Associatie Kleine & Middelgrote Ondernemingen in Suriname vreest ‘isolatie banken’

18
Rabobank waarschuwt klanten die overmaken naar DSB

PARAMARIBO, 26 aug – De Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Akmos, is zeer bezorgd. Het heeft er veel van dat het Surinaamse bancaire systeem geleidelijk aan wordt geïsoleerd. Met de aanhouding van een geldzending van negentien miljoen euro in Nederland, lijkt een stroomversnelling te zijn ingezet. De ABN/AMRO volgde al gauw met het afstoten van klanten in Suriname. Akmos-voorzitter Sham Binda ziet een imagoprobleem.

Dit ligt aan de bodem van wat nu gebeurt. Suriname heeft door de jaren heen een imago opgebouwd van witwasparadijs. Het mag dan ook niet verbazen dat buitenlandse banken strenger worden tegen Surinamers of Nederlanders die in Suriname wonen. Het was kennelijk nodig schoonschip te houden. “Er zijn veel mensen in ons land die pseudobedrijven hebben geopend”, zegt Binda tegenover Dagblad Suriname.

De ernst van de aanpak in Nederland moet nu wel duidelijk zijn. Binda ziet daarom het aangehouden geld niet gemakkelijk vrijkomen. “De betrokkenen weten als geen ander wat er gaande is binnen onze samenleving. Dit, terwijl activiteiten vanuit de autoriteiten ontbreken om deze kwestie te herstellen. Daarom stellen we voor om de Surinaamse munt te dollariseren, maar dit gaat volstrekt aan dovemansoren voorbij.”


18 REACTIES

 1. Meneer Binda slaat de plank mis.

  Zimbabwe stapte in 2009 ook over op de Amerikaanse munt om een eind te maken aan de hyperinflatie van de eigen Zimbabwaanse dollar: er werden op een gegeven moment briefjes van 100 triljoen gedrukt.

  Mocht suriname de dollar invoeren, dan geeft het de controle over zijn munteenheid uit handen: die ligt bij de Fed in Washington. Diens monetaire beleid, als centrale bank van de VS, is logischerwijs gericht op Amerika en niet op Suriname. Dat betekent dat aanpassingen in het beleid nadelige gevolgen kunnen hebben voor de Suriname economie. Bijvoorbeeld als de Fed besluit de rente te verhogen, terwijl de Surinaamse economie juist baat heeft bij een lage rente.

  Ook is de vraag: hoe komt Suriname aan voldoende dollars om de geldautomaten mee te vullen? In Zimbabwe ontstond bijvoorbeeld een tekort aan kleingeld, waarna winkels prijzen omhoog gingen afronden. Daarover zal Suriname afspraken moeten maken met de Fed, als die daar voor voelt. En vergeet niet de handelspositie van Suriname komt ook in gevaar met de dure dollar.

  Met andere woorden, dit is een krankzinnige plan. Wat Suriname moet doen is nieuwe verkiezingen uitschrijven en fatsoenlijke bestuurders aan de knoppen zetten. Het draait allemaal om vertrouwen. Je kan de economie nog gaan dollariseren maar als de verkeerde mensen aan de knoppen zitten gaat het nog steeds fout.


  Maak melding

 2. @ Koos2018: Vrijwel alles wat in Suriname in de winkel ligt is geïmporteerd en dus betaald met dollars of euro´s. Uiteindelijk moet alles dus betaald worden in die valuta. De werkgever betaalt het personeel met dollars, het personeel betaalt de winkelier met dollars en die betaalt daar de nieuwe import weer mee. Er verandert wat dat betreft dus niets. Suriname komt verder aan dollars door export van producten, importheffingen en betalingen door buitenlandse bezoekers in valuta.
  Voordeel is dat er geen geld meer bijgedrukt kan worden, nadeel dat zo heel duidelijk wordt wat de werkelijke economische situatie in Suriname is.

  Wat de Fed doet maakt voor Suriname niet veel uit. Als de dollar duurder wordt dan wordt de koopkracht is Suriname groter en hoeft men het personeel minder loonsverhoging te geven. Dat houdt Suriname concurrerend. De Fed zou Suriname overigens hartelijk uitlachen als het komt vragen om invloed op haar beleid.

  Of het een krankzinnig plan is dat is maar de vraag. Op vele van de Caribische eilanden, waaronder het Nederlandse Bonaire, is de dollar al lang wettig betaalmiddel en dat functioneert goed. Het is juist een wapen tegen incompetente bestuurders die dan geen puinhoop van het monetaire beleid kunnen maken. En wees eerlijk, heeft Suriname competente fatsoenlijke bestuurders?


  Maak melding

 3. Wat Binda aangeeft is heel ver weg van de werkelijkheid. Deze maatregel, het confisceren van de 19 miljoen, is een volgens wet en regelgeving omtrent witwassen etc geheel terecht.
  De overheid wilt gewoon weten waar al het contante geld vandaan komt. Contant geld kan je alleen treffen bij de dope handel dus willen zij weten waar dit contante geld vandaan komt.
  Wat de banken doen is inherent aan de eisen die de overheid stelt v.w.b. bankrekeninghouders.
  Dus zolang Suriname geen aktie onderneemt lopen ze dus achter de feiten aan


  Maak melding

 4. Contant geld kan je alleen treffen bij de dope handel dus willen zij weten waar al dit contante geld vandaan komt”

  Als dat je motivatie is dan kan je deze beter achterwege laten. Feitelijk onjuist. Goed om je heen kijken er vind nog steed waardetransport plaats. Supermarkten storten nog steeds een aanzienlijk deel van hun dagopbrengst in de nachtkluis enz……

  Met betrekking tot de 19 mio zou ik graag een toetsing van de rechter zien, maar dat durft Suriname niet. Het OM in Nederland heeft vaker blufpoker gespeeld en verloren.

  Surinaamse banken moeten gewoon aan de internationale verdragen gaan voldoen, dat vergt hoge investeringen in systemen en personeel, die men niet wil doen. Maar ze zullen moeten, want correspondence banking is te risicovol voor US en EU banken.


  Maak melding

 5. Ook op Trinidad zijn de prijzen in TTD en USD aangegeven.
  De SRD dollariseren zou volgens Binda een van de oplossingen kunnen zijn voor de dreiging van financieel-economische isolatie van Suriname. Wat m.i. heel belangrijk is wat de heer Binda zegt is dat “er veel mensen in Suriname zijn die pseudo bedrijven hebben opgezet”. Als ik dat lees neem ik aan dat hij daarmee bedoelt dat er personen zijn die een bedrijf opzetten dat alleen maar een dekmantel is voor andere (kennelijk duistere?) activiteiten. Hij heeft het ook over het bedrag van 19 milj. dat in Nederland wordt vastgehouden. Verder lees ik dat Binda de mening is toegedaan dat buitenlandse banken steeds strenger worden voor Suriname, terwijl de overheid geen activiteiten ontplooit om de situatie aan te pakken.
  De Surinaamse regering dient zich te realiseren dat je ervoor moet zorgen dat je relevante wetgeving op orde is, inclusief adequate sluitende handhavingsinstrumenten.


  Maak melding

 6. Bij het artikel over Associatie Kleine en middelgrote ondernemingen staat dat deze vreest voor “isolatie banken”. Hier wordt “isolement” bedoeld en niet “isolatie”.
  Met vr. Gr, W. Willems, Almere


  Maak melding

 7. OOF
  Je hebt gelijk v.w.b supermarkten etc.
  Maar als je bedrijven nauwelijks de MOT laten gelden dan rest je maar 1 ding. De schuld dragen die erbij hoort.
  Ja in Nederland heb je ook bedrijven die witwassen en ja die worden keihard aangepakt en het geld word geconfisceerd en de belastingdienst huppelt ook mee evenals de FIOD en de OM. Er is dus een ontmoedigingsbeleid.
  In Suriname word eerder het tegenovergestelde gedaan namelijk een bemoedigingsbeleid.
  Je ziet mensen die geen baan hebben, en sorry voor deze opmerking, die nog geen lagere school diploma hebben en deze personen hebben huizen van bijkans 600.000 euro en rijden in Suriname met een porsche en of BMW SUV 5 serie.
  Rara hoe kan dit en waarom gaat de belastingdienst er niet achteraan?
  Jaja zo lusten ze nog meer van de mensen in Nederland.
  Nogmaals in nederland word witwassen bestreden maar in Suriname niet.
  Niet alle vissen worden gevangen in een net maar in Suriname word er niets gevangen in een net.


  Maak melding

 8. Lekker hè….verkeersveiligheidsmaand. vandaag ook nog 10 gewonden in het verkeer in Para. Dit volk is volkomen doorgedraaid en de weg kwijt, vanwege de dagelijkse armoe, chaos en ellende. En baas is lekker aan het potverteren in Cuba op kosten van de samenleving. Wat een teeingzooi is het in dat land.


  Maak melding

 9. Hoe meer het land geïsoleerd raakt, hoe meer het in de armen van nog meer criminele organisaties gaat vallen.

  Amerika observeert, maar nog steeds nemen ze geen drastische maatregelen. Wat voeren de Yanks in hun schild uit, ze weten alles. Vragen zijn al gesteld door de Senaat m.b.t. Dino, terrorisme en de relatie met Venezuela.

  Door De Bank weet dat je met de Yanks niet moet spotten, zij hebben het voor het zeggen in de wereld, niet de Noordzee…


  Maak melding

 10. Zaken doen met China en Rusland.De tatas doen hele gede zaken met de Chinezen en de Britten doen heel goede zaken met de Russen.De Russen kopen alle woningen in de binnenstad van Londen op.Mi mattie zo als het gezegde luid geld stinkt niet.Niet als een dolle stier reageren eerst onderzoek doen en dan met een reactie komen.Ik weet waar ik over praat.


  Maak melding

 11. Probleem is niet WELKE VALUTA een land hanteert !

  Sranan is SKEER, FAILLIET gemaakt door WANBELEID,
  dat is het probleem !

  Ook als je met de Russische, Chinese of andere munt werkt,
  MOET JE ALS LAND, ZELF VALUTA VERDIENEN !

  Daar wringt de schoen, SRANAN productie is het idiote Paarse
  wanbeleid helemaal naar NUL gedaald ! Er komen haast geen
  VALUTA meer binnen !

  De staats-begroting is een LACHERTJE, het enen gat wordt met
  het andere gevuld ! Vrijwel alles wordt te laat of niet betaald
  door de Paarse overheid !

  Prive-belangen van de CORRUPTE PAARSE politieke top hebben
  prioriteit boven het staatsbelang !

  Zie de SURALCO-onderhandelingen : Paars richt een PRIVE-STICHTING
  op, schrijft die in bij de KvK , bedoeld om de eigendom van de Afobakadam
  in onder te brengen !
  PURE ONZIN en HEBZUCHT van corrupte POLITICI !

  De Amerikanen lachen zich een ongeluk bij het zien van zulk een ONZIN en
  PRIVE-HEBZUCHT !

  FRI SRANAN, WEG MET DE PAARSE VLOEK !!!


  Maak melding

 12. Op 25 feb 1980 is de motie om Suriname te venietigen in beweging gezet en sindsdien belanden wij steeds dichterbij de afgrond.16 criminelen die een couppleegden toen zijn verantwoordelijk hiervoor.Ook de rechters die deze 16 criminelen niet kunnen berechten voor de moord op 15 burgers,zijn verantwoordelijk voor de trieste staat waarin Suriname verkeerd.
  De schrik wat bouta in staat is te doen als je hem dwars zit,houd de rechters gevangen.Van Suriname zijn wij intussen geworden… Ndp witwas paradijs Suriname.


  Maak melding

 13. Er is maar een man bang voor de gevangenis in suriname, laat me raden . ik hoop dat er weer een paarse gedrog wat te zegen heeft het zal mijn niet verwonderen .


  Maak melding

 14. Ik weet niet wie deze berichtgeving uit zijn grote duim gezogen heeft, maar het barst in Suriname van de broodje-aap-verhalen. Ook het Akmos bezondigt zich hieraan. Juiste informatie ontbreekt. Na dit soort zand-in-de-ogen-strooierij breekt vaak paniek uit. Dat is de truc. Het klootjesvolk is zo naief, die trappen overal in!


  Maak melding

 15. Terecht dat zij zich grote zorgen maken . Maar het publiek blijft liggen in hun hangmat. Straks ook als veel bedrijven sluiten. Dan hoeven ze niet meer naar hun werk want dat is er niet meer en de schappen zijn leeg. WANBESTUUR.

  @Koos2018
  Ja dollarisatie lost dat en het inflatie probleem niet op. Maar dat punt is een ondergeschikt punt en heeft tot gevolg dat het echte probleem ondersneeuwt. Nml het probleem van het massaal en structureel witwassen incombinatie met een regering die maar geen goede wet en regelgeving implementeert voor een verdrag dat zij ondertekende. De reden laat zich niet moeilijk raden.

  @OOF
  Ja er zijn nog steeds waarde transporten omdat iedereen in SR met geld betaald. Maar dat zijn wel SRD’s en geen Euro’s dus heeft het hier niets mee te maken. Wat wel een probleem is, is dat de bankwereld in SR de handel onvoldoende steunt in het omwisselen van hun verdiende SRD’s naar valuta om weer nieuwe voorraad te importeren. Dit in combinatie met de devaluaties door wanbestuur waardoor ondernemers hun geld zo snel mogelijk in euro’s willen omzetten. Kortom zowel de regering als de banken schieten enorm te kort. Het is toch absurd als een ondernemer eerst zelf Euro’s moet storten bij een bank om daarmee geld over te maken naar een buitenlandse leverancier. Overigens. De prijzen van goederen die in Euro’s geimporteerd worden gaan spoedig behoorlijk stijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.