dinsdag, maart 19, 2024
HomeNieuws uit NederlandDe filmindustrie in Suriname

De filmindustrie in Suriname

-

De Nationale Carrierebeurs

De Surinaamse filmindustrie is momenteel nog heel mager. Gaat daar ooit verandering in komen?

Succesvolle voorbeelden van films in of uit Suriname
Er gebeurde heel wat jaren weinig in de Surinaamse filmindustrie. Zo noemde VPRO Cinema in 2010 de film Wan Pipel(1976) zelfs nog de enige echte Surinaamse speelfilm. Deze klassieker was de eerste film die in Suriname meer dan 100.000 bezoekers trok. Voor Nederlanders was de film destijds een manier om het land te leren kennen. Volgens Moviescene zette de Surinaams-Nederlandse regisseur Pim de la Parramet Wan Pipelde verschillende bevolkingsgroepen die Suriname rijk is op de kaart.

Als het om films en Suriname gaat, mag de Hoe duur was de suikerniet onbenoemd blijven. Deze film uit 2013 is een Nederlandse productie, maar speelt zich af in Suriname. In de film althans, want de opnames waren in Zuid-Afrika. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Surinaamse schrijfster van Cynthia McLeod. Voor Surinamers doet deze titel ongetwijfeld bellen rinkelen: met meer dan 100.000 exemplaren is dit het meest verkochte boek ooit in het land. De schrijfster was nauw betrokken bij de film.

De vroegere slavernij staat centraal in Hoe duur was de suiker. Regisseur Jean van de Velde noemde het een film die nog eerder was gemaakt. Het is volgens hem de eerste film over de Nederlandse slavernijgeschiedenis in Suriname, in het Nederlands én in het Sranan Tongo. Pathé Thuis omschrijft het verhaal als volgt: “Slavin Mini-Mini leeft voor het geluk van haar blanke halfzus Sarith. Als ze de kans krijgt om te kiezen voor haar eigen vrijheid ten koste van haar meesters slaat bij Mini-Mini de twijfel toe. “

De film schopte het volgens LINDA tot de best bezochte bioscoopfilm ooit in Suriname. Daarnaast sleepte het twee nominaties voor Gouden Kalveren in de wacht: beste publieksfilm en beste actrice (voor Yootha Wong-Loi-Sing), zoals vermeld op de website van het Nederlands Film Festival.

Dat Surinaamse films die zich baseren op historische gebeurtenissen of waargebeurde verhalen aanslaan, bewijst ook het succes van Wiren(2018). Dit is een volledig Surinaamse productie. De film draait om een dove Surinaamse jongen die het wil maken in Paramaribo. Wiren Meghoe vormde de inspiratiebron voor deze film. De film werd een bioscoophit in Suriname en mag daarnaast een selectie voor het Nederlands Film Festival op zijn conto schrijven. Wirenis bovendien de eerste Surinaamse film op iTunes en Netflix.

Internationale producties met een historische achtergrond
Ook internationaal gezien slaan film- en televisieproducties met een historische context aan. Zo is er Narcos(2015-2017), de Amerikaanse televisieserie die in de eerste twee seizoenen de focus legt op de jacht van de DEA op Pablo Escobar en het Medellínkartel. Het derde seizoen richt zich op het Calikartel. De serie is gebaseerd op waargebeurde feiten en échte personages, maar er is wel het een en ander geromantiseerd. Zo ontstond een cocktail van realiteit en fictie. En met succes: Narcoswerd grotendeels met lof ontvangen. Een illustrerend voorbeeld van de populariteit van de serie is het feit dat er zelfs een Narcos-gokkast is ontwikkeld door NetEnt.


Nog zo’n geliefde serie die omgetoverd werd tot gokkast is Game of Thrones(2011-2019). Beide zijn online te spelen bij ondere andere Betway Online Casino. En hoewel je het misschien niet zou verwachten – het gaat tenslotte over een mythische wereld – heeft ook Game of Throneshistorische raakvlakken. Zoals ‘IsGeschiedenis’ beschrijft, is verhaal met name geïnspireerd door de Rozenoorlogen in vijftiende-eeuws England. Daarnaast zijn er invloeden van de Franse geschiedenis, de wereldgeschiedenis, de middeleeuwen en de oudheid te zien. Bovendien doen veel van de karakters denken aan historische figuren.

Het succes van Game of Thronesis ongekend. Er keken volgens RTL Nieuws minstens 32 miljoen mensen naar een aflevering. Vooral de impact van deze serie is groot. Zo zijn er vele baby’s vernoemd naar Game of Thrones-personages en reizen er hordes mensen af naar de plekken waar de serie is opgenomen.


De toekomst van de Surinaamse filmindustrie

De kans dat Surinaamse films in de nabije toekomst reiken tot het succes van Narcos en Game of Thronesis voorlopig miniem. Dat de eerste Surinaamse film inmiddels op iTunes en Netflix staat, is wel een teken dat de industrie enigszins uit zijn schulp kruipt. Ook zijn er berichten die wijzen op de professionalisering van de filmindustrie. Suriname Nieuws meldde vorig jaar dat Studio Paramaribo is geopend, waar iedereen uit de industrie terecht zou kunnen.

Of een nieuwe Surinaamse film een hit zou kunnen worden laat zich ook lastig voorspellen. Maar we kunnen in ieder geval concluderen dat een film of serie die zich afspeelt rondom een historische gebeurtenis kans heeft op succes.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

6 REACTIES
  1. waarom wordt een film die zich in suriname afspeelt in zuid afrika opgenomen? welke meerwaarde heeft het voor iemand die niet alleen close-ups wil zien maar ook het landschap, ik dus?
    wat ook alweer was er mis met suriname waarom het daar niet kon? gemiste kans.


    Maak melding
  2. Aha, ik heb een titel voor de nieuwste, hoor ik zo vaak; “ Wo dedé in a film”.

    Een 8 dec docu zal hoge kijkcijfers opleveren; “als niets iets wordt, dan wordt iets uiteindelijk niets”!


    Maak melding
  3. Wan Pipel was een film die nergens op sloeg. Gefinancierd door Aarron en Bruma om hun Onafhankelijkheid te vieren en de Hindoestanen de boodschap te geven dat Hindoestaanse vrouwen en meisjes niet meer veilig zouden zijn in het door zwarten gedomineerde Suriname.


    Maak melding
  4. Ik vond “hoe duur was de suiker” een tenenkrommend slechte film. Ik heb hem in de bioscoop gezien bij de opening. Dialogen onverstaanbaar en landschappen die je in Suriname helemaal niet hebt. Verder was het meer een soap dan een verhaal over de slavernij.


    Maak melding
  5. Gelukkig zijn niet alle jonge Surinamers zo achterlijk om mee te gaan in de oude vastgeroeste racistische denkwijzes.
    Er is daarom nog hoop.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES