zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijRaymi Sambo maakt voorstelling over Zwarte Piet: 'Je Suis Zwarte Piet'

Raymi Sambo maakt voorstelling over Zwarte Piet: ‘Je Suis Zwarte Piet’

-

Does Travel - naar Suriname

Sinds 2016 presenteert Raymi Sambo jaarlijks een theateravond over een actueel maatschappelijk thema in Nederland. Op woensdag 10 april gaat hij in de De Melkweg Amsterdam samen met podiumkunstenaars uit verschillende disciplines, buiten de context van 5 december, aan de slag met Zwarte Piet.

Er gaat vandaag de dag bijna geen nieuwsbericht voorbij zonder een incident waarin discriminatie en racisme hoogtij vieren. Venijniger dan ooit lijkt het. Ook de karikatuur Zwarte Piet wordt gebruikt voor de meest lelijke uitingen. Voor de een een onschuldig kinderfeest, voor de ander een trauma. De discussie gaat zover dat inmiddels alles uit zijn context lijkt te zijn getrokken. Heftige emoties bij zowel voor- als tegenstanders, men speelt elkaar de Zwarte Piet toe…

“De theateravond ‘JE SUIS… Zwarte Piet’ is een avond waarin we met elkaar reflecteren op de chaos waarin we terecht zijn gekomen. Wie of wat is Zwarte Piet en hoe is het mogelijk dat een fictief figuur voor een tweedeling in de samenleving zorgt? In deze theateravond houden podiumkunstenaars uit verschillende disciplines het publiek een spiegel voor…aan welke kant sta jij?” aldus Sambo. De avond wordt afgesloten met een gesprek tussen makers en publiek.

Eerder presenteerde Raymi Sambo ook al een theateravond over etnisch profileren, samen met maker Ira Kip onder de titel Blood for Chocolate. Daarna volgden voorstellingen over radicalisering (2017) en gaybashing (2018).

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Als men zich zonodig in het Frans wilt uitdrukken dan moet men het goed doen en de Franse taal niet proberen te verkrachten. Je suis Zwarte Piet in het Frans is je suis Pierre noir. Het eenvoudigste Nederlands beheersen we niet maar als het even duur kan dan zullen we het niet laten.


  Maak melding
 2. Al die zwarte weer in opstand terwijl ze elkaar afslachten/afmaken in Afrika of waar dan ook
  En deze lullo zoekt weer aandacht dmv zwartepiet voorstelling


  Maak melding
 3. @
  Baba Sai.
  Als schrijver of dichter heb je de vrijheid om met de taal te spelen Dichterlijke vrijheid.Er is ook in het noorden des lands een actiegroep pro zwarte piet die zichzelf noemt:Je suis un blokkeerfries.


  Maak melding
 4. @Jan, IK DURF TE WEDDEN DAT JIJ EEN HOMO OF EEN PEDOFIEL BENT DIE EENS ALS JONGETJENVEKRACHT IS DOOR EEN RK PRIESTER DIE OP SINTERKLAAS LIJKT…


  Maak melding
 5. @Jan
  Reacties zoals die van jou zijn nou juist de reden waarom de discussie bezig is.
  Of kom je mij vertellen dat je voor de discussie nooit zo sprak over donkere mensen?


  Maak melding
 6. Ik nodig deze activiste uit om naar Suriname te komen en dan naar het radioprogramma van Limbo te luisteren. Dan pas ziet ze wat racisme en discriminatie inhoudt. Als ze weet dat racisme en discriminatie onderdeel is van de Surinaamse cultuur zal ze minder hard blazen. Hypocriete actie van haar! Trouwens op Curaçao vieren ze Sinterklaas met Zwarte Piet . Nooit is daartegen gedemonstreerd .


  Maak melding
 7. Knippa lip na bon
  3 april 2019 at 17:33
  Je suis pleur inmekaar op het troitoirree.
  Mama fumee le pip du papa Vous etes droles. Pourqoui pas on doit z tous des ideales au monde. Evidemment aussi cette.


  Maak melding
 8. Baba Sai,

  Als kunstenaar, zanger, entertainer heb je dichterlijke vrijheid en mag je met de taal spelen. Zelfs een auteur mag door middel van taal op dichterlijke wijze uitdrukken wat hij of zij bedoelt. Ook in de filmwereld wordt met de spelling van taal en schrijfwijze van taal gespeeld. Dat is een vorm van kunst. Dat zou jij toch moeten begrijpen jij alwetende?? Baba Sai?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES