Samenwerking Nationaal Archief Suriname met Groninger Archieven

5
Samenwerking Nationaal Archief Suriname met Groninger Archieven

Het Regionaal Historisch Centrum Groningen, met name de Groninger Archieven en het Nationaal Archief Suriname (NAS), gaan samenwerken om archieven en de geschiedenis dichter bij het publiek te brengen. Hiertoe is er op dinsdag 13 april 2021 een samenwerkingsdocument ondertekend. De ondertekening vond via een Zoom-meeting plaats.

Bij de ondertekening waren fysiek aanwezig: minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, Biza-directeur Nasier Eskak en de Nationale Archivaris, Rita Tjien Fooh, terwijl de directeur van de Groninger Archieven, Eddy de Jonge en de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling die tevens voorzitter is van het Regionaal Historisch Centrum Groningen het geheel via Zoom volgden. 

Audrey Koenders, onderhoofd van het NAS heeft in 2020 gedurende zes maanden stage gelopen bij de Groninger Archieven. Als stageopdracht moest zij een publieksproject voor het NAS ontwikkelen. Tjien Fooh gaf aan dat Koenders het publieksproject Vind Jezelf Vind SU, gelijk in Suriname heeft gelanceerd en gepresenteerd in november 2020 bij de herdenking van 45 jaar onafhankelijkheid.

Vanwege de betrokkenheid van de Groninger Archieven bij dit project heeft het NAS gemeend om de samenwerking te formaliseren middels het tekenen van samenwerkingsdocument.  Al voor de ondertekening van dit document, heeft de Groninger archieven trainingen (transkribus en paleografie) verzorgd voor de vrijwilligers van het project “Vind Jezelf Vind Su (VJVS)” en de medewerkers van het NAS. 

Schuiling, voorzitter van de Groninger Archieven, tevens burgemeester, vond het een eer om het samenwerkingsdocument met het NAS te tekenen. Hij merkte op dat archieven ooit sociale plaatsen waren voor beroepshistorici en gepensioneerden die hun stamboom kwamen uitpluizen. “Maar dat is allang niet meer zo. Veel archieven ontwikkelen zich de laatste jaren ontzettend snel tot spannende en uitdagende plekken voor alle leeftijden. Waar mensen in aanraking kunnen komen met het verleden maar ook zelf stukjes geschiedenis kunnen brengen”.

Dit gebeurt volgens Schuiling steeds meer digitaal. Hij noemde websites met prachtige foto’s, video’s en spraakopnames waar er teruggekeken kan worden. Hij benadrukte dat door samenwerken wij onze geschiedenis en onze archieven levend houden door vernieuwing en door het publiek bij te betrekken. 

Minister Somohardjo was vol lof over de samenwerking. “Suriname en de wereld in zijn totaliteit staan voor grote uitdagingen op sociaal cultureel en economisch vlak vanwege de uitbraak van de pandemie. Het is daarom lovenswaardig dat in een tijd van crisis in de wereld beide archiefinstellingen nader tot elkaar zijn gekomen en de mogelijkheden hebben geëxploreerd om samen te werken teneinde de uitdagingen van de archiefpraktijk het hoofd te kunnen bieden.”

5 REACTIES

 1. Waarom ook niet zo’n project met India, Ghana en Indonesië? Mensen zouden dan makkelijk toegang kunnen krijgen tot de geschiedenis van hun voorouders.


  Maak melding

 2. Nou Rowdie, voor mij is er juist een last van mij afgevallen toen ik heb bezig gehouden met de stamboom van mijn voorouders. En mijn lust om verder te gaan “dieken” in de familiegeschiedenis is juist aangewakkerd. ik ben er juist veel wijzer door geworden. Misschien heb je een aanzet nodig. Ik help anderen graag.

  Ik hoef je dus niet te melden dat ik dit een prachtig initiatief vind.


  Maak melding

 3. @John, Je mag je verleden uitzoeken, maar er zijn personen die kunnen begrijpen of verdragen wat met hun voorouders is gebeurt. Maar willen ze een erkenning hebben van de Westerse landen, dat niet alleen ook daarvoor geld. Aan wie moet de Westerse landen geld betalen, de personen die gestraft, geslagen werden leven niet. De nazaten hebben misschien een betere leven gekregen dan in Afrika, Indonesië en India.
  @Rowdie, m’n moeder zegt ook laat het verleden rusten, ga op je toekomst opbouwen, ga geen verdriet en pijn van overgrootouders op je schouder dragen. M’n moeder vertelt niets uit haar jeugd, ondanks zij als een prinses is opgegroeid in de stad. Ik weet alleen van andere mensen dat m’n moeder, was één van de meisjes die met mooiste kleding en trendy design over straat liep.
  Ik heb ook moeite gedaan om overleden te weten helaas niets kunnen uithalen uit m’n moeder mond, alleen laat verleden rusten.
  M’n wijlen schoonvader was geschiedenis leraar, zijn uiterlijk was meer Chinees met golven haar, een broer leek op creool en andere op boeroe, op dag vroegen wij aan hem waarom lijken jullie anders en waarom hebben jullie een Nederlandse achternaam. Enige wat hij zei laat het verleden rusten. Niemand in de familie kent of weet het verleden. De kinderen van tegenwoordig willen toch weten hoe en waarom?? Ik heb geen antwoord voor hun.
  @ John en Rowdie, ik heb familie boek van moeders ouders en van m’n ouders, alleen moet ik zoeken waar de familie boek van wijlen vader ouders zijn, misschien daarmee kan ik meer vertellen aan de kinderen. Voor m’n zoon zal het lastig zijn, ik ben zelf Hindoestaanse en de vader van zoon is een dogla waarbij, Nederlands, Duits, Chinees, Creools en Hindoestaans bloed voorkomt.
  Ik zal eerst m’n zoon vragen wil jij het verleden van je overgrootouders weten? Zeg hij ja geef ik hem de familie boeken aan hem en tot waar ik hem kan helpen zal ik hem helpen. Zo neen, zullen wij het verleden laten rusten.

  Alleen zeg ik, als Nederland de erkenning zal geven wat hun voorouders gedaan hebben moeten wij eerbiedig aannemen en niet zeuren voor een geld.
  Alleen moet wij afspraak maken dat gebouwen in Nederland met hoofden van donkere mensen eraf moeten, zoniet dat moet het gebouw op naam van Suriname staan en niemand mag het gebouwd huren zonder toestemming van een stichting beheer van onze voorouders gebouw, dat geld gaat gedeelte naar Suriname om alle koloniale gebouwen te herstellen die in het bezit zijn van de staat. En daar mag niemand gebruik maken als gratis privé huis, vele Surinamers willen gratis luxe dingen genieten, vooral die in de politiek zitten, die zijn graag zakkenvullers voor eigen belang.
  Kijk naar beide Presidenten. Zoveel geleerden in Suriname toch krijgen zij de kansen niet, het moet in hun familie en vrienden kring blijven, zij zouden beter doen, wanneer, hoe, waar en hoe laat dat hebben ze niet gezegd. Het gebeurt pas als ze doodt zijn in hun kist.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.