De vijf beste voetballers met Surinaamse roots in Oranje

18
De vijf beste voetballers met Surinaamse roots in Oranje

Het is al tientallen jaren niet meer voor te stellen, een Nederlands elftal zonder spelers met Surinaamse roots. Deze spelers maken een belangrijk deel uit van de geschiedenis van het Nederlands elftal en hielpen Nederland mee in de jacht op prijzen. We zouden makkelijk meer spelers kunnen noemen, maar hebben een selectie van vijf spelers gemaakt, die furore maakten in het Oranje shirt. 

We laten hieronder een speler als Georginio Wijnaldum buiten. Hij behaalt zijn successen inmiddels al meerdere jaren in Engeland en wellicht dat hij dit jaar met Liverpool nog het kampioenschap van de Premier League wint. En ook Clarence Seedorf, een van de meest succesvolle clubspelers uit Nederland ooit haalde de lijst niet, omdat zijn aandeel in Oranje toch wat bescheidener was. Seedorf won wel vier keer de Champions League en werd de eerste voetballer ter wereld die de CL won met drie verschillende clubs. 

Dit zijn de vijf spelers die we beschouwen als de beste Surinamers ooit in het Nederlands elftal

1 – Ruud Gullit
Als aanvoerder van het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd mag Ruud Gullit natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. De oersterke middenvelder maakte tijdens zijn carrière furore bij Feyenoord en PSV, en vormde samen met Frank Rijkaard en Marco van Basten een geweldig trio in het roemruchte AC Milan van eind jaren ’80 en begin jaren ’90.

Het verhaal van Ruud Gullit is bijzonder, want hij werd als buitenechtelijk kind geboren met de Surinaamse vader George Gullit en de Amsterdamse moeder Ria Dil. Ondanks dat Ruud opgroeide bij zijn moeder, gebruikt hij de naam van zijn vader. Hij staat echter ingeschreven als Rudi Dil.

In Oranje kende Gullit grote successen. Hij pakte de Europese titel met Oranje en scoorde daarbij in de finale tegen de Sovjet Unie. Gullit speelde uiteindelijk 66 keer in Oranje en scoorde daarin 17 keer.

2 – Frank Rijkaard
Nog een lid van het befaamde trio dat Europa veroverde bij AC Milan. Tijdens zijn hoogtepunt in Oranje, in 1988, speelde Rijkaard echter nog in Spanje bij Real Zaragoza. De Spaanse club had hem overgenomen van Ajax, maar raakte Rijkaard na een jaar alsnog kwijt aan AC Milan.

Rijkaard nam uiteindelijk afscheid van Oranje na het WK in 1994 in de Verenigde Staten, waar Oranje in de kwartfinale verloor van de latere wereldkampioen Brazilië. Rijkaard speelde tussen 1981 en 1994 in totaal 73 duels voor Oranje en trof daarin 10 keer doel.

3 – Patrick Kluivert
Een generatie later kwam de Surinaams-Antiliaanse Patrick Kluivert in Oranje terecht. De spits, die bekendheid verwierf als piepjonge doelpuntenmaker in de Champions League finale van Ajax in 1995, was lange tijd zelfs topscorer van het Nederlands elftal. Hij wist in 79 interlands maar liefst 40 doelpunten te maken.

Hij debuteerde al in 1994 in Oranje, maar kende zijn beste jaren van 1998 tot 2000. In die jaren was hij de vaste spits van Oranje en wist zowel op WK 1998 als EK 2000 de halve finale te bereiken. Twee keer lukte het Oranje echter niet om de finale te bereiken na het nemen van strafschoppen. In 1998 was Brazilië te sterk en in 2000 miste Kluivert zelf nog een strafschop in de reguliere speeltijd. 

Ook de zoon van Patrick Kluivert, Justin, maakte inmiddels al zijn debuut in Oranje en speelt momenteel voor AS Roma in Italië.

4 – Nigel de Jong
We zetten Nigel de Jong met name in dit lijstje vanwege zijn belangrijke rol op het WK 2010. Daar was hij samen met Mark van Bommel het verdedigende blok van het Nederlands elftal dat pas in de verlenging van de finale moest buigen voor Spanje.

Nigel de Jong is de zoon van oud-prof Jerry de Jong, en heeft Surinaamse voorouders. De Jong speelde 81 interlands in het Nederlands elftal en wist daarin één keer hetnet te vinden.

5 – Virgil van Dijk
Met een Nederlandse vader en Surinaamse moeder heeft ook onze huidige aanvoerder van het Nederlands elftal Surinaamse roots. Van Dijk is de rots in de branding van het Nederlands elftal en wordt momenteel gezien als één van de beste verdedigers ter wereld.

Ondanks zijn leeftijd van 28 jaar, speelde van Dijk pas 33 keer in het shirt van Oranje. De reden dat hij wel in dit lijstje staat, is omdat hij op dit moment de absolute leider van het Nederlands elftal is en als Oranje straks na Corona weer mag spelen, dan zal Van Dijk ook absoluut nog de nodige interlands aan zijn palmares toevoegen.


18 REACTIES

 1. Dit is maar een greep uit de hele doos met legendes uit Surinaamse roots als het gaat om beste voetballers voor Nederland aller tijden.
  gemodereerd

 2. 1 – Ruud Gullit -Trainer en voetballer (Na Johan Cruijff, samen met Van Basten, de beste voetballer van Nederland)
  2 – Frank Rijkaard- Trainer en voetballer!
  3 – Clarence Seedorf (deze professor heeft 4 UEFA Champions League titels gewonnen)
  4 – Virgil van Dijk
  5 – Patrick Kluivert

  Voetbalclub Ajax heeft de grootste voetballers in Nederland voortgebracht! De rest van de clubs, Feyenoord en PSV zijn gewoon losers!!


  Maak melding

 3. Suriname zou in ieder geval kans maken op welk toernooi dan ook met onderstaand elftal

  Menzo
  Reiziger Bogarde

  Van Dijk Rijkaard

  Seedorf Davids

  Vanenburg Wijnaldum

  Gullit

  Kluivert

  Huidig Surinaams elftal uit spelers in Europa
  Hahn

  Deyovaiso Zeefuik Stefano Denswil Shaquille Pinas Owen Wijndal

  Ryan Gravenberch Diego Biseswar Kelvin Leerdam

  Calvin Stengs Daishawn Redan Justin Kluivert


  Maak melding

 4. Er kunnen slechts 5 namen, een advies is om 5 beste actieve spelers en 5 gepensioneerde spelers. De actieve spelers hebben hun legacy nog niet voltooid. De gepensioneerde voetballers wel.
  Voor mij de 5 beste gepensioneerde spelers in Oranje( Suri’s)
  1 Ruud Gullit( EK 88 Kampioen)
  2 Frank Rijkaard( EK 88 Kampioen)
  3 Patrick Kluivert( halve finales)
  4 Gerald Vanenburg( EK 88 kampioen)
  5 Michael Reiziger( halve finales)

  Actieve spelers die voor Oranje uitkomen
  1 Virgil van Dijk
  2 Giorginio Wijnaldum
  3 Eljero Eljia
  4 Quincy Promes
  5 Danzel Dumfries


  Maak melding

 5. Nigel de Jong? haha
  zoon van xxxxxxx, daar wil hij niet aan worden herinnerd.
  Seedorf kon er helemaal niets van, overal waar hij speelde werd hij kampioen, won tig keer de CL en wereldbeker. Nee deze man kan echt niet voeballe. De vraag die je kan stellen was hij de beste met Surinaamse roots of niet. Gulit en Rijkaard hijgen in zijn nek
  De rest klopt wel, als je het op vijf wil houden


  Maak melding

 6. Een Nederlands elftal zonder Surinaams talent is geen elftal op wereldniveau.

  Suriname heeft talent.

  Er zijn vele grote voorbeelden van Surinaams talent. Niet alleen in de sportwereld maar ook in bijvoorbeeld horeca en theater en televisie.

  En al deze Surinaamse talenten hebben een hartje voor Suriname en zijn bereid te investeren in nieuw Surinaams talent. Maar het mag niet zo gaan en zo eindigen als het Seedorf stadion in Para.
  Hopelijk kan er ook nieuw leven geblazen worden in dit stadion, wat ooit ook een heel goed initiatief was.

  Suriname eerst. Krakti !


  Maak melding

 7. De omstandigheden en tijd waaronder de SuriNeds voetballers gespeeld hebben is niet hetzelfde en op grond daarvan vind ik deze bewering, De vijf beste voetballers met Surinaamse roots in Oranje, onzin.


  Maak melding

 8. Er zijn ook Javaans Surinaamse en Hindoestaans Surinaamse sporttalenten, het lijkt er op dat zij minder vaak geselecteerd worden.

  Misschien vergis ik me en anders is dit zeker ook een uitdaging voor alle Surinaamse culturen om hun talenten te ontwikkelen.

  Krakti !


  Maak melding

 9. Zolang de spelers alleen de NL nationaliteit hebben zal Nederland ze blijven claimen.
  Zodra ze het niet goed doen dan braakt het publiek en vooral die smerige sportjournalisten ze ook weer uit.

  Zelfs met die witte Nederlandse sporters doen ze zo. Zolang je goed presteerd ben je een god, maak 1 foutje of een misstap en het is einde verhaal.
  Die sponsoren zullen ook wel ermee te maken hebben, tegenwoordig verdienen ze meer daaraan dan aan het voetballen of ander topsport.


  Maak melding

 10. Leuk om naar terug te kijken maar dit kan en mag niet de toekomst zijn.

  Een eigen Surinaams elftal met volks beste voetballers moet de toekomst zijn.

  Dan kunnen we over de beste 100 ooit een keer spreken!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.