in bedrog en vreemdgaan, kijk hoevee; HIOV er in Su is,,,maar nee, de blanke is weer eens de boeman…hahahaaa
  Blijf je eigen volk naar de kloten helpen met deze attitude..
  In nederland is het btw hetzelfde: alle su moeders zijn single moeders, altijd zijn ze boos als een ongeleid projectiel…vind het echt een minderwaardig volk….een lage moraal op allerlei terreinen: sexualiteit, waarheid spreken, werkethos..ze moeten zich schamen! En maar de vinger naar de ander steken; de hollander, de neger de koolie blablabla.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.