In Suriname geen last van Olympische dromen

5

PARAMARIBO, 20 aug – Als er een last is die Suriname en de Surinamer niet hoeven te torsen, is het de druk om prestaties neer te zetten van Olympische omvang. Guno van der Jagt, bestuurslid van het Surinaams Olympisch Comité, SOC, zegt het zo kernachtig: “Onze nekslag in het hele sportgebeuren is dat er weinig tot helemaal geen geld tegenaan wordt gegooid.”

Het tragische is niet dat het geld er niet is. Wat in Suriname totaal ontbreekt is een gemeenschappelijke zin om zich in te zetten voor hoge prestaties. Gebrek aan ambities dus. Als het toevallig lukt, nou ja. En het moet vooral niet te veel (moeite) kosten. Een vroegere voorzitter van het SOC zag kans tot het eind van zijn Olympische loopbaan een motto aan te houden. Voor de man was ‘niet het winnen belangrijk, maar het deelnemen.’ Alsof zijn spook van nog immer ronddoolt en een schaduw werpt over het nationale sportgebeuren.

Maar er zal veel meer nodig zijn dan wat exorcisme om Suriname en de Surinamer uit de droom te helpen. De droom dat wat pappen en nathouden genoeg is. Blijft het kwijlen bij de gouden records van Jamaica, Barbados, Trinidad en zelfs het piepkleine Grenada? En trots zijn op wat ‘onze’ Ranomi neerzet? Om het maar even te vergelijken, Trinidad won goud bij het speerwerpen. En wat doet de regering daar? Een miljoenenfonds oprichten.

Het geld gaat naar niets anders dan het opsporen van talent. Dat is die gemeenschappelijke zin, honger en drive waar Suriname zo pathetisch gebrek aan lijdt. Dat willen bij overheid, particulier en gemeenschap, het is rijkelijk voorradig in de rest van de Cariben. Overigens kreeg de Trinidadiaanse atleet Walcott een onthaal van Eldoradose proporties bij thuiskomst. Letitia Vriesde en Anthony Nesty zullen wellicht schichtig de andere kant opkijken…

5 REACTIES

 1. Ik ben het eens met Van der Jagt wat betreft de noodzaak om te investeren in onze sporters. Dat moet niet lukraak gebeuren. Er moet nadrukkelijk en gericht geselecteerd worden op prestaties en perspectief en vervolgens werken aan de (verdere) ontwikkeling. Elke sportdeskundige (in Suriname) kon op zijn vingers natellen dat Suriname het niet zou redden op de Spelen en ergens onderaan zou blijven bungelen. Van der Jagt levert kritiek op de inmiddels overleden prof. Balthus Oostburg(zonder hem bij naam te noemen) die inderdaad het principe huldigde: deelnemen is belangrijker dan winnen. Prof. Oostburg citeerde hiermee het Spelen-incoon Pierre de Coubertain. Als ik het goed heb heeft Van der Jagt zelf meegewerkt aan de uitzending naar de Spelen 2012, wetende dat Surinamers (ik ben er zelf een van!)geen schijn van kans maakten. Is dat niet dezelfde lijn volgen van ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ of verschuilt men zich achter het alom bekende: ze moeten olympische ervaring opdoen. Van der Jagt, denk na alvorens te spreken of in dit geval (al is het mosterd na de maaltijd) kritikek te leveren.


  Maak melding

 2. Lucien de Freitas, was jij niet die zogenaamde vluchteling, slachtoffer van Bouterse, die met een ongeloofwaardig vluchtverhaal naar Nederland kwam om er van een uitkering te genieten en een paar jaar later weer vrolijk terug ging toen er een baantje vrij was bij de Ware Tijd? Over sportief gesproken, op jou moeten de Surinamers trots zijn!


  Maak melding

 3. Voor de man was ‘niet het winnen belangrijk, maar het deelnemen.’

  Zolang dit als uitgangspunt heeft op sport gebied komt men altijd met lege handen terug…en dit is een zeer ernstige ontwikkeling. Als het ook zich voordoet in andere sectoren wordt er niet gescoord..het kost alleen geld maar geen rendement..

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 4. surinaamse regering …..bouterse zal nooit geld uittrekken voor de OS.
  er is geen opleiding….ondanks dat er hele goeie sporters aanwezig zijn, is het een onbegonnen project.

  lange


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.