Feestelijke viering erkenning van Anansi verhalen

16

Op zaterdag 8 oktober vieren storytellers, woordkunstenaars, acteurs en musici dat de verhalenfiguur Anansi officieel aan de lijst van het Nederlands immaterieel erfgoed wordt toegevoegd. Zij presenteren het gevariëerde programma Anansi, geef die fakkel door! in het OBA Theater in Amsterdam rondom de officiële ondertekening. Wijnand Stomp, Roland Colastica, Jerry Kno’Ledge Afriyie, Hilli Arduin en Insayno treden op in een feestelijk verhalenprogramma voor jong en oud onder begeleiding van jazz-contrabassist Pablo Nahar. Aanvang 15.30 uur.

De verhalen van de mythische spin Anansi of Kompa Nanzi zijn populair in Suriname, Curaçao en ver daarbuiten. Driehonderd jaar slavernij, waar ook Nederland zeer actief in was, brachten de verhalen vanuit Afrika naar de Caraïben en Amerika. Inmiddels is Anansi ook in Nederland aangekomen. Storyteller Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig vonden het de hoogste tijd om deze mondelinge traditie erkend te krijgen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed – het onderstreept de verbondenheid van Nederland met de Afro-Caraïbische cultuur. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft de voordracht goedgekeurd en maakt deze officieel met de ondertekening tijdens Anansi, geef die fakkel door!

De uit Curaçao afkomstige acteur en verteller Roland Colastica begint de middag samen met zijn collega en jeugdvriend Wijnand Stomp. Zij verzorgen een korte vertelvoorstelling voor het hele gezin. Daarna wisselen Kno’Ledge, Hillie Arduin en Wijnand Stomp elkaar af met verhalen over het Anansi erfgoed. Zij blikken daarbij met een knipoog terug op de rol van hun voorouders in respectievelijk Ghana, Suriname en de Antillen. Pablo Nahar verrijkt hun woorden met de muziek van zijn contrabas. De woordkunstenaar Insayno sluit als exponent van de jongere generatie met zijn karakteristieke spitsvondige taalgebruik de feestelijke middag af.
De verhalen van Anansi zijn vaak grappig en verrassend. Ze vertellen over de goede en slechte eigenschappen van het menselijke karakter en zijn net zo onvoorspelbaar. In Anansi, geef die fakkel door! delen de artiesten hun visie met het publiek op de kracht van het verhaal. Zij vinden het belangrijk dat de verhalen van generatie op generatie worden doorgegeven. Dat verhalen gaandeweg veranderen en zich aanpassen aan de tijdgeest maakt de traditie en de cultuur alleen maar sterker. De reis die Anansi door de geschiedenis heeft gemaakt is daar het levende bewijs van.

Programma Anansi, geef die fakkel door!
Zaterdag 8 oktober, OBA Theater, 15.30-17.00 uur

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. De vicepresident (vp) stelt dat in december vorig jaar aan alle onderwijsgevenden de tijdelijke verhoging van SRD 100 per maand in de vorm van een onbelaste toelage is uitgekeerd. In mei is de tijdelijke verhoging van een heffingskorting van SRD 125 als een onbelaste toelage ook verstrekt aan leerkrachten.

  Het lijkt inderdaad een anansie torie. Blijf maar steeds geld geven die onbelast word uitgekeerd. Door geen belasting te heffen treft de overheid zich zelf waardoor de inkomstenstroom dus ook al achterblijven.
  Hoe dom en achteloos ben je bezig als overheid.
  Blijf maar onbelaste bedragen uitkeren.


  Maak melding

 2. Bigi Sma,
  Jouw kennen wij als iemand die met gespleten tong praat.
  Ieder nieuws van jouw president kraak jij af.
  Het is voor jouw doen nooit goed.
  Jij woont in Nederland bemoei je met verhogingen huur,AOW die jij en andere Surinamers straks minder krijgen omdat ze vanaf hun vijftiende jaar niet in Nederland gewoond hebben.
  Jouw commentaar daar hebben de echte bikkelharde Surinamers niets aan.
  Besteed je aandacht aan je kinderen want die hebben geen respect voor jouw hoe jij ook ter respect toont voor jouw president.
  Achterlijke vluchteling heb respect voor een ieder die in Suriname is gebleven uit liefde voor zijn land.
  Bigi smoel


  Maak melding

 3. voor jouw en je basi is de vrijheid van mening uiting nog steeds jullie grootste vijand
  ha ha ha
  vervelend he, dat alles nu op tafel komt en jullie kunnen niets doen
  in 82 werd men gemarteld en gedood door die terrorist als men iets op schreef
  jullie hebben van een paradijs een onreine plaats gemaakt waar god en liefde niet meer de baas is, maar een terrorist


  Maak melding

 4. Heeft Anansi ook Bouterse verhalen? Hoe je minstens 15 mensen doodt en dan toch president wordt? Anansi lijkt mij achterhaald. Die Bouterse is slimmer.


  Maak melding

 5. @ ??.
  Dat jij eerbied hebt voor het grootste tuig van Suriname, moet je zelf weten, maar waarom zou Bigi Sma, of wie dan ook, eerbied moeten hebben voor een moordenaar, die hemel en aarde beweegt om zijn straf te ontlopen?


  Maak melding

 6. net als de anansi verhalen hebben ”’ WIJ”’ ook een anansi lijder die zich ook pres. noemt well is waar demo gekozen..,, maar hij komt niet verder dan het binnenland van ons land.. naar buiten sme durft hij niet te komen ook niet naar de V N durft hij niet te gaan, ondanks amnestie diplomatiek paspoort lijder lands bestuur enz.

  voor al het promotie werk moet door een ander gedaan worden, waar onder de minister van buza.. enig mevrouw Nirmala.. zij moet alle bochten recht trekken om het land buiten te overtuigen hoe goed toeven het is in sme..

  hij blijft nog 5 zitten met alle ellende van dien..

  meneer is óh zo bang om buitens huis te gaan..


  Maak melding

 7. Er komt binnenkort een museum voor de anansies in Su. Su heeft een anansie cutuur , waarbij ouders hun kinderen bang maken om op het veld te werken. Ze leren hun kinderen om lui lekker te werken bij de overheid voor zeven even en toch salaris, kinderbijslag, kinderpakketten, woning, pensioen en aow tot de dood. Ik woon tussen de javanen, maar die voorzieningen komen niet in mijn buurt.


  Maak melding

 8. Alle grappen aan een kant,
  Bouta is Anansi zelf,mens die gek zit vol anansi tori,
  zijn lievelings verhalen ;LENEN en LENEN,Anansi met Amnestie,Anansi bedelt om vergiffenis


  Maak melding

 9. @ B. Wakoef,

  De anansi vertellingen zijn cultureel erfgoed van de creolen.
  Wat mij van opvalt is dat jij je eigen cultureel erfgoed met hand en tand verdedigt, maar dat van een ander belachelijk maakt.

  Dat geldt voor een ieder die bij dit nieuwsbericht Bouterse betrekt. Ik sta beslist niet achter de NDP en Bouterse, maar ik kan heel goed scheiden wat wel kan en wat niet.


  Maak melding

 10. @Jiyani,

  Die Anansivertellingen gaan over dit soort verhalen. Hoe een dommerik of een crimineel zelfs grote slimerikken of wetshandhavers te slim af kan zijn. Wat dat betreft is Anansie slechte een theoriepraktiseerder en Bouterse zijn praktijkleraar. Niks beledigends dus.
  Bovendien, de creolen vallen alles van Hindoestanen altijd aan, dus voel ik mij niet geroepen hen of hun cultuur te verdedigen. Dat kunnen ze dan zelf ook wel. Jij hoeft ook niet hen of hun cultuur te verdedigen. Je bent toch slechts iemand ie naar India moet oprotten, in hun ogen althans.


  Maak melding

 11. @Franschepane,
  Het zou misschien leuk zijn omdat jij het zo opneemt voor Bigi sma om een toneel stuk op te voeren.
  Bigi smoel heeft nooit een goed woord voor zijn baasje.
  Dat jij je ook zo achter bigi go meegaat dat is jouw goed recht.
  Misschien een goed idee om te gaan trimmen met bigi go.
  Dan kan ze wat afvallen.
  Vergeet niet om Esmerald ook mee te nemen.
  Jullie drie kunnen misschien ook wat Anansi Tori vertellen.
  Omdat jullie alle drie zo dom zijn als uilskuiken.
  Iemand benoemde het goed jullie zijn erger dan strontvliegjes.
  Ben benieuwd naar de reactie van de stontvliegjes.
  Kijken welke het eerst durft.
  Reageren alleen als bovengenoemde op jullie van toepassing is.
  Moeilijk he Nederlands


  Maak melding

 12. Mi srefie lob Anansi torie.Ik waak ervoor om zelf niet de plaats van Anansi in te nemen.Want dan ben en wordt je voorgoed het lachertje.Maar als de president het niet zo nauw neemt en graag wil voorgaan als de Surinaamse Anansi…so be it!! Soms vraag ik me af of DDB nooit overleg voert of zijn bevindingen voorlegd aan zijn adviseurs alvorens ze te lanceren.Stop acting like Anasi..start behaving as a leader!!


  Maak melding

 13. @Franchepane
  Thanks Bro voor je respons aan ??.

  heeft kennelijk mijn posting of niet goed gelezen of niet begrepen of snapt niet wat een anansie torie is ga luisteren naar bakba torie.

  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.