Onderzoek: Surinamers minder koningsgezind

6

Surinamers en Antillianen hebben een groot vertrouwen in Beatrix als vorstin, maar bij Antillianen is dit vertrouwen hoger (81%) dan bij Surinamers (70%). Het vertrouwen in Willem Alexander als troonopvolger ligt ongeveer gelijk: bij Surinamers heeft 57% vertrouwen in hem en bij Antillianen 61%. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het opiniepanel van actualiteitenprogramma EenVandaag, waaronder ruim 250 Surinamers en Antillianen. Van alle deelnemers aan het onderzoek heeft 75% vertrouwen in de vorstin.

Surinamers beschouwen Beatrix minder als ‘hun’ koningin (61%) dan Antillianen (70%) of het opiniepanel in het algemeen (66%). Bijna driekwart van de Antillianen uit het onderzoek van EenVandaag heeft een voorkeur voor Nederland als monarchie. Dit is ongeveer gelijk met de algemene uitslag. Onder Surinamers ligt dit lager: 57% van hen ziet Nederland liever als monarchie dan als republiek.

koningin2011Prinses Maxima is veruit het populairste lid van het Koninklijk Huis onder Surinamers en Antillianen (en onder het opiniepanel in het algemeen). Beatrix staat op de tweede plaats en mr. Pieter van Vollenhoven sluit de top-3 af. Voor Antillianen moet Prins Willem-Alexander genoegen nemen met de een gedeelde 4e plaats samen met Prinses Margriet. Bij Surinamers komt de kroonprins zelfs op de 5e plaats, na prinses Marilène.

6 REACTIES

 1. Lekker interessant weer zeg…
  En ook uitermate betrouwbaar…

  Slechts onderzocht onder ruim 250 Surinamers en Antillianen!
  , de rest sliep zeker nog? (grapje!)
  , of was aan het werk (goedmakertje!)

  Graag afschaffen dat hele koningshuis per direct, betaal al genoeg belasting!

  Zijn een stelletje opvreters en nietsnutten bij elkaar!
  Besteed het vrijgekomen kapitaal maar aan de echt belangrijke dingen in de samenleving!


  Maak melding

 2. blaka bakra waarom is dat interessanter. Het gaat in deze toch om Nederlanders van Surinaamse afkomst die koningsgezind zijn of niet.

  Wedden dat Surinamers in Suriname de huidige President populairder vinden dan de Surinaamse Nederlanders hun eigen koningin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.