dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentSurinaams-Amsterdams eetcafé Uitvlugt geopend in Westerpark A'dam

Surinaams-Amsterdams eetcafé Uitvlugt geopend in Westerpark A’dam

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 1 jun – Dit weekend opent het Surinaams-Amsterdamse eetcafé Uitvlugt in Westerpark de deuren. De nieuwe horecagelegenheid is gevestigd in de voormalige kantine van de Centrale Markthallen, vlak naast de Van Hogendorpsporthal. Eetcafé Uitvlugt is opgezet door horecaondernemers Daphne Bruijne, Nikita Tjon-affo en Thijs van de Wall Bake, die als aannemer is gespecialiseerd in horecaconcepten. Het gaat om een grotendeels Surinaamse eet- en drinkgelegenheid waar alle ruimte is voor muziek en entertainment, kunst en boekpresentaties. Met hun programmering hopen de eigenaren tegelijkertijd een duidelijke functie voor de buurt te vervullen waar ook gezinnen met jongere kinderen zich thuis voelen.

Nadat ze 14 jaar in Suriname had gewoond, vestigde Bruijne zich anderhalf jaar geleden opnieuw in Nederland. In Paramaribo introduceerde ze als bedrijfsleider het begrip grand café met De Waag en Zus & Zo. Recenter was ze daar eigenaar/manager van restaurant Souposo. Die ervaring neemt Bruijne nadrukkelijk mee naar Amsterdam: ‘Met Uitvlugt hopen we de sfeer en fatu van Suriname over te brengen. Maar dan wel op z’n Amsterdams met alle andere kleuren en culturen die de stad te bieden heeft. Onze kaart is grotendeels geïnspireerd op de Surinaamse keuken. Met een twist, door ook ingrediënten van hier te verwerken.’

Daarmee komt Bruijne op het terrein van chef-kok Nikita Tjon-affo die in Paramaribo vooral met zijn dagelijks wisselende soepen verantwoordelijk was voor het succes van Souposo. Vanaf 1 juni staat Tjon-affo in Uitvlugt achter het fornuis.

Met zijn bedrijf Studio Bake tekende zakelijk partner Thijs van de Wall Bake de laatste jaren voor de conceptwikkeling en realisatie van Amsterdamse café-restaurants als Vrijdag, Cannibale Royale, Czaar en Barbaarsch.

Zowel interieur als meubilair van eetcafé Uitvlugt zijn de laatste weken onder handen genomen door de Surinaamse kunstenaar Roberto Tjon A Meeuw. Voor het openingsweekend is deejay Earl da Pearl (Earl de Sanders) overgevlogen uit Paramaribo. Als deejay bepaalde hij halverwege de jaren negentig de toon tijdens underground feesten in Vrieshuis Amerika. Vóór zijn remigratie naar Suriname stond hij geregeld achter de draaitafels in de Amsterdamse club Bitterzoet.
Op zondag 3 juni staat ’s middags een freestyle breakdance sessie gepland van jeugddansgroep Rhythm Souldjaz onder leiding van de Surinaamse breakdance kampioen Dietrich (‘Dietje’) Pott.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. Bij de opening geweest, een leuke sfeer. Door de diversiteit van de gerechten voel je de liefde, harmonie en verbondenheid van twee landen. Twee landen één gevoel. Zeker een aanrader!!!


    Maak melding
  2. Gisteren bij de opening van de uitvlugt geweest, geweldige sfeer , proeverijen, cultuursamensmelting van eten drank en bezoekers zeker een aanrader voor AMSTERDAM !


    Maak melding
  3. Mag hopen hopen dat zij authentieke surinaamse gerechten op de kaart hebben staan. Nasi, Bamie en Telo is achterhaald. De Surinaamse keuken is zoveel meer dan dat. Neem vb gevulde soproso, blacka eye pesie, Boulanger, gedroogde vis, Moksi Alesie… welke ondernemer durft verder te kijken dat de gemiddelde warung kaart.


    Maak melding
  4. Nederland is een top land als het gaat om namaak van allerlei producten. Maar laat één ondernemer het proberen een Nederlandse merkproduct na te maken, dan zijn de rapen gaar. Nu moet gezegd worden dat alle merken die beschermd zijn, patent op is er een zaak van maakt.

    De hoogste tijd dat Surinamers hun merken/producten ook gaan registreren patent op is, waardoor derden er niet zo maar/ongevraagd mee aan de haal gaan. Niet eenvoudig vooral als bijna alle Hindoestanen van Surinaamse afkomst ea roti kunnen maken en niet alleen in Suriname wonen. Ondanks dat zal er een formule voor gevonden moeten worden, dat het een Surinaams product is, geregistreerd is en er patent op komt.

    Experimenteren kan en mag en als zaken geregistreerd zijn/patent op is en beschermd is. Derden zullen dan de juiste weg bewandelen als ze willen experimenteren, niet willen in problemen en kunnen komen en te werk gaan volgens de juiste regels. Er zal wel een studie van gedaan moeten worden, zien hoe merkproducten beschermd zijn, patat, roti, enz. ( als die er zijn?) een plan van aanpak moeten worden gemaakt, enz. Surinaamse roti is wel een typisch surinaams product. Andere landen met mensen uit India zullen het wel hebben, maar ook op hun eigen manier bereid of eiland gemaakt. Hollandse gebakken patat
    is ook anders dan Belgische of Amerikaanse, Franse, enz

    Ook de Surinaamse puntbroodjes is op die manier uit handen geglipt van Surinaamse bakkers en kan je nu allerlei nep puntbroodjes die in supermarkten worden gebakken en nog thuis kan bakken vinden. Zie wie er geld mee verdient en wie het nakijken heeft.

    Advies: Alle Surinaamse recepten van voedsel in kookboeken patent, vastleggen en de auteursrechten, enz juridisch (inter)nationaal beschermen/vastleggen.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  5. @Passant
    Interessante vraag.
    Het is voor heel veel dingen mogelijk om patent of octrooi recht aan te vragen. Via google wordt aangegeven hoe je dat kunt doen. Toch zal het voor veel “surinaamse-gerechten” niet eenvoudig zijn om dat gedaan te krijgen.Wie is de bedenker van het recept? Is het recept origineel? Neem bijvoorbeeld pom is dat typisch surinaams en wie is de bedenker? Hetzelfde geldt ook voor roti en andere gerechten. En als een kok(kin) een kookboek uitbrengt hoe zit het dan? Men wil toch juist dat zoveel mogelijk mensen hun gerechten lekker vinden en gaan namaken, hoe zit het dan met je copyrights?


    Maak melding
  6. Ik zou er over kunnen uitweiden. Punt is dat westerse landen/ondernemers producten, enz uit niet westerse landen over nemen en commercieel hun voordeel mee doen. Niet westerse landen moeten hier goed op letten, vooral als ze er niets aan overhouden. Daar zijn het rotie/patat of witte nassie, enz. goede voorbeelden van. Goed witte nassie in Nederland waar veel witte mensen wonen dus aangepast. Roti patat,idem, enz. Met deze aanpassing wordt voorkomen dat wat de boer niet kent, vreet/eet hij niet.

    Ik vind dat niet westerse landen ook zoveel mogelijk hun producten ook net als het westen moeten beschermen, patent of octrooi recht op moeten hebben om niet uitgebuit te worden, door westerlingen. Het zal nog een lange weg worden en eenvoudig zal het zeker niet zijn. Kost heel veel geld, een hele studie, plan van opzet, enz., de westerlingen zijn veel uitgekookter, geslepener, enz dan vele derde wereldmensen, die blij mogen zijn dat ze nog ademen.

    Mensen mogen je gerechten wel willen, maar zie ook dat het ook een commerciële kant heeft en veel geld mee verdient gaat worden als het aanslaat. Suriname is in dit geval met haar roti gezien. roti patat, lekker! de kassa rinkelt.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  7. Daphne en Nikita, ik was klant bij soup oso en heb altijd genoten van jullie soep.
    Ik woon in het zuiden. maar kom zeker met vrienden naar Eetcafe uitvlugt.
    Ik wens jullie heel veel SUCCES.

    Brasa Anneke Braspenning


    Maak melding
  8. Ik vond het zwaar teleurstellend Rijst kip en groenten voor 15,50 Droog rijst, vlees zonder jus en flauwe groenten. Dit is geen Surinaams eten. De bojo was wel lekker. Jammer dat er alleen met pin betaald kan worden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES