zondag, februari 25, 2024
HomeColumnsIn de taxi

In de taxi

-

Does Travel & Cadushi Tours

Door Chris Polanen – Ik zit in de taxi op weg naar een Surinaamse collega dierenarts. De taxichauffeur is een jaar of vijftig. Hij heeft een mager hoofd en grijs haar. Hij luistert naar een radioprogramma over de medische zorg, waarin bellers hun mening geven. Voor een Euro-Suri zijn dit soort programma’s altijd interessant. Ik luister aandachtig mee.
Een vrouwelijke beller heeft slechte ervaringen met artsen:’Ze denken dat ze God zijn,’zegt ze. Haar stem klinkt fel. De presentator van het programma heeft de zalvende stem die vele radio presentatoren zich eigen gemaakt hebben.’Ze hebben het druk, mevrouw. Praat eens met uw huisarts hierover.’Zonder op de klachten van de vrouw in te gaan, gaat hij door naar de volgende beller. Deze vrouw hijgt tijdens het praten, alsof ze mobiel belt en rent tijdens het telefoneren. Ze vertelt over haar dochter die bijna geopereerd werd, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was. Ze kon nog net verhinderen dat haar dochter naar de operatiekamer werd gereden.’Weet u wat die arts tegen mij zei?’De vrouw is kennelijk nog steeds woedend hierover.’Mevrouw, ik heb duizend patiënten, ik kan dat niet allemaal bijhouden.’De presentator zijn stem wordt nog zalvender.’Mevrouw, ik begrijp dat u verontwaardigd bent, maar aan de andere kant: die artsen hebben het vreselijk druk. Ze doen echt hun best, hoor.’Hij heeft zich duidelijk voorgenomen om de artsen in Suriname in bescherming te nemen. Ik moet denken aan Netwerk en Radar, programma’s waarin misstanden tot de bodem uitgediept worden. Hier lijkt het wel omgekeerd.
Er volgen meer bellers die hun grieven uiten. Vaak lijkt het alsof ze niet dankzij, maar ondanks de medische zorg in Suriname nog leven. De presentator wringt zich in allerlei bochten om alle misstanden goed te praten. Kleine fouten wuift hij weg als misverstanden. De grotere zijn volgens hem een gevolg van drukte of een gebrek aan faciliteiten.
Ik kijk naar de taxichauffeur en schudt mijn hoofd. Hij grijnst en zegt:’Een vriend van mij is naar de tandarts gegaan in Commewijne’ Hij stopt even om de spanning te verhogen. Het geeft mij de tijd om een voorstelling te maken van een tandartsenpraktijk in Commewijne.
‘Ze hebben zijn verkeerde kies getrokken!’ Hij kijkt mij aan alsof dat bijzonder grappig is.
Ik zie een tandarts voor mij die naar een net getrokken kies in zijn tang staart. De patiënt ligt nog met hoofd achterover en open mond in de stoel.
‘En hij moest nog betalen ook!’ Hij slaat met een hand op zijn dijbeen en schatert het uit. Ik glimlach, maar niet van harte. Het zal je maar gebeuren.
Tja, fouten op medisch gebied kunnen letterlijk en figuurlijk pijnlijke gevolgen hebben. Dodelijke zelfs. Ze gebeuren niet alleen in Suriname.Zelfs in Nederland sterven in ziekenhuizen net zoveel mensen door medische fouten als er slachtoffers in het verkeer vallen. Een flink aantal dus. Ik vraag mij af of hoe die vergelijking in Suriname uit zou vallen. Op dat moment komt de taxi met een schok tot stilstand. Ik schiet naar voren en kom met een smak tegen het dasboard aan. (‘geen gordel om’, schiet door mijn hoofd)Als ik weer recht zit, kijk ik de taxichauffeur verbaasd aan. Deze lacht en wijst naar een hond die over de weg slentert. Hij praat nu Surinaams:’ Die beesten kunnen je in het ziekenhuis laten komen!’ Ik lach ook, opgelucht dat ik er goed vanaf kom. Voorlopig behoor ik nog niet tot de statistieken van verkeers of ziekenhuis patiënten. Terwijl de taxi optrekt doe ik mijn gordel om.

Chris Polanen – [email protected]

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

10 REACTIES
 1. Hoi Chris, grappig verhaal, dat van die verkeerde kies is mij ook overkomen. Er kwam en patient in de praktijk en hij maakt een hoop stennis, wilde direct geholpen worden, want hij had al 2 weken kiespijnen links boven, die pijnen trokken tot diep in zijn tonton, hij zei alleen maar :”poeroe, poeroe poeroe, poer a satan, me dede….enfin ik kijken, een rontgenfoto gemaakt niets boven gevonden, hij had in zijn verstandkies onder alleen maar een enorm gat, meneer volgens mij komt de pijn niet van boven maar van de onderkaak,het kunnen weerpijnen zijn die u voelt, mang het is mijn smoel dus mi taki poeroe a disi, wees hij op een goede kies boven ,,,okay als je het toch zo zeker weet..dus heb ik de kies uitgetrokken die hij me aanwees…een goede kies, mijn hart brak, omdat ik zeker wist dat hij een verkeerde kies had aangewezen…. twee uren later was weer in de praktijk: datra, volgens had je toch gelijk hoor, want me dede,,,dus poer a moer na ondro se… nadat ik die kies had geextraheerd ging hij als een gelukkig mens huiswaarts, als ik die maar niet terug zie…..ik heb hem maar niets extra berekend voor die verstandkies….
  tang boeng mi mati….


  Maak melding
 2. Tandarts hierboven!
  Wat voor een arts ben jij? Ik ken geen enkele tandarts die heden ten dage (mbv allerlei apparatuur) een goede kies of tand zal verwijderen!
  U bent een schande voor het beroep!


  Maak melding
 3. G1 ,slechte tandarts ben jij.echt waar.
  Je hebt de man toch verdoofd trek de juiste kies uit en dan was het ook goed.De man uitleggen dat bij kiespijn je het vaak of niet altijd, zeg jij het maar, op een verkeerde plek voelt, kon ook. jij bent de tandarts.Volgende keer de man uit leggen of weg sturen,maar ga geen verkeerde keizen uittrekken. Weet je wat die man nu vertelt aan mensen:Waarschijnlijk het volgende: a tandarts pur a verkeerd tiefie en a a sabi, daarom a no aksi mi moni gi a tifi dati. Je ken mensen niet no.hij gaat niet zeggen dat en ben fout.


  Maak melding
 4. Chris,
  Ik lees graag jouw verhalen, lekker onstpannend met een beetje Surinaamse humor. Wanneer het verhaal teneinde loopt dan denk ik…”shit”…nu al afgelopen… We kijken uit naar je eerste boek. Anyway, de mensen bij wie de verkeerde kies is uitgetrokken moeten denken, “ik heb nog geluk gehad”, wat te denken van de arts in Miami die bij iemand het verkeerde been amputeerde? Oeps foutje….


  Maak melding
 5. Chris, volgende keer stuur ik die pijklacht wel naar jou toe, want dan hoef ik niet eerst een uur uit te leggen hoe het allemaal in elkaar zit…en na het uurtje uitleggen nog te horen krijgen ik zeg je het is mijn smoel dus je doet het…..dieren praten trouwens niet terug, en hebben ook geen wapens op zak…behalve hun canines…hahahahahahah
  en lafulastig was u niet die patient toen, die het pistool tegen mijn hoofd heeft gehouden met : trek of ik schiet???????
  en ZAZOU , als u me bij testikels vasthoudt en tegen me zeg:”dok ik zeg trekken anders trek ik …nou dan trek ik hoor…” kan me niet schelen wat u zegt….moet u maar van mijn kruis afblijven ….. hahahahahahaha…neen niet ik ben een schande, jullie zijn een schande 2 weken met kiespijnen lopen, en na een uur praten nog een grote bek dat je zeker weet dat het die kies is..en me bedreigen nee hoor, ik trek.. ik kies voor me leven en u voor uw kies hahahahaha


  Maak melding
 6. eeyyy,,datra,,,je heb gelijk jeri
  wat betrefd die foute kies,,
  hij kreeg waar voor zijn geld dus!!
  en jij heb gewoon gedaan wat hij wou. Als je bij fernandes om berlinerbollen vraagt dan krijg je ook berlinerbollen en geen donuts.
  Bij jou is de klant duidelijk koning tog,,,,,hahahahahh.
  Als ik in suriname kom , mag jij mijn tandarts zijn. Eindelijk een
  een tandarts die naar zijn klanten luisterd. dus no spang nanga ding torie jeri, ga rustig door met trekken jeri datra!!

  007


  Maak melding
 7. John007, je kir mi mang…hahahahaha…by the way ik trek niet zomaar hoor, maar dit was ernstig….serieus…..ik kon echt niet anders..ja de klant is koning …jaja


  Maak melding
 8. Mensen sta niet verbouwereerd te gapen van verbazing. Ook in de beroepsgroep van onze schrijver lopen er sukkels rond. Er zijn in Nederland tal van dierenartsen die verkeerde ingrepen uitvoeren bij kafia’s,muisjes,raten,goudvissen,vogels,spinnen,schildpadjes,enz.Zelfs Surinaamse krobia’s en sriba’s moeten er aan geloven.Dieren kunnen hun frustratie en pijn niet verwoorden als ze onder behandeling van een sukkel zijn geweest.


  Maak melding
 9. Van een verkeerd getrokken kies kan je nog de humor er van in zien. Er was immer geen sprake van een levensbedreigende situatie.

  Onlangs kreeg ik te horen dat enige tijd geleden in een Surinaams ziekenhuis een dame is doodgebloed. De reden is dat ze via een keizersnee moest bevallen en de gynaecoloog haar te diep had ingesneden. Haar kind heeft het gelukkig overleefd.

  Er zijn onlangs 3 AED’s (Automatische Externe Defibrilator) via een Nederlandse patientenorganisatie en de Rotary Club Paramaribo Central) aangeboden aan de cardioloog van het AZP te Paramaribo.

  Ik vraag me af waar ze die zullen plaatsen.Ze mogen dan Surinaamse politieagenten met spoed moeten opleiden om met de apparatuur om te gaan. Vrij eenvoudig want je wordt tijdens gebruik begeleidt door een computergestuurde stem.

  Ik vraag me eigenlijk ook nog steeds af waarom bij een ongeluk steeds eerst de politie gebeld moet worden en dan pas de ambulance. Ook al zien die agenten dat je in coma ligt gaan ze toch proberen je naar je naam te vragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES