zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTweede Paasdag vanaf dit jaar geen vrije dag meer in Suriname

Tweede Paasdag vanaf dit jaar geen vrije dag meer in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In Suriname hebben de autoriteiten deze week op de valreep besloten dat Tweede Paasdag vanaf dit jaar geen vrije dag meer is in Suriname. De ingelaste maatregel moet de arbeidsproductiviteit ten goede komen, meldt een woordvoerder aan de redactie.

Traditioneel zijn er rond Pasen twee vrije dagen te weten Goede Vrijdag en de Tweede Paasdag, waardoor er een zogeheten extra-long weekend ontstaat.

Uit onderzoek van het Surinaamse departement voor arbeidszaken en werkgelegenheidsvraagstukken, is echter gebleken dat veel werkenden maar moeilijk kunnen opstarten op de dinsdag na Tweede Paasdag. Dit vanwege het feit dat ze in totaal vier dagen vrij zijn geweest.

Om hier een eind aan te maken is ingaande 2024 de vrije maandag op Tweede Paasdag afgeschaft. Werknemers worden daarom geacht om op Tweede Paasdag, maandag 1 april 2024, stipt om 08.00u op het werk aanwezig te zijn.

De Algemene Werkgevers Organisatie Suriname (AWOSuR) heeft vanmorgen met gemengde gevoelens gereageerd op het bericht en is niet te spreken over het plotselinge besluit van de autoriteiten. De AWOSuR sluit een kort geding niet uit.

De autoriteiten hebben laten weten dat er streng gecontroleerd zal worden op absentie. [UPDATE: het bericht is een 1 aprilgrap en Tweede Paasdag (maandag 1 april 2024) is gewoon een vrije dag in Suriname. Fijn weekend & vrolijk pasen!]

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
  1. Dit is toch kenmerkend voor het huidig bestuur in de failed state die Suriname thans geworden is. Men neemt een besluit over de afschaffing van Tweede Paasdag zonder overleg hierover te voeren met het parlement en andere belangrijke organisaties. Mij is ook ter ore gekomen dat Santokhi ondanks alle kritiek ook in het geheim de 150 visvergunningen heeft uitgegeven aan Guyanese vissers. Het land is verworden tot een bananenrepubliek.


    gemodereerd
  2. Zeker een hele goeie stap.
    En ook de arbeidstijden aanpassen namelijk 08.00 tot 17.00
    En wat belangrijk is geen gebruik van je telefoon tijdens werk uren (productie uren)


    gemodereerd
  3. Zo DOORZICHTIG; 1 APRIL.
    Ik lach me een krul in m’n ‘jeweetwel’
    Surinamers en arbeidsproductiviteit?
    Surinamers die de dinsdag ná tweede paasdag moeilijk kunnen opstarten? Dit geldt toch voor alle doordeweekse dagen gedurende het gehele jaar?
    Suriname is één grote mop die op deze aardkloot bestaat.
    Het land waar ze (van putjesschepper tot staatshoofd) het allemaal beter weten; en toch komt dat godvergeten land geen ene fck vooruit.


    gemodereerd
  4. PASEN EN DE PAASHAAS
    En wat is dan de rol van de paashaas? Er bestaan verschillende verhalen over de paashaas. De paashaas heeft in ieder geval niets met het Bijbelse verhaal te maken. Een van de verhalen over de paashaas, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen in Duitsland. De mensen geloofden destijds namelijk dat de haas een aardse verschijningsvorm was van de godin Eastra. Zij is de godin van de lente en van de vruchtbaarheid.

    Na verloop van tijd werd de haas gelinkt met Pasen en eieren. Hazen maken namelijk een slaaphol, dat ze tijdelijk bewonen. Daarna worden deze hollen vaak gebruikt door vogels om hun nestjes in te bouwen en hun eitjes in te leggen. Zo is naar alle waarschijnlijkheid in de volksmond het verhaal ontstaan dat de paashaas zijn eieren legt. Waarschijnlijk is het dus een combinatie van volksverhalen en christelijke elementen, die geleid heeft tot het geloof dat godin Eastra tijdens Pasen terug op aarde kwam om eieren te leggen. De Engelse benaming voor Pasen – Easter – is dan waarschijnlijk ook afgestamd van deze godin.

    Ook nu nog geloven veel kinderen dat de paashaas eitjes neer legt. Het is nog steeds een traditie, die veel ouders aan hun kinderen blijven vertellen! Jij ook? Hoe dan ook een hele fijne, gezellige Pasen gewenst samen! En mochten jullie je gaan vervelen, kijk dan ook eens bij onze tips voor eenvoudige knutelsideeën voor Pasen!
    Een van de verhalen over de paashaas, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen in Duitsland. De mensen geloofden destijds namelijk dat de haas een aardse verschijningsvorm was van de godin Eastra. Zij is de godin van de lente en van de vruchtbaarheid. Na verloop van tijd werd de haas gelinkt met Pasen en eieren.


    gemodereerd
  5. hou rekening dat surinamers nu een korte lont hebben. zulke 1 april moppen zijn gevaarlijk


    gemodereerd
  6. Wilco, vrijwel alle christelijke feestdagen in het westen zijn gekoppeld aan niet christelijke gebeurtenissen. Dat was een manier om oude volksgeloven te onderdrukken. Kerstmis=zonnewende de terugkeer van het licht, Pasen=zie uitleg Wilco, Pinksteren=oogst dankfeest


    gemodereerd
  7. Het is RobGay the Easter Bunny “ter ore gekomen dat Santokhi ondanks alle kritiek ook in het geheim de 150 visvergunningen heeft uitgegeven aan Guyanese vissers. Het land is verworden tot een bananenrepubliek.”
    Gek genoeg is mij ook ter ore gekomen dat RobGay zijn baas, de voortvluchtige veroordeelde meervoudige moordenaar en drugsdealer het land ruim 4 miljard Amerikaanse dollars schuldig is die hij van het land gestolen heeft.
    Wil ik nu wel weten welke stelling schadelijker is voor het land.


    gemodereerd
  8. Goed besluit. Maar wat bij deze regering op valt is dat besluiten ” overnight” worden genomen en door keelgat van de burgers worden doorgedrukt. Het zou van goed bestuur getuigen als dergelijke maatregelen vooraf worden aangekondigd.


    gemodereerd
  9. Hahaha waterkant , 1April joke.
    Van mijn Oma mochten wij GEEN1 April grappen maken.


    gemodereerd
  10. 1 april grap of niet, het zou geen slecht idee zijn om ALLE verplichte religieuse vrije dagen in Suriname af te schaffen. Suriname is geen godsdienst
    staat. Iedereen, die op een voor hem/haar belangrijke religieuse dag vrij wil zijn, neemt maar een verlofdag op. de rest van de bevolking, die niets met dat geloof te maken heeft, moet niet gedwongen worden niet te mogen werken als zij dat niet willen, omdat dat religieuse feest hen niets zegt.


    gemodereerd
  11. Waarom niet de vrije dag van de Chinese nieuwjaar weg halen, sedert mensen geheugen is 2de paasdag een vrije dag, wat voor nut heeft de Chinese nieuwjaar dag. Suriname is het enige land op deze aardbodem met zoveel vrije dagen. Deze president is helemaal doorgedraaid, hij lapt alles aan zijn laarzen.


    gemodereerd
  12. Weten en regels worden met de voeten vertrapt door deze figuren die de macht hebben in het land, stelletje macht wel lusttelingen . Ik hoop dat het volk in 2025 de laan uitgestuurd. Corruptie viert hoogtij.


    gemodereerd
  13. Er zijn zoveel vrije dagen, ze mogen allemaal ingetrokken worden. Je krijgt ht als gt je geloof is mr je hebt niet bij elke vrije dag, dat geloof.
    De regering kan niet ineens een vrije dag intrekken. Hoewel we mt narcisten te doen hebben.
    Ziekelingen.


    gemodereerd
  14. geef elke werkende een bepaald aantal dagen om zijn geloof te beleiden
    en laat die werkende zelf bepalen welke dag
    kan je alle religieuze feestdagen gelijk afschaffen

    een atheist kan dan een lekkere lange vakantie nemen, want die heeft dat probleem niet……..lol


    Maak melding
  15. Dit is ONGETWIJFELD een 1 april mop.
    Op de valreep dit aangeven!!!
    De minister van AWJ is niet bij betrokken en de vakorganisatie bestaat niet ENNNNNN 2e paasdag val op 1 april.

    Waterkant.net je bent slecht op dit gebied.


    Maak melding
  16. Ik zei niets extremers dan de meeste reageerders op dit onderwerp, maar toch vond iemand op Waterkant het nodig mijn reactie te verwijderen. Vreemd hoor.


    Maak melding
  17. Wat een geweldige 1april mop en ja natuurlijk zullen er toch mensen zijn die erin gaan trappen 🤭🤭🤣🤣


    gemodereerd
  18. Nationale vrije dag of feestdag , als het
    op n werkdag uitkomt moet n ieder keihard gn werken tot 12u. Ongeacht welk geloof. De ambtenaren maken er flink misbruik vn terwijl de particulieren er keihard tegen aangaan.
    Logo logo log overheidsapparaat met 80%ondeskundigen die niet berekent zijn vr hun taak.


    Maak melding
  19. Jullie hebben te veel vrije dagen in Suriname! Jullie mogen een paar feest dagen van de calendar halen. Bij deze hebben ze wel een verkeerd besluit genomen. Het is een Christelijke dag!
    Zet al die bevolkings groepen op 1 dag en maak t een nationale feestdag ipv een ieder hun eigen dag te geven.


    gemodereerd
  20. Ik hoop dat het bij een grap blijft. Mocht dit werkelijk zo zijn, dan is er sprake van discriminatie. Mogen dan alle culturele en godsdienstige nationale vrije dagen afgeschaft worden. Punt!


    gemodereerd
  21. In Suriname zijn we wat Christelijke feestdagen betreft Roomser dan de Paus; in Europa (Nederland in ieder geval) zijn ze op Goede Vrijdag niet vrij, terwijl we in Suriname (waar de meerderheid geen Christen is) op Goede Vrijdag wel verplicht vrij zijn.


    Maak melding
  22. Radja goed verwoord te veel Vrije dagen in Suriname.
    Dit bevordert de productiviteit niet.
    De werktijden moeten 8 uren per dag zijn.
    En de telefoon mag niet gebruikt worden tijdens het werk alleen in de pauze.


    gemodereerd
  23. 1 April grap, hoezo dat , de meeste hebben elke dag vrij.
    Chinees nieuwjaar, dan mogen de Chinese mensen 1 dag in het jaar feesten voor de rest werken ze.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES