zondag, december 3, 2023
HomeColumnsStrijder voor natuur en milieu

Strijder voor natuur en milieu

-

Does Travel & Cadushi Tours

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Op een steenworp afstand van de plek waar het Kwakoe feest was losgebarsten, vond zaterdag een bescheiden bijeenkomst plaats. De VHP sympathisanten Nederland organiseerden een bijeenkomst over: Milieuproblemen en de mogelijkheden en onmogelijkheden van kernenergie in Suriname. Een van de sprekers was Paul Kraaijer, de man die recent een opmerkelijke actie voerde tegen het schieten van jaguars in Suriname.

Als ik het gebouw van de Stichting HCCVikaash binnenstap, is het opmerkelijk leeg.
Ik ben bang dat Kwakoe en 1 juli vieringen de aandacht hebben afgeleid van deze bijeenkomst. Het geeft mij de gelegenheid voor het programma begint, kennis te maken met Paul Kraaijer.
‘Toen ik langs Kwakoe liep, kreeg ik direct heimwee naar Suriname,’zegt hij en glimlacht.
Paul vertelt dat hij in Nederland woont, maar elk jaar Suriname bezoekt waar zijn vriendin woont. ‘Ik zou het liefste naar Suriname emigreren,’vertelt hij,’maar mijn vriendin wil eerst een paar jaar in Nederland wonen en daarna samen naar Suriname gaan.’
Paul vertelt over zijn liefde voor Suriname en dat hij sinds 2003 bezig is aandacht voor het milieu te vragen. Hij is niet de verbeten activist die ik had verwacht, maar een kalme persoonlijkheid, die open en rustig spreekt. Het lijkt er op dat hij tegen wil en dank voor het Surinaamse milieu strijdt, omdat niemand anders de ondankbare taak op zich wilde nemen.
Dan begint het programma. Een deskundige op het gebied van kernenergie en een medewerker van Greenpeace maken duidelijk dat de plannen voor een kerncentrale in Suriname van ondernemer Bisram geen enkele basis hebben. Geen van de voorwaarden die nodig zijn om een kerncentrale in Suriname op te zetten zijn aanwezig.
Paul Kraaijer vertelt dat hij zich de afgelopen jaren meer en meer is gaan verbazen over de manier waarop men in Suriname met het milieu omgaat. Sommige voorbeelden zijn algemeen bekend, bijvoorbeeld het kwik dat in het milieu vrijkomt bij de goudwinning. Maar hij heeft bijvoorbeeld ook geprobeerd de aandacht te vestigen op de noodzaak voor veilige afvoer van het kankerverwekkende asbest.
Hij vertelt over de winkelier bij zijn vriendin in de straat, elke avond zijn vuil( waaronder PET flessen en verpakkingsmateriaal), verbrandt. De man is er op aangesproken, maar gaat gewoon door. Toen Kraaijer de man er op attent maakte dat hij zo elke avond giftige walmen als het ware over de hoofden van slapende kinderen stuurde, maakte dat geen indruk. Kraaijer geeft aan dat hij beseft dat de vuil ophaaldienst niet overal komt, maar dat was in dit geval niet het probleem. De recente overstromingen hebben eindelijk de aandacht gericht op het dumpen van vuil in de trenzen die daardoor het water niet meer kunnen afvoeren. Ook een punt waar Kraaijer de aandacht voor vraagt.
Zijn meest recente actie tegen het ondoordacht afschieten van jaguars kreeg veel aandacht.
Positief en negatief. Zo kreeg hij een brief van Stinasu waarin hem op weinig subtiele wijze duidelijk werd gemaakt dat Nederlanders zich niet moesten bemoeien met het Surinaamse milieu. Het waren immers de rijke landen die het milieu verpest hadden, dus moesten ze maar eerst hun eigen rommel opruimen voor zich te bemoeien met armen landen.
De reacties in de Ware Tijd van afgelopen zaterdag ondersteunden echter de kritische houding van Kraaijer. Het artikel was getiteld: Jaguars neerknallen doodzonde. Bansse, voorzitter van de Surinaamse dierenbescherming, gaf aan dat een jaguar onder normale omstandigheden geen mensen of onbekende diersoorten aanvalt. Door in het wilde weg verkavelen ontstaan echter boseilanden, die te klein kunnen worden. Als het voedsel opraakt kan de jaguar de oversteek maken naar een ander gebied en in aanraking komen met de mens. Esajas van Educatie Natuurbeheer wees er op dat de jaguar een beschermd dier is, ook nadat het dier gedood is. Hij hekelde de zogenaamde ‘heldenmentaliteit’ waarbij mensen ook andere dieren zoals boa’s en kaaimannen zonder na te denken doden.
Het artikel concludeerde dat de overheid zich bewust zou moeten worden van de waarde van het dier en anders met het probleem om moeten gaan. Af en toe hebben mensen last van de jaguar, het omgekeerde is echter veel vaker het geval. De jaguar heeft juist last van de mens omdat zijn leefgebieden steeds meer bewoond worden.
Kraaijers actie voor de jaguar lijkt dus toch al enig succes te hebben. Na afloop van het programma wordt Kraaijer geïnterviewd door de lokale media. Ik realiseer mij dat het eigenlijk wel bijzonder is. Een Zwollenaar met een speciale liefde voor Suriname, die al jaren strijdt voor de natuur en het milieu. Zijn strijd verdient steun. Zowel in Nederland als in Suriname. (zie http://sranan-news.blogspot.com/)

Chris Polanen – h.polanen47@chello.nl

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

32 REACTIES
 1. A-no-smeer-boeng, ik vertrouw mensen niet die anoniem reageren en dan ook nog zo ongenuanceerd en ongefundeerd. Wees blij dat die heer Kraaijer tussen Surinamers heeft gesproken….hij is puur en te vertrouwen hoor, als je aanwezig zou zijn geweest had je deze man zelf kunnen vertellen dat je hem niet vertrouwt of doe dat rechtstreeks. Hij heeft een website hoor, maar dat zul jij vast niet doen, daarvoor ben jij niet te vertrouwen denk ik.


  Maak melding

 2. Waarom die achterdocht?
  Omdat hij geen Su is, het stomme is nog steeds dat acties van een NL meer effect hebben dan van SU zelf …dat is helaas de mentaliteit!
  Wees trots op het feit dat iemand Su zo mooi en de moeite waard vindt dat hij zich ervoor wil inzetten.
  Petje af voor Kraayer!!


  Maak melding

 3. de reactie van nummer een is kenmerkend voor vele lafaards die hier anomiem op deze site reageren. vraag ze waneer ze iets concreets voor hun land hebben gedaan. zelf zijn ze te lui en te laf om dat te doen. vraag niet wat Suriname voor jou kan doen. maar wat kan jij doen voor het land. moe wordt je van die gasten. waarom denk je dat Suriname niet vooruitkomt teveel negatievelingen. bah nr 1 ie por mie dei.


  Maak melding

 4. Echt jammer om a no smeer boeng uit te schelden.
  Maar nu de vraag waarom doen jullie het zelf niet.

  Als jullie het niet wisten..geen enkele binnenland bewoner dood een dier voor fun.

  Jagers knallen eerder als rede veiligheid en pas daarna Trofee.
  Maar daarnaast als er gruwel beesten in de buurt van bewoners komen…meneer/mevr. de hele buurt op jacht…kogels of houwers erin.

  En als wij de zaken goed bekijken hebben wij haast geen handel in dieren (beschermd of niet) naar het buitenland.
  Of er moeten schurken van uit het buitenland komen en stiekem de binnenland bewoners aan het werk zetten.
  En over het milieu gesproken daar is de overheid debet aan.
  Men weet donders goed wat men importeerd, en de Braziliaan mag rustig zijn gang gaan toch!

  Daarom: een a no smeer boeng torie.
  Ano smeer boeng ik ga mee ! Krabada.


  Maak melding

 5. Chris Polanen , ben jij de man die enige tijd geleden uit Suriname bent vertrokken !
  Inclusief gezin .
  Goeie zaak , dan kan ik met een gerust hart terug naar Suriname ,
  als jij maar hier blijft .


  Maak melding

 6. A-no-smeer-boeng, werkelijk toch! Jij beschuldigt iemand maar doet dat nog steeds anoniem. Vertel hier eens waarom jij vindt dat Kraaijer niet te vertrouwen is….dat doe je niet, omdat je kletst toch? Heb je ooit de heer Kraaijer rechtstreeks benaderd met je paranoide verdachtmakende bewering? Ik neem aan van niet, want jij bent het type dat liever anoniem beschuldigt. En Krabada, heeft Kraaijer ooit beweerd dat de overheid niet debet is aan het milieu?? Juist dat doet hij en hij benadert ook die overheid, omdat geen enkele Surinamer dat doet…het is werkelijk een schande en dan zijn jij en die andere anonieme figuur hier zo vrijpostig om aan de goede bedoelingen van deze man Kraaijer te twijfelen. Lees eerst eens de site van de man goed alvorens met opmerkingen hier te komen die niemand begrijpt door het kromme taalgebruik. Bah…


  Maak melding

 7. TYPISCHE SURINAAMS:

  “Zo kreeg hij een brief van Stinasu waarin hem op weinig subtiele wijze duidelijk werd gemaakt dat Nederlanders zich niet moesten bemoeien met het Surinaamse milieu.”

  Stinausu toch, damn jongoe, we zullen zo NOOIT vooruitkomen!!
  Als een buitenlander wil helpen, waarm kan dat niet?

  Alsof de heer Kraaijer zelf persoonlijk verantwoordelijk is voor het milieu probleem in het westen…..


  Maak melding

 8. Iwan Bakboord jij speelt op de man.

  Maar begrijp een ding namen zijn namen jij kan niks aan een naam zien..dus moet ik jouw een handje helpen.

  Ken jij de geschiedenis…wel met mannen als jouw wordt het moeilijk.
  Jij geeft zonder na te denken anderen voordeel van de twijfel.

  Uit het verleden ga maar na, men trekt plotseling een dubbele AGENDA voor je….ben jij daar of niet.

  En voortaan doe het zelf laat niks voor anderen…jij gaat straks verkopen !

  Of zeker wan duku dif mikie: dus alles moet in Kannen en Kruiken. Orga nice for price.

  Libie din Sranang man nanga ding Natuur mi boi.(zij weten best raad mee !)


  Maak melding

 9. Deze man moet blij zijn dat de verzekeringsmaatschappy Zij leven heeft gered.
  Als bij polanen geen Nen zou zij dan was deze man een …….. geworden.sorry hoor soms is een grapje belangerijk.


  Maak melding

 10. A smeer boeng….wanneer praat jij eens duidelijk? En wie speelt er op de man? Jij bent de eerste hier die op de man heeft gespeeld. Ben jij niet de man die hier anoniem heeft beweerd dat Kraaijer niet te vertrouwen is?? Kom nou, jij bent een mooie. Je kletst en praat nonsens, wartaal, niet te begrijpen man. Ik geef mensen het voordeel van de twijfel en dus ook deze man die tenminste zijn nek durft uit te steken op een open manier. Hij is niet een lafaard zoals jij die anoniem iemand beschuldigt!! En je hebt niet eens contact gehad met die heer Kraaijer…kun je gewoon via zijn website doen, maar dat durf je ook niet omdat je weet dat je nonsens praat.


  Maak melding

 11. Nr 15. Iwan Bakboord ik zag dat Dinkienoh (13) jouw wat vroeg.
  Kan jij het beantwoorden dan zijn wij klaar.

  Mij kan jij niet begrijpen dan wordt het moeilijk.

  Tan bun succes verder.


  Maak melding

 12. a smeer boeng
  Je bent een hele grote …… Zelf speel je op de man, schrijf je demagogische reacties verdraai je itspraken en vervolgens verwijt je andere dat te doen. Waarom. Simpel omdat je er niets van begrijpt. Omdat je een van die negatieve kankeraars bent.
  Ik vind dit stuk een heel goed stuk. Het kaart verschillende zaken op een positieve bespreekbare wijze aan. Zoals het recent neerschieten van jaguars. Onbekendheid met de ware aard van het dier en de bijbehorende mitholgisering maken dat de bewoners in het binnenland dit doen. Maar daar mee is het nog niet goed gedrag. Het stuk verwijt die mensen dit niet persoonlijk maar geeft aan waarom het niet de goede oplossing is. Als iemand zich dan tch gekwetst voelt dan komt dit door de (veel te) lange SU-tenen.
  Ik hoop dan ook dat de moderator de vlgende keer wat kritischer naar jouw reacties kijkt.
  Als we het tourisme in SU willen promoten dat moeten we heel snel wat aan milieu educatie gaan doen. Anders is er niets meer om de touristen te trekken.


  Maak melding

 13. Neus jij neemt het op voor Bakkie..no boi no du.
  Kijk toerisme is echt geen verrijking voor een land (jij/men) haalt meer ellende naar binnen.
  Okay stop.. over toerisme wilde ik het niet hebben.

  Als Bakkie iets leest moet hij kunnen begrijpen dat het absoluut of relatief zou kunnen zijn.
  Beter gezegd letterlijk of figuurlijk.

  Als jij ooit een boschopoe voor Oma, of Moesje moest gaan doen(let op! vooral als zij boos was) dan was het nooit verstandig om de juiste woorden en uitdrukkingen daarvan over te brengen.

  Anders komt het op neer ju no sabie tja boschopoe, dan kreeg een andere de opdracht.

  A mang no smeer boeng: soso lobie ti din bigin …ma na baka pisie !!! da fa dan.

  Ben je daar of niet…. ….ik stop.
  Tan bun…. Noso


  Maak melding

 14. Waarom een aantal Surinamers de acties van Kraaijer niet kunnen/willen waarderen is simpel omdat heel veel Surinamers gewoon laag geschoold zijn!!! Een laaggeschoolde begrijpt niet dat de hele wereld inmiddels bezig is met maken strenge milieuwetten om o.a. vervuiling en opwarming van de aarde tegen te gaan!!!In Amsterdam krijgen diesel autos zonder roetfliter geen parkeer vergunning meer over 2 jaar!!! Als we nu niet alle strenge milieu wetten maken en naleven, is er waarschijnlijk over een aantal jaar geen leven mogelijk voor de mens!!! Nog meer mensen zullen dan overlijden als gevolg van vervuiling!!!!! Hoop dat de naievelingen dat begrijpen!!!


  Maak melding

 15. Hmmmm

  Wat een gezeur allemaal

  * In Suriname lossen wij het wel zelf op ,
  Het gedonder steeds , jullie verblijven allemaal buiten Suriname – ** Durven zelf niet in Suriname te komen wonen ” jullie vinden de ellende te groot etc – * * * maar een grote bek over de problemen in Suriname hebben jullie wel .
  * * * * Hoe het allemaal opgelost moet worden , wat er aan gedaan moet worden .

  Doe me een lol – kom naar Suriname ”
  al is er hier ellende kom gewoon hier werken
  zo als vele bakra’s – witte mensen – het tegenwoordig doen .

  Mensen in het buitenland houden jullie je
  mond , kom hier naar toe , en doe er wat aan
  GEEN WOORDEN MAAR DADEN .

  Shit man , gewoon doen .
  Ik had een maandsalaris van 4200 Euro – NETTO
  nu een schijntje daar van .

  So What ik leef gelukkig ,
  [ hier kan je ook naar voetbal kijken ]
  dus niet zeuren meer , gewoon ook komen
  en mij HIER HELPEN .

  Tanboeng , Odi


  Maak melding

 16. Pittbul als jij Hoog-Geschoold ben loop ernaar toe ……werk genoeg.
  Met je roet filter waar: in de bossen.
  parkeer waar met je Jaguar.

  Volgens mij slaap je of ben je bezopen.


  Maak melding

 17. Pittbul als jij Hoog-Geschoold ben loop ernaar toe ……werk genoeg.
  Met je roet filter waar: in de bossen.
  parkeer waar met je Jaguar.

  Volgens mij slaap je of ben je bezopen.

  Tjoep kakeri.

  Ik kan het niet helpen dat je de kern van mn reatie niet snapt, maar met sommige mensen moet je ook niet gaan halen en trekken ze snappen het toch niet!! Ga ik dus ook niet doen!!! En bezopen??!!! Jij bent waarschijnlijk bezopen daarom snap je mn reactie niet domme sukkel!!!!!!!


  Maak melding

 18. VHP: Nederland sympathisanten, dat is mij wat hoor !
  Hallo zijn jullie daar, dat ding ruikt niet goed man.
  De vraag is waarom.


  Maak melding

 19. Het artikel van Chris Polanen is waardevol omdat het ons Srananagmang de ogen moet openen voor de natuurlijke schatten die we (nog) bezitten. De wereld is van iedereen en hierop moeten we zuinig zijn en de heer Kraaijer heeft dat zeer goed begrepen. Met mijn in Nederland gevormde milieubesef heb ik tijdens de vakanties in Suriname met verbazing rondgekeken, met als absoluut dieptepunt het dumpen van huisvuil in de uitlopers van de Corantijn in Nieuw-Nickerie.

  Voor sommigen is hij de blanke die het weer voor het zeggen wil hebben, voor anderen (waaronder ondergetekende) is hij een man die het beste voor heeft met ons prachtige land en het behoud van zijn natuurlijke schoonheid. Suriname mag deze “lastige” Paul Kraaijer wel erg dankbaar zijn!


  Maak melding

 20. Neus: vraag Sarmi Mangil(naam fictief) jij kent haar toch…a pokai.
  Wij weten meer..maar zeggen lekker nog niks hoor.. slim en dom behoren tot een familie.


  Maak melding

 21. nr 23. Pittbul: jij valt mij lastig.
  Waarom moet ik jouw alles voorkauwen zodat jij kan inslikken smeerlap.

  Ik ben bezopen zoals jij weet van info…maar doe je best ga naar de USA en vraag hen beleefd de verdragen te ondertekenen dan woord jij daarna ook een Saddam, zeker weten.
  En loopt dan daarna met een zekere Kraai mee te Kraaien, omdat jij dan lastig wordt voor de USA.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES