Overheid Suriname moet model staan bij herstel

9

PARAMARIBO, 2 feb – De overheid moet het voorbeeld geven als het aanpassingsprogramma kans van slagen wil hebben. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Bezuinigen op uitgaven alleen is niet genoeg. Vooral de bedrijven die tot het publiek domein behoren moeten zich aanpassen. Het eisen van vreemd geld voor diensten moet ophouden.

Offertes van energiebedrijf EBS en telefoonbedrijf Telesur worden gepresenteerd in vreemde valutawaarden. Ook projecten worden in euro’s en dollars betaald. De Surinaamse dollar moet nu maar meer worden gewaardeerd. “We gaan alle staatsbedrijven vragen om in Surinaamse dollars te offreren en te handelen. We moeten deze bedrijven wel kunnen garanderen dat ze over vreemd geld kunnen beschikken om hun zaken te doen”, zei Boedhoe in het parlement.

Frappant is het idee om met omzetbelasting op energie- en watertarieven efficiëntie te bevorderen bij de beide nutsbedrijven. “We zijn niet tevreden over hun bedrijfsvoering en efficiëntie. Het heeft geen zin er geld in te pompen. Het idee is beide minstens breakeven te krijgen”, zegt Boedhoe. De omzetbelasting zal gebruikt worden om de investeringsbehoeften van EBS en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij te dekken. Maar of dat tot efficiëntie leidt?

9 REACTIES

 1. “We moeten deze bedrijven wel kunnen garanderen dat ze over vreemd geld kunnen beschikken om hun zaken te doen”, zei Boedhoe in het parlement.”

  Hier wringt juist de schoen. Het geld zal door de hofhouding van keizer Bigi Mofo I en niet te vergeten de keizer zelf in het buitenland verbrast worden.

  ndp kampioen in de ruimte kletsen, prestaties
  worden alleen met uzi’s neergezet. Alleen maar bla bla bla! Dit moet gebeuren, dat moet gebeuren zus moet gebeuren, zo moet gebeuren! Ham and eggs (neks) dat is het!


  Maak melding

 2. Efficiënt werken is nou niet bepaald het sterkste punt van statale en parastatale bedrijven. Dat is al jaren zo. Is het nog geen twee jaar geleden geweest dat de regering EISTE dat prijzen in SRD zouden moeten worden bepaald? Vooral autobedrijven prijsden hun wagens in USD, maar deden toch water bij de wijn en prijsden hun auto’s in SRD. Waarom nu opeens niet meer? Kan iemand mij uitleggen waarom er zaken zijn die hun waren in USD prijzen? Alsof iedere Surinamer met pakken dollars in zijn zak loopt.


  Maak melding

 3. Zij(de overheid) moeten een voorbeeld functie hebben!!! Dag én Nacht….!

  Is dát wel mogelijk in Suriname van Nú!!??? Misschien over een aantal generatie`s! Hopelijk! Gaan wij dat nog mee???? I don`t think so ! `T grootste probleem in Suriname is……`t volk!!!! Gebrek aan waarde en normen. Alemaal egoisten!

  Groet, ram,ram


  Maak melding

 4. @5 Rachid, je reactie is vrij kort maar ik ben toch nieuwsgierig. Wat vind jij goed aan de genomen. Wat zijjn de baten op korte en lange termijn voor de bevolking?
  in mijn beleving geeft de overheid nu juist niet de beste voorbeelden, veel reizen, auto’s pimpen, vrienden en familie bevoordelen, salarisverhogingen voor een select groepje, geen respect voor DNA (brede volksvertegenwoordiging)zonder vooraankondiging of vooroverleg ingrijpende veranderingen doorvoeren. Ik ben me ervan bewust dat ik dingen misschien niet goed zie, graag iemand die mijn inzicht kan verbreden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.