Nieuwjaarstoespraak: Suriname wordt succesverhaal

44

PARAMARIBO, 3 jan – “Mijn prognose als politicus is, dat met de juiste politiek bestuurlijke opbouw, samenlevingsopbouw, correcte inzet van zowel menselijk kapitaal als natuurlijke hulpbronnen, Suriname over tien tot twintig jaren een sociaal, economisch en cultureel succesverhaal zal worden, waarover in heel Latijns-Amerika en daarbuiten zal worden gesproken.” Dit zei president Desiré Bouterse in zijn eerste nieuwjaarstoespraak.

De toespraak is vooral een aaneenrijging van optimisme. De regering voorziet voor 2011 een lage inflatie met stabiele wisselkoers en evenwichtige staatsfinanciën vanwege inkomstenverhogende maatregelen en meer efficiëntie. “Dit zal bijdragen aan een goede economische omgeving en goed investeringsklimaat, dat zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders in staat zal stellen de nationale productie te verhogen.”

In 2011 zullen minstens tweeduizend volkswoningen worden opgezet in voornamelijk Para, Brokopondo en Sipaliwini. Er komen een Huisvestingsautoriteit, woningbouwvereniging en een hypotheekbank om woninghuur en zelfbouw te ontwikkelen. De belangrijkste plannen voor infrastructuur betreffen de brug over de Corantijnrivier en een fly-over bij de Van ‘t Hogerhuysstraat tussen Molenpad en de Saramaccabrug.

De financiële staat van de overheid is een voornaam zorgpunt. “Het financieel tekort is volgens de ingediende begroting zeer groot, waarbij voor elke duizend Surinaamse dollar (ongeveer twee honderd en vijftig euro) aan inkomsten, de staat twaalfhonderd en twintig Surinaamse dollar (ongeveer driehonderd euro) aan uitgaven heeft”, aldus Bouterse. “Wij zullen offers moeten brengen en soms impopulaire maatregelen moeten aanvaarden.”

Ook op fiscaal en monetair gebied mag het een en ander worden verwacht. “Budgettaire en monetaire maatregelen zullen uiteindelijk moeten resulteren in stabiele wisselkoers en prijspeil. Ik geef de geruststelling dat de gang van zaken in de economie voortdurend onder een vergrootglas geplaatst zal worden, om ons in staat te stellen gericht in te grijpen daar waar het welzijn van ons volk in het gedrang kan komen.”

44 REACTIES

 1. Ik heb drie keer de nieuwjaars toespraak gelezen. Volgens de president zal hij voortaan de toespraak op 2 januari doen omdat het volk dan uitgerust is van de owru yari viering. Wel met of zonder drank vind ik het een onbegrijpelijke tekst.
  Het is een aaneenschakeling van moeilijke tekst en nietszeggende frasen.
  Ik blijf me afvragen wie zijn toespraken schrijft dit is een warboel van woorden.
  Maar misschien verwacht ik te veel.


  Maak melding

 2. @marina op 1:
  Moeilijke tekst mag je wel verwachten van de president.
  Dat betekend dat hij geschoolde mensen onder zich heeft.
  Goede denkers met veel woordenschat.
  Bovendien zegt hij ook dat we na 10 tot 20 jaar succes gaan zien.
  We moeten hem dus die kans geven en hem rustig zijn gang laten gaan 20 jaar.
  We moeten hem vertrouwen geven dan komt alles goed.
  Je zal zelfs zien na 20 jaar dat hij niet gejokt heeft.


  Maak melding

 3. Marina,
  Ook al heeft die president staan dromen, wat mensen mijns inziens wel moeten doen om vooruit te komen, dan nog vind ik jou een grote krab in een vies vat.

  Helaas warren die nog teveel rond in dit land. Seizoen of geen seizoen.

  We shall overcome in weerwil van het bestaan van lieden zoals jij!!!!!!!


  Maak melding

 4. De jongeren van vandaag krijgen hun laptop over 10 a 20 jaren.Voor de rest mogen de mensen die geld hebben het omzetten in us dollars.Want terwijl bout spraak,werd zijn hoofd steeds groter.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Ik heb drie keer de nieuwjaars toespraak gelezen. Volgens de president zal hij voortaan de toespraak op 2 januari doen omdat het volk dan uitgerust is van de owru yari viering. Wel met of zonder drank vind ik het een onbegrijpelijke tekst.
  Het is een aaneenschakeling van moeilijke tekst en nietszeggende frasen.
  Ik blijf me afvragen wie zijn toespraken schrijft dit is een warboel van woorden.
  Maar misschien verwacht ik te veel.

  marina

  Het is juist dit minderwaardig handelen dat ons kilt in dit land.

  Anderen op voorhand niet serieus nemen.

  Wanneer gaan wij beseffen dat wij het zelf zullen moeten doen met wat we hebben???

  Onze wijn is mogelijk zuur, maar het is onze wijn!


  Maak melding

 6. Bla, bla, bla! Aldus sprak de MASSAMOORDENAAR!
  Berm taal en niet besteed aan de weldenkende onder ons. Voer voor de goedgelovige ndp aanhang en uiteraard voor de ndp-rovers.

  Waar moet het geld vandaan komen! Geen een land, ook China en Brazilië geven hun zuurt verdiend geld voor niets en niemendal aan een ander land. Daar zullen wij als Surinamers dubbel en dwars voor moeten dokken!

  Waar haalt keizer Bgi Mofo I het kader vandaan? Binnen de M(oord) C(ombinatie) is er weinig of geen kader te vinden.

  Bla, bla, bla! Aldus sprak keizer Bigi Mofo I.

  De mensen op de Berm zijn weer gelukkig, de weldenkende Surinamers schudden hun hoofd!


  Maak melding

 7. Ik vind de toespraak van de president hoopvol klinken.Wat nog rest is de intellectuele en mentale kracht van beleidsmakers en uitvoerders om de plannen te verwezenlijken. Het begrotingstekort van de overheid zal een groot probleem blijven vormen.

  De Surinaamse overheid zit opgescheept met een waterhoofd van een ambtenarenapparaat.Het merendeel van de ambtenaren produceert geen producten en diensten waardoor de overheidsinkomsten toenemen. De overheid moet geld verdienen om juist de onproductieve ambtenaren aan een inkomen te helpen.Het overheidsapparaat in Suriname moet gesanneerd worden om de efficientie van de overheid te vergroten en om de vrij komende financiele middelen te investeren in de economische ontwikkeling van het land. Maar niemand durft de stekker uit het ambtenarenapparaat te trekken.

  Marina ik vind dat je kletst uit je opgepompte nek. Het zijn hoopvolle plannen die met de juiste aanpak en sturing uitgevoerd kunnen worden. Wat jou idolen van het Nieuw Front betreft het volgende.VHP /NPS / SPA combinatie zal het nooit lukken om een daadkrachtig ontwikkelingsbeleid voor Suriname totstand te brengen. Deze regering laat zien dat men de economische vooruitgang wil stimuleren.


  Maak melding

 8. Haleluja, wat een mooie toespraak…
  Ik kreeg er spontaan tranen van in mijn ogen.

  Hij straalt echt volle overtuiging en vertrouwen uit met al die wijze woorden.

  Zo… genoeg geslijmd!

  Wie neemt zo’n kneus nou nog serieus?
  Pure borrelpraat in het kwadraat!
  Zou hij het zelf ook geloven ???

  Laten we hopen dat deze kerel over 10 à 20 jaar nog leeft, en dat er dan een moedige journalist deze toespraak onder zijn (snuif)neus duwt en verhaal gaat halen!

  Het wordt tijd voor echte vernieuwing in Suriname.

  Ik noem maar wat…
  Hij kan beter alle politici / familieleden / vriendjes die iets op hun criminele kerfstok hebben, met onmiddellijke ingang ontslaan en daarna de eer aan zich zelf houden.

  En het regeren van het land overlaten aan vakbekwame (schone) mensen, ongeacht etnische afkomst en/of sociale status.
  Gewoon de beste man/vrouw op de juiste plek.

  Eerlijkheid, is het enigste waar de burgers behoefte aan hebben.

  Zonder eerlijkheid is er voor de hardwerkende en belastingbetalende burger geen positieve toekomst mogelijk.

  JoJo.


  Maak melding

 9. Dese president brengt en blijft twijfels brengen aan de ons ( de Surinamers ) dus… Ik wil niet negatief sijn en als ik een fout maak, verbeter dat op een sociale manier !!!… Ik voel nogh steeds dat dese regering binnen kort eruit vliegt, omdat er goeie voortplanningen worden gemaakt, maar later worden afgewesen… Het word voor Suriname een goede jaar, als alle belangrijkste onderwerpen worden uitgevoerd, soals veiligheid op num 1…


  Maak melding

 10. Deze toespraak zegt veel over het morele doel en falend leiderschap.

  De toespraak van de president van Suriname is net een kindersprookje voor het slapen gaan. Voor de bevolking van Suriname is het echter een nachtmerrieverhaal.

  Men moet iets zijn om iets te kunnen doen.

  Ik geloof dat mensen in hun werk nog het meest op zoek zijn naar een moreel doel, niet naar geld, niet naar status.

  Vergis je niet: ze willen gecompenseerd worden, sommigen willen een egostrelende titel. Maar meer nog willen ze dat hun leven iets betekent, dat hun leven een reden heeft.

  In de middeleeuwen werkten ambachtslui, zonder ook maar te denken aan persoonlijke erkenning, aan kathedralen die zelfs hun kleinkinderen niet afgebouwd zouden zien. Dat kon ze niets schelen, het motiveerde hen zelfs. Want “wat is er nu belangrijker dan het uitvoeren van Gods werk?” was hun doel.

  Bach schreef onder aan zijn composities SDG – Soli Deo Gloria – ” aan God alleen de glorie “.

  De componist vond dat hij slechts de boodschapper was. Je hoeft niet gelovig te zijn of een kunstenaar om een moreel doel in je leven te willen hebben. Je hoeft alleen maar de betekenisloosheid van de moderne materiele cultuur te doorzien.

  Zodra je dat doorhebt, kan een moreel doel heel belangrijk voor je worden.

  Vrienden en (ex-)landgenoten, ik wens u een heel gezond en gelukkig nieuwjaar.


  Maak melding

 11. Beste Marina,

  Je verwacht niet te veel. De duivel en zijn volgers spreken altijd in wartaal en vage uitdrukkingen. Als je hem later erop aan spreekt dat hij iets beloofd heeft en niet waargemaakt, dan is zijn standaard antwoord: dat heb ik niet gezegd. God zij met Suriname.


  Maak melding

 12. Als het aan Romeo Hoost en de Nederlandse regering ligt mag Suriname nooit een welvarend land worden onder president Bouterse.Romeo Hoost is hemel en aarde aan het bewegen om Suriname wereldwijd dwars te zitten.Is dit nou een echte Surinamer? Neeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!, is het antwoord.


  Maak melding

 13. Grootspraak die ik eerder hebt gehoord we gaan dit doen, en wij gaan dat doen, maar hij verteld niet hoe alles betaald gaat worden.Bouterse en zijn volgers leven in hun eigen wereld.Hij praat die domme massa naar de mond en die lopen als makke lammetjes in de val.


  Maak melding

 14. @nummer 13, jij ben niet eerlijk echt waar dat geld voor bijna alle aanhangers van DDB, niemand heeft het over suriname en zijn toekomst men heeft over de man die jaren lang dood en verderf heeft gezaaid in suriname de man die mensen zonder enig vorm van proces heeft afgeslacht daar gaat het over en niet over suriname.Bouterse doet alsof hij roomser is dan de paus en dat is niet waar deze man heeft mijn landgenoten geterroriseerd en dat mogen wij niet vergeten.


  Maak melding

 15. Vandaag 3 jan. en nog steeds heb ik om half drie ‘s middags onze Bout niet op de TV gezien. Volgens Limbo kon de toespraak niet uitgezonden worden vanwege een technisch probleem. Wat het technisch probleem is werd niet uitgelegd, waarom duurt het in de tijd van Black Berries en internet zo lang om een stom technisch probleem op te lossen? Waarschijnlijk zijn de substanties die door Bout zijn systeem stromen (nog) niet uitgewerkt en is hij (nog) niet toonbaar aan het volk.


  Maak melding

 16. Mijn indruk in Suriname is dat er ontzettend veel rijke mensen wonen en dan heb ik het echt over miljonairs. Een heel groot deel is middenklasser, bezitten tonnen of miljoenen aan eigenvermogen en vastgoed. De beste oplossing voor het begrotings tekort is belasting naar vermogen te heffen op zijn bewoners. Armen moeten ontzien worden.

  Inkomstenbelasting, vermogensbelasting, successie rechten, ONROERENDGOED Belasting, mensen willen teveel onnodig grond bezitten, dit mag maar je moet ook fiscaal, ervoor dokken dan.. Motorrijtuigenbelasting, rijke criminelen in gevangenissen mogen het zelf hun kosten betalen. vervuilingsbelasting, schoonmaakbijdrage. Dit zijn belastingen die ik niet heb verzonnen ze bestaan echt, in bepaalde landen.

  Ook vind ik dat er in het verkeer heel veel geld binnengehaald kan worden als ik zie hoeveel overtredingen er plaatsvinden. Overal te hard rijden soms levensgevaarlijk, auto’s die niet deugen.

  Het nodige geld is in het land zelf aanwezig maar dient nog te worden geind. Ik ben ervan overtuigd.


  Maak melding

 17. Prachtig verhaal,helaas..ouwe jongens krenten brood.Deze verhaaltje,s liggen opgeslagen in een kluis van het kabinet.Elke president komt en pakt er-een.Surinamers kun je zoet houden door mooie verhaaltje,s te vertellen,en dat weten alle politici in s.u.Als hij (ddb) wist dat hij dit kon waarmaken waarom eerst met geweld aan de macht en verderf zaaien,waarom ook eerst niet democratisch.


  Maak melding

 18. Wat ik raar vind is dat deze regering zich zeer tegen Nederland afzet maar ze schrijven wang lo hoge Hollands. Lijkt me verstandiger om in eenvoudige bewoordingen Jaja en Sasa en Iko duidelijk te maken wat je bedoelt.
  Gek dat je fan bent als je een inhoudelijke mening geeft?


  Maak melding

 19. Ik hoop echt niet; dat deze man nog 10 à 20 jaar gaat leven !!! Ik hoop wel,dat Rambo zijn regering zo snel mogelijk uit mekaar `blaaaast`!

  Deze man heeft door de jaren heen zijn eigen gevangenis gecrieèrd!En nu hij dit steeds beter beseft, gaat hij nu zijn eigen sprookjes schrijven. Dit wil hij in het vervolg op elk nieuw jaars dag voor gaan lezen voor zijn `lieve`,`brave`volgzame(deugnieten) landgenoten.Ha,ha,ha,……..

  Ik wou dat ik nu kon zeggen;ik geef hem `t voordeel van de twijfel!!! Maar helaas zie ik hier geen enkele aanleiding toe. DEZE BIG FOR NOTHING(SAMEN MET DE MC-combie MOORDENAARS EN CRIEMINELEN) MET ZIJN BLA…, BLA…, GAAT HET NIET VOOR MEKAAR KRIJGEN!!!! `T is allemaal op losse zand gebazeerd!!!!! LUCHT KASTELEN!!!!

  Groet, ram,ram,(veel wijsheid)


  Maak melding

 20. Kern van de nieuwjaarstoespraak van president DDB is het sociaal en economisch verder vooruit brengen van het land Suriname.

  Binnen een nieuwjaarstoespraak hoort optimisme. Dit is normaal.Maar dwars door de gesproken woorden van president DDB moet jij als lezer of luisteraar de kern van de zaak begrijpen. Jammer dat negatieve emoties de geest blind maakt. Een aantal reacties op dit forum bewijzen dit.

  President DDB heeft zijn nieuwjaarstoespraak gehouden en een aantal sociale en economische ontwikkelingen in het vooruitzicht gesteld. Geef hem de kans, in belang van de vooruitgang van Suriname, samen met tenminste de Surinamers, ook met zij die in het buitenland wonen, dit te realiseren.

  Suriname kan en mag niet achterblijven in deze globaliserende wereld.Sommige bevriende mogendheden zouden graag de vooruitgang van Suriname met behulp van ‘basja’s’ willen tegenhouden.

  Surinamers, vergeet niet dat jullie Suriname geleend hebben van jullie kinderen. En die kinderen verwachten, dat zij een betere Suriname terugkrijgen die zij op hun beurt aan hun kinderen moeten teruggeven.
  Dit is voor mij de wijsheid van ontwikkeling!
  Srika


  Maak melding

 21. Als een leider echt zijn begrotingstekort wil verkleinen, dan zou hij tenminste het zo
  doorgedraaide volk kunnen bewegen, om tenminste 1 srd niet aan vuurwerk te verkwisten,maar aan de staat over te dragen ,dan hadden wij op zijn minst een half miljoen weggewerkt. Maar onze mensen zijn verkwisters . Zij denken niet om het land te steunen, maar alsmaar plezier te maken . Ik vraag mij af wat de opkomende generatie van de huidige volwassen gaat overnemen . Niets positiefs .Een land als Suriname die nog moet groeien, verkwist zoveel geld aan te overdeven vuurwerk. Ik belet niemand . Maar laat er toch een grens zijn waar wij allen toch tevreden zullen zijn en niemand kunnen verwijten. Ik zeg altijd tegen mijn echtgenote, dat als Surinamers het beter willen hebben , moeten zij minder feesten.
  Bespaar het geld en geef desnoods een arme een bord eten, dan heb is de Here ook blij met jou. Ik haat verkwisting.

  Khan


  Maak melding

 22. Suriname wordt nooit een succes,zolang jij en je corneuten aan de macht zullen zijn!!!!!

  Jullie zijn aan de macht(regering gevormd)gekomen,om Suriname door en door te crieminaliseren (uit tezuigen).Jullie hebben allang laten zien, dat jullie geen balle verstand hebben van regeren!!!!

  Groet,ram,ram (veel wijsheid)


  Maak melding

 23. Je zou maar zo naief zijn en na het vernemen van het sprookjesverhaal met een gerust hart naar bed gaan.
  Bij mij gaan de alarmbellen nog harder rinkelen. Bouterse is bezig het surinaamse volk in slaap te sussen; hij voert een reeds lang bedacht plan uit. Nu denkt hij meer dan ooit dat het hem zal lukken om samen met zijn trawanten de dans (veroordeling wegens meervoudige moord) te ontspringen.
  Door presidentje te spelen en de surinamer met allerlei megalomane fratsen op te zadelen denkt hij zich verheven boven Volk, Wet en Recht.


  Maak melding

 24. @Pinto #6

  Als jij zo goed begrijpt wat DDB gezegd heeft leg ons dan eens in jip en janneke taal uit wat hij aan concrete zaken beloofd heeft en hoe we zijn beloftes meetbaar kunnen maken? 😆

  Doe je ook eens iets nuttigs en constructiefs. Waarschijnlijk voor de eerste keer in je lousy live. 😆


  Maak melding

 25. Nieuwjaarstoespraak Pres:
  Wij Machthebbers gaan minimaal 10 jaar gewoon verder met Njan, Dringi Presiri.
  Het volk moet minimaal 10 jaar wachten , offers brengen en geduld hebben want ze zijn immers de slachtoffers
  NDP= Njan, Dringi Presiri (alleen voor machthebbers)

  het volk:
  NDP = nachtmerrie
  depressie
  pienaren


  Maak melding

 26. Ik ben niet bereid om klaarwakkere dagus wakker te schudden.

  Niemand luistert meer naar deze idiotas.

  Ho even, ik luister nu naar de jaarrede van de president van de onafhankelijke republiek Suriname


  Maak melding

 27. @ nr.17: Ashwin,

  Precies!!
  Er is ontzettend veel geld te halen binnen de Surinaamse gemeenschap. Betalen naar draagkracht en vermogen.
  alleen al belasting op grond durven heffen. De grond in Suriname gaat er daadwerkelijk van schudden!!
  Eens kijken wie dit durft door te zetten.
  Want praatjes vullen geen gaatjes, en ook de schatkist niet.


  Maak melding

 28. Niks maar dan ook helemaal niets over VEILIGHEID geopperd!

  Het is te genant voor Bouterse om iets negatiefs te zeggen over de Criminaliteit.
  Maar ja, het zou ook belachelijk klinken uit zijn mond dat hij de Criminalitiet hard wil aanpakken, want dat zou betekenen dat hij zichzelf hard wil aanpakken, wahawahaaaaaa


  Maak melding

 29. Het kan aan mij liggen, maar alle nieuwjaarstoespraken van de meeste presidenten lijken toch op elkaar? Een soort verkapte begrotings toespraak, maar zonder de belastende verantwoordelijkheid voor allerlei hoogmis uitspraken, een beetje kerstgevoel en vooruitblikkend optimisme.

  Het is leuk als inspiratie voor de aanhang, maar we moeten er vooral niet teveel van verwachten.

  Kijk DDB is allang geen bevel meer. Toen moesten we wel aan zijn lippen hangen, want elk woord kon morgen realiteit zijn. (ken je nog de “a kan hor a pkin sensi” uitspraak tegen Cyril Daal)
  Nu is DDB democratisch president en net als alle presidenten in een democratie zijn nieuwjaarstoespraken niet de moeite waard om over wakker te liggen.


  Maak melding

 30. Hoi Marina,

  wat begrijpt men jou verkeerd. Al die aanvallen. Enfin, in je posting op nr. 19 stel je het heel duidelijk. Ook ik heb de speech van Bouta gelezen maar snap er helemaal niets van. Van zijn fans verwacht ik geen uitleg, hun versie moet nog in de OCER-taal geschreven worden. VERTALING ONTBREEKT !

  Bouta wil veel, vooral vergeving (incl. vergeten) en dan hebben we het nog niet eens over de vergelijking met de Am. film die hij helemaal schijnt te analyseren. Nou ja, degene die de speech geschreven heeft uiteraard. Leuk voor een dagje niet regeren, zeg maar.

  Hij vraag om een kans, in 4 maanden mochten we geen wonderen verwachten. Rome was not built in a day, they say. Doen we ook niet, maar waarom moeten al die ontslagen, zijspoor-geplaatste ambtenaren en dure aankopen dan wel kunnen? Of die buitensporige reizen, ik noem maar wat. Khan (#22) schreef over verspilling. Zie hier de voorbeelden zat.

  Iedereen wil ontwikkeling van land en volk. De vraag is dan ook, is dat echt wat DDB voorstaat? Ik heb nl. de indruk dat deze speech voor de oppositie bedoeld is en in die zin moet hij ook tegenreacties verwachten. Van de DDB-vromen heb ik nergens een uitleg gelezen, maar ik kan me vergissen. Maar daar wacht ik ook niet op. Het is aan de oppositie de regering met beide benen op de grond te houden. Tot nu toe lukt het ze prima.

  De champagne-fles is leeg, happy new year everyone !


  Maak melding

 31. WHAT A FOOL BELIEVES……………..

  Only a fool and fellowfools believes in a fools paradise and wishful thinking

  WHAT A FOOL BELIEVES……………..


  Maak melding

 32. Men heeft blijkbaar toch gelijk dat de Surinaamse populatie wordt beheerst door louter katten en honden.

  Terwijl het land ons letterlijk uit handen glipt onder aanvoering van de Caricom, de Chinesen en Brazilianen gaan wij onderling tekeer als wilde beesten.

  Te zijner tijd zullen Surinamers in eigen land een mindere rol toebedeeld krijgen als hotelbedienden, vuilophalers, awasadansers en wat dies meer zij.

  Ga zo voort en gij zult lateriet eten!!!!!


  Maak melding

 33. Speciaal voor de front analfabeten want die hebben het hoogste woord, hieronder de tien kernpunten uit de speech.

  Maar goed, de Surinaamse ontwikkelingskaravaan gaat verder ondanks de blaffende honden in Nederland.

  Tien kernpunten speech president Bouterse:

  1. Een integraal en structureel veiligheidsbeleid op het totale grondgebied van de Republiek Suriname, waarbij een effectieve aanpak van alle vormen van criminaliteit alsmede het verbeteren van het vreemdelingenbeleid de aangrijpingspunten vormen;

  2. In de maand januari 2011 een Heads of Agreements sluiten met de goudmaatschappij Surgold voor het Meriangebied. In deze Heads of Agreements wordt het traject vastgelegd op weg naar een nog dit jaar te sluiten goudovereenkomst;

  3. In de eerste helft van januari 2011 wordt een begin gemaakt met de operatie om de goudsector te ordenen.. Er is een goudconferentie gepland in Langatabiki voor de eerste helft van februari 2011;

  4. Belastinginning zal efficienter gebeuren. Er wordt gewerkt aan de vereenvoudiging van het belastingstelsel waarbij iedere werkgevern/nemer verplicht wordt belasting af te dragen;

  5. Het ministerie van ATM zal ter vergroting van de werkgelegenheid in februari 2011 starten met een Decent Work Country Program met technische ondersteuning van de Internationale Arbeidsorganisatie, ILO;

  6. In het eerste kwartaal van 2011 wordt de concept Milieuwet alsmede de Wet Petroleum Producten en bioveiligheid aan De Nationale Assemblée voorgelegd;

  7. In 2011 zullen minstens tweeduizend volkswoningen worden opgezet, die voornamelijk zullen worden gelokaliseerd in Para, Brokopondo en Sipaliwini;

  8. Een Huisvestingsautoriteit zal worden ingesteld, om tot uitvoering van een woningbouwprogramma te komen, daarna worden opgericht een Woningbouwvereniging alsmede een Hypotheekbank., waardoor zowel de huurwoningensector als de eigenwoningbouwsector evenwichtig worden betrokken in het totaal programma;

  9. Voor een duurzame economische ontwikkeling acht de Regering een goede infrastructuur noodzakelijk. Voor 2011 staan voornamelijk voorzieningen van het wegtransport op het programma, nl de aanleg van een brug over de Corantijnrivier; de voorstudie van een fly-over bij de Van ‘t Hogerhuysstraat tussen Molenpad en de Saramaccabrug verkeren in een vergevorderd stadium. Deze brug zal worden verbreed, waardoor er in totaal vier rijbanen zullen ontstaan. Die vier rijbanen zullen zich vervolgens gaan uitstrekken tot de Martin Luther Kingweg (Highway), die tot de aansluiting aan de Weg naar Brokopondo zal lopen. Op een nader te bepalen punt tussen transmissiepaal 30 en 35 zal een nieuwe afslag van deze weg worden aangelegd, die naar de luchthaven Zanderij zal voeren;

  10. Een overzicht van de publieke kapitaalsuitgaven voor de periode 2011-2016 zal in het Meerjaren Ontwikkelingsplan worden opgenomen die in juli aanstaande zal worden uitgebracht.


  Maak melding

 34. Enige wat je hoor is a man taki baya , ja maar waar gaat het over leg mij dat uit dan? a man taki baya.
  Je moet weten wan jou inkomsten zijn en jou uitgaven dan kan je praten over investeren en niet huis bouwen met een salaris dat je misschien gaat verdienen in het jaar 2015.


  Maak melding

 35. @Pinto

  Lukt het want zoals je kunt lezen wachten vele op je uitgebreide toelichting 😆

  January 3rd, 2011 at 11:56 pm
  @Pinto #6

  Als jij zo goed begrijpt wat DDB gezegd heeft leg ons dan eens in jip en janneke taal uit wat hij aan concrete zaken beloofd heeft en hoe we zijn beloftes meetbaar kunnen maken?

  Doe je ook eens iets nuttigs en constructiefs. Waarschijnlijk voor de eerste keer in je lousy live.

  neus


  Maak melding

 36. Hee wikileaks, ga eerst je Nederlands behoorljk leren eer dat je reageert.Een antwoordT kan echt niet jereh,antwoord is in dit geval een zelfstandig naamwoord dus zonder T.Erg hoor ze willen graag hun enng aan anderen opdringen,maar begrijpen zichzelf niet eens.

  Bouterse daarentegen begrjpt zichzelf heel goed en bovenal begrijpt hij de noden van zijn geliefd land en volk.


  Maak melding

 37. Zo, Zo Bouta! dit balk je allang als een ezel zonder hersenen! en die potie Surinamers moet jou geloven ook nog he misdadiger!

  Waarom neem je deze groep nog een keer in de maling? Het ligt gewoon in jou aard. Geen zelfrespect en eigenwaarde.

  Zo heb je hun ook te pakken gehad voor de verkiezing.

  In 2011 zullen minstens tweeduizend volkswoningen worden opgezet in voornamelijk Para, Brokopondo en Sipaliwini.
  Hoeveel in de andere gebieden, waar ook hard nodig is voor de daklozen?

  Vergeet niet, dat elke zwerver droomt voor een Paleis! En wie voor een kwartje geboren is, kunnen nooit de kwartje maken. Dat zie ik al in jou soort! Een crimineel kan okk geen crimineel bestrijden!!

  Als je toch voor Suriname en de onderdanen iets wil betekenen dan moet je ruimte maken voor een ander die meer heeft dan jou MULO opleiding!!


  Maak melding

 38. Iemand heeft de toespraak mooi toegelicht,maar ik heb nergens kunnen lezen wat de plannen zijn om te voorkomen dat PAR’BO niet verzuipt bij de geringste bui.Ook boten aanschaffen voor de komende regentijd?

  Cobie.


  Maak melding

 39. Het is best wel komisch om te lezen hoe (slim) de aanhangers van DDB zijn, De man die suriname van plaats 7 naar plaats 0 heeft gedonderd zegt nu tegen zijn volgers dat hij Suriname naar grote hoogte brengen, dan moet je toch een koe zijn om dit te geloven.
  @ toet wat bouterse allemaal kapot heeft gemaakt in suriname zal hem zijn hele leven lang niet lukken om het goed te maken,als ik jou was dan zou ik mijn energie gebruiken om deze demagoog te ontmaskeren dan hier de dikke vandalen uit te hangen. Toet je moet heel dom zijn om de man te geloven die met zijn mislukte revolutie suriname heeft beroofd van al zijn waardigheid en zijn sterke munt, hoe kan Bouterse de noden van het volk begrijpen terwijl hij schuldig is aan de vernietiging van dit mooie land , iedereen die na 1980 is geboren moet zijn waffel dicht houden want jullie weten niet beter dan die sprookjes die bouterse jullie verteld.


  Maak melding

 40. Bouterse heeft het ook niet gehad over de mogelijkheid dat hij nog dit jaar misschien achter slot en grendel verdwijnt, met een veroordeling wegens moord en het onder zijn leiding standrechtelijk executeren van burgers en militairen.
  Zijn scriptschrijvers (misschien W.B van ndp?) hebben bewust vermeden ook maar een pixel te vermelden.
  Rozegeur en maneschijn. Bovenal, dat er voor de burgers financieel moeilijkere tijden komen. Natuurlijk want de nieuwe elite, bestaande uit ndp toppers en hun futubois is zich stilaan reeds aan het verrijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.