Santokhi bij 100 jaar herdenking Lachmon in Amsterdam

32
Archieffoto: Chandrikapersad Santokhi op de Mr. Lachmon lezing in 2016.

Het VHP-hart heeft ruimte voor elke Surinamer. We zoeken niet de verschillen, maar juist datgene wat ons verbindt. Met die woorden vatte VHP leider Chan Santokhi uit Suriname samen hoe hij de politieke nalatenschap van voormalig leider Jagernath Lachmon nieuw elan wil geven. Hij deed dat in zijn bijdrage aan de Jagernath Lachmon lezing gisteren in Amsterdam, waar de honderdste verjaardag van de voormalige leider werd herdacht.

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. “Paul Bhagwandas
  God is nog steeds tussen ons.”

  Paul, God is Suriname al lang ontvlucht…..

  Het zullen echt de Surinamers zijn die het probleem weer zelf moeten oplossen.

  Ten tijde van Lachmon, is er volgens mij nooit een minister President van hindoestaanse afkomst geweest….de VHP opereerde altijd op de achtergrond. Ik snap het wantrouwen van de “zwarte” Surinaamse broeders niet. Alleen de VHP en de NPS kunnen nu op dit moment het land uit deze sh*t halen.

  GEEN ENKELE ANDERE PARTIJ…..


  Maak melding

 2. Sommige mensen denken als je beleefd bent voor hen dat je zwak bent en nemen “advantage” van je.

  Ik wilde dat de meneer Lachman een “firmer” houding had aangenomen. Zijn honderdste verjaardag is overigens waardig om te vieren.


  Maak melding

 3. De lezing was zeer druk bezocht en de organisatoren hebben heel goed ingespeeld op het mooie weer door een prachtige buiten tent neer te zetten. Vanuit mijn omgeving hoorde ik dat men graag ernaar toe was gegaan als men hiervan op de hoogte was. Blijkbaar is de informatie over de bijeenkomst via face book en e-mails doorgegeven. Dat is jammer omdat veel 50 plussers hun informatie vooral de radio krijgen

  Ruben Gowricharan was heel kritisch over Lachmon. Door het gedrag van Lachmon hebben Hindostanen een 2e rangs positie in Suriname. Hindostanen zijn suf en het gevolg hiervan is dat ze ook in andere landen als FIJI, Guyana Tinidad & Tobaggo geen volwaardige plek innemen in de samenleving. De meeste mensen waren wel eens met de visie van Gowricharan,
  Ik vraag mij echter af of Suriname er nu beter voor zou staan als Hindostanen sterker waren opgekomen voor hun eigen belangen. Lachmon heeft mijns inziens onder de gegeven omstandigheden het beste proberen te maken van Suriname. Surinder Rambocus heeft in maart 1982 voor de andere weg gekozen en wij weten hoe het is afgelopen. Lachmon moest zich redden in een krachtenveld waarbij er weinig Hindostaanse intellectuelen waren. Santokhi kan thans putten uit een enorme potentieel. Zowel nationaal als internationaal maar wat wij niet moeten vergeten is de mentaliteit bij een deel van de Surinaamse bevolking die openlijk zegt: ook al gaat Suriname naar de afgrond: wij willen geen Hindostaan als president! Lachmon wist dit als geen ander en heeft in het belang van Suriname een stap terug gedaan.


  Maak melding

 4. Lachmon (wat een spelling van de naam) had zijn goede kanten, maar ook zijn slechte kanten. Hij heeft de Hindoestaanse jeugd weinig kansen gegund, altijd een kliek van ja-knikkers om zich heen verzameld en de Hindoestanen altijd angst aangejaagd voor creoolse overheersing en om vooral bescheiden te blijven. De creolen gaven daartoe wel aaanleiding vanwege hun agressieve gedrag.
  Hij heeft zelf nooit de verantwoordelijkheid durven nemen om president van het land te worden, want als er één Hindoestaan door iedereen zou worden aanvaard als president, dan was hij het wel.
  Verder heeft hij natuurlijk zijn bijdrage geleverd aan de totstandkoming van een harmonieuze samenleving in Suriname en aan het geven van een politieke stem aan de Hindoestanen.


  Maak melding

 5. De verbroederingspolitiek heeft er wel voor gezorgd dat ras sentimenten tussen de bevolkingsgroepen in grote mate weg zijn gebleven. Er is wel een bepaalde gelukkig uitstervende groep die india boven Suriname verkiest met rascistische gedachten. Santoki doet zijn best om de gedachten van Lachmon uit te dragen, en merkt zelf ook dat een deel van zijn achterban in het verleden blijft steken. Echter Suriname moet vooruit en dat zal ook gebeuren ook met een kleine minderheid onschuldige rascisten.


  Maak melding

 6. die arme Santokhi doet zijn uiterste best in zijn vrije tijd ongevraagd het land te promoten om enig sinds geloofwaardig te maken naar buiten toe, dit wordt hem niet in dank afgenomen door een bepaalde soort/groep mensen ..

  maar dat blijf je natuurlijk altijd houden,, ik hoop dat hij enig voldoening vind in zijn missie en vooral voor het nageslacht ..

  want laten wij eerlijk,, er zijn weinig suris, die de tijd vooral de vrije tijd nemen op eigen risico om sme te promoten naar het buitenland..,,

  neem nou onze eigen ”’nog 5 ” de hoofd verdachte moordenaar, wat doet deze meneer voor het land buiten sme.., niet te spreken over de onder geschikten van de n d p w.o. miesie kába , doekhi, mevrouw simons, en de overige 26 leden van het poppenkast , waar zijn zij..


  Maak melding

 7. lekker hé om zo je mening te geven , waar blijven de mofina wangs die achter hun lijder liepen met al die truien.., vlagen.

  wie ” lijdt ” van daag de dag in het land….


  Maak melding

 8. Het is niet gezond wanneer een partij een tak heeft in het buitenland. Ook de NDP heeft een Nederlandse tak. Ze oefenen teveel invloed uit op de oorspronkelijke tak.


  Maak melding

 9. Anansi,

  Alle goede gedachten in de wereld komen oorspronkelijk uit India, dus waar heb je het over?
  Zonder India, zonder de Saatan Dharma, zal de wereld binnen 50 jaar vergaan. Want de Sanatan Dharma is de enige levenswijze die de mens stimuleert om tot WETEN te komen. De andere godsdiensten hebben het alleen maar over geloof. Geloof is niet slecht, maar biedt geen oplossingen voor problemen van de maatschappij.


  Maak melding

 10. @@B. Wakoef!! ben jij zo de enigste, helderste de onschuldige en heilste op deze aarde?? heb jij je geen andere kant?/ Volgens mij ben jij een domme koe klootzak!!!!

  Deze man heeft niet de Hindustanen de angst in gejaagd. integendeel!! de kafrie waren de rommels en de tjoors, dieven!! de Hindustanen waren de hardwerkende en vooruitstrevende helden!!! ze zijn ontvlucht door de angst dat de kafries hun zouden roven, beroven, verkrachten en onteigenen van hun bezittingen, toe ze wisten dat al dan hoe de kafries gaan voor onafhankelijkheid. Jammer voor die ene verrader/overloper Hidorie die omgekocht was door Arron voor de onafhankelijkheid!! Zo is hij ook zonder medicijnen schaarste dood gegaan naar de Hel!! was ook een Rioolrat!!

  Hij heeft juist de basis gelegd voor vrede tussen de raciale volkeren in Suriname idioot!!! Hij was juist de voorvechter!!!

  Je moet eens een keer de biografie van deze Lachmon gaan lezen, voordat je tot een oordeel overgaat!!!

  Wat hebben de kafries na 25 november 1975?? nada, notie, neks!!!

  Dus ga niet kraaien als een haan zonder kop!!!

  Zonder de Hindustanen was Suriname de eerste Sudan!!!! Als ergens iemand bedelt, dan zijn dat de kafries wel!!!

  Neen, natuurlijk niet wilde hij de president van Suriname worden!! weet jij wel waarom niet?? neen he?? DE Kafries gunde hem niet en stond steeds in de weg!!!

  Kijk maar wat na de onafhankelijkheid gebeurd is!! in jou ogen zeker beter!!! Volgens mij je blind!!! Opo yu ay if yu abi sakasaka!!!

  Dink a tori! teki yu ting!!!

  Maar goed!! ik wens je een buitengewoon fijne en gezegende dag!! Moge God jou hersenen geven welke je tot verstand kan brengen!! een tiende zou ook misschien wel beter zijn!! veel geluk in je denkenwijze!!!


  Maak melding

 11. @ Anansi

  Citaat: Er is wel een bepaalde gelukkig uitstervende groep die india boven Suriname verkiest met rascistische gedachten.

  Er is ook een bepaalde groep creolen en uitstervende groep die ghana verkiest met racistische gedachten. Er was ene Bruma die openlijk verkondigde om van hindustaanse huid schoenen te maken. Gelukkig zijn die racisten van de aardbodem verdwenen !!!


  Maak melding

 12. @@Budayayawa!! volgens jou!! Wieb-Ding , maai ke tjode tori…. moet zijn tori maai ke tjode.

  budayayawa!! Jij hoef mij niet te corrigeren/verbeteren!! daar heb je wel een heleboel hersenen voor nodig, om tot verstand te komen!!

  Het woord TORI is in Sranantongo!! als a tori seti!!! en geen hidustant sani als JIJ en JE!!!!

  Boi a tori spang!!! Ma mi ne spang nanga a tori!!! sjnap, sjnap, niet ge sjenapt???


  Maak melding

 13. @Wiep-Ding,

  Het is de taak van een leider om z’n achterban uit de angst te halen, zelfvertrouwen te geven en concurrrerend te maken. Lachmon heeft ook goede dingen gedaan, dat heb ik ook gezegd, maar hij heeft de Hindoestanen angstig gehouden, weinig zelfvertrouwen gegeven, hen nauwelijks verteld of gestimuleerd om de concurrentie met de andere bevolkingsgroepen aan te gaan en heeft hen geleerd eeuwig compromissen te sluiten. Soms moet je staan voor iets en geen compromissen sluiten. Hij kon geen geschikte kandidaat vinden binnen zijn eigen partij voor het presidentschap (of was hij jaloers dat hij daarmee z’n rol en de aandacht zou verliezen?), hij maakte andere Hindoestaanse partijen die wel een assertievere houding aannamen, zoals destijds de HPP, belachelijk, hij behandelde mensen uit zijn eigen achterban die vergunningen voor winkels of andere zaken wilden opzetten als kleine kinderen. Hij heeft zijn verdiensten gehad, maar werkte ook remmend op de ontwikkeling van de Hindoestanen. Hij was net als Gandhi, die tegen de Hindoes zei dat ze alle geweld en onrechtvaardigheid van de moslims moesten slikken.


  Maak melding

 14. @AL, Hindoestanen zijn suf? En hebben een 2de rangs positie volgens jou in Su en andere landen??? Ik weet niet op welk onderzoek je dit baseert?!!! Als er een groep is die in “korte” tijd dat ze in Su zijn hebben ontwikkeld dan zijn de de Hindoestanen wel!! Decennia lang was de economie letterlijk in handen van de Hindoestanen met o.a. hun vele winkels!! Hindoestanen staan ook bekend om hun goede opleiding, uitzonderingen daargelaten!!! Hoe je dus aan deze “rare” inzichten komt………???? Joost mag het weten!!!


  Maak melding

 15. Het grootse probleem van Su is dat politieke “leiders” aldoor bevolkingsgroepen tegen over elkaar zet!!! De mensen zelf kunnen het prima onderling vinden met elkaar, maar het is de politiek die mensen aldoor ophitst om zo hun “eigen” achterban veilig te stellen!!! Misschien moeten we stoppen met politiek……want dat is echt het kankergezwel in veel landen!!!


  Maak melding

 16. Lachmon , had alleen de stem van arme hindoestanen nodig om gekozen te worden . Hij behartigde meer de belangen van de elite hindoe clan en de hindoestaanse handelselite.

  het enigste wat hij op zijn borst kan schrijven is een verbroederingspoltiek voeren en wat is het resultaat vandaag de dag ,nada want we zijn weer zo verdeeld.
  hij heeft ook een groot deel van zijn bevolkingsgroep geadviseerd om het land te verlaten .

  maar als je de balans opmaakt en kijkt wat hij voor de Surinamer of zijn eigen groep heeft betekend op het gebied van huisvesting,werkgelegenheid,sociale voorzieningen en onderwijs dan kan je hem weinig granie geven.

  ze waren met hun eigen ding bezig .

  sorry hoor maar het is niet anders geweest. ik hoop niet dat Santokhi dezelfde fout maakt .


  Maak melding

 17. Wat mensen heel goed kunnen, is verwijten, verwijten, verwijten en nog een verwijten……..!!!! Waar is je eigen inbreng en je gezond verstand gebleven….?! Denk je echt dat 1 persoon maar eventjes alles kan realiseren voor het volk….of achterban……….blijf lekker verder dromen als dat je denkwijze is!!!


  Maak melding

 18. Lachmon heeft weinig gedaan voor de Hindostanen, maar kon wel vooruit denken. Hij heeft Arron en de NPS gewaarschuwd voor de gevolgen van een onvoorbereide onafhankelijkheid. Ik heb in 1973 op de PSV gestemd die zich achter de onafhankelijkheid schaarde. Ben toen naar Nederland vertrokken. Ben erg blij dat ik in 1975 het land heb verlaten. Mijn familie die het toen beter hadden dan mij hebben het erg moeilijk en kunnen het redden omdat wij hun van hieruit steunen. Het is een gevoelig punt, maar wij hebben in 1975 een grote blunder gemaakt.


  Maak melding

 19. He Dundas kom effe me bille likke noh. Heb last van natte scheetjes en misschien kan ik effe hard puffe in je kopppp. Hihihi ik wil je daarna nog belonen met poepsex😘😳


  Maak melding

 20. @ Wazig
  Ben ff bezig met die dildo in men kont
  Zit even vast. Kom zo bij je skat
  Heb je toevallig geen vaseline bij je? Die dinge zit behoorlijk diep in me go vast😆


  Maak melding

 21. Een Volk Dat Voor De Tiran DDB Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht.

  De vele luchtkastelen van DDB hebben geen van allen het gehaald. Ik keek zo even naar het spoortraject van Poelepantje – Onverwacht en dacht, hoe is het mogelijk dat Surinamers zo lichtzinnig zijn om te geloven dat dit project langs de Indira Gandhiweg enige kans van slagen had?

  Zie wie belast was met het project, Eddy Jozefzoon, iemand die van weg-en bouwinfrastructuur geen kaas gegeten heeft.

  De Indira Gandhiweg is een veel te drukke weg om zo’n project daar uit te voeren. Ook de prijs voor een tramkaartje per persoon van Paramaribo – Onverwacht of terug en een tussenstop kan niet voor zorg dragen dat de kosten ervan gedekt worden. Het zou een verliesgevende tramlijn worden, onderhoud en vernieuwing, enz.

  Paarse kakkerlakken kunnen heel gemakkelijk voor de gek worden gehouden. Zegt genoeg over hun denkvermogen en verstand.

  Voor DDB zijn de volgende regels van toepassing, nl:

  DDB is met zijn enige eigen belang bezig, oa, uit de gevangenis van SB te blijven voor 8 december 1982 moorden, 11-jaar gevangenisstraf in Nederland, wegen cocaïnetransport naar Nederland, de USA willen hem ook horen en veroordelen voor criminele daden, zich zelf, gezin, adviseurs te verrijken en heeft lak aan het Surinaamse Volk en het land Suriname en internationale Verdragen oa mensenrechten.

  DDB is niet bezig met de uitdagingen van het Surinaamse Volk en internationale belangen van het land Suriname.

  De dief roept heel hard: ” houdt de dief!”
  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Volk Van Suriname kijkt u naar uw leven en zie wie hiervoor schuldig is, zie de prijzen van EBS, SWM, in de Supermarkten, Gotu benzinepompprijzen, enz

  Sranansma Oe Wiki! Sranansma Oe Bondroe!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede!

  Time4Chan(ge)!
  Change4Pres!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 22. @@ B. Wakoef! volgens mij was Lachmon getrouwd met de zus van J Pengel. Dus vandaar dat hij een afgunstige houding had tegen over de Hindoestanen denk ik!!!!!

  Toen Suriname aardolie in Saramacca hadden gevonden, had Lachmon de heer Pengel uitgenodigd en laten zitten op een Katha ( Kat tha is een Hindoestaanse kerkdienst door een priester thuis) en vroeger was het ook zo, dat een Kafrie niet zo eenvoudig bij een Hindoestaan thuis een plek kreeg voor zo’n heilig plek!!! Je moest wel van goede huize komen dacht ik!!!! want het was een smerig volk hoorde ik van links en rechts!! Ik weet alleen niet zeker hoor! als het verkeerd is, dan mijn excuses ervoor!!


  Maak melding

 23. Lachmantie
  Lachmon was getrouwd met een niet-hindostaanse. Hij preekte het een en deed het (met een) ander.
  Pappa Lach was best wel stout….

  @Lachmantie
  Zo iets noemen wij VERBROEDERING,maar dat wist je niet toch…?


  Maak melding

 24. Toen Lachmon de verkiezingen had gewonnen in ik dacht 1970 ,heeft hij Jules Sedney van de PNP met 1 zetel minister president laten worden . was hij anders bank voor rellen ?

  toen NPS de verkiezing had verloren in Saramacca heeft hij zijn zetel afgestaan aan Pengel zodat die toch in het parlement kwam . was Lach bang voor rellen ?

  toen Bouterse hem in 1980 vroeg om met hem samen te werken ,heeft hij geweigerd . was hij bang om gezichtsverlies te leiden ?

  Toen Ramshewak president was ,is hij met een telefooncoup naar huis gestuurd . wat heeft Lachmon gedaan ? niets .

  ik acht Santokhi wat krachtiger en feller en denk dat hij het beter zal doen dan zijn voorganger maar we hoeven ze niet te eren als goden . ze hebben hun tijd gehad en hun ding gedaan maar desondanks hebben ze Su en haar bevolking niet naar grote hoogten kunnen brengen . integendeel gaat Su richting Surbabwe maar kies deng mooi , ze hebben zelf gekozen .


  Maak melding

 25. Ik hoop dat Santokhi niet de fouten zal maken van Lachmon .In de sur.politiek is het vaak zo dat als men op de troon zit men de doelen en beloftes vergeet . Als Santokhi zich ook zal laten impalmen door de handelselite en geloofsfanaten dan zal hij het niet lang maken . Dus Sheriff wees op je hoede . Je zal je onsterfelijk maken als jij het voor mekaar krijgt om alle gestolen geld terug te halen voor het surinaamse volk en al dat geboefte levenslang achter de tralies krijgt . dan ben je mijn hero.


  Maak melding

 26. Aloha…..Jajaja…….Die Lachmon die was geen Hindostaan maar een Choerki Chamaar.Dus echt een discriminerende Hindoe. Kijk als hij een Hindostaan zou zijn dan zou hij de Moslim Hindostaan wel eren.Want de ras Hindostaan bestaat uit Hindoes en Moslims.Kijk INDIA wordt ook HINDOSTAN genoemd.Omdat daar ook veel moslims wonen. Maar nee deze Lachmon die haalde echt discriminerende uitlatingen tegen de Moslims tijdens zijn propaganda bijeenkomsten voor de verkiezingen.Hij issoleerde de moslims altijd een volwaardige post te geven in zijn VHP Partij.Ik maakte zelf bij een propaganda bijeenkomst mee,dat hij tegen de mensen zei we moeten van de moslim huid schoenen maken.toen waren de domme massa met hem eens. wel ,dat is een van de uitlating die hij in het openbaar deed. CHE wat een ENGERD!!!!!!


  Maak melding

 27. We moeten een mislijder als lachmon zo snel mogelijk vergeten. Papa lach hield van zijn stemvee namelijk de half en analfabete hindoestanen van parnasie. In zijn 50 jaren heeft hij geen brede steun uit de bevolking kunnen vergaren. Een beetje ontwikkelde hindoestaan die onafhakelijk kon denken ging gauw naar de Aktie groep, HPP of andere progressieve politieke organisatie. AUB houd toch op met het verheerlijken van deze dode racistiese idioot.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.