zondag, april 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameDocentenbond reageert op uitspraken onderwijsminister Ori

Docentenbond reageert op uitspraken onderwijsminister Ori

-

Does Travel - naar Suriname

Leden en het bestuur van de Docentenbond Hoger Onderwijs Suriname (DoHos) hebben in een verklaring laten weten dat zij de openbare en persoonlijke verbale aanvallen die onderwijsminister Ori via de media heeft geuit op DoHos ondervoorzitter Sewsahai betreuren.

Wij keuren het bespreken van onze ondervoorzitter in dergelijke bewoordingen sterk af! De ondervoorzitter is door het bestuur van de DoHOS aangewezen als woordvoerder en leidinggevende in de kwestie betreffende het in beraad gaan van de DoHOS-leden die werkzaam zijn bij het IOL. Dit besluit volgde nadat er herhaaldelijk en zonder succes aandacht is gevraagd bij het MinOWC voor de volgende punten:

1. De overuren van periode 1 en 2 van het huidige collegejaar 2023-2024, inclusief de ATW-uren. De lesurenstaten zijn vanwege veranderende signalen vanuit het MinOWC naar de directie van het IOL nog niet opgesteld, waardoor de uitbetaling niet heeft plaatsgevonden en er geen zicht is op wanneer dit zal gebeuren.

2. De (A)OC-vergoeding voor het collegejaar 2023-2024 is nog steeds niet geregeld, wat eveneens resulteert in uitblijvende uitbetalingen zonder zicht op een oplossing.

3. Het verschil in de (A)OC-vergoeding voor het collegejaar 2022-2023 is nog steeds niet uitbetaald, ondanks de toezegging van het MinOWC in oktober 2023 dat dit uiterlijk in december 2023 zou gebeuren.

4. Het MinOWC heeft ondanks harde toezeggingen nog steeds geen stappen gezet richting het OO van het ministerie van MinBiZa voor een passende loonreeks voor het IOL als tertiaire onderwijsinstelling.

Deze punten zijn meerdere malen (driemaal) onder de aandacht gebracht bij de directeur van het directoraat HWO, mw. mr. M.R. Ramautar, MPA, van het MinOWC; ook informele communicatie heeft niet mogen baten.

De DoHOS heeft besloten in beraad te gaan, omdat dit een weigering van betaling betreft van gelden waar onze leden recht op hebben! Het is kritiekwaardig dat de minister van MinOWC zich op dergelijke wijze uitlaat over onze acties als belangenorganisatie! Het is ongepast en onwaardig voor een minister om een bestuurslid, in dit geval de ondervoorzitter dhr. drs. Ashvin Sewsahai, MSc., Bc., persoonlijk aan te vallen! De beslissing om in beraad te gaan ligt bij de DoHOS als organisatie, niet bij een individueel bestuurslid!

Daarnaast willen wij benadrukken dat volgens onze statuten bestuursleden niet per se werkzaam hoeven te zijn bij het IOL. De voorzitter is niet werkzaam op het IOL en de ondervoorzitter momenteel ook niet meer, doch zijn zij (bestuurs)leden en medeoprichters van de DoHOS. De aanvallen op de positie en de werkzaamheden van onze ondervoorzitter zijn daarom ongegrond! Conform de ILO-conventies, die ook door Suriname zijn geratificeerd, hebben de bestuursleden van de DoHOS het recht zich vrijelijk te begeven op locaties waar onze leden werken en gebruik te maken van de beschikbare infrastructuur!

Wij roepen de minister op om het pad van confrontatie en emotionaliteit te verlaten en zich professioneler op te stellen om samen tot een oplossing te komen! Dit is noodzakelijk om de achterstallige betalingen te verrichten en om afspraken te maken over toekomstige punctuele betalingen. Een tijdige betaling zou deze problematiek voorkomen. De docenten financieren in feite de staat voor door te werken zonder tijdige betaling, iets wat bij een late uitbetaling volgens de arbeidswetgeving tot boetes zou moeten leiden, hoewel onze leden hier voorlopig geen gebruik van maken.

Tot slot betreuren en keuren wij het af dat de minister generaliseert dat docenten en (voormalige) directieleden van het IOL, onjuiste lesurenstaten zouden indienen of valsheid in geschrifte zouden hebben gepleegd in het (recente) verleden.

Wij hopen oprecht dat de minister het pad van confrontatie en emotie achter zich laat, zodat we op maandag 4 maart 2024 op een professionele, constructieve en volwassen manier kunnen samenwerken aan een oplossing.

Hoogachtend,
Dhr. mr. drs. Guno Castelen, Mpm Voorzitter DoHOS

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
  1. Die klootzak zegt dat jullie mekkeren. Wat doet??
    Een professor titel, waar komt het uit gevallen?? Gratis a tik wan titel. Laat hij i het buitenland de professor gaan uithangen. Als mensen geen moer kunnen antwoorden gaan ze schelden. Deze gasten van VHP kunnen GEEN debat voeren. Geen enkele


    Maak melding
  2. Deze regering hoeft niet 2 keer na te denken om friends en family 8 miljoen us$ uit te betalen maar de docenten hun hard verdiende geld te betalen is een groot probleem. Dat is het niveau van de integeriteit van deze professor minister. Geef mijn portie aan Fikkie. Wordt niet met zijn ministerie. kansloos.met deze mislukte dilettant.


    Maak melding
  3. Onderwijs eist overuren, wauw!
    Ze hebben al zoveel vakantiedagen plus verlofdagen, hoezo overuren, nooit v gehoord.

    Logisch dat de minister eerst de gemaakte “afspraken” analyseert voordat hij uitbetaald.
    God weet hoeveel spooky’s en valse urenstaten er tussen zitten.
    Jullie geven zelf toe dat dit het geval is, zit em in het woordje “generaliseren”.

    Ik zou alle overuren tot nader orde stopzetten. Normale uren werken, de voorbereiding doe je maar thuis.
    Zijn de “gewerkte” uren evenredig met de geleverde resultaten. Indien niet, onmiddellijk stopzetten.


    Maak melding
  4. Vanaf het moment dat deze regering regeermacht in handen kreeg werden directies en of directeuren vervangen.Ook in het hogeronderwijs werden loyalisten van coalitiepartijen geparachuteerd op posities. Daarmee begon ook de verloedering van het onderwijs in Suriname.De directies dienen het personeel te compenseren voor de overuren die zij maken. Uit ervaring weet ik dat er in het onderwijs veel overuren worden gemaakt. Ori denkt dat het onderwijzendpersoneel loyaal moet zijn aan zijn partijbelangen.Zo werkt het niet.


    Maak melding
  5. robje g , jij bent net zo dom als jou voortvluchtige lover ddb , jij en hoogopgeleid , ha ha ha , nepper dr. voor je naam zetten en dat deze titel jou niet toekomt is strafbaar , maar ze zullen jou met rust laten , jij bent gewoon een nul , en jij zegt uit ervaring dat jij overuren maakt , als kontenlikker zeker , die moeder van van trik , dat was zeker een goede postduif , deze nepper waarschuwde de leerkrachten als ze gaan staken dan worden ze ontslagen , daarom is de jeugd door deze domme grijze dame dom gehouden robje g jij bent in china , ha ha die xi houdt ook de kinderen dom , dictatuur hé , en als jij in china zou komen zal xi jou direct in een straf gevangenis stoppen , ha ha robje g is in china geweest , nepper, limbo zal jou verhaal niet geloven en zeggen dat jij een nep ndp-er bent , ja ook jou ex vrieden vinden jou een nepper


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES