dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij1 april, stuur de gekke waar je wil!

1 april, stuur de gekke waar je wil!

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag is het 1 april. De eerste dag van deze maand is een heel bijzondere dag, namelijk de dag dat iedereen elkaar massaal voor de gek houdt.

Deze dag heet in de volksmond 1 april. In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis). In Engelstalige landen wordt de dag April Fools’ Day (April dwazendag) genoemd, en de Russen hebben het over Den Doeraka, dag van de dwaas(heid). In Nederland heeft men het veel over ‘1 april kikker in je bil!’ en in Suriname ‘1 april stuur de gekke waar je wil!’.

De oorsprong van 1 april als dag van grappen is gehuld in mysterie en heeft verschillende theorieën. Eén van de meest populaire theorieën traceert het terug naar de 16e eeuw in Frankrijk, toen de kalender werd veranderd en Nieuwjaar van 1 april naar 1 januari werd verplaatst door koning Karel IX. Mensen die vasthielden aan de oude datum werden belachelijk gemaakt en kregen valse cadeaus of werden uitgenodigd voor niet-bestaande feesten.

Hoewel de oorsprong mogelijk in Frankrijk ligt, wordt 1 april in veel landen over de hele wereld gevierd, vaak met vergelijkbare tradities van grappen en streken. Met de opkomst van het internet en sociale media zijn 1 aprilgrappen alleen maar populairder geworden.

Grote bedrijven en mediahuizen proberen elkaar te overtreffen met creatieve en soms hilarische pranks. Maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn, want niet alle grappen worden op prijs gesteld en sommige kunnen zelfs kwetsend zijn.

1 april is meer dan alleen een dag van grappen en streken; het is een traditie die wereldwijd wordt gevierd en verbindt mensen door middel van humor en vreugde. Het herinnert ons eraan om niet alles serieus te nemen en af en toe wat lichtheid toe te voegen aan ons leven.

Het bericht op onze website dat vandaag, Tweede Paasdag, vanaf dit jaar geen vrije dag meer is in Suriname, is een 1 aprilgrap.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Vanaf 25 februari 1980 heeft de gevluchtte veroordeelde massa moordenaar DiDiBri Suriname als een 1 april mop gezien. Samen met zijn paarse criminele corrupte boevenbende. Slik dat maar, debieus en robgetverderie.


    Maak melding
  2. @ debby, natuurlijk is de paasboodschap van pres een grote 1 april mop, omdat het Santokhi is. Was deze zelfde boodschap door die kleine indiaanse jongen, die nu op de vlucht is, gebracht dan zou het geweldig zijn, vlogs jou dan. Trouwens, waar is die vluchteling? Zit hij nu ergens somewhere aprilmoppen en sterke indianenverhalen te vertellen vanuit zijn dialysestoel?


    Maak melding
  3. Hij is bij de grote indiaanse jongens, in zijn paarse wigwam @Filia.

    Verdoofd door de ayuchasa en kasirie schommelt hij zachtjes heen en weer in zijn hangmat, mijmerend over vroegâh.

    Het kan verkeren;
    De grootste suri gangster, drugsdealer en meervoudige moordenaar is als een angsthaas, met zijn staart tussen de poten gevlucht.
    Iedereen was bang voor hem, nu ligt hij wakker v elke muskiet die voorbij vliegt.

    Bron: Google-maps, volg de paarse rookpluimen.


    Maak melding
  4. Esmerald 1 april 2024 Bij 17:23
    Hij is bij de grote indiaanse jongens, in zijn paarse wigwam @Filia.
    ===========================

    Is nie waar, hij schuilt onder Debby haar “koto” met een heerlijk paasontbijt….


    Maak melding
  5. Ik durfde het niet meteen te zeggen, maar ‘Onze Lieve Heer’ kwam tot mij en zei; “Jongeman, vanaf vandaag zal ieder mens, ongeacht kleur of afkomst zijn medemens als een gelijkwaardige broeder of zuster zien en behandelen…

    Ze zullen de hoeken van hun veld overlaten voor de armen, de vreemdeling…

    Ze zullen hun naaste niet bedriegen, niet onderdrukken…

    Het loon van de dagloner zal niet bij hen overnachten…

    Ze zullen een dove niet vervloeken en voor een blinde geen struikelblok leggen…

    Ze zullen niet als praatjesmakers rondgaan temidden van hun volk…

    Ze zullen niet toezien, terwijl het hun naaste slecht gaat…

    Ze zullen houden van de ander als van haar/zichzelf…en van de vreemdeling…”

    Ik keek verbouwereerd omhoog en meende te dromen…of was het toch…1 april…!


    Maak melding
  6. Onze Lieve Heer etc etc zeg dat wel Maar wat ik zie de Wereld is veranderd de Mensen ook De Ellende op de Wereld wordt volgens mij veroorzaakt door de mensen zelf Of zie ik het verkeerd 🤔🤔🤔🤔


    Maak melding
  7. Ja Shila, het was maar een ‘1 april-droom.’ Ik ben weer wakker geworden in een wereld, waar mensen nog steeds in goden geloven, maar zich als duivels blijven gedragen…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES