Veiligheidsbeleid Suriname moet drastisch anders

33

PARAMARIBO, 3 jan – Het veiligheidsbeleid moet drastisch worden omgegooid. Dit zegt ex-minister en parlementariër Chandrikapersad Santokhi. Zoals het er nu aan toe gaat, is het soep met balletjes. Waar burgers steeds luider om hulp roepen, komt er maar heel weinig van de autoriteiten uit. In elk geval niets geruststellends.

Hooguit zijn er wat statistieken om aan te geven dat het best wel meevalt. Het heet dan dat er geen sprake is van verergering, maar hooguit van verruwing. “De enige reactie van de autoriteiten is een statistische. Dat kan niet. Anders ben je bezig de samenleving voor de gek te houden. Als zich in korte tijd veel ernstige strafbare feiten voordoen, kan dat te veel zijn voor een kleine samenleving”, zegt Santokhi.

Het is dus zaak goed aan te voelen wat zich afspeelt onder de mensen. “Mensen maken zich bezorgd. Je moet kunnen omgaan met het veiligheidsgevoel”, aldus Santokhi. Dat betekent vooral meer afstemmen. Samenwerken met buurten om zo meer te weten van situaties ter plekke. Gebeurt dit niet en blijft het maar berichten regenen over roofovervallen, dan kan het een eigen weg opgaan. “Het kan leiden tot verlies aan vertrouwen in het leiderschap. Dat moet je voorkomen door meer op maat gesneden beleid.”

33 REACTIES

 1. Men moet beginnen de helers ook op te sporen. Die jongens stelen geen halsketting, cellulair, laptops enz. voor eigen gebruik. Ik heb gezien dat juist hen die ´t hardst schreeuwen ´t gestolen spul voor ´n habbekrats door afdingen bij de rovers afnemen. De heler is toch even schuldig aan de steler! Of niet meer in Suriname? Segabai, Harkisoen en Santokhi?!


  Maak melding

 2. Ramon Beuk is een over het paard getilde niets kunnende muppet. Vind zichzelf heel wat. Het is maar goed ook. Niemand anders is die mening toegedaan.


  Maak melding

 3. Veiligheidsbeleid gaat hand in hand met onderwijsbeleid, anders is het dwijlen met de kraan open.

  Het zijn juist de bewoners van de kuststrook, die systematich willens en wetens hebben gezorgd voor structurele onderwijsachterstand van het Surinaams achterland.


  Maak melding

 4. wacht de regeering,tot dat andere landen.
  een negatief advies geven,aan haar burgers,
  om suriname te vermijden wegens gevaar voor,
  eigen levens.


  Maak melding

 5. De vraag is heeft de criminaliteit zich ernstig toe genomen onder deze regering of was het het zelfde en waarom werden er geen strenge maatregels genomen.Hoe denkt men verder te gaan want in vele landen daar de criminaliteit zich heeft toegenomen heeft men de kwartier politie versterkt en hebben ook een goede samenwerking met de inwoners.Er moet wat gedaan worden aan de scheve verdeling in de Surinaamse gemeenschap. Kijk maar naar Lula van Brazilie” hij heeft onder zijn tijd als president 20 miljoen mensen uit hun armoede gehaalt.Je kunt alle dieven en bandieten opsluiten wat gebeurd er met deze mensen als ze hun straf hebben uit gezeten als ze geen bestaan kunnen vinden dan vallen ze weer in de criminaliteit.


  Maak melding

 6. Veiligheidsbeleid…, ahûmm, ja hoor, tuurlijk, helemaal gelijk, nou welterusten dan maar weer hè ouwe reus…

  Weer de zoveelste hete luchtballon!
  Wederom een hoop geklets, gewoon even vertellen wat de (domme) burger graag wil horen!
  Nou eens niet kletsen maar gewoon DOEN, zou betere resultaten geven voor de burgers!
  Praters en onkundige lamzakken zijn er al genoeg in Suriname.

  Veiligheidsbeleid begint immers bij de wortel.

  Het is allemaal heel simpel!
  Een regering moet gewoon het goede voorbeeld geven, klaar punt uit!
  Zolang dat er niet is, is dweilen met de kraan open, en in die situatie verkeren we al vele jaren.

  Slechts drie punten voor politici / jusitiie / politie.

  1.
  De belangrijkste, men moet van een onbesproken gedrag zijn! Dus geen enkele veroordeling/strafblad, of opname in het politieregister enz. hebben.
  Dit moet eveneens gelden voor zijn/haar partner en/of naaste familieleden uit de 1e graad.

  Waarom:
  Eerlijke mensen denken gewoon anders!
  Zijn bovendien ook niet chantabel en hoeven zo niet aan vriendjespolitiek (bron van alle ellende) te doen. Kunnen zich dus voor de volle 100% inzetten voor volk en vaderland.

  Criminelen daarentegen, hebben immers nooit het beste met het land voor!
  Als het er op aankomt denken deze lieden toch altijd eerst aan zich zelf, dan pas aan hun naasten en vervolgens aan hun vriendjes enz. De lieden hebben het altijd te druk met rand-activiteiten om hun verleden/vuile zaakjes te verdoezelen.
  Men kan zich dus nooit 100% richten op het werk!
  Je ziet dit dagelijks in de politieke praktijk?

  2.
  Verder gewoon de juiste persoon met de juiste scholing/studie/achtergrond op de juiste plek/functie zetten.

  Er is op de Universiteit kwaliteit genoeg, maar kundige mensen zijn altijd door vriendjespolitiek/intimidatie/geweld tijdig buitenspel gezet.

  Waarom:
  Door kundige mensen krijg je ook kundige beslissingen/oplossingen, in plaats van het eindeloos vooruitschuiven en/of afschuiven belangrijke beslissingen!
  Onkundige mensen verschuilen zich altijd achter ontelbare adviseurs!, zeker als men een blunder onder het kleed probeert te schuiven.

  3.
  En natuurlijk moet men zich in de praktijk/bedrijfsleven hebben bewezen, met duidelijk aantoonbare resultaten en goed leiderschap.
  En als men dan wordt gekozen dan moet men maar genoegen nemen met het gangbare salaris wat redelijkerwijs voor die functie voor een ieder geldt!, ongeacht je ervaring/kennis!

  Men moet het immers als een eer zien om het land te dienen, niet als een manier om snel je zakken te vullen en zo gemakkelijk rijk te worden over de rug van de hardwerkende en belastingbetalende burgers.

  Als je ergens anders (zogenaamd) meer kan verdienen! Dan ga je maar ergens anders werken, heel simpel!

  ————————-

  Conclusie:
  Dus het veiligheidsbeleid aanpakken bij de wortel…

  Dus als men nou eerst eens, iedere flapdrol die in politiek actief is en daar salaris voor ontvangt, dus van President tot spookambtenaar, en die ook maar iets op zijn kerfstok heeft (strafblad/veroordeling/opname in politieregister enz.) heel hard de laan uittrapt en salaris met onmiddellijke ingang stopzet en met terugwerkende kracht terugvorderen en terugstorten in de staatskas.

  Dus in feite, gewoon nieuwe verkiezingen, maar dan wel anders:

  1.
  Dus voor de verandering nu eens met een ander, lees eerlijk, kiesstelsel!
  Iedereen is tenslotte Surinamer, of je nu zwart/bruin/geel/wit bent en of je nou in de rimboe woont of in de stad! Iedereen is gelijk, dus ook je stem.

  Dat er dan bepaalde bevolkingsgroepen weinig of geen politieke leiders kunnen voorbrengen, is dan heel erg jammer voor hun!
  Dan maar gewoon beter je best doen op school en zo je zelf ontwikkelen, kwaliteit komt tenslotte altijd boven drijven, kijk maar naar Barack Obama!

  2.
  Één volk, één land en dus…
  De natuurlijke bodemschatten zijn van iedere Surinamer, dus niet van de regering en al helemaal niet van één of andere bevolkingsgroep en/of van de Brazilianen.
  De regering hoort daar gewoon vakkundig mee om te gaan en/of tegen op te treden!
  Zodat onder toeziend oog en vakkundig beleid van de regering IEDERE Surinamer daar de vruchten van kan plukken.

  ——————

  Resultaat:

  Men leeft in Suriname al ca. 30 jaar, in één grote gevangenis!
  Dit met dank aan de vriendjespolitiek, domme kiezers, oneerlijk kiesstelsel, besmette politici en meelopende graaiers en veel onkundig beleid!

  Vraag aan je kinderen:
  “Weten zij hoe de woning er eigenlijk uit ziet zonder dievenijzers?”

  Vraag aan je (groot)ouders:
  “Vertrouw jij je buren nog voor 100%?”

  Vraag aan je zelf:
  “Hoeveel mensen ken jij persoonlijk die het slachtoffer zijn geweest van criminelen.”

  Vraag aan de media:
  Waarom zie je eigenlijk alleen maar dievenijzers in armoedige 3e wereldlanden.

  Veelal landen waar het land geregeerd/onderdrukt/verkocht wordt door dictators cq. corrupte misdadigers?

  ——-

  JoJo.


  Maak melding

 7. Ik zeg het je met Sheriff.
  Hij wil zeker weer dat mensen inbrekers in eigen huis mogen doodschieten.
  Hij zou anders praten als zijn broer ook een inbreker was.
  Ik ben blij dat wij nou Misiedjan hebben.


  Maak melding

 8. Goed zo Mn Santokhi geef ze op zin donder u weet tenminste waarover u praat al zullen een paar aanhangers van de massamoordenaar het tegendeel willen beweren ,hou ze scherp in de gaten en blijf ge commentaar geven


  Maak melding

 9. Wel een punt voor dese man… De veiligheids maatregel is wel gesakt sinds de nieuwe regering is gaan sitten… Natuurlijk neemt het tijd, maar er moet wel weer eraan gewerkt, seker na dit incident van de Nederlandse toerist !


  Maak melding

 10. hahahaha vindt ik een goeie soep met balletjes,de nieuwe minister van justitie is onervaren dat geld ook voor veel lieden binnen het kabinet ze zijn te zwak om deze job te klaren.


  Maak melding

 11. Een simpele voorbeeld is dat je een crimineel geen baas kan worden van santoboma.
  Holleeder kan je niet benoemen tot directeur van de gevangenis wezen, het zelfde geld voor een drugscrimineel als president.


  Maak melding

 12. Want eenieder zal zijn eigen lasten dragen en
  Wat een mens zaait, zal hij ook oogsten.

  Het komt wel goed met Suriname, met of zonder deze regering.

  Jezus bless you all.


  Maak melding

 13. Een rijk land als als Suriname heeft geen criminaliteit nodig. Hoe dit helaas wel kan gebeuren. De rijkdom is niet eerlijk verdeeld. Er zijn teveel contrasten tussen arm en rijk. De verschillen zijn ernorm opgelopen.

  De regering moet een projekt starten voor kansarmen, scholing en/of werk. Desnoods onder dwang, wie niet wil meewerken moet niet ongestraft blijven. Scholings en werkplicht. S’avonds zonder reden zwerven/rondhangen moet strafbaar zijn.


  Maak melding

 14. Ben het volkomen eens no6..meneer jojo.Je hebt een paar die uit hun nek lopen te lullen maar weten niet van wanten.Hoe …HOe kunnen ex criminelen de criminaliteit de kop in drukken.Jongens houdt toch op.Geen van die gasten heeft een gedegen opleiding genoten,ja de mulo,of de ulo,maar daarmee bestuur je niet een land…of dat kan wel a la chavez.Nogmaals suriname heeft een paar van die geweldige reageerders–hier ,erg hard nodig.


  Maak melding

 15. @6 Jojo mijn complimenten! Ga zò door.

  MR.Chandrikapersad, u heeft helemaal(100%)gelijk!!!!! Die anderen, zijn allemaal ziende blind!! Geven geen `cent` om Switie Sranang….Verkopen knollen voor citroenen aan het volk. Keer op keer.Doe wat!!!! Nu het nog kan….

  Groet, ram,ram,

  Veel wijsheid!


  Maak melding

 16. Naar mijn idee is er niets meer of minder aan de hand met het “veiligheidsgevoel”, dan wat deze nieuwe regering is komen aantreffen. Het probleem van veiligheid los je trouwens ook NIET op door bepaalde prominenten van de oppositie heeeeeeeeel hard te laten roepen ter ‘afleiding’. Door een minister hardnekkig in een kwaaddaglicht proberen te stellen,om zo ook zijn aftreden af te dwingen. Het ministerie van Justitie en Politie is GEEN eigendom van Santokhie noch van de VHP. En daar valt nogsteeds moeilijk aan te wennen. Trouwens, Minister Misiedjan blijkt inderdaad te sterk voor Santokhie te zijn, zelfs veel beter en daar blijkt de VHP zich ernstig in te hebben vergist. Misschien beter voor de VHP (Santokhie) om het maar bij een ander ministerie te proberen en nu haar nederlaag alvast te accepteren. Trouwens bij OW&V vingen zij ook ernstig bot. Dus Niets meer of minder.

  http://www.youtube.com/watch?v=b1pegMeq_lE


  Maak melding

 17. Beste Santokhi, no meki mi lafu en vraag niet om geesten uit de kast te doen kruipen, ja daar ben ik weer!!!!
  Je hebt nu je symbolische functie, bemoei je daarmee want anders talk will talk en dan is het exit!!!


  Maak melding

 18. Eindelijk pakt de oppositie haar rol op die het Suriname volk haar heeft toebedeeld. Het podium waar op basis van argumenten gedebatteerd moet worden is de DNA. Helaas is debatteren in de DNA op een fatsoenlijke manier niet mogelijk.

  Een aanzienlijk deel van het volk heeft niet op de huidige regeringscoalitie gestemd. Dus is het de normaalste taak van de oppositie om op te komen voor het volk, parlementair en/of buiten parlementair. Dus niks anders dan lof voor de heer Santokhi.

  Geestelijk minder bedeelden en zwakzinnigen blijven heilig geloven in de “misdadiger tegen de menselijkheid” (massamoordenaar) en veroordeelde drugsbaron. De vuile zwendelaar Somo en Brunsi genieten met volle teugen omdat ze DDB bij de ballen vast hebben en knijpen heel hard als het hun uitkomt. DDB piept dan heel anders en hoog.

  Meneer Santokhi, ga zo door om zaken aan de orde te stellen en u bent de spreekbuis van heel veel Surinamers.

  Spijtig voor de door de Centrale Bank van Suriname betaalde broodschrijver /propagandisten.


  Maak melding

 19. PETJE AF DOJO

  je slaat spijkers met koppen, helaas lijkt er als of er een vloek over suriname heerst. Zakkenvullers, vriendjes politiek, familie verrijken en dan de kruimels voor de armen, daar is waar Suriname om draait. Ik ben bang dat jou aanvulling of adviezen nooit werkelijkheid zullen worden, in dat geval zouden wij letterlijk en figuurlijk kunnen praten over Suriname is een paradijs op aarde


  Maak melding

 20. 16# Tamara,

  Jij bent toch altijd zooo moe van alles? en vooral moe van Santhokie?
  Jij bent niet alleen moe, maar ook erg LUI om je hersen te gebruiken, als je niets nuttigs te vermelden hebt, dan moetje maar gaan slapen en vooral niet wakker worden, want jou adoratie voor CRIMINELEN is niet bevorderlijk voor de samenleving in Suriname.

  En Rastaman Misiedjan? wahahaa wat heeft hij tot nu gepressteerd, behalve dan zijn foutieve uitlatingen?

  Het is in ieder geval bedenkelijk dat mr. Rastaman meer bezorgd is over de MOORDENAARS in Santoboma en of de gevangenis geriefelijk genoeg is voor zijn Criminelen matie’s en familie’s.


  Maak melding

 21. Grappig, Santoki levert commentaar op de staat van veiligheid in het land, zonder de cijfers aan te halen en te vergelijken met de cijfers in zijn periode. Populistische kletspraat noem ik dat en natuurlijk zijn er hier op het forum weer de hersenloze garnalen die menen dat deze figuur met een zeer bevlekt verleden de spijker op zijn kop slaat. Goedkope politieke prietpraat noem ik dat. En natuurlijk komt ook hier op het forum het entisch/raciale spook zijn werk doen, is het niet zo, lid Lalbahadoer? Odi.odi!


  Maak melding

 22. #5,

  Hallo Galatasaray, proficiat ! Je hebt de situatie haarscherp weergegeven. De vicieuze cirkel rondom de criminaliteit in Sur. moet eerst worden doorbroken alvorens men de veiligheid kan garanderen.
  Als opsluiten de enige optie is, kun je erop zitten wachten dat de dieven ook na hun vrijlating in weer in herhaling zullen treden. Dat is het enige dat ze kennen. Bovendien las ik dat ook in Ned. diefstal en criminaliteit toeneemt. Ze schijnen het vooral op huizen gemunt te hebben. En daar is het toch veilig???!!!
  De veiligheid kan pas gegarandeerd worden als je ook iets doet om de dieven weer als normale burgers in de maatschappij te kunnen opnemen. Anders moet je telkens weer scherpere maatregelen nemen.
  Criminaliteit raakt iedereen. Daarom is het ook een zaak voor de hele gemeenschap om er iets aan te doen. Buurtwacht zoals in verschillende wijken in Paramaribo is een goede start. We wachten op de sociale projecten van Bouterse. Werkgelegenheid, steden en bruggenbouw, Dambouw langs de kustlijn, spoorweg naar Brazilie, ophalen van de rivieren, kreken en kanalen, wegenbouw, etc.


  Maak melding

 23. santhokie de grote nietsnut in het vorig kabinet, hoe zag jouw veleigheidsbeleid eruit toen je minister was. De criminaliteit die vanaf jouw aantreden is toegenomen, in Albina hadden ze maar een politieauto tijdens jouw ministerschap. De rellen van papatam zijn we ook niet vergeten alsook die 90 kilo die nogsteeds zoek is.

  Hou die domme fronters maar voor de gek. deze man is 5 jaar minister geweest zonder een veiligheidsplan.Hihihihi


  Maak melding

 24. reactie nr:7 NDP FOR EVER
  wat zeg je nou tegen santokhi dat mensen de rover thuis moeten neer schieten van santokhi en als je broer een rover was zou je anders piepen.NOU is je broer een ROVER dan of van iedere NDP,er.bijna alle rover,s die met geweld tot de dood tot gevolg roven zijn boslandcreolen en slachtoffers zijn chinesen en hindustanen want die hebben geld en zaken.in santa boma is 90 procent [bosland]creolen die gevangen zitten.de doodstraf zou beter zijn net als in amerika.OPGERUIMD STAAT NETJES.

  HOOGACHTEND
  M.R. SUNIL MAHABIERSING


  Maak melding

 25. Santokhi, Maak een wet of laat een wet maken, welke de criminelen, de roofovervallers, de verkrachters boven in de lucht(10 km) meenemen en neer laten vallen in de Atlantische oceaan zoals die ene Argentijnse Piloot Julio Poch.

  Overtuig tenminste die Rastaman Missiedjan. Ik hoop dat hij meewerkt.
  Door jou te doen, heeft Suriname toch wel vooruitgangen geboekt.

  Hopelijk zijn er mensen die niet blind zijn en wel eerlijk.

  Een IEDER moet in Suriname zich veilig voelen ook van zijn rijkdommen.

  Let wel op!!! Soort zoekt soort.


  Maak melding

 26. # 21 Lucien

  Kan ver met je meegaan in je conclusie. Wil er nog wel aan toevoegen, dat ie kennelijk een snelle leerling is in het kamp van meester Bouterse betreffende het verkondigen van zoals u het noemt “populistische prietpraat”.
  Mvg,
  Willem


  Maak melding

 27. @21;Beste Lucien,

  Speel de bal a.u.b. en niet de man! Kom met argumenten graag!

  Het gaat mij om de reputatie die een persoon heeft ogebouwd.Wat ik tot nu toe weet,lees,hoor is over de reputatie van de heer Santohki, is daar weinig op te merken!( is zeer goed zelfs) Naar mijn mening heeft hij het tot nu toe natinaal en internatinaal zelfs heel goed gedaan !Wat is de reputatie van huidige ministers/politicie`s ? Wilt u mij zeggen dat u(wij) ,in het algemeen daar op trots kan(kunnen) zijn? Ik verneem `t graag van u.

  Zoals elke Surinamer; wil ook ik,dat `t land ontwikkeld/voor uitkomt! Mij maakt het niet uit van welk etnisch afkomst(kleur,soort haar,ect.ect…) een persoon(is) heeft .

  Trouwens,u ziet mijn naam onder mijn posting,en denkt:hà deze persoon is etnisch bezig. Hoe weet u, zo zeker wat mijn afkomst is? Wie is hier nou etnisch bezig,u of ik????

  Groet, ram,ram,(veel wijsheid)


  Maak melding

 28. Waar praten wij eigenlijk over???

  Bouterse, Venetiaan, Somo, Brunswijk, Soeminta, Santoki, Parmesar, Rashid Doekhie of wie het mogen zijn.

  Allemaal corrupte bende’s die elkaar dekken en de burgers in de maling nemen.
  Het is allemaal voor de gek houderij. Daar geloof je toch niet meer in ?

  Allemaal boeven die hun eigen zakken vullen en voor eigen belang in het Parlement zitting nemen.


  Maak melding

 29. Henky

  Dat je de naam van de gewezen minister van justitie en politie gebruikt omdat het om een publieke figuur gaat, dat begrijp ik, maar waarom die man zijn ex vrouw haar naar en een overledene??

  Dochter
  Vergeef die dombo maar en maak je niet druk!


  Maak melding

 30. Hr theo,u heeft volkomen gelijk.Onze politici zijn net als olifanten.Hebben een slurf en twee stel tanden.Op het podium zijn de grote tanden voor de show.Dat is wat ze het publiek wijzen.Maar zodra ze op de pluche zitten,grijpen ze alles met de slurf wat er te grijpen valt en kauwen alles naar binnen met hun echte tanden.En met hun dikke huid zijn ze niet vatbaar kritiek.Ergens in Afrika is een president weggestemd maar weigert op te stappen.Een goed voorbeeld van hoe het voelt bij de vleespotten.Bout gaat ook niet meer weg..

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.