Oudste actieve politicus van Suriname wil extra schadeloosstelling wel

21

PARAMARIBO, 21 sep – Paul Somohardjo, leider van de politieke partij Pertjajah Luhur in Suriname, wil wel een verhoging van zijn maandelijkse ‘schadeloosstelling’. De verhoging is op de helling komen te staan nu parlementariërs van regeringspartij NDP hebben bedankt. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën is gevraagd de betaling van de verhoging aan te houden. Somohardjo is er niet van gediend. Hij wil de duizenden extra wel, omdat die zeker goed te gebruiken zijn.

De oudste actieve politicus in Suriname heeft een reeks sociale projecten lopen. Die worden samen met Pertjajah Luhur uitgevoerd. Het kost bakken vol met geld om de noodlijdende mens bij te springen. “Het geld is welkom. Daarmee kan ik mijn eigen sociale projecten subsidiëren”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Tot zijn projecten behoort de sociale winkel waar levensmiddelen onder de marktprijs worden aangeboden.

Van zelfzuchtige motieven is dus geen sprake. “Hoe meer mensen komen, hoe meer mensen we kunnen subsidiëren”, aldus Somohardjo. Als het geld niet naar extra inkomen gaat voor de leden van het parlement, zal het toch alleen maar ‘verdampen’. Het heeft er intussen niet veel van dat de verhoging doorgaat. Wel wordt gesproken over alternatieve manieren voor aanpassing van het loon van leden van regering en parlement.


21 REACTIES

 1. Deze maatschappelijke projecten ben je opgestart nog voor dat er sprake was van een verhoging van het loon.
  Dit nu als argument aanvoeren slaat dan ook nergens op.
  Net zo min als het in bedekte termen spreken van “verdampen”. Lever het bewijs!
  Door nu op het standpunt te staan dit extra geld op te eisen ben je geen haar beter dan die knapen die dit ook al eisten.


  Maak melding

 2. Daarom was deze aasgier zo stil al die tijd,eerst anderen de kastanjes uit het vuur halen,en als blijkt dat ondanks alle smeekbeden het geld vr j neus wordt weggekaapt dan moet jij als hoofdawari j stem nu toch echt laten horen,als deze awari zo begaan is met het lot van de minderbedeelden waarom zoveel percelen van ze stelen,schaamteloze vrek


  Maak melding

 3. De “grondrover ” heeft gesproken !! De aap is uit de mouw !! Soso monie a “grondrover” e-prakserie !!
  Denk maar aan de mensen die hij allemaal heft opgelicht in Holland indertijd .
  Maar by the way: srananmang, laat je niet weer “knollen voor citroene” verkopen !!
  Ministers krijgen de verhoging niet. Maar so-so lafoe e-kirie mie. Waarom?Heel eenvoudig: ze gaan toch iedere maand op reis, dus de US-dollar daggelden die ze extra optrijken + alle onkosten en pocket-out mmoney is meer dan waarvan ze afstand doen !! Hetzelfde geldt ook voor DNA-leden. Kijk maar naar Katrijn.Ze is werr in het buitenland met “extra daggelden” !! Alleen surinaamse “ston-boerikie’s” hebben dat niet door !!!
  Zelfs @ oom Ludwig foe abrabroki en zijn opa en oma hebben het nog niet door !!


  Maak melding

 4. Wat en awarie’s zijn de politici toch.Met dezelfde argumenten als Somo gebruikt,wil Lonnie ook de verhoging hebben.Kensenhuys zegt dat hij hard genoeg werkt om de verhoging te krijgen.Al zegt hij dat met kronkelingen.
  Het grappigste reactie is die van Pagla Koeta[Doekhie]Toen de mensen morden over de verhoging vond de hond dat het volk jaloers was dat hij zoveel verdiende.En nu schreeuwt hij van de daken dat hij de verhoging niet meer wil omdat het grommen van het volk luider te horen is.


  Maak melding

 5. Somo heeft gelijk.Hij vraagt de verhogingen niet voor zich zelf maar om de rest ermee te helpen.Maar de niet pientere surinamers helpen zichzelf niet en willen niet geholpen worden.
  Zij uiten wraak op de verkeerde persoon.Somo heeft geen coup gepleegd,geen moord begaan en heeft geen amnestie op zijn lijf gedrukt.Hij heeft gewoon een berekenfout gemaakt en voor amnestie gestemd.De surinamers zijn stuk voor even schuldig omdat ze geen gevecht geleverd hebben om bouta amnestie ongedaan te krijgen,ze hebben het geaccepteerd.


  Maak melding

 6. Ik vind Somo niet geloofwaardig. De man is een kameleon die zich naar zijn omgeving aanpast teneinde voor zelfverrijking. Natuurlijk is hij ook sociaal bezig wat heel goed is. Maar om zich op deze manier te profileren snijdt geen hout. Het is heel dom dat hij zegt dat het geld in rook opgaat. De bedoeling van de overheid is juist om solidariteit te betuigen met de minder bedeelden.


  Maak melding

 7. Yep. Dit staat Suriname te gebeuren. Huawei, China is al aandeelhouder van Telesur. China heeft al totaal voor ruim 200 miljoen Usd aan (zachte) leningen verstrekt aan Su, die zijn aangewend voor o.a. EBS, Staatsolie, Grasalco, de centrale bank. En China financiert nog vele andere projecten die te maken hebben met de infrastructuur en de cruciale delen van de Suri-economie. Ze hebben concessies van duizenden hectares om houtkap te doen en onze bossen leeg te roven. De enige bedrijven die hout mogen exporteren zijn Chinese bedrijven. Alle Surinaamse bedrijven die dat vroeger deden zijn fijntjes door de corrupte politici en ambtenaren uitgeschakeld, om er zelf beter van te worden door deals met de Chinezen. Chinezen bewerken tien duizenden ha aan goudconcessies die ze zelf hebben gekregen of huren. Ze kopen ons goud op om te verhandelen in ’t Middenoosten. Het door Greenpeace, Concervation International en andere internationale organisaties als “schimmig’ bestempeld chineesbedrijf, is t Enige bedrijf in Suriname dat ons goud voor de Surinaamse staat naar ’t buitenland mag vervoeren en verhandelen, waarvoor we een schijntje van de waarde terugkrijgen. Verder hebben de Chinezen ook al duizenden hectare landbouwgrond als concessie of grondhuur in hun bezit, waarmee steeds meer aan landbouw doen. Ze laten Haitianen en Guyanezen, ook grotendeels illegalen, voor ze op de landbouwgronden werken. Chinezen hebben volgens recente cijfers van t nationale statistiekbureau ABS circa 70% van de (detail)handel in hun bezit en 95% van de gewone winkels. Ze nemen hun eigen mensen mee om te werken maar tegenwoordig komen namens de Chinezen ladingen deels illegale zeer arme Filippijnen naar Su, die ze onder erbarmelijke omstandigheden te werkstellen in ’t binnenland. Deze mensen worden straight van de luchthaven naar ’t binnenland gebracht. Na 3 mnd gaan ze op dezelfde manier weer t land uit en komt er een nieuwe lading ’t land binnen. Ze zien zelden iets van ’t stadse leven. Mensen uit de Bouterse stal zitten achter deze mensenhandelprakrijken. Nee, de nwe Chinezen hoeven niets te vrezen in Su. Al hun handelen wordt vanuit de hoogste regionen gedekt. Niemand stelt vragen. Ook de bevolking niet. Men heeft vermoedens maar niemand durft openlijk stelling hiertegen te nemen. Wie t probeert, bijv. een ministerie, DC of politietopper, wordt direct teruggevloten of verliest z’n/haar baan. Wat doet China verder in Su? Hier nog een paar van de tientallen voorbeelden die ik zo zou kunnen opsommen: Aan de lopende band nwe ambassadeurs sturen op de post, die razendsnel Nederlands en een beetje Surinaams leren en heel sociaal overal in de samenleving opduiken en veel aardige dingen over Suriname in t openbaar in t Nederland zeggen (zo charmant), die kadootjes uitdelen, zoals aan mevr. de first Lady Bouterse, om sinterklaas te spelen op scholen, in bejaarden tehuizen, jongerenorganisaties, etc., computers aan ’t ministerie van buitenlandse zaken geven, die hoogst waarschijnlijk geprepareerd zijn met spionage-apparatuur (hoe dom kan je als land zijn om op gevoelige posten apparatuur van een ander land te accepteren en neer te zetten). Maar ja, de medewerkers van dat ministerie zijn blij, want ze moeten hun werk doen zonder de broodnodige middelen, nota bene in een ookal door China gebouwd en als kado aan Suriname geschonken gebouw voor t ministerie van buitenlandse zaken. Hoe verzin je dit!!🙄 China schonkt pas nog 50 elektrische scooters aan de politie, die geen wagens heeft om te patroueren of om naar misdrijven toe te rijden (soms is er wel een auto maar geen benzine☹️). Kortom, China zit in alle cruciale schakels van Suriname. Zo hebben ze het ook in Afrika aangepakt. Je leent die arme corrupte landen heel veel geld, werk je in in hun fitale instituten, organen en bedrijven, geef kadootjes als zoethoudertje en om weg te kijken van je praktijken, je koopt hier en daar corrupte politici, ambtenaren en ondernemers om. Zo kun je je gang gaan, heb je toegang tot al hun grondstoffen en draag je hun land leeg. Wanneer ze al die leningen niet meer kunnen betalen neem je al hun cruciale bedrijven over en jij bepaalt verder alles. Politici en ambtenarij heb je en houd je onder de duim. Tis dat de Chinezen nog geen politieke macht hebben in dit soort corrupte landen, maar als ze dat zouden willen, zouden ze dat zonder moeite krijgen. Wat Suriname betreft: ik verwacht binnen 2 verkiezingen een eigen Chinese politieke partij in Suriname. Ze hebben al 5 verschillende Chinese organisaties (vroeger waren dat er 2) in t land, waarin alle ondernemers zijn vertegenwoordigd. Ja ja, dit staat ons ook te wachten. Ze waren de 1e immigranten in Suriname. Dat weten de meeste Surinamers niet eens. Straks gaan ze de 1e viool spelen


  Maak melding

 8. @Django, interessant wat je schrijft.
  De volgende keer zou ik je willen verzoeken om lange berichten van je in alinea’s te verdelen. Leest makkelijker.


  Maak melding

 9. De chinezen investeren tenminste in het land,daar waar andere groepen geld vanuit Su weggesluisd naar het buitenland om daar hun investeringen te doen,nu heeft deze regering ervoor gezorgd dat de paria’s de mogelijkheden niet meer krijgen om het Surinaamse volk uit te buiten om daarna het geld naar het buitenland te smokkelen,het kaft van de koren scheiden heet dat,wat dat betreft doet de huidige regering een zeer goede job mijn complimenten,valse profeten heb j overal,om onder het mom van ik ben bezorgd zeer geraffineerd bezig zijn het volk zand in de ogen te willen strooien om de belangen van de paria’s en zijn eigen belangen te behartigen,wat sommigen vossen nog steeds niet kunnen of willen begrijpen is dat het Su volk niet meer vatbaar is vr dat soort banale voorstellingen en het wolvengehuil als toiletpapier ziet en gebruikt om zichzelf te verschonen


  Maak melding

 10. Als het waar is wat meneer Django allemaal schrijft, en dat lijkt me wel, dan is de vraag niet meer relevant of de Chinezen straks voor het zeggen hebben in Suriname. De vraag is: wanneer? China geeft nu ook studiebeurzen aan Surinaamse studenten om de Chinese taal te leren.

  Suriname telt slechts half miljoen mensen en dan kibbelen de bevolkingsgroepen tegen elkaar. Nog steeds. Man o man ! Als er straks een miljoen spleetogen in Suriname zijn, dan kunt u zelf nadenken wat de gevolgen zullen kunnen zijn. Daarvoor hoeft u geen universitaire opleiding te hebben. Ik heb niks tegen Chinezen, hoor mensen. Als een land als Nederland als de Chinezen in Suriname zou doen, dan zou er sprake zijn van dekolonisatie.

  Ach ja, Nederland heeft al zoveel van Suriname en Indonesië geprofiteerd. Laat de Chinezen nu maar geld verdienen in Suriname. Het gaat toch allemaal zo gemakkelijk in onze Suriname. Welkom in Suriname, zeggen we altijd. In een land als Indonesië, moeten Chinezen Indonesische namen aannemen. Anders ga je terug. Dat kan in Indonesië niet. Impossible !!

  In Suriname daarentegen hebben straks veel meer donker en bruin gekleurde mensen Chinese namen. Nu al is zo. En over 50 jaren en langer, zijn bijna de mensen die op dit artikel reageren allemaal in het paradijs, als het bestaat. Of elders. Inclusief meneer Django en ik. En dan? Op heel lange termijn gaat Suriname Chuliname heten. Ha ha ha. Grappig niet? En? Is dat zo erg? Vroeger heette Suriname ook anders. Toch? En dan ontstaat er een nieuw land met nieuwe mensen. En zo gaat het door …

  Beste mensen, bedankt voor het lezen. Witte vis.


  Maak melding

 11. opmerking van Obama, misschien een opsteker voor onze politici in Suriname?
  Obama: waaruit put hij dan zijn hoop? „Jonge mensen maken me optimistisch. Zij kunnen veel beter uit de voeten met verschillen tussen mensen, zijn niet bang voor creativiteit of ondernemerschap. Dat zie je over de hele wereld. De vraag is alleen soms of de oude generatie plaats wil maken. Zodat we het niet te erg verknallen en te lang wachten met het aanpakken van bijvoorbeeld het klimaatprobleem of ongelijkheid.”

  „Humor helpt om de dingen in perspectief te blijven zien. Anders loop je het risico te denken dat het om jou draait. Maar het is het werk dat telt.
  Dit zijn de uitspraken van een wijs man waar ik heel veel bewondering voor had en nog steeds heb.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.