Centrale Bank Suriname: bankgeheim heilig houden

15

PARAMARIBO, 2 aug – Geldtransacties via de bank zijn en blijven een vertrouwelijke aangelegenheid. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS, in de nasleep van recente ‘onthullingen’ in het parlement. Het blootgeven van informatie over transacties is uitermate onverantwoord. Het maakt dan weinig uit of het wel of niet ‘ongebruikelijke’ transacties betreft.

Dit soort transacties moet de bank melden bij justitie. Maar er publiekelijk mee uitkomen zoals parlementariër Rabin Parmessar (MC/NDP) deed, is uit den boze. De naam van de betreffende persoon ligt nu op straat. “Een onjuiste interpretatie van de ongebruikelijke transactie en het in de publiciteit brengen daarvan kan onnodig schade toebrengen aan de financiële instelling en haar cliënten”, stelt de CBvS. Toch is het gebeurd.

Dat een ongebruikelijke transactie in de financiële sfeer nog niet verdacht hoeft te zijn, is dus niet eens overwogen. “Er vinden dagelijks transacties plaats die ongebruikelijk zijn, maar geen onwettige achtergrond hebben. Daarom worden meldingen uiterst vertrouwelijk behandeld. Voor het financieel wezen is het waarborgen van de vertrouwelijkheid van informatie van haar cliënten uiterst belangrijk.” Lang niet iedereen schijnt dit te beseffen.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd wat de gevolgen zullen zijn voor parmessar.Dit laat duidelijk zien hoever deze criminele recidivisten kunnen gaan om de bevolking te manipuleren en te bedriegen.


  Maak melding

 2. De transactie was niet niet verdacht..het was alleen niet gemeld volgens mij.
  Waarom was het niet gemeld dan? Ik heb nog geen bewijs gezien dat het gemeld was!


  Maak melding

 3. DE heer Doekhie denkt altijd iets gevonden te hebben waarmee hij de tegenpartij in diskrediet kan brengen en zijn baas een grote dienst bewijzen.Ik vind dat hij zijn energie anders en beter moet gebruiken om oplossingen te zoeken voor de vele noden van de samenleving.In zijn eigen “Republiek Nickerie” heeft hij bitter weinig positiefs gepresteerd.


  Maak melding

 4. Ik vind,dat die persoon dit heeft uitgelekt moet gestraft worden..

  Je kunt het niet zo blauw blauw laten,medewerkers moeten hun disceplines kennen..,anders moeten ze onmiddellijk oprotten..

  De bank moet hierbij maatregelen treffen,maakt niet uit wie de persoon is..

  Als ik Defares was, zou ik gewoon naar de rechter stappen een procedure starten tegen parmisser een schade vergoeding eisen wegens smaad beleding vernedering verdacht making.

  hij moet als parlementariër weten wat zijn grenzen bevoegdheden zijn,zo ga je niet om met het volk..

  wat gebruikelijk is in zijn partij is niet het volks wil..


  Maak melding

 5. Er moet diepgaande onderzoek komen hoe deze man aan die stukken komt , maar dat zal niet gebeuren want de NDP criminele figuren staan boven alles en iedereen.


  Maak melding

 6. Als een top politici een ongebruikelijke transactie pleegt, is het gebruikelijk dat men wel publiekelijk melding van gaat maken.
  De meeste mensen kunnen toch verklaren dat zij dat op-gespaard hebben in een oude zok.
  Bovendien waren het gloed-nieuwe dollar biljetten. Hier is duidelijk is niet in orde. Deze man; moet de justitie op pakken. Zijn verklaring klopt niet.


  Maak melding

 7. Het bank geheim dient heilig gehouden te worden alleen voor lieden niet in publieke dienst .Het komt tegenwoordig al te vaak voor dat ambtenaren als middenstands lieden een baan aanvaarden en er als Millionairs eruitkomen.Dit gesteld tegenover lieden met de zelfde opleiding of zelfs hoger die geen ambtenaar zijn en moeite hebben om zelfs een tiende van een miljoen te vergaren.


  Maak melding

 8. Worden/zijn Rabin Parmessar en zijn bron nu ook aangepakt??

  Overigens uit het artikel van DWT, http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=92916, blijkt dat de nieuwe regels die de CBvS in de wet wil regelen vooral ingegeven zijn door het feit dat het buitenland strengere regels eist in het kader van internationalie witwastranacties en terrorisme bestrijding:

  Paramaribo – De Centrale Bank van Suriname (CBvS) bereidt modernere wetgeving voor die verscherpte toezicht op banken, verzekeringsmaatschappijen, cambio’s en geldovermakingskantoren mogelijk moet maken. Belangrijkste doel is het indammen van witwaspraktijken en bestrijding van het financieren van terrorisme. Ook zal het toezicht van de bank worden uitgebreid, zodat zij de bevoegdheid zal hebben om richtlijnen uit te vaardigen voor alle onder haar toezicht staande instellingen.Door de nieuwe wetten zal Surinames regelgeving verder in lijn worden gebracht met die van CFATF, de Caribbean Financial Action Task Force.

  “Landen die deze standaarden niet naleven komen op termijn in een isolement terecht.


  Maak melding

 9. @TTheo

  Typische NDP reactie. Wanneer is er ooit melding gemaakt van zo iets? Ook slaat het nergens op. Je wekt de schijn dat je corruptie wilt aan pakken maar denk eens aan het volgende:

  Voor de verkieingen beloofde DDB ondermeer dat hij er voor zou zorgen dat de “anti corruptie” heel snel aangenomen zou worden en sprak hij zich er ook vor uit dat aan het begin en eind van een bewindsperiode politicie aanmoesten geven wat hij bezit was zodat de herkomst van hun vermogen duidelijk zou zijn. Maar heb jij al iets gezien. Erger nog we horen er niets meer van.

  En je laatste suggestie dat het allemaal nieuwe biljetten waren. Hoe weet je dat?? Was je er bij? Ook ontgaat mij het belang van die opmerking volkomen.


  Maak melding

 10. kennelijk vinden sommige mensen het heel normaal dat iemand out of the bleu een bedrag van 100.000 dollar stort op een bankrekening. Dat is op zijn minst verdacht.
  Parmessar is een klokkeluider die
  vindt dat zo’n transactie verdacht is. terecht! Een gewone man heeft niet zo’n gigantisch bedrag in zijn achterzak.
  wat is er mis mee dat dit wordt aangekaart?
  Ik snap die hele heisa niet.
  Een paar jaar geleden waren er ook verdachte transacties van iemand van het koninklijke huis (Nederland) naar het buitenland. Ook deze transactie werden aan de autoriteiten gemeld. De transacties werden vervolgens verantwoord en het leven ging daarna gewoon verder. En zo hoort het ook.
  Alleen in Su gaat de discussie heel anders.
  Beschuldigen over en weer. Die ene partij probeert de andere partij zwart te maken en vervolgens wordt die vinger weer naar die andere partij gewezen en zo gaat het maar door.

  Wanneer ik zo’n groot bedrag op mijn bankrekening zou storten en ik kan dat verantwoorden zou ik het totaal niet erg vinden dat dit aan autoriteiten wordt gemeld.
  punt uit!


  Maak melding

 11. @vivian

  Verkeerde voorstelling van zaken die jij geeft. De storting is weldegelijk aangemeld en onderzocht. Er is niets vedachts gevonden.

  N.a.v. de melding van Parmessar kan en moet je dan ook de volgende vragen stellen.
  -1- Wat zijn de redenen dat er zoveel mensne in SME zijn die dergelijke grote bedragen in de kluis bewaren en wat is het overheidsbeleid daarop. Immers voor de economie is dit slecht. Maar gezien de inflatie risico’s, de devaluatie, het duale karakter van de economie (veel in USD ipv in SRD), etc. komt het erg veel voor.
  -2- Hoe kan het dat Parmessar over dergelijke vertrouwelijke info beschikt. Zelfs de Minister en de CBvS gaven in niet mis te verstanen woorden aan dat dit nooit had mogen gebeuren.
  -3- Hoewel dit regelmatig voorkomt en onderzocht wordt op rechtmatigheid horen we er nooit iets van. Behalve – en dat is heel opvallend – van dit ene geval. Lijkt er op dat hier een nieuwe koppesnel actie intouw gezet is.


  Maak melding

 12. Kortom een ordinaire actie van parmessar de verklikker, met als gevolg stinkend jaloerse reacties……
  Het gaat het publiek geen ene flikker aan wie wat stort.

  Dat is niet normaal, basta!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.