woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidPolitie: Surinamers wees voorzichtig met 'genezers'

Politie: Surinamers wees voorzichtig met ‘genezers’

-

Does Travel & Cadushi Tours

Tientallen mensen uit de Surinaamse gemeenschap in Zuidoost zijn elk jaar het slachtoffer van dubieuze genezers. Maar omdat de genezers geen strafbare feiten plegen kan de politie alleen maar waarschuwen.

Per jaar worden tientallen mensen uit de Surinaamse gemeenschap opgelicht door medicijnmannen en vrouwen. Duizenden euro’s per jaar geven zij uit aan dit soort genezers zonder beter te worden. Sommige slachtoffers verklaren zelfs in de val gelokt te zijn.

Volgens de politie gaat het om overeenkomsten die worden gesloten. In dergelijke gevallen kan de politie niets doen, ook al worden er wanprestaties geleverd. Ook de familie Soochitsingh schakelde voor veel geld een medicijnvrouw in voor hun zieke dochter, maar het hielp niet. Bekijk de video van AT5.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

16 REACTIES
 1. Ook onze familie zijn in het verleden opgelicht door z.g.n. medicijn mannen en vrouwen,waar wij vredelijke herinneringen aan hebben. Maar dat was ons eigen schuld,omdat wij eigenlijk moedwillig waren afgedwaald van het christelijk geloof dat wij beleden,en ons via een fam.lid lieten meeslepen met alle gevolgen van dien.
  We zijn door schade en schand wijs geworden en gingen terug aan de voeten van JEZUS,die tegen IEDER mens zegt: kom tot MIJ ALLEN die vermoeid en BELAST zijt,en IK JEZUS zal u RUST geven (en OOK genezen natuurlijk!)

  Ik ken veel hindoestanen,die nu hun heil in JEZUS Christus hebben gevonden,na zowat tientallen medicijnmannen te hebben bezocht en duizenden guldens en euro’s betaals,zonder baat bij te hebben gehad.

  Ik wil zo vrij zijn,om deze hindoestaanse familie Soochitsingh te adviseren ook langs deze weg te gaan zoeken,ze zullen er absoluut NOOIT spijt van hebben…het is immers GRATIS en het helpt;daar getuigen zij (de hindoestanen die het persoonlijk hebben ondervonden) ervan. Fam Soochitsingh zoek hulp voor uw dochter door naar een kerk te gaan,waar men door hand oplegging en in de naam van JEZUS voor uw dochter wil bidden. De Maranatha kerk b.v.in amsterdam heeft een speciale bediening hiervoor.


  Maak melding
 2. Toch.. denk ik wijze lezen, van de wonderman.

  Als de zakken leeg zijn(geen geld), dan ben je gauw genezen.

  Blijf gewoon doorgaan einde lied zwerver.


  Maak melding
 3. Dat je de kwakzalvers niets kunt doen daar ben ik het niet mee eens. Er is inderdaad een overeenkomst tussen partijen. Maar de wet is duidelijk door te stellen dat er sprake is van een onrechtmatige daad. Op grond hiervan kan er worden opgetreden maar dan moetd de benadeelde partij wel aangifte doen en een procedure starten tegen deze bonoe man/vrouw. Dus politie je kunt er wel iets aan doen door procesverbaal op te maken als de benadeelde aangifte komt doen. Justitie zou het doen van aangifte moeten bemoedigen


  Maak melding
 4. Lieve mensen,allereerst wil ik dit zeggen,God is goed.Aleen bij hem is alles mogelijk.Door alleen te geloven in zijn enige zoon Jezus christus ben je van alle gebondenheid vrij.En geen enkel duivel is sterker dan onze Lieve Heer Jezus Christus,Amen.


  Maak melding
 5. Het verbaast me niets,wanneer deze lieden door Oplichters worden opgelicht.Voor een ziekenverzekering premie hebben ze zgn geen geld voor,maar wel voor de loekoe-mangs/dresie mang/piyai-mang etc.
  Denk toch eens nuchter/gebruik je gezond verstand!Het kost je niets!


  Maak melding
 6. Men gaat ervan uit, dat ieder normaal mens een stel goed functioneerde hersenen moet hebben.

  Maar bij anderen kan het zijn dat ze weer een impuls van buiten uit nodig hebben.

  De wonder man/vrouw zal dus altijd zijn kans grijpen.(en zal dus ook eeuwig blijven bestaan)
  Maar pas op ! hij/zij kan zich ook als Christen voor doen.

  De wet moet het strafbaar blijven stellen.

  In het verleden gingen deze gasten(hekserij)de brandstapel op.


  Maak melding
 7. Dit verhaal ken ik van begin jaren 1990 toen ik pas in Nederland door een vriend geentertained werd op een verhaal over een vrouw die alles kwijt was geraakt en bovendien zwanger was geworden van een bonuman. Mensen die denken dat ze genezing zullen krijgen van dergelijke louche praktijken zijn ten einde raad en weten vaak geen andere uitweg. Het zijn die mensen die willens en wetens eisen dat: to blaw powisi iksi, wan sker-ey alata, to sweet smeri bromki en 1000 euros musu kon fu genezing… en o ja ook nog naakt verschijnen…..die mensen moeten naar de gevangenis diep en donker….sleutel weggooien……met veeeeeel skeri-ey alatas..


  Maak melding
 8. ook autochtone nederlanders geven miljoenen uit aan alternatieve geneesheren en vrouwen. Neem Jolanda maar eens. Het is van alle tijden en alle mensen rassen etc. Als mensen er baat bij hebben, laat ze. Blijf zelf vooral nadenken!
  als je naar een reguliere arts gaat dan weet je tenminste naar wie je moet gaan als iets niet in de haak is (klachtencommissie ziekenhuis,inspectie, tuchtraad etc).


  Maak melding
 9. Ik zou zeggen kom maar, als ik klaar met je bent….Din ai fu yu krin direct.

  Maar vooral ik kom terug tot dat jij geen cent meer over hebt.

  Eerst: als jij geen cent meer te makken hebt dan ben je genezen.Come I looking for you and the most “”MONEY””.Best “REMEDIE”


  Maak melding
 10. Geachte redactie,

  Wat een triest aanblik, om te moeten zien hoe groot de spychische schade is van het jaren minachten van het eigene, DEELS ook door eigen schuld moet ik eerlijk bekennen.

  Want de Christelijke geloofsovertuigingen hebben het eerst hun aanvallen gepleegd op alles wat Afrikaans was, van huidskleur tot haardracht. En doen zij nu nog, maar nu door soortgenoten, waardoor je tegenwoordig heel veel van die gefrustreerde christenen tegen het lijf loop op zoek naar Jozua (Jezus), daar waar zij niet zoeken moeten.

  In de kerk tussen hun christenvriendjes en vriendinnetjes en op straat, zijn zij de fanatiekste geloven van Jezus Christus. En met hun open armen in de lucht, druipt de ‘liefde gods’ als het ware van hun giftige smoel af, menende dat zij door god zelf gezonden zouden zijn.

  Maar tegelijkertijd zijn het de grootste haters van het eigene, eigenlijk van alles en iedereen die anders over geloof denkt dan zij doen. Want zij alleen menen god gevonden te hebben, waardoor zij de demonen in hunzelf niet meer herkennen kunnen.

  Sommigen gaan met al hun frustraties als zwerfhonden en loopse katten, van de ene kerk naar de andere. Van dominee naar priester, uit onvrede met zichzelf, om vervolgens weer bij Mama Afrika terrecht te komen. Ziekelijke lotgevallen van het slavernij verleden, de spyche van de zwarte Holocaust.

  Dit terwijl nationalistische Surinamers als Papa Julius Koenders, Datra Sophie Redmond, Cornelis Gerard Anton de Kom, Robin Ravales, Culturele Verenigingen als NAKS van Sisa Elfride Baarn, Mofina Brasa van Sisa Sine Proeve, noem maar op – eerder in de jaren 50 hadden wij ‘Wi Eygi Sani’ van Eduard Bruma – allen hun gehele leven gewijd hadden, sommigen nu nog doen om het eigene te verheffen. Baanbrekend werk verricht hebben en nog verrichten om meer waardering voor het eigene te kweken. Een zware strijd om zelfbehoud, opzoek naar een eigen identiteit.

  Oh, wat een kei hard gevecht die er gevoerd is en nog gevoerd wordt vanuit elke denkbare hoek. En nimmer heeft enige zwarte minister gelden willen vrij maken om het eigene te onderzoeken, laatstaan orde op zaken te stellen in de wanorde binnen de Afrikaanse levenswijzen, waaronder de Winti.

  Jongslede zei een Surinaamse minister dat hij maatregelen zou gaan treffen t.a.v. de alternatieve geneeswijzen der Chineze immigranten in Suriname. Zelf is hij een Afrikan-Sranaman. Nimmer is deze eer de Winti ten deel gevallen, nimmer.

  Nooit heeft enige (zwarte) minister eerder enige actie ondernomen om orde op zaken te stellen t.a.v. die malafide Sranan-Bonumans, genezers of zieners, die veel langer in de Surinaamse gemeenschappen actief zijn dan die Chineze immigranten, terwijl deze malafide Bonuman, regelmatig de Afrikaanse geneeswijzen de grond in boren en de Bonafide (betrouwbare) Bonuman in een kwaad daglicht stellen. De minachting voor het eigene is bij sommige burgers daardoor nog groter geworden dan het al was en bij anderen dusdanig, dat ze totaal de weg kwijt zijn m.b.t. het eigene. Ze zoeken niet meer.

  Maar de vraag die je moet stellen is wat hun bijdrage in het verleden is geweest om het eigene op een voetstuk te plaatsen, weinig.

  Het christendom, de moslims vooral en noem maar op, doen er alles aan om hun geloofsovertuiging op een voetstuk te plaatsen als tezijn ‘het ware geloof’ en met “de liefde gods” notabene in al hun overtuiging. Maar ze haten mekaar als de leeuwen tegenover Hiyena’s in een wilde dieren reservaat.

  Terwijl buiten hun locatie het lijkt alof zij getranfromeerd zijn tot ‘de duivel himzelf’. Gedragen zich jegens hun medemens als kerkratten, verborgen protituees en hoerenlopers in naam van god notabene. Zo gefrustreerd als ze zijn geworden, jammer.

  Vandaar mijn grote liefde voor de Afikaanse-Surinaamse cultuur, in het bijzonder de Winti. Want die is met al hare vele gebreken en vele verloren “oorlogen”, gelukkig nog universeel gebleven, God dank.

  Datmeki; Anana, grantangi fu ala den wortu disi nanga fu ala den someni blesi tu.

  Soso lobi.


  Maak melding
 11. Meneer Buiteman ik lees u lange, ongenuanceerde monologen nooit want daarvoor zijn de andere reacties te interesant, internet bied nu eenmaal de ruimte voor anders denkenden anders gelovigen etc, gelukkig want anders was u allang verdwenen, maar om dit verhaal vanuit uw bekrompen standpunten over winti te bekijken is wel erg…het gaat niet om winti maar om oplichterij en diefstal van arme mensen…of als ik het goed begrepen heb ziet u dat niet als een probleem en kunnen mensen die bestolen en bedrogen willen worden bij u aankloppen, als u weer hier bent laat dan uw 06 achter…soso lobi


  Maak melding
 12. waarom ons eigen cultuur door de slijk halen voor de witte, zijn wij niet zelf wijs genoeg om zelf uit te maken door wie we opgelicht(naait) woorden. of denken die witte door ons zwart te maken dat we daardoor massaal hun kerken komen vullen en hun bedelmand komen vullen met(onderdwang) geld die je zogenaamd uit vrij wil geeft.hoeveel mensen worden niet opgelicht in de kerken?hoor je daar iets van? jammer dat er nog een paar achterlijke mensen zijn die mijn cultuur naar de klootte willen helpen,wat ze nooit gaat lukken.


  Maak melding
 13. Buitenman, (ver)oordeel het Christendom a.u.b. niet op basis van christenen maar op basis van Jezus Christus en dan pas maak je een betrouwbare vergelijking.
  Het Christendom is 1000x beter dan al het andere!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES