Anthony Nesty behaalde 30 jaar terug goud voor Suriname: veel beloofd

17
Anthony Nesty is in de VS aangesteld als de nieuwe hoofdcoaches van de mannen zwemploeg van de Universiteit van Florida
Foto: (c) screenshot uit filmpje Florida Gators Swimming & Diving.

PARAMARIBO, 21 sep – Er was hem veel beloofd. Toen, dertig jaar geleden, was heel Suriname in extase. Anthony ‘Onze Golden Boy’ Nesty had de rest van de wereld voor schut gezet. Als ‘underdog’ wist hij toen klinkende namen achter zich te laten. Zijn decor was het Olympisch zwembad van Seoel. Anthony Nesty behaalde goud op de honderd meter vlinderslag. In een tijd waarin Rihanna tot ‘Ambassador Extraordinary’ benoemd wordt van haar Barbados, geeft het (nog meer) te denken.

Hoe zal Anthony Nesty zich voelen, de man die Surinames enig Olympisch metaal ooit in de wacht sleepte? “Het is teleurstellend, maar wat doe je. Zitten kniezen in een hoekje? Je moet gewoon verder leven”, zegt Nesty tegenover de Ware Tijd. Het spreekt voor het karakter van de kampioen. De bescheidenheid zelf. Het was niet anders toen hij dertig jaar geleden laaiend enthousiast verwelkomd werd.

De ietwat verlegen ogende Anthony liet het over zich heen komen. Ook de beloftes. Suriname heeft nu niets waar aan valt af te lezen dat één van zijn kinderen ooit Olympisch en later wereldkampioen is geweest. Niets. “Het is teleurstellend ja, maar ik ga er niet over zitten mokken. It is what it is”, aldus Anthony Nesty. Wellicht een teken aan de wand voor andere Surinaamse topsporters. Politici komen niet verder dan wat lippendienst, zodra ergens weer metaal is binnengehaald.


17 REACTIES

 1. Why am I not surprised. Zodra er eer of geld is te verkrijgen door de prestaties van de topsporters, zijn de parlementariërs, minsters en andere ‘hoogwaardigheidsbekleders’ in rijen bereid om een handje te drukken voor de pers, maar ze stappen lachend over ze heen. Hypocriete egoïstische apen!


  Maak melding

 2. Laetitia Vriesde is hetzelfde overkomen….Het zijn slechts 2 voorbeelden, maar tot op de dag van vandaag worden dagelijks 500.000 Surinamers met list en bedrog beloftes het bos ingestuurd .


  Maak melding

 3. Schande. In andere landen worden atleten met brons zelfs op handen en voeten gedragen. Deze man heeft Olympisch GOUD gewonnen, geen plastic medaille. Die politieke labaria’s vinden GOLD label belangrijker dan Olympic gold medals…


  Maak melding

 4. Wie herinnert zich niet Anthony? Furore heeft ie gemaakt. De naamsbekendheid van Suriname is met een aantal niveaus gestegen. Ik was een keertje in Denemarken op vakantie en ging de kroeg in. Een Deen benaderde me en vroeg waar ik vandaan kwam. Toen ik zei Suriname , begon hij te glimlachen en noemde Anthony Nesty gelijk.
  Olympische Spelen. Het betekent toch wat hoor. Het allerhoogste doel van een sporter bezijdens een wereldrecord. Dat standbeeld or whatsoever moet komen hoor.


  Maak melding

 5. Volgens mij moeten wij ons erin berusten dat van deze regering niets terecht zal komen van Suriname. Ik bewaar daarom mijn energie voor de volgende regering. Alleen negatieve dingen floreren. Van de goede dingen is niets meer overgebleven. Wordt het geen tijd dat wij ontwaken uit die nachtmerrie van de regering Bouterse ?


  Maak melding

 6. Suriname eert haar Helden niet. Eigenlijk geen nieuwigheid helaas. Het schofterig gedrag van Surinaamse politici decennia lang is ook helaas niet nieuw.

  Dit prachtig artikel zou dan ook breed uit in Suriname moeten worden voorgelegd zodat de bevolking weer eens wordt verteld hoe schandalig het land zich gedraagd.


  Maak melding

 7. Suriname eert haar Helden niet. Eigenlijk geen nieuwigheid helaas. Het schofterig gedrag van Surinaamse politici decennia lang is ook helaas niet nieuw.

  Dit prachtig artikel zou dan ook breed uit in Suriname moeten worden voorgelegd zodat de bevolking weer eens wordt verteld hoe schandalig het land zich gedraagd tegenover haar bevolking en diaspora!!


  Maak melding

 8. Geweldige zwemmer verdient meer respect. Misschien kan het volk van
  Suriname zelf een mooi aandenken maken geeft meer voldoening dan
  wachten op een lakse regering iets onderneemt.


  Maak melding

 9. Surinamers respecteren zichzelf niet. Hoe will je dan een andere respecteren. Dit volk heeft en verdient een dictator die ze eerst helemaal naar de verdoemenis brengt alvorens ze het gaan begrijpen.


  Maak melding

 10. Commandeur in de Ereorde van de Gele Ster
  Wat heeft Suriname met een Bouterse nog te betekenen voor de Olympische Kampioen.
  ( je zou als ’t ware kunnen spreken van een revolutionaire prestatie waar het Surinaamse volkslied door heel de wereld klonk ) dit was gewoon een doorbrak voor ons geliefd land.


  Maak melding

 11. Voor mij is dit de grootste ambassadeur die Suriname ooit heeft voortgebracht.En wat het nog mooier maakt
  is dat het een zeer bescheiden man is.Wat niet allerdaags is in Su.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.