Tentoonstelling in Amsterdam over voorouders uit Suriname

8
Tentoonstelling in Amsterdam over voorouders uit Suriname
Foto: OBA - Surinaamse voorouders in beeld 1868 - 1950

AMSTERDAM, 26 aug – In september gaat een tentoonstelling over Surinaamse voorouders van start in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. In de foto tentoonstelling getiteld ‘Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in Beeld 1868- 1950′ staan Surinaamse bruidsparen centraal, of echtparen waarvan een van de partners een Surinaamse achtergrond heeft.

De foto’s laten niet alleen een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten, ze maken ook inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Zo zijn er ook trouwfoto’s te zien van Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen.

De tentoonstelling is een initiatief van Lucia Nankoe en is vanaf 14 september tot 14 november 2018 te zien in OBA Javaplein.


8 REACTIES

 1. Interessant initiatief, ben heel benieuwd naar deze
  tentoonstelling !

  Vele landgenoten hebben een te egocentrische blik op
  Sranan en haar bevolking, die heel DIVERS is !!!

  Deze tentoonstelling kan als EYE-OPENER werken !

  In vele werelddelen zijn Srananmangs en hun families te
  vinden !!!

  VEEL SUCCES MET UW INITIATIEF !!


  Maak melding

 2. Surinaamse voorouders.
  In ieder geval hebben veel creolen blanke voorouders, want die blanke slavenhouders hadden misschien wel elke nacht een andere jonge slavin in bed.


  Maak melding

 3. Ach wat een onzin steeds weer dit soort initiatieven. In Brabant heeft een Hindoestaanse Surinamer een nieuw rijstsoort ontwikkeld, de Polderrijst. In Nederland wordt veel aandacht aan deze ondernemende Hindoestaan besteed. Hoeveel aandacht krijgt hij in Suriname voor zijn initiatief ? GEEN EEN ! Opnieuw laat een Hindoestaan zien waartoe men in staat is. Waarom kunnen andere bevolkingsgroepen niet zo ondernemend zijn ?


  Maak melding

 4. HET GAAT OM EEN TENTOONSTELLING.
  Dat betekent dat niemand verplicht is ernaar toe te gaan. Degenen die het interessant vinden gaan en degenen die het niet interessant vinden moeten vooral niet gaan.
  @Baab Re Baab
  Ja, het gebeurde inderdaad dat plantage eigenaren hun macht misbruikten om slavinnen te verkrachten. Als je een klein beetje geïnformeerd bent zul je ook weten dat hetzelfde ook plaatsvond in India tijdens de Engelse overheersing. Hetzelfde geldt ook voor Indonesië. Zelf in Mariënburg hebben witte mannen zich vergrepen aan vrouwen van hun Hindoestaanse en Javaanse arbeiders. Ik vind het allemaal even slecht.
  Reeds vaker heb ik dat hier aangegeven ik doe het voor sommigen nogmaals: “NIEMAND BEPAALT ZIJN EIGEN AFKOMST”. Wat een ieder wel zelf kan aanleren, ook als je het eventueel niet van huis uit hebt meegekregen is: respect voor je medemens.
  @Lale
  Ik heb het nieuws inderdaad gezien. Leuk voor die meneer en zijn zwager. Ook hier weer je ophangen aan een groep. Ik zou daar heel wat over kunnen zeggen, maar dan zou ik afdalen naar hetzelfde niveau. En dat NOOIT.


  Maak melding

 5. @Van Zijsburg,

  Blanken zijn nou eenmaal laffe honden (geweest). Ze hebben ongestraft verkracht, gedood, geroofd en mishandeld, maar dagen tegenwoordig iedere niet-blanke voor het Internationaal Gerechtshof wegens schendingen van mensenrechten. Maar geen enkele tribunaal om hun wandaden te veroordelen.


  Maak melding

 6. Als jouw eigen vader/moeder je niet heeft verteld zijn hun vader/moeder/grootouders, then forget the past! Niet waard om het dan te willen achterhalen.
  Tegenwoordig misbruiken de musea echt alles om klanten te trekken.
  Het volgende project is al in de maak: de diverse soorten hondendrollen. Mag je allemaal gaan bekijken in een drolseum.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.