Nieuw NCRV TV programma ‘Terug naar mijn Roti’

20

Hoe voelt het om na bijna dertig jaar terug te gaan naar het land waar je geboren bent? Is het als thuiskomen, een feest der herkenning, of is het een cultuurshock? Ramon Beuk, topkok, schrijver en ondernemer, maakt in het nieuwe NCRV-programma ‘Terug naar mijn Roti’ een (her)ontdekkingsreis door Suriname.

beukRamon was vier jaar oud toen hij met zijn vader en moeder en zes broertjes en zusjes uit Paramaribo vertrok. Zijn ouders zagen in Nederland een betere toekomst voor hun kinderen en streken met hen neer in Zeist. Nog één keer, op zijn elfde, ging Ramon kort terug naar Suriname.

Terug naar mijn Roti is een persoonlijke zoektocht naar de verschillende culturen en bevolkingsgroepen in het land. En dus reist Ramon in acht afleveringen het hele land door tot de ziel, zoals alleen een echte Surinamer dat kan. “De geur. Dat is het eerste wat ik herken zodra de deuren van het vliegtuig open gaan. Je ruikt Suriname, daarna voel je het land. Het totale klimaat, de vele culturen met hun specifieke gedragingen. Het valt direct over je heen. Daarna komt de vraag ben ik van huis gegaan of thuis gekomen? Ik weet nog dat de deur van het vliegtuig achter me dichtging op mijn elfde. En nu ik uitstap, voel ik het weer. Ik ben terug.”

Naast het tv-programma Terug naar mijn Roti verschijnt in februari een gelijknamig boek met Ramons persoonlijke ervaringen. Ook giet hij een aantal klassieke Surinaamse gerechten in een nieuwe vorm. Het programma is vanaf morgen elke dinsdag om 19:25 te zien op Nederland 2.

20 REACTIES

 1. En zo een gevoel kennen wij allemaal. Suriname is waar je koemba tete is begraven en daar zal je weer terug moeten om te herontdekken wat je daar hebt achtergelaten.
  Wellicht maak je dan de keuze zoals velen voor je “ai ik ben terug en ik zal blijven teriugkomen” of “het is lelijk tegengevallen deze keer ben ik terug het hoeft niet meer”

  odie djie alla Sranangmang


  Maak melding

 2. Ja,meneer beuk,de cultuurschok is groot,om terug te gaan na je 11 de jaar,toen waren het de creolen,javanen,hindoestanen,chinezen,boslandcreolen,libanezen,indianen…en nu moet je een folder halen bij de vvv,om te kijken wie..wie is.Let op je (kook spullen).


  Maak melding

 3. Waar slaat dat nou weer op?Terug naar mijn ROTI?
  Deze stomme zg kok,ziet door het bos de bomen niet meer het moet zijn:Terug Naar Mijn Roots,als je het goed wilde doen had je beter kunnen stellen;Terug Naar Mijn POM.


  Maak melding

 4. TOETIE: Als je hier over stom hebt, dan ben je dat zelf!! Concludeer het zelf maar!! Het is niet hij die uitgetypt heeft maar een ander!!

  Hij is niet een zg. Kok maar een echte KOK wier eten kan klaarmaken en misschien jou ook kan laten vreten. Zijn gerechten zijn WERELD GERECHTEN EN NIET JOU Bakabana of Ghoegrie.

  Oh,ja! POM is trouwens Joods!!! als je niet weet. eet smakelijk!


  Maak melding

 5. terug naar m,n roti

  ik zou een andere titel kiezen voor ’t programma, want ik als creool/neger zou dat nooit doen,dit is vragen naar gedonder op ’t net. terug naar m,n ROOTS dat is de beste jongenheer

  tang boeng aan alle surinamers,ik bedoel alle Surinamers

  one love man

  orga


  Maak melding

 6. de titel is voor de doorsnee Nederlander commercieel beter te begrijpen dan bv “terug naar mijn roots, of terug naar mijn pom”. zie “foute commercial van” bv knor voor roti. men associeert Su met roti, het populairste gerecht die men i.h.a. kent.
  Net zoals de doorsnee mens denkt dat alleen onze donkere sisa’s en brada’s Surinamers kunnen zijn


  Maak melding

 7. Mee eens met Stanley; de titel is gekozen vanuit commercieel-marketing oogpunt. Roti is bij de doorsnee persoon in Nederland bekender dan bijvoorbeeld pom of dawet, ik noem maar een zijstraatje. Daarbij spreekt de titel meer aan dan bijvoorbeeld ‘Terug naar mijn roots’ omdat al veel programma’s zijn gemaakt over mensen die teruggingen naar hun oorsprong oftewel hun roots. Zelf heb ik genoten van het programma. Vond het echter een beetje aan de korte kant, (20 minuten of zo??) maar lees net dat het wekelijks op TV verschijnt, dus dat maakt het korte tijdsbestek van het programma weer goed.


  Maak melding

 8. Het was een leuke uitzending. Vond het graf van zijn vader wel shocking het raakte hem diep dat zag je.
  Zoals altijd weten sommigen meer dan de commercieel direkteur van NCRV


  Maak melding

 9. ik ga in maart weg van ned {remigreren} , ik kan niet meer vol houden in deze maatschappij !!
  ik was vorige jaar nog in su …vond ik zo geweldig .wat ik daar in 3 weken heb genoten heb ik niet in 10 jaren kunnen genieten in ned ..
  en het spijt mij nu dat ooit vertrokken was uit su !!!


  Maak melding

 10. Toen ik bepaalde beelden zag vloog de heimwee me naar de strot. Ik smste m,n dochter : ik wil naar Su, waarop zij antwoordde : ik ook. En dat terwijl ze nog nooit voet heeft gezet in Paramaribo/Suriname.
  Met dit soort gevoelens van velen wordt jammer genoeg politiek bedreven.
  De eerste keer toen ik na 27 jaar weer op Zanderij aankwam ,herkende ik zo terug in Ramon , met een gelijksoortige reactie.
  Ik kijk eerlijk gezegd uit naar de volgende aflevering ; dit ipv Politie Paramaribo, waar er veel uitsloverig gedrag te zien is, of andere tenenkrommende .


  Maak melding

 11. Een heel leuke 8 delige serie. Prima kok. En je komt hem op verschillende reclame folders tegen, w.o.: Lidl alsmede zijn eigen TV. kookprogramma. Deze man is een echte kok en werkt ook hard voor zijn dagelijks brood.


  Maak melding

 12. Een heel leuke 8 delige serie van NCRV. Deze man is een prima kok, die ook hard werkt voor z’n dagelijks brood. Behalve deze serie, komt hij regelmatig met zijn kookprogramma op de TV. Je ziet hem ook regelmatig in het Lidl. krantje. Prima titel voor zo’n serie. “Terug naar mijn Roti”.


  Maak melding

 13. Veel mensen hebben een emotionele binding met hun geboorteland Sme. En wordt ook overgedragen aan anderen.Van daarook dat de KLM dik aan verdient.
  Je koemba tete herontdekken waar je het hebt begraven is wel teveel gezegd.
  Als je teruggaat om je koemba tete terug tevinden dan kun je weleens bedrogen uitkomen. Het is er niet meer… Maar je hebt het wel geprobeerd.


  Maak melding

 14. Hallo sranang mang op zoek naar roti, een blaka mang, kan?? maar hoe zit het met die grong jang dan!… wie zal die tata,s dat laten zien dan…
  mie tog …….deel 1……ai boy a njang swietie. loekoe mie powa fa mang biegie..na grong jang tog,,,,mie ne train maar tog mie vorm …..mie gro na para tot mijn 10jaar daar na mie go na voto go tang schoro mie mik af.daarna wroko dja kondre sranang bouw op…..
  wordt vervolgd: deel 2 volgend week….
  RICO


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.