‘Wendy van Dijk doet aan blackbashing’

34

Wendy van Dijk trok afgelopen week 2,4 miljoen kijkers met Ushi & Dushi. Van Dijk speelt daarin de Antilliaanse Lucretia Martina. In een fatsuit en blackface lokt zij BN’ers uit de tent met stereotype opmerkingen en dito gedrag schrijft REVU. Maar volgens actrice/zangeres Lucretia van der Vloot en schrijver Clark Accord klopt het typetje Lucretia Martina niet.

Van der Vloot tegen REVU: ‘Lucretia is een Surinaamse naam en niet Antilliaans, dat hadden ze beter mogen researchen. Het accent klopt ook niet helemaal. Ze praat als een Surinaamse, terwijl haar typetje van de Antillen komt. Ik zou ook graag weten waarom ze mijn naam gebruikt voor haar stereotypering van een zwarte vrouw.’

wendyushi1Ook schrijver Clark Accord kon volgens REVU niet lachen om Wendy’s slechte imitatie van een Antilliaanse vrouw. Accord: Het is niet alleen blackface wat Wendy van Dijk doet, maar ook blackbashing. Kijk, als het goed was neergezet, een goede persiflage van een Surinaamse of Antilliaanse vrouw, dan zijn wij de eersten die er hard om konden lachen. Surinamers houden van zelfspot en leedvermaak. Doordat het zo slecht is gedaan, is het alleen maar pijnlijk en vraag ik me af wanneer kan ik hier nu om lachen?’

Lees het artikel op REVU.nl.

34 REACTIES

 1. Wendy doet gewoon een “awa dushi” na.
  Maar ja, iedereen heeft ontzettend genoten van deze “lelijke” awa dushi.
  Wendy is mooi, slank, blank en rijk. “Die Awa dushi, is dik dom, lelijk en zwart. Genieten, man. Moet kunnen”…

  Ben benieuwd welk ras er strak aan de beurt is.


  Maak melding

 2. Ai boi…
  Clark mie matie,valt dit programma ook onder de noemer racisme?? Zien we je zus straks weer in NOVA?? Zijn die swa’s ook boos op Edsel?? Kom op man!


  Maak melding

 3. Misschien was Wendy wel verbaasd om het feit dat er ook zwarte vrouwen bij de televisie werken, en zelfs ook nog eigen programma’s hebben. “Stel je voor zeg”…

  Wendy weet waarschijnlijk niet dat het een zwarte Curacaose vrouw geweest is, die voor het eerst met talkshows op Tv begonnen was. Zelfs voor Ophra!
  Toen kon Wendy nog niet eens praten.

  http://www.mavis.nl


  Maak melding

 4. Wendy moet een antilliaanse dame voorstellen, maar als je een kenner bent dan hoor toch een surinaamse accent tijdens haar praten. Maar goed.

  Als Jurgen Raymann grapjes maakt over zwarten hoor je niemand klagen maar nu het een blanke is dan is er veel opschudding binnen het heilige zwarte gemeenschap. Een beetje hypocriet vind ik het eerlijk gezegd wel, laat die dame gewoon zijn gang gaan, er kijken niet voor niets zoveel mensen ernaar. Als het je niet bevalt zijn er nog 30 andere kanalen.

  In het kader van vrijheid van meningsuitting en persvrijheid zijn er nog ergere dingen tegenwoordig ter sprake die naar mijn mening veel verder gaan.


  Maak melding

 5. Surinamers (en ik denk Antillianen ook) kunnen heus wel tegen een stootje. Zelf houd ik veel van de traditie van Sint en Piet die we vroeger thuis in Paramaribo ook altijd vierden. Daar ligt het dus niet aan, maar wat deze mevrouw hier presteert is gewoon niet leuk genoeg, een schrijnend gebrek aan kwaliteit. En dan wordt het schrijnend, zwarte mensen worden zo op een armetierige manier voor gek gezet. Mijn advies: stoppen ermee.


  Maak melding

 6. Helaas worden zowel Antillianen als Surinamers al een aantal decennia achtervolgd door de drang van de Nederlandse televisie om deze twee volkeren zo neer te zetten als hoe zij ze graag wil zien.

  Als Suriname/Paramaribo vroeger op de televisie verscheen waren het niet de huizen in de beter gesitueerde wijken, maar altijd de krotten en het oude gedeelte van de binnenstad. Als in een Surinaams evenement of op straat Surinamers werden geïnterviewd, werden altijd degenen vertoond die de meeste onzin uitkraaiden en het passende uiterlijk hadden. Dit schijnt betere televisie te zijn? Jammer genoeg gebeurt dit nog te vaak en zijn er nog steeds Nederlanders die niet beter weten en toch geloven in deze stereo types die ze altijd voorgeschoteld hebben gekregen. Een heleboel Nederlanders weten heel weinig over hun voormalige kolonie en de samenstelling van de bevolking. Het zou te wijten kunnen zijn aan hun eigen domheid of gewoon desinteresse. Anders had je dit geintje van Wendy met een korreltje zout kunnen nemen. Maar dit versterkt alleen het beeld dat er altijd al is geweest. We zijn nl. in krotjes opgegroeid en de vrouwen zijn zwart, dik en als het effe kan met teveel goud in de mond. Om deze slechte uitvoering kan ik echt niet lachen.


  Maak melding

 7. in Amerika zou dit niet kunnen. En de mensen die het gewoon entertainment vinden, sai tori. Het is echt wat anders als een zwarte persoon een zwarte persoon na doet of een witte een zwarte. Daar komt altijd rasisme om de hoe kijken. Haar preformance zit vol stereotype. Zwarte mensen zullen het nooit eens zijn met elkaar. maar zolang er geen evenwichtigbeeld van zwarte mensen op tv en overige media te zien is. zal ik me tegen dit soort uitingen blijven verzetten.


  Maak melding

 8. hey Clarckie en Lucretia…waarom je zo aanstellen. je wilt zeker op NOS/ DWDD komen om je meening te geven..het is toch een FATOE??
  Lieb Mie Jerre!!


  Maak melding

 9. Waarom?

  Waarom al die kritiek op de persiflage van Wendy? Iemand schreef gezeik en dat doe ik ook!
  Niemand heeft ooit kritiek gehad op Ushi en iedereen heeft keihard gelachen. Nu willen we met Dushi serieus gaan doen? Daar moet ik om lachen. Kijk er niet naar als het je tegen staat.


  Maak melding

 10. Wanneer gaat ze Fatima na doen. Ik groeten doen uit Morokko. Zou ze het durven?
  Zie der liever een Tokkie familie nadoen, want ze kan alvast geen Antilliaans accent nadoen.


  Maak melding

 11. Ach mensen moet je dit nou serieus noemen.
  Bedoel dit zegt al genoeg die dam van dijk weet nog geen eens het verschil tussen een surinamer en een antilliaan.

  En til hier niet zo zwaar aan Als Jurgen Rayman zulke grapjes maakt is er niets aan de hand maar als een blanke nederlander zulke grapjes maakt is het gelijk beledigend kom nou mensen.
  Ben het overigens eens met Pagaal en Ahe.


  Maak melding

 12. Wij Surinamers zijn de grootste racisten maar zodra een wit persoon een zwart persoon imiteert is het fout. Als Rayman in Rayman is laat een marrokaan nadoet lachen Surinamers zich dood Als een zwarte Stand- up comediant Afrikanen belachelijk maakt rollen Surinamers en ANtillanen over de vloer. Het probleem met jullie is dat je allemaal een minderwaardiogheidcomplex hebben waardoor je nooit vooruit zal komen niet als land maar ook niet als persoon


  Maak melding

 13. luister mensen. het zal allemaal wel onschuldig bedoeld zijn. Net zo goed als wendy van dijk het recht heeft, een antiliaanse slecht te imiteren, hebben anderen het recht daar een menig over te hebben. en daar hoeft je het niet mee eens te zijn. het is wel een feit dat we niet meteen onze eigen mensen moeten neer sabelen om hun mening. nederland is een land van meningen, de surinaamse hoor je teweinig terug in het publieke debat. laat wendy van dijk en de mensen bij rtl4 maar goed gaan nadenken voor ze met dit soort typetjes komen. wij heben niet het podium dat wendy heeft. dat is al een ongelijkheid. Wat jullie willen is laf in je mand blijven zitten, om maar de schone schijn op te houden van super geintergreerde surinamers die nergens over klagen.


  Maak melding

 14. Aaah joh, neem een voorbeeld aan die Japanners:nooit een klacht over Ushi.
  Hoogstwaarschijnlijk geen cabaret of stand-up comedians liefhebbers hiero! Hahahaha, tjek it up: je wilt niet weten hoe ze iedere bevolkingsgroep of dorpsgek nadoen. Mijn oma zei altijd, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!!


  Maak melding

 15. Iemand die meent het recht te hebben, om iemand die durft zijn mening te geven, af te schilderen als iemand met een minderwaardigheidscomplex heeft zelf een minderwaardigheidscomplex.
  Dus de persoon doet dan maar alsof. Dié mensen komen niet vooruit omdat ze hun hele leven met een masker rondlopen.

  nr 17, goed verwoord trouwens!

  By the way, Rayman de nationale held, wordt vaak genoemd in de reacties. Prima vent, maar houdt iemand er ook rekening mee dat er ook mensen zijn die niets met Rayman hebben, en ook niet op de grond rollen van het lachen als hij bezig is? En dat ligt echt niet aan hun gevoel voor humor.


  Maak melding

 16. Een ten eerste humorloos programma dat ook nog eens stigmatiserend werkt. Het is gewoon niet grappig. De enige die het grappig vindt is de presentatrice zelf. Doe het dan lekker voor je zelf en val anderen niet lastig met je domme ‘imitaties’. Doe het lekker voor de spiegel. Dat RTL4 dit soort troep op de buis brengt geeft wel aan dat ze hun achterban volledig kwijt zijn. Zelfs SBS6 zou zich niet wagen aan dit soort aftantse troep. Laurel & Hardy humor, maar dan nog slechter.


  Maak melding

 17. Ik ben geneigd om bijna een ieder in deze forum
  gelijk te geven.Maar dat zou te gemakkelijk zijn.
  Suriname is multiculti.Ook hier in Suriname worden etnische “grapjes”gemaakt.Niet iedereen is daarvan gecharmeerd.Maar men respecteert elkaar en blijft om elkaar lachen.Men klimt niet direct in de pen of kruipt niet gelijk achter de computer om zijn/haar ongenoegen te uiten.
  Laten jullie de bakra-matties merken dat wij tolerant zijn en dat dit ons niet vreemd is.
  Ik geef toe dat er onder de Bakra’s individuen zijn die op o.a Surinamers neerkijken.Omgekeerd gebeurt dat ook.
  Maar als je als mens van- binnen- uit zelfrespect,kracht,tolerantie en humor creëert heeft een ieder ,die het waagt je uit te lachen,het nakijken.Laat dus elke vorm van een minderwaardigheidscomplex achterwege !!
  Dus blijf maar lachen om Wendy.Lach om haar of sap maar meteen op een andere zender…..


  Maak melding

 18. Ik kan mij herinneren dat Lucretia vd Vloot een tijd geleden onprettige dingen zei over zwarte mannen? Is dat dan geen blackbashing? Ik vond het in ieder geval niet netjes.

  En laat Wendy van Dijk haar “dingen” doen.
  Anderen dan Lucretia vd Vloot en meneer Clark Accord kunnen er wel om lachen.


  Maak melding

 19. Ja met Wendy is het gewoon lachen, maar 1 ding geef ik gelijk in, hun research moet beter, er had een Antilliaanse naam genomen moeten worden en accenten moeten geoefend worden hoor ….. ha haaaa ik denk dat Wendy al bezig is !!!!

  😉


  Maak melding

 20. ik wil zeker niet geen boel zoeken maar als mensen of moderators me een vuile belg noemen waar kan ik met men klachtten heen niemand noemt me een vuile belg wie dit doet moet niet verwondert zijn dat ik een klacht zal indienen aan de surinaamse chat ik heb al verschillende malen en keren dat moderators en mensen van de chat en zoiets pik ik niet zijn de mensen dan zo kinderachttig van iedereen me uit te maken van vuile belg zelfs de moderators aub elke keer als ik op de surinaamse chat box kom ik noem ook de moderator ook geen vuile belg op de chat en naar men inzien hebben de mensen geen respect niemeer voor elkaar zelfs de moderators niet van de surinaamse chat ik daag de moderator eens op de chat uit waarom hij me een vuile belg noemt wat respect hebben de mensen nog voor elkaar??Bart Blondeel.


  Maak melding

 21. Mensen ik ben blackbasingh dus raak niet in de waar ben blackbashing.

  Want ik hou van mijn land en de diversiteit aan bevolkingsgroepen. Kijk maar Rayman hij is heel erg divers.


  Maak melding

 22. Geachte redactie,

  Waar deze mevrouw Wendy van Dijk onder het mom van “Amusement” zich op de Nederlandse Televisie voor laat gebruiken, demonstreert wat men noemt het ‘Alledaags Racisme’. Hierbij verwijzen wij u naar het gelijknamig boek van universiteitsdocente Philomena Essed, die opgrond van haar uitgaven over dit onderwerp, door de Nederlandse overheid intussen gemuilkorfd is. Deze vorm van racisme kom je haast dagelijks tegen, zowel op straat, op de werkvloer als in de Nederlandse media, alsof het tot norm is verheven en dus geoorloofd is.

  Wat hier in feite speelt, is dat meer dan vier eeuwen van ‘vernegering’ van de Afrikaanse mens, nazaten van slavenhouders er van uitgaan, dat hun vermeend ‘vernegeringssuccessen’ alom geaccepteerd zijn geworden. Wat aanleiding geeft om nu amusement eromheen te spinnen en zo mede een valssuperioriteitsgevoel te voeden. Bij mensen met een minderwaardigheidsgevoel is dit geen onbekend fenomeen.

  Zulke individuen illustreren veelal deze valse levenshouding of aanpak, wanneer zij iemand om de een of andere reden niet mogen, hun successen of progressie NIET kunnen uitstaan. In het uiterste geval kun je zelfs vermoord worden, als mocht blijken dat zulks een verfoeilijke methodiek geen invloed op je heeft (zie de moord op bijvoorbeeld Michael Joseph Jackson/1959-2009).

  http://www.youtube.com/watch?v=tqAI6rTDVJw

  Maar ook in het bijzonder, wanneer deze personen zich in constante onzekerheid over zichzelf verkeren in vergelijking tot anderen. Om vervolgens zogenaamd heel ‘onschuldige’ of onder het mom van “grapje”, die anderen door een berekende psychologische actie te willen raken. Dit is de houding waar de huidige Afrikanen meer dan vier eeuwen mee geconfronteerd zijn geworden. Een poging hun geest te raken, hun psychisch te vergiftigen en hun een inferieur gevoel hardhandig op te leggen. En als aanloop van wat wij bedoelen te zeggen, doen wij u ter herinnering eerst deze video boodschap toekomen.

  http://www.youtube.com/watch?v=_-D46HUVrIg

  Vandaar ook de vele oppervlakkige programma’s op de Nederlandse televisies, die gerelateerd zijn aan geweld, seks en nog meer vernegering (ontmenselijking) van de Westerse gemeenschap, met weinig ruimte voor ‘bewustwording’ van de massa. En dat maakt het Koninkrijk der Nederlanden als relatief klein land zo kwetsbaar naar de rest van de wereld toe. En dagelijks wordt dit Vernegeringsproces “spelenderwijs” voortgezet, wat ook jaarlijks merkbaar is op 5 december. Wat illustreert hoe springlevend ‘racisme’ nog blijkt, zich constant aan het muteren is in diverse vormen, dat velen in onze samenleving de gang van zaken niet meer kunnen volgen, laat staan bijhouden. De gemeenschap wordt in principe gedwongen mee te lachen over al deze vernederingen, in de veronderstelling dat de essentie van het ‘proces’ niet begrepen wordt.

  http://www.youtube.com/watch?v=H_A2o8ICcIQ&NR=1

  Vandaar dat wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya onvermoeid blijven hameren op het ‘Ontnegeringsproces’, omdat ons ‘gevoel voor humor’ kennelijk meer van oorsprong is dan Europees. Maar meer nog, dat wij als eerste mens op deze aarde (Homo Sapiens) ons verplicht voelen, een correctie te helpen, ter creëren van een gezond denkende samenleving. In de hoop dat ‘kleingeestigheid’ op den duur ruimte zal scheppen voor ‘grootdenken’.

  “IN EVERLASTING MEMORY OF OUR ANCESTORS .
  MAY THOSE WHO DIED REST IN PEACE.
  MAY THOSE WHO RETURN FIND THEIR ROOTS.“

  http://www.youtube.com/watch?v=Fv8Rhiibix0&feature=PlayList&p=22D7720E5F42B4BF&playnext=1&playnext_from=PL&index=15


  Maak melding

 23. buitenbewustzijnsbeweging Eboi akadenyuede.

  Ik zou je willen adviseren om de griepprik te gaan halen en kort daarop de mexicaanse griepprik. Je bent helemaal van slag met je betoog. Als Rayman zulke grapjes maakt noem je dat geen racisme?

  Ik wil je adviseren om je paspoort in te leveren en voorgoed te vertrekken naar suriname waar sinterklaas op 5 decmeber uitgebreid gevierd wordt met zwarte geschminkt sinterklazen. Misschien kan je ook participeren schminken hoef je niet als zwarte piet.

  En kom voortaan met je oerhollandse naam eduard buitenman!!!


  Maak melding

 24. Nr 29, uw mening telt ook.
  Jammer dat u in uw reactie weer bepaalde woorden zoals ‘Ontnegeringsproces’ ‘vernegeringssuccessen’ en ‘vernegering’ gebruikt. Dat schrikt de meeste mensen af
  De links heb ik niet bekeken (die geloof ik wel), maar wel de moeite genomen om uw reactie te lezen, omdat ik me door nieuwsgierigheid toch afvraag; wat heeft hij/zij nou weer te melden!

  Oke, voor het eerst kan ik me vinden in 5% van uw totale reactie, m.n. de psychologische benadering van dit verhaal en het (gedoogde) moderne alledaagse racisme. Om de psychologische benadering in dit geval van Wendy v. D van toepassing te laten zijn vind ik wel een beetje te ver gaan.
  De rest vond ik gewoon klote. 😉


  Maak melding

 25. In kijkcijferkanon Ushi&Dushi

  WILLEMSTAD — TeleCuraçao is er niet blij mee dat het nieuwe typetje van Wendy van Dijk, Lucretia Martina, zogenaamd weervrouw is bij TeleCuraçao en in Nederland bij mensen namens dat televisiestation aanklopt. Ook het veelvuldig gebruik van het logo van de omroep valt niet in goede aarde. De omroep heeft haar advocaat gevraagd om uit te zoeken wat hiertegen kan worden ondernomen.

  Directeur Hugo Lew Jen Tai verklaart dat de omroep veel telefoontjes heeft gekregen met klachten van mensen die de imitatie als een belediging ervaren. Zelf heeft hij de uitzending niet gezien, wel een kort stukje.
  Door de programmamakers is geen contact opgenomen met TeleCuraçao, noch vooraf noch achteraf, om bijvoorbeeld toestemming te vragen of om het televisiestation in te lichten.
  Lew Jen Tai zegt dat het vaker voorkomt dat de naam in een (lokaal) toneelstuk of voorstelling wordt genoemd. “We zijn nou eenmaal het populairste en bekendste station van het eiland.” Dat is prima, geeft hij aan, zolang het station in een positief daglicht wordt gesteld en het niet beledigend is.
  Behalve dat het typetje als beledigend wordt ervaren door een deel van de kijkers, zou het ook zo kunnen worden ervaren dat TeleCuraçao als een knullig tv-station wordt afgeschilderd.

  Het station besteedde gisteren in het eigen nieuws ook aandacht aan de kwestie. Minister Omayra Leeflang (PAR) die daar een statement maakte ‘over misplaatste en mislukte satire’, spoorde het televisiestation ook aan om serieus stappen te ondernemen ‘tegen het ongeautoriseerde gebruik van het logo’.

  Wendy van Dijk is zich onderwijl van geen kwaad bewust. Volgens Van Dijk wordt haar typetje op Curaçao en in de Antillen enorm omarmd, althans dat zei ze in het tv-programma De Wereld Draait Door, dat hier ook via BVN te ontvangen is. Wie dan precies haar typetje omarmt, wordt niet duidelijk.
  Ushi&Dushi is een kijkcijferkanon. Vorige week zaterdag keken 2,4 miljoen mensen en afgelopen zaterdag stemden 2,3 miljoen kijkers af op het programma. Als Lucretia Martina neemt Van Dijk onder anderen Frans Bauer en Linda de Mol in de maling. Het programma Ushi&Dushi is hier niet te ontvangen, omdat het bij RTL 4 op de buis is, maar op internet zijn de uitzendingen ook te vinden.

  http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_64579.php


  Maak melding

 26. ik vind sommige surinamers hypocriet ik zal uitleggen waarom als de coroniaan of die indiaan of die para mang belachlijk word gemaakt omdat hij of zei een andere accent heeft dan lachen jullie allemaal en waneer het gaat om hare baba of pae dan mag dat, lees de reaktie van de grootste idioot en demagoog op nummer 29 ik vind jullie zielige figuren zogenaamde moraalridders. nummer 31 en 32 begrijpen het goed. de mensen die gevoelig zijn voor de reaktie van nummer 29 die zullen het eens met hem zijn omdat ze niet zelf kunnen na denken jammer genoeg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.