D66 Amsterdam-Zuidoost wil Kwakufestival behouden

19
D66 Amsterdam-Zuidoost wil Kwakufestival behouden
Foto: Twee jonge Zuidoostbewoners, Jamie-Lee die wilde een openluchtzwembad wil en haar broer een zwevende auto.

De fractie van D66 in Amsterdam Zuidoost wil het Kwakufestival in haar vorm behouden in het Mandelapark. Daarentegen heeft  een meerderheid van de stadsdeelcommissie bestaande uit de PvdA, GroenLinks, SP en 50plus, het dagelijks bestuur recentelijk gevraagd om de mogelijkheid van ‘verplaatsing’ van het festival te onderzoeken. Deze partijen zijn namelijk van mening dat een dergelijk festival in haar huidige vorm, maar vooral omvang, niet meer past in het Mandelapark. 

Zij maken zich zorgen om de “te zware” belasting voor het park en de buurt. Ook zijn ze van mening dat het huidige Kwakufestival te commercieel van opzet is. Voor wat de opstellers van de notitie betreft zou er in de toekomst nog alleen maar ruimte moeten zijn voor kleinschalige evenementen in het Mandelapark à la het vroegere Kwakoe Festival. Roy Hofwijks van 50plus windt er zelfs geen doekjes om: “we willen het park teruggeven aan de bewoners”. 

De discussie over het voortbestaan van het Kwaku Summer Festival laaide eerder dit jaar op toen het duidelijk werd dat er vanaf 2022 maar liefst duizend woningen in een strook langs het park zullen worden gebouwd. De plannen zijn echter niet nieuw, maar kwamen in de koelkast terecht tijdens de periode van de bouwstop. Bewoners die nu in actie kwamen willen het park behouden voor recreatieve evenementen. Zij vrezen het einde van grote evenementen als er woningen in de directe omgeving van het park zullen verrijzen.

Afgelopen week verklaarde de voorzitter van het stadsdeelbestuur, Tanja Jadnanansing, in een tv interview dat zij niet verwacht dat het festival in de naaste toekomst zou hoeven te verkassen.

D66 ging dit weekend in gesprek met bezoekers van het Kwakufestival, om haar standpunt in deze toe te lichten. Ook konden deze hun  ideeën en wensen voor de toekomst kenbaar maken. Stadsdeelcommissielid Anne Wehkamp (D66): Kwaku is een mooi en uniek festival in het hart van Zuidoost, waar veel mensen weekenden lang van genieten. En dat moet wat mij betreft in haar huidige vorm kunnen voortbestaan”. 

Foto: Twee jonge Zuidoostbewoners, Jamie-Lee die wilde een openluchtzwembad wil en haar broer een zwevende auto.

19 REACTIES

 1. Dit is ook weer een soort van zieltjes winnen van D66. Na de overwinning wordt kwakoefestival verplaatst naar Almere. Read my words. Ligt in de planning.


  Maak melding

 2. Het zijn de mensen van Surinaamse afkomst in de stadsdeelcomissie Zuid Oost (Roy Hofswijk en Sandra Grep) die met het voorstel over verplaatsing van het Kwaku festival zijn gekomen…….zoals gebruikelijk maken Surinamers elkaar kapot….en gunnen elkaar geen succes uit jaloezie!!


  Maak melding

 3. Eerst moesten ze (Kwaku en Milan) zelf voor de centen opdraaien en nu is het ineens te commercieel. Waar zijn die politieke partijen mee bezig?
  Blijkbaar wil men dus woningprojecten er doorheen rammen. De bewoners die nu ‘last’ hebben, zullen straks genieten van al die nieuwe huizen om hen heen.


  Maak melding

 4. Het is altijd een blanke zet. Eerst met modder gooien dat de surineds niks kunnen, dan de subsidie stoppen, dus zo moeilijk mogelijk maken. Wanneer het zeer goed gaat en hun op eigen benen kunnen staan, dan is het te commercieel of het park wordt overbelast alsof het park van plank is die in elkaar gaat storten. De blanken mogen overal alles doen wat ze willen en met subsidie. En dat noemt het gemeentelijke amsterdamse beleid integratie. Het is domweg buitenlanders misgunnen en kapot maken. Terwijl moet je kijken hoeveel blanken erop af komen ook voor het lekker eten. Alleen patat of broodje worst wordt gewoonweg saai dombo’s.

  Ik vind trouwens geen gefundeerd uitleg omadat:
  – kwaku festival niet alle dagen aan ééngesloten wordt gehouden
  – vier weekenden
  – de omgeving bewoners tussendoor alle vrijheid hebben om te relaxen
  – zij ook profiteren van de lokale inkomsten
  – zij ook veel plezier hebben van de activiteiten
  -het is gewoon een gezellige boel voor alle culturen
  – bijlmer werd bestempeld als een gevaarlijke omgeving, de gemeente van plan is geweest om bijlmer plat te gooien en juist door toe doen van Kwaku Festival bijlmer veiligheid heeft gebracht en is met meer bekendheid gaan bruisen
  – dus de bewoners hoeven het niet te klagen maar juist toejuichen
  – ik proef hier meer van gemeentelijke beleidsmedewerkers die het misgunnen
  – wedden dat wanneer Kwaku Festival weg gaat bijlmer een getto wordt, kennelijk is de gemeente hierop uit en op termijn de bijlmer plat gooien en dure vrijstaande villa’s bouwen voor de rijken

  Ik hoop van ganze dat het bestuur van Kwaku hier niet zal intrappen, omdat de argumenten van de gemeente geen fundament hebben. Bewoners die het niet leuk vinden staat de optie van verhuizen open.
  Nieuwe huizen mogen best gebouwd worden, maar de toekomstige bewoners moeten vooraf zijn ingelicht over Kwaku Festival, dan is het hun vrije keuze om daar te willen wonen of niet.


  Maak melding

 5. Het is wel zo, ben op allebei de festivals geweest Kwaku en Milan.
  Het Mandela park is wel klein en smalle paden waardoor het heel erg druk is om je te verplaatsen. Heb veel mensen zien struikelen over de metalen platen. Voor mensen met een scootmobiel was bijna niet te doen ook niet met een kinderwagen.
  Maar vond het een leuk festival vooral de diversiteit en alle muzieksoorten. Vooral de Salsa groep grupo Niche dat was geweldig, heb echt genoten.
  Milan daarentegen is qua opzet veel beter en ruimer en overzichtelijker, maar ik miste wel Latin muziek !!!


  Maak melding

 6. @@@Times for Kranti
  Sinds het aantreden van Halsema is veel erger geworden in amsterdam. Zij wil bepaalde overheids wetten niet uitvoeren of handhaven en daarnaast worden aan andere verboden zaken een oogje dichtgeknepen. Ik zal het niet benoemen want anders pas ik niet in ……….. straatje.

  Bij wie ga je nog je beklag indienen of überhaupt wie is nog bereid naar je te luisteren.


  Maak melding

 7. Klopt ja, kwaku is te commercieel geworden.. Te denken valt aan de hoge entree prijzen, in mijn geval benzine kosten Rotterdam- Amsterdam V.V., moordende parkeertarieven en niet te vergeten; door de verhoogde kraamtarieven wordt het lekkere Surinaams eten ook te duur. Daar komt nog bij dat door de verscherpte poortcontrole het meenemen van drank en eten niet mogelijk is om de kosten van die dag een beetje te drukken. Het geheel wordt dan een soort gedwongen winkelnering. Kwaku wordt te duur voor mij omdat mijn pensioen niet navenant toeneemt. Ik moet dus nu kiezen: kwaku bezoeken of kwaku niet meer bezoeken. Het is dat de beleidsmakers weten dat ik straks niet meer in staat ben om mij nog een Kwaku te permitteren. Ik wil even een gokje wagen: kennelijk is Kwaku aan het Nederlandiseren. Ik wil graag de namen weten van de bestuursleden.


  Maak melding

 8. @@@Milan Kwaku All To Getter
  Wat dacht je van 3 burgegemeesters die geen moer hebben gedaan aan het verstevigen en onderhouden van de zo velen kades in Amsterdam. Dat het aan het afkalven zijn en afbrokkelen. Veel kwetsbare delen afgeschermd zijn. De kades bij de laatste Gay Parade op vele plaatsen voor het publiek gesloten waren. Rijdt door de grachten van amsterdam met je scoot-mobil, wanneer je niet oppast rol je zo de gracht in. Reken maar dat in de zomer periode op vele plaatsen ontzettend druk is en daar kom je helemaal niet door of loop je vast in het publiek. Dat geldt ook voor de rolstoelers en rollators. Veel plaatsen van amsterdam kent heuvelachtige wegen langs de grachten waar geen scoot-mobils langs rijden. Rolstoelers zijn ver van m’n bed show.
  Ga met je scoot-mobil op een zomerse zaterdag tussen de middag naar de Albert Cuijp Markt. Dan zal je het merken hoe vlot het gaat.
  En wat dacht je van een drukke kermis?
  Hoe makkelijk was het voor een scoot-mobil langs de kade tijdens de gay-parade. Ik heb er geen één gezien.

  Ook een parkpop is het ontzettend druk. Dus scoot-mobilers moeten geduld hebben of helemaal niet gaan waar voor hun het te druk is. Met jouw stelling lijkt het erop dat wegens scoot-mobilers de Kwaku Festival verplaatst moet worden. ONZIN!!!


  Maak melding

 9. @@@John
  Weet je wat de afkorting is WOB.
  WOB betekent ,,Wet Openbaar Bestuur,,.
  Het is een bestuurlijk artikel van Rijkswege die de burger het recht geeft om alle informatie die de burger opvraagt bij de Gemeente, de Gemeente verplicht is die aan jou te verstrekken. Heb je vragen of informatie nodig die de Gemeente kan geven, dan kun je een verzoek indienen bij de Gemeente. Dit geldt trouwens ook voor het Rijk. Vermeldt duidelijk in je verzoek dat je doet op grond van ,,WOB,,.

  John
  Alle festivals die in nederland worden georganiseerd is commercieel. Sterker nog, er zijn zelfs activiteiten waarop subsidie wordt gegeven om die te financieëren. Dan is dit toch ook gemeenschapsgeld?
  Je klaagt ook over de toegangsprijzen van milan. Gewoon niet meer gaan John.
  Ik bezoek al 20 jaar niet meer de milan festival van den haag. Dit jaar was de toegangsprijs per persoon maar liefst € 6.
  En wat krijg je hiervoor terug niets. Wanneer je binnenkomt kun je haast nergens zitten. Bij de eet tentjes is het al te druk dat de mensen staand eten en drinken. Alles is ontzettend duur en niet goed verzorgd. Al die gasten die onder tafel hebben geschoven moeten amper in 2 dagen met winst binnen zijn en dat is een grote opgave.

  Kleine rekensom.
  Aantal bezoekers 60.000 x €6 = € 360.00 plus verkoop tentjes minimaal € 40.000.
  Totaal € 400.000. Organisatiekosten max
  € 150.000. Waar zijn € 250.000 gebleven. Joost mag het weten. Veel hindoestanen klagen dat het te duur is, maar komen iedere keer terug. Dan zijn ze mede schuldig om deze boeven praktijken in stand te houden. De Gemeente weet er alles van maar doet niets. Sterker nog, uit stukken van voorgaande jaren blijkt dat er zelfs subsidie is uitgekeerd.


  Maak melding

 10. @opa john, bij welk evenement mag je wel eigen eten en drinken meenemen???????????? Ben je wel eens naar een dagje Efteling geweest…..misschien moet je dat eens doen….je zal dan gelijk niet meer zeuren over kwaku!!!! Hoe denk je dat de kosten betaald moeten worden van zo’n evenement….????


  Maak melding

 11. Het is vreemd dat voor dit gewone stadspark, het Nelson Mandelapark, strakkere regels zouden gelden qua ‘zware belasting’ en daarvoor het festival verplaatst zou moeten worden, terwijl vlakbij in een natuurgebied behorend tot het NNN, NatuurNetwerk Nederland, het Gaasperpark (bestemd voor natuur en biodiversiteit) drie grote en zeer zware festivals zouden plaats mogen vinden als Amsterdam Open Air en Reggae Lake. Is het misschien omdat langs het Mandelapark nieuwe dure huizen gebouwd zullen worden, voor de happy few natuurlijk, die het niet zo zien zitten met luidruchtige festivals?


  Maak melding

 12. Wazig: Ik ben naar keti koti festival in het slavernij museum te Berg en Dal geweest. Parkeren gratis, tassen werden niet gecontroleerd. eten betaalbaar, toegangsprijs betaalbaar, jij bent jonger maar je weet niet eens dat Berg en Dal bestaat anders had je dat geciteerd in jouw reactie.En ik heb op die dag heel veel geleerd, Dus als kwaku mij te duur wordt heb ik een alternatief. Ik ga voortaan naar Berg en Dal


  Maak melding

 13. Laten we ook eens serieus de omwonenden vragen wat zij willen, ze zijn hun fantastisch mooie stukje groen kwijt, en dat wat nu Nelson Mandela heet, is niet te vergelijken met hoe het was, dat kwaku was in ’t begin nog echt leuk, nu het park de helft is geworden van wat het was, is het kwaku ver-10-dubbeld in omvang, ronduit afschuwelijk veel overlast, stank, strond in de omgeving van mensen die blijkbaar gewent zijn in openbaar te poepen?
  Ontelbare afgekloven kippebotten OVERAL,
  Welk park in Nederland ls zo smerig tijden een festival?
  Laat kwaku aub ergens ver weg gevierd worden, en laat de bewoners gewoon ook hun zomer kunnen vieren zonder alle herrie!!!!!


  Maak melding

 14. Hahahaha echte Nederlandse Surinamers hier,gierigaards !!!!
  Denk je dat je in Su bent met je gratis parkeren en “alles is duur” mentaliteit. Dan moet je maar lekker thuis zitten en niet lopen lullen dat alles duur is!!!


  Maak melding

 15. Dit is één van de Surinaamse hebies. Beslissen over de portemonnee van anderen. Het mooiste voorbeeld was toen Bryan Bylhout het miljoen had gewonnen. Heel Suriname stond klaar om het geld voor hem uit te geven. Dat gebeurt ook in mijn familie, maar ja iemand moet de kat de bel aanbinden. Eén van de bebies, er zijn er meer, waarom Surinamers niet vooruitkomen. Krabbenmentaliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.