Eerste Ratha Yatra (Kar Festival) in Suriname

46

Jonge vrouwen dansen zaterdag op de voorste rij van de eerste Ratha Yatra (Kar Festival) in Suriname. Hindoes vieren met dit festival jaarlijks de terugkeer van de Godheid Sri Krishna naar Vrindavan, en verheerlijken daarmee ook de Heer van het universum. De #RathaYatra is bijna 5.000 jaar geleden begonnen in de plaats Jagannath Puri, in de deelstaat Orissa (India). Deelnemers aan de processie trekken dan versierde karren voort, met daarop afbeeldingen van Sri Jagganath, Sri Baladeva en Sri Subhadra Ji, en delen alzo genade uit aan degenen die deze murtis (beeldgedaanten) zien.hind-parade-098

Bekijk ook:


46 REACTIES

 1. 😎😂😂@prima. Groot gelijk. Waar wij problemen mee hebben is dat de Hindoe volk hier zich Indiërs voelen en geen surinamer. Dit probleem voldoet zich ook in Nederland waar de 2 en 3de generatie Marokkanen zich geen Nederlander voelen. Het is dat dit volk de boel in de maling neemt. Een echte Indiër heeft geen hart voor Suriname. Ze moeten opdonderen naar India. Maar boedprestie is toch normaal bij hun.

  Tjee


  Maak melding

 2. precies net als de creolen die denken dat ze nog in Afrika wonen.
  Met hun kleding dracht.
  Laat iedereen gewoon zijn gang gaan waar maken jullie Mongolen je druk om.
  Daarom bereiken jullie nooit wat .
  Afgedankte honden.
  Suriname is multicultureel en moet zo blijven


  Maak melding

 3. hey jack kanker hond.
  wie ben jij ,wat voor een kanker hond ben jij ?
  Of durf je dat niet te vertellen. lafaard.
  Suriname is vrij voor iedereen.Of ben je een van die bos aap ?????.Suriname .Van wie is Suriname ??? De hindoe volk is een rustige volk,de chinezen ook de Javanen ook.
  van welke volk kom jij ???? Of ben je een van die djoeka ?? die rooft en moord.Want je zegt niks over de creolen en djoeka,s

  pang pang


  Maak melding

 4. Altijd dat zelfde gedonder …hindoes en moslims ..Javanen.Suriname is multicultureel laten de mensen toch zich zelf zijn.De feesten vieren die ze willen vieren en waar ze gelukkig van worden.Met de ketie kotie zijn het voornamelijk de creoolse surinamers die feesten.Laat een ieder toch lekker zijn ding doen laat elkaar in zijn waarde en ga achter de echte boeven aan.Ze doen met een dansje het land niet tekort…focus op de dingen die van belang zijn.Als we stil staan bij deze dingen wonen er in Suriname straks alleen nog maar indianen.


  Maak melding

 5. Ik vind dat de Rijkdommen van het Land worden eerlijkverdeeld aan de bevolkings groepen zoals Afrikanen (NDP/NPS/ABOB), Hindoestanen (VHP), Javanen (PL) en ook de Miniters posten 5 (NDP/NPS/ABOB), 4 (VHP), 3 (PL) om samen het op te bouwen.


  Maak melding

 6. Jack!! wat heeft NL en Marokkanen hier mee te maken jij vuile vieze gore Awarie!!! Als ik een Marokkaan was en jou tegen was gekomen, dan had ik persoonlijk de paarse vlag van NDP geheel in je reet geduwd!! vuile vieze Kameel jij!!! yu mppng rioolRat!!


  Maak melding

 7. @@Budayayawa!! volgens jou!! Wieb-Ding , maai ke tjode tori…. moet zijn tori maai ke tjode.

  ik hoop nu van harte dat de duivels jou mag komen halen!!! Mijn moeder heeft je gevloekt!! Zij heeft hier niets mee te maken!!! zij gaat elke zondag naar de kerk!!!!! Je gaat nu te ver en persoonlijk ook!!!! Dus hou aub met je gewaffel met persoonlijkheden!!!! Anders wordt je ook van deze site uitgeknikkerd!! Hopelijk krijg je wurmen in je bek!!!


  Maak melding

 8. Aangezien niet iedereen altijd in de gelegenheid was de Murties (beelden die God of de Goden representeren) van de Heer te aanschouwen in de tempels zelf, werd eens per jaar de beelden uit de tempel gehaald en temidden van het volk ten toon gesteld. De Rath was als het ware een bewegende tempel!
  De koningen konden niet al hun onderdanen in hun paleis ontvangen, derhalve trokken de koningen eens of meerdere keren per jaar in hun koets door het land om met het volk te communiceren, hungrieven aan te horen en hungelaat te tonen (darshan). Ditzelfde idee vindt je terug in de Rath Yatra (de reis van de koets) en in Nederland bijv. tijdens de prinsjesdag, wanneer de koning(in) zich laat zien aan het volk in zijn koets.
  Heer Krishna, zijn broer Balbhadra en zusje Subhadra waren ideale regenten en bijzonder geliefd bij het volk. Heer Krishna heeft vanaf de allereerste minuut van z’n leven tot aan z’n laatste adem hier op aarde zijn leven ten dienste gesteld van het volk en de Dharma. Het aantal keren dat hij is aangevallen door dicatators, demonen en Asurs is haast niet te tellen, maar telkenmale wist Hij het land en het volk en de Dharma te beschermen.
  Zijn tweespraak met Arjun, bekend als de Bhagvad Gita, is de creme de la creme van het Spirituele Leven en wordt overal op de wereld erkend als de meest praktische filosofie en leer voor een spiritueel en zuiver leven.


  Maak melding

 9. Sommige mensen denken dat God niet in beelden mag worden aanbeden. Maar wie bidt niet in beelden? Ook moslims, christenen en Arya Samaji’s denken in beelden.

  Een voorbeeld.
  Als je zegt dat God barmhartig is, hoe stel je je dan barmhartigheid voor? Als wind? Als vuur? Als een stukje hout? Als een gevoel? Als een ezel? Nee, je denkt altijd aan een persoon die of Barmhartigheid heeft getond, of barmhartigheid heeft ontvangen. Je ontkomt er gewoon niet om aan een persoon of een ander levend wezen te denken. Eentje die het dichtst bij ons staat. Derhalve vereerd iedereen een persoon een beeld, moslims of christen of samaji.
  Alleen zijn ze zo laf dit niet te erkennen Moslimas habgen Koranspreuken in hun huis en moskee. Waarom? Waarom aanbidden ze die koranspreuken. Het is Allah toch niet?


  Maak melding

 10. Wieb Ding je verdraaid de feiten de boel man, ik wil je domme zin verbeteren je ben lelijk en praat zo lelijk als een domme Gorela of ben je nog in de Evulitie.


  Maak melding

 11. Leraar, we hebben in Suriname godsdienstvrijheid, d.w.z. dat iedereen in Suriname mag aanbidden wie of wat hij wil, zolang hij met zijn aanbidding andere mensen geen schade berokkenen of hindert, mag hij zijn God of zijn hond aanbidden op de manier die hem zint, jij mag zijn manier van doen vreemd vinden, maar jij hebt daar verder niets over te vertellen.


  Maak melding

 12. De Indiase zaken mensen van het land Kalinga bezochten Java voor het eerst in het begin van de Christelijke jaartelling.
  Zij brachten hun priesters mee en die bekeerden de Javanen. Eerst de adel en dan de kleine lui. We noemen de Hindu Tijang Kling of de meneer van het land van Kling. In Suriname noemen we de Hindus wong keling. Vercreools noemen we de hindoes wong koelie.

  Persoonijk vind ik de lndiase kultuur interessant. Als ik hindu feesten mee maakt denk ik aan mijn voorouders die Hindu waren. De rijken van Mataram of Medang tot en met Modjopahit waren Hindu rijken. Ik had culturele anthropologie willen studeren. Zonder dat de hindu cultuur blijft interessant.


  Maak melding

 13. Van waar kom yoga vandaan dat nu byna heel de wereld er behoefte aan heeft medische komt ook van de veda’s dus alles draait om de veda’s dus te bekritiseren op het sanatan dharm is al duidelijk dat mensen geen verstand hebben ga zelf onderzoeken lieve mensen


  Maak melding

 14. Ieder cultuur heeft zijn /haar traditie´s wat sommige mensen van denken vind ik gewoon zielig ! Laat een ieder in zijn /haar eigen waarde leven, zolang je niet persoonlijk geen last van hebt, is het toch gewoon oké !!!
  Multiculturele feesten vind ik persoonlijk altijd gezellig, het hoort gewoon in Su, en het is niet ééntonig !!!!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 15. @JZwartmans,

  Soms (vaak zelfs) denk je net zo zwart als je naam aangeeft. Je kunt pas iedere cultuur in haar waarde laten wanneer die culturen niet met elkaar in contact komen. Op het moment dat culturen met elkaar in contact komen via de mensen die haar aanhangen, bijv. een Hindoestaan en een creool die met elkaar in contact komen, geschiedt een keuze: beiden gaan hun cultuur uiten en beiden vinden ze dat die van hen de betere is. Alleen, een neeeeger vindt dat zijn cultuur en zijn taal en al zijn dingen altijd beter zijn dan die van de Hindoestanen. Helaas is dat wel zo. Zo vinden neeeegers dat ze de echte Surinamers zijn en Hindoestanen maar half Surinamers zijn. Waar ze dat op baseren? Op de slavernij. De neeegers hangen meer dan welke andere etnische groep aan hun continent van oorsprong, Afrika, maar wanneer een Hindoestaan respect toont voor zijn (sub)continent van oorsprong, het Indiase, dan beginnen de neeegers met rot op naar India. Niemand in Suriname discrimineert zo hard als de neeeegers. Alleen hebben ze dat zelf niet door. Omdat ze te weinig naar zichzelf kijken. Ze kijken teveel naar anderen.


  Maak melding

 16. Wij surinamers zijn heeeeel vriendelijk op gegroeid met gezond verstand respect voor iedereen maar nu zijn we in Nederland beginnen we een ongemanierd en onbeschofte verstand te denken we willen die bakras na doen


  Maak melding

 17. wel ik lees wat jullie allemaal over de bakras schrijven maar het geld wat jullie krijgen is niet rot wel ik weet wat ik schrijf heb genoeg ervaring met Surinamers hier en ook in suriname maar ik zeg je de dag dat nederland de uitkeringen voor jullie stoppen dan wil ik zien waar jullie het geld van daan halen niet bij bouttersen die geef niets en ga je dan ook schelden zo als je nu op mijn volk doet wel ik zeg alle surinaammers zijn dom ik scheld niet op jullie dan ben ik ook dom als ik dat doe nou wens jullie sterkte


  Maak melding

 18. @@ budayayawa!! Jij hoef mij niet te corrigeren/verbeteren!! daar heb je wel een heleboel hersenen voor nodig, om tot verstand te komen!!

  Het woord TORI is in Sranantongo!! als a tori seti!!! en geen hidustant sani als JIJ en JE!!!!

  Boi a tori spang!!! Ma mi ne spang nanga a tori!!! sjnap, sjnap, niet ge sjenapt???


  Maak melding

 19. Prim: gij zult geen beelden aanbidden.

  Prim, de volgende keer als je je smoel in de spiegel ziet (een beeld van jouzelf), sla die spiegel dan stuk. Kam je haren niet, al lkijkende in de spiegel, bekijk je gezicht niet, kijk nooit naar een beeld van jezelf in de spiegel, maak geen foto’s en video’s van jezelf en anderen (zijn alleen maar beelden), lees nooit de krant of blaadjes, kijk geen tv enz. want alleen maar beeelden zie je daar.

  Je mag je definitie van aanbidden ook ruimer opvatten. Want aanbidden is meer dan alleen maar wierook en mirre offeren. Aanbidding is vnl eer, respect , dankbaarheid betuigen. Doe deze fingen dus vooral nooit! De bijbel verbiedt het! Hoe komt dan dat de bijbel spreekt over wierook en mirre? Wie zouden ze daarmee proberen te behagen? Want de onzichtbare God heeft dat natuurlijk niet nodig!! Dan zou hij een neus moeten hebben!!! En eeen neus zit in een gezicht en een gezicht zit in een lichaam en een lichaam is al een beeld!!
  Wat een logicaa bij de christenen en moslims!! Ongeloofelijk!


  Maak melding

 20. @ Jack,

  Ik ben geboren in Nederland, maar ik voel me geen Nederlandse, want Nederland duwt mij in een hokje door mij als Surinaamse te bestempelen, ondanks de Nederlandse nationaliteit die ik vanaf mijn geboorte heb.

  Ik voel me geen Surinaamse, ben niet in dat land geboren. Maar Suriname is wel het land waar mijn voorouders terecht zijn gekomen en waar mijn ouders zijn geboren.
  Ze noemen zich geen Indiërs, maar Surinaamse hindustanen. Het land waar je bent geboren en waar je je ogen hebt geopend, is voor altijd je moederland.

  Ik voel me geen Indiase, ben niet in dat land geboren, maar mijn voorouders komen er wel vandaan en dat zal ik nooit verloochenen. Wat is daar mis mee? Zeggen hindustanen dat hun voorouders uit India komen dan vertalen mensen zoals jij dat als de hindustanen voelen zich Indiërs. Dat is een pertinente leugen.

  De binding met Suriname en India is er gewoon, dat kan ik niet verloochenen. En zo geldt dat voor velen of ze nou van Afrikaanse, Javaanse, Chinese etc. afkomst zijn.

  Ik ben een hindustaanse en daar voel ik me prima bij.
  Woon je in een multiculturele samenleving dan heb je je aan te passen anders red je het gewoon niet in de maatschappij.

  Wat betreft de culturele uitingen in Suriname, die zijn heel erg divers, dat is ook logisch want de bevolking is ook divers.
  Suriname kent godsdienstvrijheid, dus worden er ook verschillende feesten die religieus gerelateerd zijn, gevierd.
  Dus wie ben je om dat te veroordelen?

  Hou jij je bezig met jouw moslimfeesten en laat de anderen ook hun eigen feesten vieren.
  De Sanatan Dharm hindu’s belijden hun religie met beelden, daar is niets mis mee.
  Ze doen hun dingen en vallen anderen daar niet mee lastig.

  Ik veroordeel geen enkel geloof, mij zal je ook nooit betrappen dat ik het hinduïsme ophemel. Heb respect voor elk geloof en dat zou ook voor jou en voor ieder die hetzelfde denkt als jij moeten gelden.

  Die haat die jij en je mede harami moslims koesteren jegens de hindu’s, zal zich vroeg of laat tegen jullie keren.

  Mensen van jouw allooi roepen een hoop onzin zonder verder diep na te denken.


  Maak melding

 21. @ Jack,

  Wat bdoel je met ‘boedprestie’.
  Ik wacht je antwoord af, want ik wil heel graag weten dat normaal is bij de hindu’s.

  Dit wil ik ook nog aan je kwijt.
  Moslims van Suriname zeggen dat ze afkomstig zijn van Pakistan. Dat is niet waar, want tijdens de immigratie van jouw en mijn voorouders bestond Pakistan niet.
  Dan zeg je niet dat de Surinaamse moslims afkomstig van India, zich Pakistanen voelen, terwijl ze dat om 2 redenen niet zijn.
  Met 2 maten meten wordt dat genoemd.

  Je bent een hopeloos tye-poti-geval!

  @ Leraar,

  Je bent een nep leraar, zonder enig bagage dus.


  Maak melding

 22. Jammer van de creoolse intolerantie. Het is een Hindu godsdienst feest. Origineel van Orissa India, Viert mee of niet. Suriname is nog een vrij land. Vrij je feesten te vieren in de traditionele kleren en musiek en taal;

  Ik voel me niet verhindoestaan er mee. IK vereer mijn God en express mijn cultuur in vrij Suriname.


  Maak melding

 23. @Prim
  Als jij geen hindostaan bent dan je kaken dicht op elkaar houden. Je moet een hindostaan zijn om de betekenis van zo een feest te kunnen snappen!!

  @de niet hindoe’s hier
  Het gaat om een religiueze feest van een groep,je mag meedoen als niet hindostaan al snap je niks ervan maar lever geen commentaar die meer op emotional blackmail lijken !!


  Maak melding

 24. Prim is waarschijnlijk een bekeerde Hindoestaan. Die Carl Breeveld, of was het Meije, heeft hem goed te pakken! Het zijn wandeelende demonen die op jacht gaan naar Hindoe zielen. Vervolgens hen uitzuigen en integreren in de christelijke gemeente en dan schijnt alles perfect te zijn! Die ex-Hindoes worden dan ineens super actief, super gelukkig, zien het licht en beginnen koeien te slachten en op te eten, halleluja te loeien en al hun problemen verdwijnen en ze worden gezond, rijk, geleerd en succesvol.
  Waarom bestaan er dan nog arme christenen in de wereld?


  Maak melding

 25. @ Ray,

  Hoewel ik me had voorgenomen om niet meer te reageren op jou, doe ik het weer.

  Wat jij bedoelt is dat als geen hindu bent je ook geen hindu feesten kunt begrijpen.
  Er zijn zelfs hindu’s die niet alle hindu-feesten begrijpen.
  Ook niet alle hindu’s vieren elk hindu feest.


  Maak melding

 26. @ b wakoef.

  Als je mijn posting goed lees dan zal je zien dat ik niks tegen hindoe heb, ik heb trouwens geen hekel aan niemand ! Wat religie betreft bemoei ik me helemaal niet.
  Ik heb vaak geschreven dat ik zwart bent ; en dat geloof je,
  ik ben niet zwart maar denk als een zwarte. Trouwens als ik zwart zou zijn zou ik het niet erg vinden. Je mentaliteit hangt niet af van je kleur. Ik ben gewoon een Sranang mang, en we hebben een heleboel rassen in Suriname, je mag wat mij betreft raden wat ik ben ( etniciteit. )
  Een ding weet ik zeker ; als je geen blauwe ogen en blond heb, ben je voor de bakra een Surinamer en een zwarte.
  Dus ik ben gewoon een zwarte, maar geen Neger.
  Een Neger is ook een mens,en niet alle Negers zijn slecht. En dat geldt voor alle bevolkings groepen van SU.
  Ik hoop dat het voor jou duidelijk is, mijn vrienden kring bestaat voornamelijk uit Hindoe´s en Negers. Lang leve alla Sranangmang ongeacht etniciteit !!!!!!!

  Jacko


  Maak melding

 27. Jack je hele roets is sanatan dharm die Arabier heeft jou moslim gemaakt dus je ben pas komen kijken je huid is hindoe staan je eet hindoe staan je lult hindoe staan dus je ben hindoe bal wirie


  Maak melding

 28. Kees je ken de geschiedenis niet volgens mij en dat geld heb ik belastingen betaal dus weet niet waar over je heb Dank zij Suriname en Indonesië is Nederland wel varend wij hebben meer rechten dan jij


  Maak melding

 29. Je roots is sanatan dharm die Arabier heeft jou moslim gemaakt dus je moet heel blij zijn dat je nog hindi lult en eet haramie je ben hindoe bal wirie


  Maak melding

 30. Ik lees hier de meest racistische opmerkingen, die niet nodig zijn en bovendien geen enkel probleem, waar we in Suriname mee te kampen hebben, helpen oplossen. Racisme is een psychische ziekte, daarom heb ik geen zin om met racisten, uit welke groep ze ook stammen, in discussie te treden, elke racist zou zich moeten laten behandelen door een psychiater, misschien kan die hem genezen.


  Maak melding

 31. Wat een stel ongenuanseerde en generaliserende en naar racisme neigende opmerkingen worden er weer er hier door een stel dombo’s weer geplaatst,
  respecteer toch eens de levensovertuiging van anderen eens, zonder vooroordeel, al die feestelijkheden zijn toch een verrijking van de cultuur van Suriname,
  doe er aan mee als je het leuk vind, zo niet ga je toch lekker wat anders doen en laat de ander in hun eigenwaarde. Henkes ik ben het volledig met je eens, alleen dat veranderen met behulp van een psycholoog of -iater kan alleen als de persoon dat zelf wil, en daar zie ik de betreffende personen geestelijk niet toe in staat, helaas voor hun zelf en hun omgeving


  Maak melding

 32. Wat zijn een paar van jullie verschrikkelijk dom bezig zo racist als de pest gebruiken jullie hersenen schryf goeie dingen heb het al eerder gezeg jullie leven met mekaar maar jullie haten mekaar zal zo blijven hoe duidelijk moet het nog zijn gebruik die site voor goeie dingen sommige voelen zich verheven boven een andere hoe belachelijk zetten jullie jullie zelf


  Maak melding

 33. Niemand is meer dan een andere al denken veledat wel schelden aanoniem niet doen flink zet je naam en toenaam dan vind ik bepaalde flink .sommige wonen in ned hebben het iets beter doen zich ineens anders voor stop daarmee zo belachelijk taal gebruik gebruiken om een ander tebereiken . Dom hoe dommer moet je zijn


  Maak melding

 34. Ik schaam me kapot om keer op keer temoeten merken hoe wij met mekaar om gaan suriname heeft zoveel verschillende culturen maar die haat zal altijd blijven in en in triest ik ben van Surinaamse afkomst met in ned opgegroeid maar ik ben en blijf een surinaamse


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.