Vanwaar de slechte schoolprestaties in Suriname?

28

PARAMARIBO, 2 aug – Als je er ook maar op kan komen, is het er. Elke denkbare reden wordt nu van stal gehaald om de barre examenresultaten in het onderwijs te verklaren. Minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling heeft er een aantal. Onderwijskundigen, ouders en leerkrachten dragen het hunne bij. En jeugdpsychologen weten het ook. Maar wie doet er nu werkelijk wat aan?

Want met een score van onder de vijftig procent aan geslaagden op Muloniveau, zal het er nu wel van moeten komen. Eigenlijk had het al lang zo ver moeten zijn. Volgens Sapoen gaat het al zeker dertig jaar bergafwaarts. De examenresultaten zijn dus een voorlopig dieptepunt. Hoe presteert een land dat? En dan maar roepen om congressen en onderzoeken. Onderzoek naar wat? Sommige laden puilen al lang uit van rapporten waarin het al haarfijn staat uitgelegd.

Alle ‘actoren’ zijn op een of ander moment al aan het woord gekomen. Volgens Sapoen is de aansluiting op de marktvraag slecht, en een psycholoog gelooft dat de jeugd depressief is. Onderwijzers zien te veel blackberry’s in de klas. Maar liet ooit iemand de doelgroep zelf aan het woord? Want, je kunt van alles bedenken aan oorzaken en oplossingen, maar kan, wil de doelgroep wel? Nu kan bijna heel Suriname zo voor de vuist weg zeggen wat er fout is aan het onderwijs, maar dekt het de lading wel.

28 REACTIES

 1. You have to look at the man and or woman in that mirror. Leerkrachten zijn hoe langer hoe meer bevoegd maar niet bekwaam.

  Als het kind dat u onderricht het niet haalt zegt dat aan mij dat u hebt gefaald, punt uit.

  Wat willen we aan de andere kant als Energie tot 07.300-uur openstaat.


  Maak melding

 2. Meneer de minister begin eerst goede leerkrachten te leveren goede vakmensen en geen gangsters. wat wij niet moeten onderschatten zijn de gevolgen van een militaire dictatuur die kunnen verstrekkend zijn.


  Maak melding

 3. Die kinderen moeten toekomst zien……maar lummel FRONT…wat wil jij ..jij had geen toekomst beleid….maar juist thm !! met wortel en tak vernietigen…….en als resultaat…… de jeugd zit nu te lijden…wil jij met mulo ..wachter worden…zie daar…… voor wat naar school.


  Maak melding

 4. hahahahahahahaha onberechte moordenaars en drugsbonzen gekozen door de domme jeugd hebben het slechte voorbeeld gegeven, misdaad loont in dit land. Vooral die ene uit Albina. Kijk noh, ik heb het helemaal gemaakt hoor, van bankrover, terrorist tot straks wie weet plesitent hahahahahahaha


  Maak melding

 5. O ja nog deze CTU topman en zoon van plesitent, vaker gast in huize Santo Boma, is ook een heel goete voolbeelt voor de jeugd van nu.Misdaad loont hahahahahahahahahahaha


  Maak melding

 6. Beste mensen,

  Misschien moeten we een ping, ping examen afnemen, dan slagen ze wel.
  Even zonder dollen, laten we die blackbarrie´s verbieden. het was voorspelbaar dat dit ging gebeuren, kijk maar naar hun taalgebruikt.

  Willy


  Maak melding

 7. Een kind dat opgroeit in een sociaal zwak milieu. Waar het grootste probleem is wat eten we morgen en hoe gaat mama de bus voor me betalen is op voorhand niet gemotiveerd.
  Verder ziet het kind om hem heen criminelen die binnen korte tijd rijk worden. En wanneer ik zeg criminelen bedoel ik ook de lieden in de regering die allerlei corruptieve handelingen plegen.
  Het sociaal klimaat moet veranderen


  Maak melding

 8. De jeugd van Suriname is geinterseerd in geld verdienen en SNEL!geld verdienen.En hoe je het ook keert of draait de leiders geven het te volgen voorbeeld,in dit geval HELAAS!Daarnaast loopt het onbeschermd SEXEN met jan en alleman voor wat geld of een BB ook de spuigaten uit ,getuige het explosief toegenomen aantal hiv geinfecteerden en alleenstaande tienermoeders.Maarja ook de leiders hebben buitenvrouwen en buitenkinderen.Baas weet er alles van!Voorbeeld doet volgen,HELAAS!


  Maak melding

 9. Dagelijk omstreeks 5, 6 uur in de namiddag staat er een groepje meisjes van 11, 12 jaar bij mij voor de poort. Ze willen een kokosnoot, ze willen voor me werken enzovoort. Misschien willen ze nog wel meer, want deze meiden zijn vroegrijp. Levensgevaarlijk.
  Scholieren die echt willen leren, zitten omstreeks die tijd hun huiswerk te maken. Inderdaad zijn het vooral in de sociaal zwakkere milieus waar huiswerk maken tijdverspilling is. Er moet brood op de plank komen, hoe dan ook.


  Maak melding

 10. De verloren generatie????

  Volgens één van de psychologen zijn de kinderen depressief?
  Een erg verontrustende gedachte.
  Kinderen moeten onbezorgd hun jeugd kunnen doorbrengen.

  Hun president zal het oplossen, geef die man een kans.
  Over 30jr alleen maar whizzkids in suri.
  Positief denken is het motto……………………daar wordt je sterk van.

  En paraman, je doet net als die marocs, die vinden dat de leerkrachten hun kinderen moeten opvoeden en wat buitenshuis gebeurt, niet hun probleem is.
  Opvoeden begint thuis, het liefs door beide ouders.
  Kijk daar heb je het probleem, teveel “buitenhuisactiviteiten” in su.
  Teveel “buitenkinderen”die aan hun lot worden overgelaten.

  Zolang de Surinaamse vrouw het normaal vind om als 2e- rangburger behandeld te worden zal er weinig veranderen.
  Als mama niet lekker in haar vel zit, dan draait het gezin niet.
  En de cirkel is rond…….


  Maak melding

 11. Dit is toch niet vreemd , maar, sterker nog, te verwachten .
  Wat ze om zich heen zien is dat je niets hoeft te weten en kunnen, geen opleiding nodig hebt , als je maar een bepaalde politieke kleur en voorkeur hebt, waardoor je geregeld zal worden . Zolang je je maar in the picture slijmt door hand en spandiensten . Dan is je bedje gespreid, dus waarom je best doen op school een opleiding volgen en afmaken ? Waste of time, maar ze komen zichzelf, later als ze oud mogen worden tegen.
  Zelfs psychologen weten dit en kunnen t niet uit de hoofden timmeren . Ze gan voor t grote en snelle geld, naar de voorbeelden die ze dag in dag uit om zich heen zien .

  De jeugd heeft de toekomst is een gezegde , maar welke jeugd en om welke toekomst hebben we t in Suriname.


  Maak melding

 12. Optelsom!

  De situatie met de leerlingen in SU is een optelsom van verschillende zaken. Thuissituatie, pingsituatie, voorbeeldsituatie en doekoe.

  Door veelerlei omstandigheden is er geen thuiscontrole, ook niet op het misbruik van de Blacberry en de meeste regeerders die het goede voorbeeld moeten geven komen uit of gaan rechtstreeks naar Santo Boma.
  Kennis is niet nodig vindt de jeugd, je kan zonder scholing ook aan veel doekoe komen.

  Juf Jenny zal dit moeten onderkennen, minister Sapoen ook, maar men gaat het zoeken bij de psycholoog en commissies.
  Gewoon onder je neus in het parlement rondkijken en je ziet de schuldigen zitten.
  De schuldige is dichter bij huis dan Jenny en Sapoen denken.


  Maak melding

 13. De scholieren worden in Suriname geconfronteerd met Leerstof dat hen niet inspireert tot betere prestaties.Ook de ouderwetse scholingsachtergrond van de leerkrachten, kinderen moeten maar consumeren wat ze voorgeschoteld krijgen is er de oorzaak van.Het onderwijs moet voor de leerlingen uitdagender gemaakt worden. Telesur zou gratis Internet aan alle schoolen moeten aanbieden.Waarom kunnen leerlingen van basisscholen in Nederland werkstukken op hoog niveau maken over het leven op de noordpool en de gevaren die op de loer liggen.De kinderen worden door het onderwijs gedwongen om zelfstandig goede producten te maken.Ze worden getraind om eigen power point presentaties te maken van de onderzoeken.Kinderen worden hierdoor bewuster met wat ze bezig zijn.Ze durven ook meer tot zelfontplooing te komen.De leerlingen moeten door de leerkrachten gestimuleerd worden om Hun eigen competencies goed te ontwikkelen.De kindren moeten gewoon wat kunnen.


  Maak melding

 14. “Vanwaar de slechte schoolprestaties in Suriname?

  Simpel:Omdat kennis, know how, opleiding en ambitie in Suriname geen voorwaarden zijn om een topfunctie te bemachtigen.

  Wat dan wel: corruptie en de juiste politie kleur. Zo help je dus een hele generatie maar de bliksem( de zoveelste dus)


  Maak melding

 15. Nog een agumentie:
  In een land waar kwaliteit niet gewaardeerd wordt en incompetente vriendjes geregeld worden hebbn een opleiding en scholing nu eenmaal een gering betekenis.

  Het demotiveerd leerlingen en docenten.

  Het artikel raakt een goed punt. Iedereen rolt over de ander met oorzaken en verklaringen. Weinig dragen oplossingen aan, en er wordt hoe dan ook NIETS gedaan.
  Essentie van elke goedbeleid is dat men over feiten beschikt. Worden de leerlingen wel eens gevraag naar de redenen van hun slechte prestatie? Geven ze zelf aan dat ze beter hadden kunnen presteren?? Zo ja wat zijn de oorzaken dat dit niet gebeurde??


  Maak melding

 16. Dit is simpel:

  1) de leerlingen zelf (BB, Games, veel afleiding)
  2) de leerkrachten (het gemiddeld niveau vertoont al jaren een daling)
  3) het ministerie (tijdens periode Venetiaan zijn er wel minsters benoemd, maar is er geen beleid geformuleerd. Stabiliteit=stilstand=achteruitgang)
  4) de vakbond (is alleen bezig met macht uitoefenen en minder met het beter maken van het onderwijs)
  5) de Surinamers (wat toont wel een stijgende lijn in Suriname en is postief muv de hiv-positieven?)


  Maak melding

 17. Als boeken die ter vernieuwing van het onderwijs tegen gehouden worden dan zijn deze resultaten te verwachten.Om één man moet een generatie met een minder goede leerboek doen.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Goed voorbeeld doet goed volgens: Deze jongen schept het vast nog tot president:

  Kandidaat-jeugdambassadeur vast om drugs

  06/08/2011

  Paramaribo – Klebert D., kandidaat bij de onlangs gehouden verkiezingen voor Caricom jeugdambassadeurs en voormalig Caricom youth officer, is onlangs door de politie in Parijs, Frankrijk, aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij reisde samen met zijn broer Shamile D. via Cayenne, Frans-Guyana, naar Parijs en had vermoedelijk Nederland als eindbestemming.


  Maak melding

 19. Iedereen draagt een bijdrage aan de slechte resultaten op school.
  1) ouders: zie er op toe dat uw kind studeert en als het nodig is help met de uitleg. houd geregeld contact met de school en vraag naar hun prestatie en ev. gedrag. geef uw kind een compliment als hij/zij een goed resultaat heeft behaald. Als het een keer niet goed is gegaan, stimuleer het kind om de volgende rep. het cijfer op te halen.
  2) Leerkrachten: grootste bezorgheid: geef de repetieblaadjes mee naar huis. kinderen geven hun slechte cijfers niet door. houdt contact met de ouders, vooral de ouders die erom vragen.
  3) Minister en Inspecteur: geef ouders en leerlingen de mogelijkheid om hun beklag te doen als een leerkracht niet bekwaam is om les te geven. D.m.v. bv. een enquéte kunt u nagaan als meerdere leerlingen dezelfde mening zijn toegedaan. Geeft u a.u.b. opdracht aan alle muloscholen dat de leerkrachten de repetieblaadjes meegeven zodat de ouders ook inzage hebben. Dank u!

  3)Regering: moet erop toezien wat er allemaal vertoont wordt via de media die de tieners negatief kunnen beïnvloeden.

  4) en dan de leerlingen: luiheid is de grootste oorzaak en dan nog de BB.als je tijdens lesuren met je BB bezig bent hoe wil je nog de test met je parate kennis afnemen?

  Carla


  Maak melding

 20. Hij was vaker in het nieuws en ook toen waste hij zijn handen in onschuld.

  http://www.korps-politie-suriname.com/nieuws/nieuwsbronnen%20nationaal/archief%20nieuwsbronnen%20nationaal/2008/2008-11-nieuwsbronnen/2008-11-nieuwsbronnen.htm
  Hij en een stel vrienden gingen naar de Esso en de bewaker droeg ze toen op om weg te gaan. Ze gingne niet, er ontstond een schermutseleing waarbij Drenthe op de gard afliep en toen geschoten werd. In DWT stond destijds de lezing van Drenthe waarin hij zichzelf vooral vrij pleit maar wel aggressie toegeeft: http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=52358


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.