Kruispunt

7

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik had verleden week twee belangrijke deadlines te halen. Op 26 mei moesten we als redactie een zo updatet mogelijke ochtendkrant over het verkiezingsverloop uitbrengen. Dat betekende een werkdag van 22 uur. Daarna was het verlof nemen om privé onze verhuizing in goede banen te leiden. We hadden drie dagen om het huis te schilderen en ook nog te verhuizen. Het is gelukt.

Suriname, dat ‘op een kruispunt’ stond, heeft met de verkiezingsoverwinning van Mega Combinatie een nieuwe afslag genomen. Men placht te zeggen dat je ‘niet voor de kinderen bij elkaar moet blijven’. Maar ik ben op een kruispunt in mijn leven gekomen dat dat wel degelijk kan. Vaak weten echtelieden niet van wijken in hun gelijk. En zo ook is het met politieke leiders. Ze zouden hun ego opzij moeten zetten als ze werkelijk zoveel van het kind – ergo het land – houden, zoals ze op podia beweren. Samen aan een toekomst bouwen is zoveel mooier dan afbraak. Hierop anticiperende put ik positieve energie en is het zeer de moeite waard door te zetten omwille van een gelukkige jeugd voor de kids. Maar natuurlijk ook voor jezelf; een gezin is een bron van levensgeluk.

Mijn vrouw en ik zijn gestuit op een allerheerlijkst Surinaams huisje met een groot groen erf. Qua oppervlak een stuk kleiner dan het vorige huis, maar het erf gaf de doorslag. Pal bij een verkeersader, maar via een doodlopend schelpzandweggetje kom je achterin terecht. Hoewel de kinderen voldoende hebben aan het erf, hoeven we ons geen zorgen te maken als ze zich buiten de poort begeven: geen doorrazend verkeer! De overhangende pommerakboom van de buren zorgt voor veel schaduw, vogels en serene sfeer. Ik kijk uit naar de vruchten van een eveneens overhangende manjaboom. Toen we met de kinderen voor het eerst gingen kijken, leefden ze helemaal op. Dat geldt ook voor de puppy die we sinds kort hebben. Bij het andere huis moest hij hele tijd aan de ketting vanwege het risico te worden doodgereden.

We hebben bij het afschilderen en de verhuizing hulp van een schoonbroer en vrienden gekregen. Pas de allerlaatste dag alles ingepakt, maar na vele verhuizingen ben ik inmiddels zeer ervaren. Gelukkig stonden de huizen ook niet al te ver van elkaar. Het nieuwe huis meteen zoveel mogelijk ingericht. Het was van binnen geschilderd in crèmebruine tinten, waardoor het donker en nauw uitzag. We hebben muren en plafonds gewit, de deurposten en raamkozijnen zachtgeel gemaakt. De muren van de slaapkamers donkerder geel en daar de kozijnen en deurposten hemelblauw.

Door de lichte kleuren is het beoogde ruimtelijke effect uitgekomen. Maar het huis blijkt sowieso groter – tot onze verrassing – en konden we er veel meer in kwijt dan we dachten. Doordat vrijwel elke kamer met de hal en de belendende kamer(s) in verbinding staat, is er sprake van één circulerende doorloopruimte; je waant je door al die deuren in een toverdoos. Alles fleurt en kleurt erin op. Ook de liefde tussen mij en mijn vrouw. In gedachten heb ik het al gedoopt tot het ‘Gele Speelhuis’. Vooral vanuit de centrale kinderkamer, waarvan de muren voorzien van levensgrote en kleine wandstickers van stripfiguren zoals Tom & Jerry, Mickey Mouse, Winnie the Pooh, Superman, Transformer, een vlindertje, een bloemetje, een sterretje. Speciaal voor Heather-Leezza geelroze ‘prinsessengordijnen’. Ik lig er graag; zoveel kindergeluk geeft voldoening.

Eigenlijk heeft zich in enkele dagen een wonder voltrokken: het werd een precisielanding en ineens besefte ik dat we zijn beland in dat ‘boerderijtje’ wat ik mij altijd al had gewenst. En als ik zie hoe de puppy al parmantig ronddartelt en blaft, dan ervaar ik opperste geluk. Wij hebben in elk geval een juiste afslag genomen. Naar aanleiding van de afslag die Suriname heeft genomen, schreef een lezer: ‘Iwan, hou je valuta paraat voor wanneer je hals over kop moet vluchten’. Ik heb nu juist vaart gezet achter de afronding van mijn verblijfsvergunning voor ‘onbepaalde tijd’: als blijk van volste vertrouwen in Suriname.

Iwan Brave


7 REACTIES

 1. Beste Iwan,
  Nu begrijp ik waarom wij zolang hebben moeten wachten op een nieuwe column.
  Ja Suriname is at a crossroad.
  de tijd zal het leren of de goede weg wordt ingeslagen.
  Nyung oso nyung libi
  gefeliciteerd met je nieuwe woning!!


  Maak melding

 2. als je naar de geschiedenis kijk van de hoofdrol spelers dan kan ik nu al zeggen dat de ingeslagen weg een verkeerde is omdat wij als volk velen wegen al zijn ingeslagen onder bouterse zonder enige vooruitgang. kijk maar hoeveel regeringen bouterse in de jaren tachtig heeft versleten, maar ja in suriname heb jij 90.000 ezels die daar anders over denken .die schofte die beweren dat bouterse nog kans moet krijgen moeten in de zee gedump worden als suriname weer in de ellende word gestort.


  Maak melding

 3. Suriname weer in de ellende ? Tuurlijk moeten we optimistisch blijven. Maar het verleden kan je niet vergeten, anders heb je geen gezond verstand. Een computer zonder memory en zonder gebruik te maken van zijn memmory is nutteloos.
  Rationele mensen zijn diegenen die op basis van hun memory data, de juiste conclusies kunnen trekken en de juiste , ethische voortbestaansbevordende stappen kunnen nemen.
  Een misdagiger kan vergeven worden, NADAT hij volledige verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn wandaden en zijn schuld heeft toegegeven. Vergeven kan pas wanneer hij/zij ophoudt met continue anderen te bekritiseren of the beschuldigen. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. Het lijkt alsof sommige mensen alleen met ‘positive thinking’ denken dat ze de macht zullen hebben zostraks. Wel, mensen het wordt een grote administratieve klus, elke morgen netjes opstaan, en goed gekleed naar kantoor gaan. Lifestyle veranderen. Bosje kon de drank niet nalaten- gaat is weer de dupe daarvan zijn en ons meeslepen in zijn…watra babbel ?

  Aboeng dames en heren.
  Heel veel success en gedraag je alsjeblieft netjes en ethisch !! we houden jullie sterk in de gaten !! Geen zooitje meer ervan maken, deze keer !!!


  Maak melding

 4. Hi Iwan,
  Het stemt mij goed te bemerken dat jij kennelijk het pad van confrontatie heb verlaten, en jij steeds meer begint te kiezen voor een neutrale en objectieve houding. Zulks natuurlijk tot grote teleurstelling en ontsteltenis van al die “redie moesoes” vooral op dit forum, die niets liever zien dat jij 1 x 24 uur bezig brent om Bouterse te bekladden en te beledigen. Hopelijk kun jij je nog herineren dat ik enige maanden geleden, op dit forum kenbaar maakte dat in de jaren 80, een vooraanstaande dominee mij op Maretraite voorhield dat Bouterse door god gezonden is. Hij zei letterlijk toen ” DAT BOUTERSE GEZONDEN IS DOOR GOD OM HET SURINAAMSE VOLK IN EENHEID EN SAAMHORIGHEID TE LEIDEN NAAR EEN BETERE TOEKOMST. HIJ GAF TOEN REEDS AAN DAT BOUTERSE NET ALS MOZES NA JAREN VAN BEPROEVINGEN EN ONBEGRIP HET SURINAAAMSE VOLK ZAL LEIDEN NAAR HET BELOOFDE LAND”. De geschiedenis vanaf de jaren tachtig ligt daar, en een ieder die beweert dat god er niets mee te maken heeft, is de realiteitszin volledig kwijt. Het heeft dus absoluut geen zin om Bouterse te bestrijden, want hij is met een missie bezig. Kijk maar om je heen waar al die mensen zijn gebleven die er een dagtaak van maakten, om Bouterse te bestrijden. Je weet ook wat jou in Suriname is overkomen, nadat je publiekelijk voor het assembleegebouw je afvroeg ” WAT HET SURINASAMSE VOLK BEZIELDE OM ZICH TE SCHAREN ACHTER EEN MOORDENAAR EN DRUGSCRIMINEEL”. Niet lang daarna was jij degene die als “drugsverslaafde” hals over de kop het land uitvluchtte. Ik ben dus blij dat jij je nou objectief opstelt en een bijdrage wil leveren tot de ontwikkeling van het mooiste land van de wereld. Wij hebben nu alle oprechte Surinaners nodig om in de grootste eenheid, ons land naar grotere hoogten te brengen. Alleen als wij in eenheid optreden, en ons niet meer laten verdelen door de kolonisator en hun handlangers, zullen wij er in slagen om van Suriname een fantastisch, rijk en gezegend land te maken. Alsnog gefeliciteerd met jou nieuwe woning, en blijf vertrouwen in de Heer en dan komt alles goed. Laat je niet meeslepen in heilloze avonturen, en luister vooral niet naar de “Redie moesoes”aan de andere kant van de oceaan. Je hoeft echt niet van Bouterse te houden, maar probeer in ieder geval objectief te zijn en volg de ontwikkelingen nauwgezet. Begeef je niet op glad ijs en laat je niet meeslepen in het doen van onverantwoorde uitspraken, en pen ook geen zaken neer die jij niet hard kan maken. Kies duidelijk nu voor de Heer en jou gezin, en lever een bijdrage om van Suriname een welvarend land te maken.

  Stanga


  Maak melding

 5. @ die geestelijk gestoorde figuur op nummer 5 Stanga als het werkelijk zo is dat god bouterse heeft gestuurd, dan stop ik nu gelijk om te geloven dat er een god bestaat maar omdat ik uit jou reaktie opmaakt dat jij gestoord ben doe ik dat niet. het verbaast mij om te zien hoe ver jullie in suriname kunnen gaan om een massamoordenar crimineel te aanbidden echtwaar iemand die zijn eigen zoon geen goed voorbeeld kon geven hoe is het in gods naam mogelijk dat deze slager van paramaribo een voorbeeld kan zijn voor de jeugd in suriname. nu durf ik te stellen dat een groot deel van mijn landgenoten de weg kwijt zijn ze zijn niet goed bij hun hoofd. stanga laat jou opnemen bij LPI.


  Maak melding

 6. hoi Iwan Brave,
  Ik begrijp nu , dat je op zoek was naar een ‘eigen’ stulpje voor jezelf, vrouw en kidsszz.. en de puppy! Leuk man..op ’t kruispunt z.a. SME zich ook bevindt.
  vandaar dat ik zoo laaang heb moeten wachten op je column! Maar dat werd nu, meer dan beloond met deze column..
  BRAVO IWAN…keep up the good spirit and the good JOB 2..
  NU JE JE LEVEN weer ‘OP ORDE HEBT’ ..KAN IK WEER MET EEN GERUST HART UITKIJKEN NAAR DE VOLGENDE COLUMNS..
  BRASA
  ORRIE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.