woensdag, mei 22, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidWereld Alzheimer Dag: Gerda Havertong helpt mensen met dementie in Suriname

Wereld Alzheimer Dag: Gerda Havertong helpt mensen met dementie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 21 sep – Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag en in dat kader komt Gerda Havertong uitgebreid aan het woord in het Algemeen Dagblad. Havertong verloor haar moeder aan alzheimer en vecht sindsdien met Stichting Wiesje voor betere zorg voor mensen met dementie in Suriname. De 71-jarige actrice is bedroefd dat in Nederland geen enkele Surinaamse organisatie zich hard maakt voor de stichting.

“Er zijn voldoende organisaties en er zijn rijke Surinamers. Ik doe een moreel appèl op hen om me te helpen. Ik wil deze klus afmaken. Mensen die dementeren, mogen we niet afschrijven. Suriname is familie en familie laat je niet in de steek. Het gaat er niet om hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt” aldus Gerda tegen de krant.

In Suriname zag ze 18 jaar geleden mensen met dementie op straat zwerven en liggen. Bekommering om hen was minimaal en de ziekte zat in een taboesfeer. Ze zag ook de gebrekkige zorg voor mensen met dementie in Suriname. Daarom richtte ze in 2000 Stichting Wiesje op, vernoemd naar haar moeder.

In 2002 werd een kenniscentrum opgericht en in 2005 werd begonnen met een dagopvang. In 2015 werd we de eerste woonunit geopend, met 24 uur opvang voor acht bewoners. “Ik durf te zeggen dat Paramaribo nu verschoond is van dat taboe, mede dankzij Wiesje” zegt ze in dit uitgebreid artikel van het Algemeen Dagblad.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Dan heeft Gerda Havertong mt alle goede bedoelingen haar handen vol, want veel Surinamers weten niet meer of kunnen zich blijkbaar niet goed meer of wiilen zich niet meer herinneren wat er zich in de jaren 80 zich allemaal afgespeeld heeft in Suriname zich afgespeeld heeft en wie de hoofdrolspeler was


  Maak melding
 2. @Hans ,
  Je moet niet slap kakelen.Gerda heeft het over dementie. De manier waarop je praat lijkt het alsof jij aan dementie lijdt.
  Ze is doodserieus bezig met haar stichting. Waarom moet jij dan iets anders benoemen wat totaal niets met het onderwerp te maken heeft? Als jij ertoe kan bijdragen stichting Wiesje te helpen in welke vorm dan ook, is het lovenswaardig.


  Maak melding
 3. Dementia en Alzheimers treffen alle lagen van de bevolking. Er is veel particulier initiatief nodig. Ondernemers zijn nodig om de kapitaal om the zetten in gebouwen die de getroffenen te huizen en te verzorgen. Administratie voor de instituten is ook nodig. Training voor de verzorgsters moeten de ondernemers ook opzetten. Verder de inning van de bijdragen van families en van de overheid met name van Sociale zaken voor de individuele patienten. Anders fondsen zoals de AOV van patienten die de kosten moeten bestrijden. Dementia care moet ook nog wetgeving hebben van DNA en regering.


  Maak melding
 4. Jouw reaktie Pakiratigri draagt anders ook niets bij. die van mij is blijkbaar tegen het zere been, of denk jij soms het geweten van WKN te zijn, in mijn ogen niet meerdan een paarse Troll


  Maak melding
 5. Beste @Hans,
  Ik verwijs je terug naar mijn eerste reactie. Leer eens begrijpend Nederlands verstaan. Je dient je te houden aan het onderwerp. Dat heb je niet gedaan en dat zorgt voor afleiding. Dus vandaar. Het geweten ben ikzelf. Waarom als er een onderwerp benoemd wordt dat men dan gaat afdwalen ? Het duidt op frustratie ,weinig concentratie ,haat ,wrok en ga zo maar door. Dat is niet de bedoeling. De bedoeling is om in te gaan op het onderwerp en dat is in dit geval de stichting Wiesje van Gerda. Daarover moet je praten. Niet afdwalen.


  Maak melding
 6. Beste @FBI,
  Mijn bijdrage is in de vorm van morele steun. Gerda Havertong, haar moeder is dement geraakt. Dat is de beweegreden geweest om een stichting op te zetten. Ze heeft ook aangegeven toen ze op vakantie was in Suriname er niet werd omgekeken naar deze mensen, tevens andere psychiatrische stoornissen. Ik juich het toe wat ze doet. Het is nobel.
  En ja, ik ben een flinke jongen. Noem mij maar een oude lul aangezien deze jongen ook ouder wordt. Maar zijn brains werken nog op volle scherpte. Ben jij ook een flinke jongen en wat is jouw bijdrage?


  Maak melding
 7. Verschrikkelijke ziekte, hopelijk kunnen deze mensen nog van een
  menswaardig bestaan genieten. Jammer dat sommige mensen met
  waardeloze reacties komen. Doet niet recht aan dit artikel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES