Bijlmer Express deel 1

13

Door Clark Accord – Vers uit Suriname, kom ik in de Bijlmer terecht. Eerste stop voor veel Surinamers die in de zeventiger en tachtiger jaren, het vaderland voor het moederland verruilden.
“Woont u daarin?” vraag ik aan oom Theo – de broer van mijn moeder – bij wie ik ga wonen. Voor ons doemen de Bijlmerflats op. “Het lijken wel op elkaar gestapelde lucifer dozen. Wonen daar echt mensen in?” Van verbazing druk ik mijn neus zowat plat tegen de autoruit.
“Wat denk je? Dat die dingen daar voor mooi mooi, voor de sier staan? Natuurlijk wonen daar mensen in. Zie je die flat? Daar woon ik.” Oom Theo gebaart naar de flat rechts voor ons. “Gliphoeve, prijkte er parmantig in blauwe neon letters boven aan de garage.”
Een druk op de knop en het betonnen monster sleurt ons haar spelonken in. Na lang zoeken vinden we een plek in de garage.
“Dit is uniek voor Nederland,” zegt oom Theo. “Een wijk waar men de auto bij de voordeur weghoudt. Vandaar die enorme garages voor aan de flats.”
“Houden ze dan geen rekening met ouderen en invaliden?”, vraag ik. “Ze gingen er van uit dat er alleen maar professionals hier zouden komen wonen. Die zouden geen moeite hebben met die afstanden. De hele wijk is op hen berekend. Je zult wel merken hoe lang het lopen is van de garage of het winkelcentrum naar deur. De huren hier zijn vrij hoog Ook voor mensen die goed verdienen.”
“Dus die Surinamers zijn met hun komst roet in het eten komen gooien,” zeg ik lachend. “Hoe zijn ze zo massaal hier terechtgekomen?”
Oom Theo haalt lachend zijn schouders op. “Als je het mij vraagt komt het doordat ze momenteel met zulke grote getallen hierheen komen en dit op het moment de enige plek is waar er zo veel woningen beschikbaar zijn,” zegt hij. “ Dus gooien ze ons allemaal maar op een hoop.”
Door de kale eindeloze binnenstraat lopen we naar de lift, die ons naar de tweede etage zal brengen waar oom Theo woont. Dat de Bijlmer een slechte naam heeft en dat ik me op dat moment in ‘s lands beruchtste flat bevind, zal pas tot me doordringen als ik de reactie van mensen zie, als ik vertel waar ik woon.
De eerste keer is het in de rij bij de burgerlijke stand waar ik me als nieuwkomer in Amsterdam meld. “Wat is je adres,” vraagt de jonge vrouw achter de balie met een vriendelijke glimlach. “Gliphoeve nummer tweehonderd zoveel!”, zeg ik met luide stem om de afstand te overbruggen die de balie tussen ons creëert. Haar glimlach die mij eerst fonkelend toe straalde, is plotseling op haar gezicht bevroren en heeft al haar glans verloren. “Gliphoeve?” herhaalt ze voorzichtig. “Ja, Gliphoeve”, zeg ik luider en duidelijker articulerend dan voorheen, om er zeker van te zijn dat ze me verstaat. De blik van het meisje achter de balie gaat onrustig door de ruimte. Om mij heen is het muisstil geworden. Alle gesprekken zijn verstomd. Onzeker kijk ik om me heen. Achter mij in de rij doet men zijn uiterste best oogcontact met me te ontwijken. Vlak achter me staat een oude vrouw. Ze houd haar handtas stevig tegen haar zij gedrukt. In haar ogen is de angst duidelijk zichtbaar. Ik snap helemaal niets van wat er aan de hand is. Waar ik ook kijk nergens om mij heen dreigt het gevaar.

Clark Accord


13 REACTIES

 1. A man disi !! na man disi moes foe di wan bigie skrif man…mi no dinkie.
  Waar voor hier op reageren ?
  Pure achteruit denker….Het was Sodom en Gomorra.
  Wat nu dan en waar is Gliphoeve vandaag aan de dag…..boi ka ba !!! nanga law.


  Maak melding

 2. domme mensen moet je dom houden. en nummer een als ik zo je reacties lees heb je de hersenen van een garnaal. te klein om te begrijpen wat accord met deze column wilt zeggen. ga analyserend leren lezen. maar dat hebben ze je vast niet geleerd op de lagere school. sari tori


  Maak melding

 3. Nr 2 ; Oei de GELEERDE !!

  Sorry maar ik kies toch de kant van no 1 .
  Clark gaat terug naar de jaren 70 / 80
  Helaas wij leven in 2007 ……….
  Ik zou eerder schrijven over de situatie van nu , en niet over de Suries in Nl maar over de Suries van Suriname ……

  Het totaal beeld … ik heb ook een titel voor mijn naam staan , helaas als ik nr 2 mag geloven , moet ik terug naar de schoolbanken .
  In dit geval met alle genoegen .

  Prullenbak svp . Delete in Pc termen .


  Maak melding

 4. ik weet niet hoelang dhr.Accord in Nederland woont. Een ding weet ik wel zeker dat begin de jaren 70 Bijlmer een gezellig woonwijk was waar Suris het leuk hadden Dat zij masaal zijn gevlucht uit Suriname omdat ze onafhankleijk zouden worden, kunnen de Suris die in Bijlmer woonden niets aan doen. Dat het langzaam een rotsooi is geworden zijn ze zelf debet aan.


  Maak melding

 5. een titel voor je naam maakt je nog niet slim. lees tussen de regels door en wacht op deel twee voodat je zo dom reageerd. jullie zijn vast van die gasten die vinden dat slavernij niet herdacht moet worden. is ook terug in de tijd. de bijlmer is een wezenlijk onderdeel van de geschiedenis van de Surinamers in Nederland. Staat nu weer negatief in het nieuws. niets mis met kijken naar de ontstaans geschiedenis van die plek


  Maak melding

 6. Krassie: jij moet een domoor zijn wie heeft het nu over slavernij enz.enz.
  Ding tra mang broko sranang man vree inni Bimri kaba..wat wil jij meer…ROMATISEREN.
  No-boi tegenwoordig mama hungry, papa hungry, san e pasa nanga din pikin.

  Krassie-romantica.
  Dus flikker op !


  Maak melding

 7. A smeer boeng en krassi, hebben jullie niets anders te doen dan overal hier op waterkant te reageren???? Ga wat nuttigs doen en krassi als je schrijft ‘…voordat je zo dom reageerd’ dan bij jij de domoor, want ‘reageerd’ is natuurlijk ‘reageert’… Wie is er dom?


  Maak melding

 8. nr. 7. Bakie jij neemt de tijd om overal op de site te lezen, maar onder tussen joe kaka joe borsoe foe nakie ning tapoe.

  Reageer terug dan kunnen wij jouw serieus nemen, maar door een of ander tekort begin jij wrok te ontwikkelen.

  Joe no smeer boeng, kwit kwitie mi boi.


  Maak melding

 9. Jammer dat Clark Accord met deze impressie vooral leunt op 1 oom, die de feiten niet kent. Invaliden en ouderen konden, net als mensen die moesten verhuizen en bezorgdiensten enz., altijd al een tijdelijke of permanente ontheffing krijgen om met de auto het autovrije woonpark in te rijden tot aan de entree.

  Verder meldt hij ook de achtergronden van Gliphoeve: na de kraakactie door Surinaamse marxistische revolutionairen als (wijlen) Joesoe Maatrijk en Guilly Koster veranderde de beide flatgebouwen al snel in een droevige puinhoop. De heren hadden het te druk met hun strijd met het verleden in Suriname om na te denken over wat ze hadden aangericht. Er moest namelijk ook gewoond worden. In een een flat waar vele gezinnen samen voorzieningen delen als lift en trappenhuizen en vuilnisafvoer heb je gemeenschappelijke basisregels nodig, anders loopt het mis.

  Gliphoeve ontaardde al snel, eerst was het nog reuze gezellig met de marktvrouwen die Surinaamse groente verkochten in de binnenstraat, maar toen namen de dealers en criminelen het over. De leiders van de kraakactie keken de andere kant uit.
  De woningbouwvereniging trok zich terug.

  Uiteindelijk moest de flat met politie te paard (ja, op de galerij!) ontzet worden, alle bewoners werden geherhuisvesd en na een renovatiebeurt kreeg de flat nieuwe bewoners, o.a. veel studenten en jongeren in gesplitste Hat-woningen, en een andere naam (resp. Gravestein en Geldershoofd, de laatste kreeg ook een andere eigenaar).

  Accord maakt niet duidelijk waarom de ambtenares zo schrok toen hij vertelde waar hij woonde. Daardoor maakt zijn impressie een wat vervreemdende indruk op mij.


  Maak melding

 10. Geachte webmaster,

  Sorry, ik ben een woord (“niet”) vergeten in de eerste zin van het tweede blokje, moet zijn:

  Verder meldt hij ook de achtergronden van Gliphoeve niet:

  Dank voor het aanpassen,
  Chelly


  Maak melding

 11. Chelly (nr 9.) aan jouw nu de vraag waarom houdt die man (C.Ac)van zulke torie’s.
  Met zulke torie’s maak men toch geen geschiedenis of zie ik het verkeerd.

  Als ik zo’n verhaal aan de klein kinderen moet verkopen…denk ik dat zij dit waarschijnlijk ook zouden willen mee maken (en het daarom of hevig zullen herhalen)

  Alles “waarschijnlijk” dus.(kan zijn dat de klein kinderen om lachen)

  Maar het blijft in mijn gedachten als Sodom en Gomorra.(mi gado man)


  Maak melding

 12. bijlmer express 1. lijkt me dater eeb deel twee komt. maar dat begrijpen sommigen niet. Ook het nut en de functie van een cokumn lijkt sommigrn te ontgaan. dankzij accord kan \celly vergeten geschiedenis van gliphoeve met ons delen. nergens zie ik dat accord gliphoeve verheerlijkt. maar lezen tussen de regels lijkt sommigen een hell of a job. kom maar op man die bijlmer verhalen. misschien begrijpen we dan beter waarom de bijlmer is wat het op dit moment is.


  Maak melding

 13. nr 12. Krassi nu pas begrijp ik wat met jouw aan de hand moet zijn.
  Maar mi boi (m/v) …ik zie alvast een ding.
  Als er iets in je bovenkamer zit laat jij het nooit meer los (dan zit het gehecht).
  Veder wil ik niet gaan maar mi boi (m/v)
  Doe je best dingen ook met een andere bril te bekijken hoor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.