Surinaams kiesstelsel op regionale ontleedtafel

27

PARAMARIBO, 7 jun – De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens neemt Suriname’s kiesstelsel onder de loep. Dit meldt de Ware Tijd. De aanzet komt van de Surinaamse Nederlander Mahin Jankie. Die voelt zich buitengesloten en gediscrimineerd. Hij had mee willen doen aan de verkiezingen.

Dit mocht niet vanwege zijn Nederlandse nationaliteit. Het zou om gedeelde smart gaan. “Circa twintigduizend Surinaamse Nederlanders die in Suriname wonen hebben ten onrechte niet aan de verkiezingen kunnen deelnemen”, stelt Jankie. Dat geeft genoeg reden te twijfelen aan de eerlijkheidsgraad. De mensen hadden gewoon moeten kunnen stemmen. Net zoals zij in Nederland al mogen.

Wat Surinamers mogen, komt ook Surinaamse Nederlanders toe, is de redenering. Dubbelop dus. Jankie beroept zich op het Toescheidingsverdrag tussen Suriname en Nederland. De autoriteiten halen de grondwet aan. Die kent het stemrecht uitsluitend aan Surinamers toe. Jankie wil nu een uitspraak van de commissie. Die riep de regering al op de uitsluiting te verklaren.


27 REACTIES

 1. Mensen vluchten het land uit en plegen verraad door een of ander reden door een ander nationaliteit te aanvaarden.Nu horen wij dat vele Surinaamse Nederlanders terug willen komen in Suriname.Deze zijn puur mensen die een ander voor hun laat kauwen.Ze vluchten zolang er iets van hun wat gevraagd om land op te bouwen.Daar het te voorspellen is dat wij in Suriname het straks zeker beter zullen hebben mmaar wij hebben onzen schouders eronder moeten houden om dit te kunnen realiseren.wij vluchten niet maar gaan door tot het bittere end.Als je een andere nationaliteit heb dan een Surinamer ,waarom trek deze meneer zijn mond open dan te zeggen dat hij wil stemmen.Wil hij zo graag stemmen,stem straks daar hij zeker in de gelegenheid wordt gestelt om voor Wilders te gaan stemmen.Maar vlucht niet als het niet goed gaat in Nederland maar ga ervoor.


  Maak melding

 2. Geen vreemde gang van zaken, logisch toch
  Meneer Janki heeft een ptatta paspoort woont daar en wil nog gaan stemmen ook, jaren geleden had ik een Surinaams paspoort woonde toen al hier en mocht niet stemmen nooit mi no spang foe a torie. Voor meneer Janki deze boodschap, kinkie a paspoort volgende keer doe je mee!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 3. Mahin Jankie,val dood.
  lees de grondwed,dan zal jij tot andere gedachten komen.
  jij met jouw toescheidingsverdrag,vindt je zelfs niet,dat jij nu teveel lult in de ruimte.

  boze tongen hebben tot dus ver geen invloed gehad op de verkiezingsuitslag en het niet accepteren van de heer bouterse door het buitenland.

  deze zijn bedrogen uitgekomen,de realiteit heeft gewonnen van de ondemocratische demonen.blijven jullie maar lekker dromen de tijd blijft niet stil.

  Freddy Kruisland is verder van mening dat het Surinaamse volk ergens wel ‘dom’ is geweest om voor ondeskundige leiders te kiezen.
  Na deze gedurfde uitspraak werd hij door het panellid, Danny Lo Fo Sang, erop geattendeerd dat er dan 90.000 ‘domme’ personen in Suriname rondlopen
  die op de Mega Combinatie van Desi Bouterse hebben gestemd

  van de 237.575,00 uitgebrachte stemmen heeft de mega com 95.543,00 rest 142.032,00 verdeeld over de 8 overige partijen komt gemiddeld per partij of combinatie op 17.750,00

  met de uitspraak van de heren freddy kruisland;danny lo fo sang en gerard spong is voor de zoveelste keer weer bewezen hoe haat en wrok goed geschoolde personen kunnen meeslepen tot de meest bizarre uitspraken.

  de ontwikkeling bij het volk is achter gebleven,daarom hebben de heren stof tot praten.waardoor er 95.543,00 domme mensen hebben gestemd op de mega com.de domme mensen hebben nu bewust gekozen voor de ontwikkeling van land en volk.heren bedankt voor jullie ondoordachte oprechtheid.

  de vraag is nu,wie is dom.deze mensen moeten gaan leren om dingen te onderscheiden en niet alles door elkaar halen.

  nogmaals mijn landgenoten hebben bewust gekozen voor verdraagzaamheid en heeft duidelijk met de haat en verdeeldheid afgerekend.


  Maak melding

 4. Gaan we weer!

  Gevlucht, verraad van de Suri-Ned etc. etc. moedeloos wordt je ervan.
  Hoe zit het met die “oude militairen” die hier zitten, voor wie zijn ze gevlucht en wie hebben ze verraden?

  Geef ze morgen een ticket en gisteren zijn ze weg!
  Dat jaloerse kinderachtige gedoe, kap er nou eens mee.
  Zolang wij broers, zussen, ouders en vrienden in Suri hebben, zullen wij blijven bemoeien, laat dit duidelijk zijn!

  Als er Suri-Neds zijn die vanwege de Toescheidingsovereenkomst zo nodig willen stemmen, moet dat kunnen, BASTA!

  Persoonlijk zal het mij jeuken.
  Het enige wat mij boeit, is dat er gezien de omstandigheden een zo normaal mogelijke regering wordt gevormd, zodat mijn familie en vrienden “normaal” kunnen leven.

  Teruggaan is voorlopig niet aan de orde, er valt nog veel te beleven in de rest van de wereld!
  Opbouwen laat ik over aan die “Die Hard” Suri’s. We komen alleen om familie en vrienden te bezoeken. Of is dat ook verboden tegenwoordig?

  En btw voordat de scheldkanonnade begint, ik ben niet van de 70 nog van de 80 “gevluchte” jaren dus bespaar jezelf de moeite!!!


  Maak melding

 5. Goed Mahinder Jankie
  20.000 mensen is ook goed voor de economie.dus ook belangrij om een stem bij te dragen aan het totale electroraat van Suriname.en ja het zijn tenslotte de Surined die de middenmoot van de economie van Suriname draaiende houd.per jaar wordt er 125 miljoen euro overgemaakt en voor 50 miljoen aan goederen onegacht wat het ook mog zijn.en ja gemiddeld zij het tog mensen die om Suriname geven en niet en genoeg geld hebben om geen AOV aan te vragen.die krijgen ze van hier al>>> dus al en al is het een economische factor voor Suriname
  GR uit den Haag


  Maak melding

 6. ja, het surinaamse kiesstelsel moet NODIG op de schop, maar niet a la m.janken maar naar een ‘one man, one vote’systeem > het huidige systeem houdt in essentie in, dat de stem van de ene surinamer zoveel meer waard is dan die van de andere. de m.c. heeft garen gesponnen onder dit systeem en zal dat weer willen doen, dus mogen wij geen veranderingen van het kiesstelsel van hun verwachten. trouwens de vorige ‘allianties’ ook.


  Maak melding

 7. @ nummer 3 ,
  wat ben jij een zielig ventje serieus,
  als jij naar de wereld van gisteren kijkt en dat vandaag dan zal jij zien dat er ook elders in de wereld meer dan 90.000 idioten achter een psyschopaat als bouterse lopen ik noem er een paar hitler , mugabe , botha chavez zo kan ik nog door gaan.jij vraag jou af wie dom is de mensen die moeten gaan leren om dingens te onderscheiden en niet alles door elkaar halen , als ik dit lees van jou dan vraag mij echt af of jij brantimaka wel goed wijs ben, jij ben de gene die alles door elkaar haald om de misdaden van bouterse goed te praten en nu beschuldig jij anderen zie je niet dat jullie van de ndp malende zijn,nog geen maand geleden was brunswijk iemand die praktisch denkt hij was een bankrover verkrachter en nu word hij in ocer met open armen ontvangen, nu het jou goed uitkomt heet het nu verdraagzaamheid. jij liegt dat onze landgenoten voor verdraagzaanheid hebben gekozen bouterse heeft bij sky radio beweerd dat hij nooit met brunswijk en somo zou kunnen samenwerken en nu doet hij dat wel dit noem ik kiezersbedrog en verraad bouterse laat zien dat hij nu scheid heeft aan jullie, hij doet wat hij wil en die dome massa staat erbij en kijkt er na .


  Maak melding

 8. Laat ik eens schatten: 99% van de Surinamers die verwijten maken aan landgenoten die naar Nederland zijn gegaan doen dit uit jaloezie. Die hadden blijkbaar zelf niet de mogelijkheid om naar Nederland te gaan. Beetje ongeloofwaardig en hypocriet om te zeggen dat “wij de schouders” er onder hebben gezet, terwijl het land al jaren niet vooruit is gegaan. Wat voor schouders zijn dat dan?


  Maak melding

 9. Vanuit rechtsopvattingen gezien, heeft Jankie gelijk. Verdrag gaat boven nationale wetgeving, dus ook boven Grondwet.

  Wie wil dat tegenspreken?
  Kom wel met argumenten.


  Maak melding

 10. Aan dhr.Jurist Sarabdjitsingh

  Wat voor Jurist ben jij nou? Sinds wanneer mag iemand stemmen als hij/zij op vakantie is in een land of goederen importeert uit andere landen richting Suriname? Spoor je wel?

  Surinamers exporteren ook naar Nederland. Mogen zij dan ook stemmen? Nederland is een import economie voor 80%. Mogen die mensen uit andere landen ineens ook in Nederland gaan stemmen? echt raar je reactie.


  Maak melding

 11. Lijkt erop dat Jankie van 2 walletjes wil eten.
  Wat een gore hypocriet,als je mee wil doen aan de Verkiezingen in Suriname geef dan je Nederlanse nationaliteit op,zo simpel is dat.
  Maar neen deze loser wil voor de zekerheid gewoon Nederlander blijven voor het geval hij zou falen in Suriname.Wel Jankie de Surinamers zitten niet wachten op zulke landverraders als jij.Ook hier in Nederland mag een Surinamer met een Surinaams paspoort niet stemmen op 09-06-2010.Blijf maar lekker in je koloniale onderdanige gevoelens,om kostte wat kost nog wat in de pap te brokkelen te hebben in Suriname als Nederlander.
  Gelukkig maakt een regering MC,korte metten met die hele toescheidingsovereenkomst hopelijk ,mensen die daar nog op lopen te zeuren,weg ermee,je bent of wordt Surinamer zonder poespas.


  Maak melding

 12. Daar gaan we weer:Surneds die denken dat Suriname niet kan vooruitkomen zonder het geld wat ze voor familie sturen.
  Ipv,dat ze hun familie aanraden om te gaan werken ,houden ze hun liever lui.
  50 miljoen aan goederen? zozo en 125miljoen euries?Mi gadooooo,dan zijn er nog zoveel mensen die ver en heel ver onder de armoede grens leven???????????
  Als dat zo moge zijn hahahahahah dan wordt je vreselijk in de maling genomen door je familie zeg.
  Ouden van dagen of gehandicapten financeel steunen tot daar aan toe,maar idd vele Surinamers die echt geschikt zijn om te gaan werken ,worden financeel gesteund door hun familie in Nederland.Maar niet voor lang meer,want zelf Jan Modaal struggled om de crisis in Nedeerland te overleven,teh ding no kies moni moro ,nah foefoeroe ding goh oh doe.

  De Surinamer is absoluut niet jaloers op de Surneds,maar kan niet tegen die mik bigi houding van ze,want als ze terugkomen van vakantie,weten velen dat deurwaarde eh wakti ding.


  Maak melding

 13. Alle Surinamers die buiten het land Suriname wonen maar de Surinaamse Nationaliteit hebben behouden en dus geen andere Nationaliteit aangevraagd hebben zijn kiesgerechtigd. Surinamers die naar Nederland geëmigreerd zijn en de Nederlandse Nationaliteit aangevraagd en verkregen hebben zijn daar Nederlanders en zijn automatisch Surinamer af, en zijn derhalve niet kiesgerechtigd. Sommige reacties in de richting van de naar Nederland geëmigreerde Surinamers zijn bijzonder laag en in feite beledigend. Deze Surinamers voelde zich gedwongen door de omstandigheden te emigreren, echter in hun hart voelen zij zich nog steeds Surinamer. En ook ik en zo velen met mij zijn verbaasd over de domheid van velen die meenden hun stem te moeten geven aan twee criminelen die op internationale opsporingslijsten voorkomen. Voorwaar ik zeg U U allen zult de rekening gepresenteerd worden!


  Maak melding

 14. de theorie over de toescheidingsovereenkomst met nederland is zo goed als racistische en discriminerend.

  de hebberigheid of roofvogel mentaliteit kan suriname niet hebben.
  er mag nooit en te nimmer met twee maten gemeten worden in verdragen.suriname is en blijft altijd open voor alle landgenoten waar ook ter wereld.maar mag nooit zo zijn dat de een bevoorrecht wordt boven de ander.
  hieraan gaan wij echt niet mee werken.dan mag men wie dan ook bijhalen,maar gaat niet werken.

  wat is bij de laatst gehouden verkiezing gebleken,de politieke partij n.u. van de heer van leeuwaarden/mahin jankie heeft vier keren nul stemmen gekregen.

  intussen hebben de zogenaamde 20.000,00 surinet in suriname reeds hun nederlandse oproepingskaard ontvangen om te gaan stemmen op 9 juni 2010 bij de nederlandse ambassade.

  twee keer stemmen door de surinets is iets onlogische en ondenkbaar.als meneer mahin janki zich bij de eerst volgende verkiezing kandidaat wilt stellen,dan moet hij zich houden aan de regels van onze grondwet en niks anders.is echt niet veel gevraagd.


  Maak melding

 15. “Alle Surinamers die buiten het land Suriname wonen maar de Surinaamse Nationaliteit hebben behouden en dus geen andere Nationaliteit aangevraagd hebben zijn kiesgerechtigd. Surinamers die naar Nederland geëmigreerd zijn en de Nederlandse Nationaliteit aangevraagd en verkregen hebben zijn daar Nederlanders en zijn automatisch Surinamer af, en zijn derhalve niet kiesgerechtigd. Sommige reacties in de richting van de naar Nederland geëmigreerde Surinamers zijn bijzonder laag en in feite beledigend. Deze Surinamers voelde zich gedwongen door de omstandigheden te emigreren, echter in hun hart voelen zij zich nog steeds Surinamer. En ook ik en zo velen met mij zijn verbaasd over de domheid van velen die meenden hun stem te moeten geven aan twee criminelen die op internationale opsporingslijsten voorkomen. Voorwaar ik zeg U U allen zult de rekening gepresenteerd worden!”

  AMEN


  Maak melding

 16. Oude discussie!! Een verdrag is “heilig” en wie dat niet niet naleeft is onbetrouwbaar. De mensen die dit tegenspreken zijn ook onbetrouwbaar en een beetje dom, omdat ze dit simpele feit niet kunnen begrijpen.

  ps: Ik hoef als Nederlander niet te stemmen in SME, dat laat ik aan anderen over. Ik hoef het paspoort of dubbele nationaliteit ook niet. Zo trots hoef ik er trouwens ook niet op te zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het oneerlijk vind.


  Maak melding

 17. Waarom zo moeilijk doen als je in het land woont, en wil stemmen dan moet je maar je paspoort inleveren , de surinaamse nationaliteit kiezen en klaar.
  dus niet huilen dat je niet mee mag doen.

  snappen jullie nou waarom ene meneer idi amin
  mensen die al generaties lang in het land woonden maar weigerden de ugandese nationaliteit aan te nemen eruit gezt heeft.

  \eld verdienen profiteren en weelde exporteren met een buitenlands paspoort in de zak kan kiedt


  Maak melding

 18. Lieve Surinamers,

  praktisch geen enkele Surined doet een beroep op de Toescheidingsovereenkomst (uitgezonderd Jankie).Dus ik begrijp niet zo goed waarom Surineds zo worden uitgescholden. Of is het mij soms ontgaan dat Surineds op 25 mei masssaal naar de Surinaamse stembussen zijn gerend en weigeren voor een visum te betalen? Kennelijk hechten ook de meeste Surineds niet veel waarde aan deze overeenkomst.

  Aangezien dhr Benschop # 11 gelijk heeft (zie Toescheidingsovereenkomst + rechtspraak), kun je de werking van deze overeenkomst alleen juridisch ongedaan laten maken door Su- en NL-staat en niet via een scheldpartij op Surineds.

  Hetzelfde geld voor de Tigri-kwestie/landkaart van Suriname: binnenhuis schelden op Guyana heeft geen zin, als de Staat Suriname geen moeite doet om bij de formele internationale gerechtsinstanties haar recht te gaan halen.


  Maak melding

 19. think global and act local.
  thans zijn er ongeveer 1,2 miljoen mensen van surinaamse afkomst.
  minder dan de helft zit binnenkort in suriname. het land heeft een toekomst alleen als het de grenzen openstelt en een immigratieland wordt.
  inmiddels is gebleken dat meer goud het land door brazilianen wordt uitgesmokkelt, en door canadezen wordt leeggeplunderd, de schatkist van suriname, ach, jam bekend verhaal.
  chinezen die doen een soort ontwikkelingswerk waarvan de gewone suriman niet veel merkt behalve dat de wegen verhard zijn. o, ja de turk met zijn casino klopt de chinese zak wel leeg. inderdaad, is het geen incentive voor bepaalde mensen om harder hun best te doen als de zus of broer in ned, effe wat overmaakt. maar 125 miljoen is ‘echt’ontwikkelingshulp. in de 30 jaar is er niet alleen sprake ve sociaal kapitaal maar ook intellect,een proffessionele ondernemingsgeest, etc bij de surineds.
  niemand kan een ander dwingen om zijn of haar nationalitiet op te geven. bouta zou in een van zijn robinhoodmomenten geroepen hebben de surineds ook te willen betrekken in de ontwikkeling van sur.bravo, maar hoe serieus kan je ‘bevel’nemen. als je een rasper slechts gewond achterlaat, vroeg laat bijt het terug. de 3 musketeers bouta, brunswijk en bosje/somo hebben de zonnekoning, NF verdreven. nu gaan ze hun grote slag slaan.
  stel je nou eens voor: de utopie van de dag:
  de vliegticket is gereduceerd naar normale gangbare prijzen.
  een ieder, elke surined, die aan de voorwaarden voldoet om een onderneming te starten in suriname krijgt een vergunning.
  elke onderneming moet 75 % arbeid uit de locale arbeidsmarkt halen.
  immigratie wordt toegejuicht ipv verketterd als bedreiging ook uit up-coming economies als india, bv 1-2% vd bevolking p/j.
  wie durft/wil door gaan de contouren van een rembrandt van suriname verder in te tekenen.
  als je een steen gooit in stront spat het op je gezicht. mensen ipv opelkaar te kijven als marktwijven, laat je creativiteit op volle toeren draaien.
  2013 op de puinhopen van paars kan opnieuw begonnen worden met de voortgang vd surinaamse psyche, die thans, het gemakzucht van NF, terecht heeft afgestraft maar met een verlamd kritisch vermogen haar vertrouwen geeft gegeven aan robinhood.
  tenslotte, een ding hebben we als een goed leerling van de meester overgenomen van holland. het vermaledijde politieke stelsel van ned. een ieder kan een partij oprichten. kijk naar brits guyana, een 2 – parijen stelsel. de surman, kent geen compromissysteen, heeft gekozen voor bouta, vervolgens volgt een politieke koehandel die desastreuze gevolgen zal hebben.
  maar was de keuze bouta of santhoki, kijk naar de voorkeursstemmen, santhoki had glansrijk gewonnen, maar het NF, met haar raciale oorsprong, heeft deze keurslijf niet kunnen doorbreken.
  al doende leert men, ook de 900000 mc stemmers zullen ervaren, want za eerder gezegd robnhood was een goede film.


  Maak melding

 20. Mc wil je het land redden ga niet met Somo en Rony in zee. Ga toch nadenken over een andere Colalitie. In belang van Suriname en voor Surinamers.
  Na mi kondre


  Maak melding

 21. ben een paar x in Nederland geweest

  aan de meeste ned/suri’s te horen of te lezen hier op deze site moeten wij heel erg dankbaar zijn met het geld dat jullie naar suriname sturen… nou ik zou zeggen dankjewel
  respect!
  vooral omdat ik ook veel ellende en armoe heb gezien in Nederland onder de Surinamers Hollanders trouwens ook voedselbank
  afgesloten van gas en licht ,deurwaarders
  is het wel knap dat jullie zoveel miljoenen in Suriname pompen voor jullie familie althans en daarom mogen jullie alles afkraken van Suriname
  tuurlijk mogen jullie ook jullie oordelen hebben over Suriname en zijn politiek
  jullie hebben toch ook familieleden in jullie geliefde Suriname en dat jullie vinden dat Surinamers in Suriname achterlijk zijn omdat ze grotendeels op de mc hebben gestemd is jullie kritiek
  maar dat brunswijk fouten in het verleden heeft gemaakt is een feit…. maar daar heb ik jullie onder de regering venetiaan ook niet horen klagen en nu wel
  maar ja wij zijn het achterlijke volk zoals de meesten van jullie in Nederland denken
  jullie zullen het wel beter weten als goed geschoolde politieke Surinaamse Nederlanders
  ik las vanmiddag op telegraaf.nl dat Nederlandse scholieren op pvv stemmen geert wilders
  ik hoop dat jullie net zoveel strijd zullen leveren tegen pvv als jullie tegen de Surinaamse politiek doen
  misschien hebben jullie wel gelijk dat Suriname rotzooi zal worden maar als het toch goed gaat zijn jullie dan ook zo mans genoeg om dat te erkennen of gaan jullie dan nog door om redenen te zoeken
  ik heb vorige week een panorama gelezen in Suriname de grootste criminelen in Nederland
  nummer 1 Marokkanen
  nummer 2 Antillianen
  nummer 3 Surinamers
  wordt open en bloot op de voorpagina gezet
  ik begrijp dat jullie hart in Suriname ligt
  maar pas op wilders komt eraan


  Maak melding

 22. 1).verdragen KUNNEN boven grondwet(-ten) uitgaan ALS de rechtsopvattingen gelijk-(w-)aardig zijn > de toescheidingsovereenkomst is dit NIET.
  2).janki heeft meer te lijden van het land sme en de (ex-)surinamers dan van nl/-ers >> dit zou anders kunnen/moeten : *born in guyana, stand guyanese *marokkaanse nederlanders blijven marokkaan *idem : vele turkse nederlanders *joodse nl hebben veelal ook een israelisch paspoort * nederlandse : zuidafrikanen, australiers, canadezen, amerikanen, etc., etc. >>> waarom dan geen nederlandse surinamers of surinaamse nederlanders (a la janki) ? >>>> omdat je dan geen visumkosten van ze kan vragen en als je weet om hoeveel geld het voor beide landen gaat, booi, dan ga je begrijpen waarom de rechtsopvattingen over dit onderwerp beiderzijds zooo verschillen.


  Maak melding

 23. troe troe torie,dat heb je mooi getypt.
  weet je niet dat de SurNed zich de rijkste allochtoon van Nederland waant?
  Die bakra`s moeten lachen als ze horen hoeveel geld en goederen er wordt gestuurd naar Suriname door de Suri`s hier,zozozo waar halen ze dat vandaan,vragen ze zich af,de meesten lopen bij de sociale dienst,de meesten hebben schulden bij de deurwaarde,in A`dam worden ze steeds uit hun huis gezet wegens huurachterstand,hun gas en licht wordt afgesloten ,maar ze sturen nog bergen euro`s naar Suriname.
  De crisis treft velen hier,zelfs het bedrijfsleven heeft te kampen met financieel verlies,de horeca klaagt steen en been,maar met de SurNeds gaat het blijkbaar heel goed zo te lezen op dit forum,whawhawhawhawhawha.
  Ik krijg de indruk dat ze denken dat de Suri`s dom en achterlijk zijn en het nieuws uit Nederland niet volgen,daarom worden de meesten weggekeken uit Suriname en hebben liever de echte Nederlanders daar,die hebben nog respekt voor de Surinamers.


  Maak melding

 24. en als we nou zeggen dat de onafhankelijkheid ongrondwettelijk was want geen 2/3de meerderheid, mogen de surinamers dan wel in nederland stemmen en de nederlanders in suriname?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.