dinsdag, juni 18, 2024
HomeColumnsClarkGeneraal pardon

Generaal pardon

-

Does Travel - naar Suriname

Door Clark Accord – Om de zoveel tijd steek het de weer kop op. Dan roept weer een of ander politicus, dat illegale vreemdelingen die aan een aantal voorwaarden voldoen een legale status moeten krijgen. Wat de eisen zijn waaraan deze mensen – die hun land voor welke dan reden dan ook hebben verlaten om hier een beter toekomst voor hen en hun kinderen op te bouwen – moeten voldoen doet er in deze niet toe.
De beelden van lange rijen mensen met buitenlands uiterlijk, voor de ingang van de vreemdelingen politie na de vliegramp in de Bijlmermeer staan nog vers in het geheugen gegrift. De toenmalige burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn had de overlevenden van de ramp generaal pardon in het vooruitzicht gesteld. De kans op een legale status deed hen als ratten uit hun holen kruipen om zich zonder schaamte aan het volk tentoon te stellen.
Geruchten over een groter aantal doden dan de officiële cijfers daags na de ramp lieten zien deden de ronde. In de getroffen flats liep illegale verblijf status en illegale huur dwars door elkaar heen.
Illegale huur is in Amsterdam een veel voorkomend verschijnsel. En dan heb ik het niet over de illegale huurders zoals die volgens de geruchten bij de vliegramp in de Bijlmermeer zijn omgekomen. Maar over autochtone Amsterdammers of inwoners van deze stad met een wettige status, voor wie illegaal wonen de enige manier is om in de hoofdstad aan een woning te komen. Deze manier van wonen brengt de nodige sores met zich mee. Maar dat neemt men voor lief.
Neem nou mijn nicht Shirley, geboren en getogen in Amsterdam en reeds acht jaar woonachtig in een huis op naam van een ander. Niet dat ze zo graag de wet overtreed, maar het alternatief zou betekenen verhuizen naar Almere of Lelystad, intrekken bij moeder, of in het ergste geval onderdak zoeken bij het Leger des heils.
Onderhuur geen is pretje is. Dit blijkt uit de ontelbare keren dat deurwaarders en incasso bureaus bij Shirley op de stoep stonden, om schulden te innen op naam van de officiële bewoner op het adres. Hoe vaak er niet beslag gelegd is op haar inboedel omdat meneer weer eens een aantal verkeersboeten niet had betaald. Of die ene keer dat de politie bij haar in de woonkamer stond, omdat de hij weer eens een straf uit te zitten had. Je moet of over stalen zenuwen beschikken, of in hoge nood zitten om op zo te willen wonen.
Dat het stadsbestuur weinig aandacht heeft voor deze problematiek dat in onze stad vaker voorkomt dan je denkt, blijkt uit het feit dat er amper over een oplossingen wordt gepraat. Waarom geen generaal pardon voor illegale huurders?
Sommige mensen kopen met steun van de overheid en huren hun oude woning voor veel geld onder om zo hun hypotheek te kunnen betalen. Huurders zijn de stiefkinderen van deze stad, terwijl huizen kopers aan de boezem worden gedrukt.
Een generaal pardon voor illegale huurders zal waarschijnlijk nog langere rijen veroorzaken dan na de ramp in de Bijlmermeer het geval was. Maar op die manier wordt het systeem ontstopt. De ratten die hun woning onderverhuren wordt in een keer illegale inkomstenbron ontnomen. En toekomstige onderhuurders wordt de wind uit de zeilen genomen
Illegaal wonen loont tocht. Shirley verhuist na acht jaar naar een woning op haar naam in Amsterdam west. Na al die jaren is ze hoog gestegen op lijst van de woningcorporaties.

Clark Accord

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. HOI

  Waarom doet men zo negatief over illegale vreemdelingen;terwijl Nederland (en ook andere Europese landen) zo vele kolonieen hadden .En nu de mensen hier zijn doet men zo moeilijk over.??

  Boyke


  Maak melding
 2. Neem jij je tijd hiervoor lummel.

  OP & Top….. top konkruman hij verkoopt de boel (verkwansel dat sidon ini yu skin mi boi)!!!!!!!!!!


  Maak melding
 3. nummer 2 lees analytisch lezen is net zo veel een kunst als analytisch schrijven, maar daar heb je blijkbaar de hersenen niet voor, anders zou je nooit zo reageren. of je heb de strekking van de tekst niet begrepen of je wilt gewoon je grote smoel hier pieren. blakka mang e njang blakka mang. sari tori.


  Maak melding
 4. Krassi:nr 3. jij maakt er een smeerboel van….. analytisch lezen.
  Mi boi neem de tijd en lees geen roman…om het daarna te romantiseren als geweldig, gewoon lezen en verder denken: dan yu musu sabi san mi e bedooi

  En als jij toch zo slim bent, kom dan met jouw analyse.


  Maak melding
 5. http://www.print stroy canadian oilBack to Story – Help

  Canadian oil company paid Guyana’s legal fees racked up in maritime border dispute
  Tue Oct 9, 3:41 PM

  By Bert Wilkinson, The Associated Press

  GEORGETOWN, Guyana – A Canadian oil company paid legal fees racked up by Guyana in a feud with neighbouring Suriname for control of an oil-and-gas-rich basin, but won’t receive preferential treatment for exploration, Guyana’s president said.

  Toronto-based CGX Energy Inc. (TSXV:OYL.U) paid US$8.9 million in fees – the majority of Guyana’s legal bill – incurred in a maritime border dispute with Suriname over rights to the undersea basin, President Bharrat Jagdeo said late Monday.

  “This is no secret,” Jagdeo told reporters outside his offices in Georgetown. “I’m very grateful to CGX for footing the bill, because it didn’t come from the treasury. But that doesn’t mean that they have any preferences.”

  CGX will soon resume oil-and-gas explorations in Guyana and adhere to local laws that apply to all companies, including the Spanish-Argentine company Repsol YPF and Exxon Mobil Corp., which also have concessions in the area, Jagdeo said.

  A UN tribunal settled the maritime border feud in September, awarding Guyana some 33,150 square kilometres of coastal waters, nearly double the territory granted Suriname. Guyana’s share is believed to have recoverable oil reserves of roughly 15 billion barrels and gas reserves of 1.19 trillion cubic metres.

  The ruling is expected to spark a surge in oil and gas exploration off the Atlantic coastline and boost the economies of both impoverished South American countries.

  The decades-long dispute had stalled oil exploration along both coasts, prompting Suriname to send two gunboats to force a CGX oil rig from the disputed area in 2000.

  On the Toronto Venture Exchange on Tuesday, CGX shares were trading down by three cents, or 1.33 per cent, at $2.22 on 113,325 shares traded. CXG shares trade in U.S. dollars.

  Copyright © 2007 Canadian Press

  Copyright © 2007 Yahoo! Canada Co. All Rights Reserved. Privacy Policy – Terms of Service
  Community Guidelines – Privacy Guidelines
  Need help? Want to send feedback?

  Nooit meer Baas uit schelden hoor…hij vertelde de waarheid.
  Vnoshine is een ouwe domme papa,neem hem toch een beetje kwalijk hij weet niet wat hij weg gooit.
  Laten wij onze zaken zelf regelen en stoppen met bieterij.


  Maak melding
 6. boyke mi boy
  waarom holland zo moeilijk doet.
  holland is vol
  holland heeft geen mensen nodig die allen willen profiteren(herchi alli)
  maar voor mij is een indonesier of een suriname r geen illegale.
  300 jaren heeft alle indo en alle sme mensen gewerkt voor dit land holland.
  hoe zou holland eruit zien zonder 300 jaren kolonie?
  hoe zou holland eruit zien zonder 300 jaren kolonie
  wie wil hierover een toneel maken.?


  Maak melding
 7. wij moeten eerlijk zijn en wij moeten niet zo achterlijk zijn als andere allochtonen die naar holland kwamen om te profiteren van holland ,maar eigenlijk profitereerden en profileren zij van ons geld.
  300 jaren aarbeid van de grootste islamitisch land ter wereld indonesia en 300 jaren van mijn arbeid suriname.
  dus wie schrijf een boek ?
  ik daagt een sme uit om een boek te schrijven
  hoe zou holland eruit zien zonddr 300 jaren kolonie
  of iemand uit india
  hoe zou engeland eruit zien zonder 200 jaren kolonie

  of hoe zou frankrijk eruit zien zonder 300 jaren kolonie?
  of hoe zou belgie eruit zien zonder 400 jaren kolonie?
  wie schrijf hierover?
  ik daag jullie uit.
  niet alleen rita en niet alleen de winter en niet alleen le pen enct ect.
  wij moeten onze papier gebruiken.
  zeer in het kort.
  als ik 300 jaren een land kan opbouwen en het ziet eruit als holland.
  dan kunnen alle sme mensen een land opbouwen.
  maar op dit ogenblik regeert in sme ..
  de zwart nederlander…
  ik wacht op de dag dat de echte surinamer het land regeert dan kom ik naar sme….
  ik wacht op die dag..
  ect…ect…
  ik heb geen eerbied voor de hollander…
  zij doen mee met een ondemocratisch besluit van de wereld om sdamen met de klote us in irak weer de slavernij in te voeren…
  dit hebben de hollander gedaan ook 300 jaren geleden. en nu weer….
  dus ik vergeef de hollander niet….
  sebrenica huilt de dutch bach was ook daar en meer dan 7000 mannen zijn vermoord…
  en ook in zuid afrik en ook in palestina…
  over zit de hollader achter….
  en nu dus ook in afghanistan…
  dus sme wees blij dat jullie zonder bloedvergieten vrij zijn…..
  maak er nu wat van en dan kom ik…mee helpen..


  Maak melding
 8. Wat datra geschreven heeft is het lichten van de sluier.
  Er zijn nog ergere dingen, dat het daglicht niet mag aanschouwen.
  Maar er zijn nog steeds pajon waaiers die het buitenlandsbelang boven dat van hun eigenland voorop stelt.
  Dit zijn de judassen, en met deze judassen moet je uiterst voorzichtig zijn
  ram


  Maak melding
 9. jammaer dat er nog steeds sme mensen zijn die ik ontmoet en alleen het land sme de grond in boord.
  alleen omdat ze hier willen blijven.
  je mag in holland wonen ,dat is ons volste recht maar ga niet de sme uitschelden.
  ik scheld geen ander volk uit .
  ik zet iets in een contest,
  ik laat de fieten zien.
  wat jij ermee doet is jouw …
  maar geen enkele hollander (net een paar 1000 zijn ernog in holland )
  hoeft mij te kleineren.
  dit is mijn land (
  sme is mijn moederland en
  holland is mijn vaderland.
  maar wie schrijft er een boek ?


  Maak melding
 10. De drie éénheid hebben een serieus probleem, een probleem om niet mee te grappen want de één voelt zich in zijn macht aangetast. Deze zijn de body van het bijgeloof maar met de komst van de dessertcommando is een omwenteling gekomen.
  De vuile was wordt tentoon verspreidt, is niet te geloven maar toch waar, al is de leugen toch zo snel de waarheid achterhaalt hem wel.
  Hoe lang nog? Hoeveel tijd denkt men nog over te hebben of hoeveel tijd denkt men nog te verspillen? Om de misleiding van de mensheid?
  Macht is zoet maar kan niet verteerd worden. De machtsstrijd laat zien hoe hebberig soms de mensen kunnen zijn.
  Foei toch satan. Houdt toch rekening met de ouderen, pasgeborenen en de zwangere. Lafaards of dooie helden.
  Wie heeft nu een doel met de hele situatie? DE MACHTHEBBERS deze willen geen gelijkwaardigheid de bevoogding moet gewoon doorgaan, klootzakken van uitbuiters, dat ze zijn.
  Wie zijn verleden verloochenen is niet waardig zich een landgenoot te noemen. Wij kunnen vergeven maar niet vergeten.
  Dit is echt geen kwestie van revance maar één klein beetje respect tonen voor je voorouders dit is alles wat men van jou verwacht niks meer of niks minder. Waarom slingert men steeds met verwijten aan het adres van de Duitsers en wij mogen onze mond niet openen, zoals als jij.
  Meneer Houw liever je lippen op mekaar en kraai geen nonsens uit je nek, of bent u één van de waardelozen?
  Ik respecteer ieder zijn mening, maar dit betekent niet dat ik met u eens kan zijn.
  tori switi mabari mu tapu
  na mi seisje


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES