Suriname

49

Door Pierre Heijnen (Tweede-Kamerlid PvdA) – Ik heb mijn hart verpand aan Suriname. Ik mocht er twee keer zijn. Eén keer met werkbezoek namens het gemeentebestuur van Den Haag, samen met burgemeester Deetman, en één keer met Surinaamse vrienden, vrouw en zoon met vakantie. Het zijn voor mij de enige tropische reiservaringen, dus misschien ben ik wel té positief, maar ik vond het adembenemend. Dit gold niet alleen de natuur, maar zeker ook de mensen. Wat een variëteit: creolen, hindoestanen, javanen, chinezen, boeroe’s, indianen! Plus een variëteit van landen van herkomst, teveel om op te noemen. De warmte, de rust, de vrolijkheid, het is voor de rest van mijn leven in mijn hersens en ziel gegrift.

De erfenis van het Nederlandse koloniale tijdperk is tot op de dag van vandaag in iedere straat van Paramaribo en in iedere nederzetting in ieder district nog tastbaar aanwezig: in de taal, in de namen, op school, in de winkel, in de huishoudens, op de radio en televisie, in de gebouwen, kortom in de Surinaamse cultuur. Dat gaat nooit weg, zeker niet zolang het Nederlands de officiële taal blijft.

Suriname en Nederland zijn ook definitief en voor altijd aan elkaar verbonden omdat maar liefst meer dan 350.000 Nederlanders in Suriname zijn geboren of Surinaamse ouders of voorouders hebben. Velen van hen hebben familie in Suriname wonen. Andersom, is er geen Surinamer die geen relatie heeft met iemand uit Nederland. De band tussen Suriname en Nederland is als de band tussen familieleden. Die gaat nooit verloren: je kunt elkaar gedurende enige tijd uit het oog verliezen, maar echt loslaten doe je elkaar nooit.

Tussen Nederland en Suriname bestaat een intensief en nog immer groeiend verkeer: zakelijk, familiebezoek, stagiaires, cultureel. Ik denk niet dat er een ander land op de wereld is waarin ten opzichte van de eigen bevolking verhoudingsgewijs meer Nederlanders rondlopen. Door de onafhankelijkheid en de daaruit voortvloeiende migratie naar Nederland, zijn wij allemaal een beetje Surinamer geworden. Want zoals de Nederlandse cultuur onuitroeibaar deel blijft uitmaken van Suriname, hebben al die Nederlandse Surinamers een onuitwisbaar stempel gedrukt op ons land.

De fractievoorzitters keren dit weekend terug van hun werkbezoek aan Suriname. Maar dat mag niet het einde zijn van een opflakkering in de relatie Suriname- Nederland. Ik hoop oprecht dat dit bezoek een nieuw begin inluidt, dat de Koningin op bezoek gaat naar Suriname, dat we gaan werken aan het afschaffen van de 100% controle op Schiphol, dat we gaan werken aan een vrij verkeer van personen tussen Suriname en Nederland, dat we onze landen wederzijds openstellen voor jonge mensen die studeren en stage lopen, dat Nederland de deur is voor Suriname naar Europa en Suriname voor Nederland naar Zuid-Amerika, dat we samen problemen als klimaat, milieu, honger, armoede, gezondheid te lijf gaan en kansen als handel en ontwikkeling pakken. Er moet een nieuwe vriendschapsband met Suriname worden aangegaan. Dat zijn we niet aan onze voorouders, aan ons gemeenschappelijke verleden verplicht, maar aan onze gemeenschappelijke toekomst, aan onze kinderen hier die allemaal een stukje Surinaamse identiteit meekrijgen en onze kinderen daar die allemaal een stukje Nederlandse identiteit meekrijgen.

Juist de PvdA die regeringsverantwoordelijkheid droeg ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, heeft nu de verantwoordelijkheid deze nieuwe band vorm te geven.

Pierre Heijnen
Tweede-Kamerlid PvdA

49 REACTIES

 1. Een goed betoog over ons mooie Suriname.
  Ik ben het helemaal met u eens dat de band tussen Suriname en Nederland historisch is en vooral naar de toekomst gericht moet zijn. U bent een kamerlid, dus zet het maar op de agenda. “De toekomsige verhouding tussen deze beide landen”.

  George


  Maak melding

 2. Wording van Suriname.
  De eerste kolonisatie van Berbice in de Guyana’s vond plaats in 1627 door de Nederlander Abraham Van Peere. Berbice is nu een deel van Engelstalig Guyana. Drieëntwintig jaar later in 1650 vond de kolonisatie van Suriname plaats door Lord Willoughby en Lawrence Hyde. Het geld voor de kolonisatie van Suriname kwam van de Engelse koning, Charles II. De kolonie van Willoughby kende twee gouverneurs van Engelse afkomst te weten 1-Anthony Rowse,1650 – 1654 en 2, William Byam1654 – 1667. Byam was de zoon van Edward Byam en Elisabeth Eaglesfield. Hij was in het gevolg van Francis Willoughby, toen deze als gouverneur-generaal van de West-Indische eilanden namens de, in Nederland tegenover Oliver Cromwell als koning uitgeroepen Karel II, in 1650 naar Barbados vertrok en kort daarna in Suriname een eigen kolonie stichtte onder de naam van Willoughbyland, waar de kolonisten in 1654 een soort royalistisch gemenebest vestigden en voor de tijd van drie jaar ‘major’ Byam als ‘president’ kozen.
  Toen in 1657 zijn term om was, nam Byam de titel van gouverneur aan, bewerende een Koninklijke aanstelling te hebben en maakte van het gekozen parlement een koloniale raad. Tijdens de Restoratie in 1661 werd hij ook formeel gouverneur van Suriname. De Engelse Restoratie, afgekort tot de restauratie begon in 1660 toen Engeland, Schotland en Ierland onder een troon kwamen en wel van Charles II. Er ging wel een burgeroorlog aan vooraf. Byam schijnt zich met moeite te hebben kunnen handhaven tegenover het samenraapsel van verschillende nationaliteit en revolutionaire aard, dat zich in Suriname had gevestigd in de loop van die eeuw. De kolonie Suriname werd in 1667 aangevallen door Admiraal Abraham Crijnssen. De kolonie was in zeer slechte staat geraakt en kon gemakkelijk veroverd worden door de Hollanders. Dit schrijft Byam in zijn historische beschrijvingen. Bij de Vrede van Breda zagen de Nederlanders voorlopig af van de teruggave van de door de Britten ingenomen Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam (de huidige staat New York); op hun beurt eisten de Engelsen niet meteen dat Suriname ontruimd zou worden.–Varma R-


  Maak melding

 3. Ik denk niet dat u te positief bent omdat Suriname uw enige tropische ervaring is. U bent positief omdat u daar veel van Nederland en uzelf heeft ontdekt en herkend. Voor het prachtige klimaat zijn er genoeg andere bestemmingen maar deze combinatie vindt u nergens.


  Maak melding

 4. Beste meneer Heijnen,

  Ik ben het volledig met u eens. De band tussen Suriname en Nederland zal altijd blijven bestaan. De verbinding tussen onze landen kan door niemand verbroken worden. Zo is het en zo zal het tot in den eeuwigheid blijven.
  Volgens uw wijze woorden zijn er 350.000 Nederlanders op Surinaams gebied geboren. Ook dat klopt en ik ben daar een van. Het probleem waar u met hart en ziel voor zou moeten vechten is om deze als Nederlanders geboren Surinamers ook zo te behandelen.
  Zij die in Suriname woonden op 25-11-75 moesten hun Nederlandrschap inleveren en hadden geen andere keus. Zelf ben ik na 1975 naar Nederland gegaan en heb na heel lang twijfelen mijn Nederlanderschap moeten terug kopen bij Koningin Beatrix voor 500 gulden.
  De als Nederlanders in Suriname geboren en nog steeds woonachtigen, kunnen niet eens kopen. Ze kunnen niet een op een menslijke, fatsoenlijke manier aan een vakantie-visum komen zonder zich volledig uit te kleden.

  U heeft werk zat! Bestook de Nederlandse overheid met alles wat in uw macht is om deze
  “Nederlanders” zich ook zo te laten voelen.
  Want Nederland heeft zijn kinderen in de steek gelaten en aan hun lot overgelaten. Het gaat tenslotte om 350.000 mensen waarvan er al een groot aantal als “Surinamer” is heengegaan. Dus stel dat er nog zo’n 175.000 in Suriname geboren “Nederlanders” in leven zijn, dan is dit peanuts op een bevolkingsaantal van bijna 15 miljoen. Veel van deze 175.000 willen misschien niet eens, maar u moet gaan vechten om ze in ieder geval die gelegenheid te geven. Lukt u dat voor ik dood ga, dan wil ik mijn 500 gulden van Koningin Beatrix terug.

  U en ik houden alle twee mischien even veel van Suriname. Nederland houdt van Suriname, dat begrijp ik ook, maar Nederland houdt niet van Surinamers. En dat is een kwalijke zaak om niet over discriminatie te spreken.

  Suriname is momenteel zoekende naar een middel om haar economie te bevorderen. Veel lukt niet vanwege domme overeenkomsten, wurgcontracten, onverschilligheid van de overheid en zware overschatting. Mijnbouw en Bosbouw vernietigen ons land, landbouw kan niet exporteren omdat het te duur is en onze importcijfer is te hoog. Wat over blijft is:
  Toerisme! Ons binnenland en haar bevolking waar u en ik zo gek op zijn. En daar hebben wij uw hulp bij nodig. Bewerk de Nederlandse overheid om zo goed mogelijke afspraken te maken voor een gezonde infrastructuur. Nederland kan dat allemaal als een van de beste landen ter wereld, dus waarom moet een voormalige kolonie ploeteren om goede wegen te laten aanleggen door Chinezen? Kunt u me zeggen waarom Nederland van Suriname houdt maar niet van Surinamers? De potentie in ons land ligt in het toerisme. En aangezien heel veel autochtone Nederlanders Suriname her- ontdekt hebben en er zich vestigen, zullen u en ik binnenkort met een tevreden gevoel kunnen zeggen dat we een volk zijn en dat het personenverkeer tussen beide landen visa-vrij wordt.

  Ik weet dat u oprecht van mijn land houdt, daarom geef ik u de toestemming om ook te zeggen dat het uw land ook is. U heeft uw hart al verpand aan Suriname schrijft u, dus nu alleen uw arbeid nog. En als Partij van de Arbeid volksvertegenwoordiger moet dat u heel goed af kunnen. Ik reken op u!
  Met vriendelijke groet,

  Met


  Maak melding

 5. Het is een mierzoet en zweverig verhaal.
  Natuurlijk zal de band tussen Nederland en Su niet verloren gaan. En ik gun iedere Nederlander een stukje Suriname. Maar laten we even bij het begin beginnen. Laten we kolonisatie geschiedenis in een up to date jasje editten en de Nederlandse bevolking en de schooljeugd onderwijzen, hoe die band is ontstaan. Integreer in de Nederlandse geschiedenis hoofdstukken over OIC, WIC, de slavenhandel, de wreedheden, de uitbuiting der kolonieeen, de uitroeing op de indianen en de uitbuiting van de contractarbeiders, zodat Nederland kon genieten van cocao, koffie, suiker, tabac etc.. Surinamers willen
  geen wraak en we willen in vrede verder met elkaar. Maar we willen wel dat jullie bakras erkennen dat wij een meer dan rechtmatige plek hebben in de Nederland en in de Nederlandse cultuur. Wij willen nooit meer scheef worden aangekeken voor onze aanwezigheid in Holland. Wij willen dat een bakra gelijk erkent, een Surinamer is vebonden met dit land omdat wij in het verleden dingen met ze hebben geflikt.
  We willen geen eeuwige verontschuldiging, maar ook geen hypocrisie, alsof deze misdaden jegens ons nooit zouden zijn gebeurd. Kom in het reine, zet het in de boeken en onderwijs het op school. Geef dan toe dat om die reden surinamers en nederlanders altijd bij elkaar horen, maar speel niet het heilige boontje. Van kijk zie hoe die surinamers er een zooitje van maken in hun land en kijk hoe goed we zelf zijn.
  Jullie hebben ons(PVDA / J. Pronk/ Den Uyl) in zeer onbehoorlijk bestuur achtergelaten. Dat was geen democratie, geen referendum, maar ordinaire handjeklap en onder tafel afspraak. Dus Mr. Heijnen laten we op zn hollands zaken met elkaar regelen, elkaar de naakte waarheid vertellen, Zodat we elkaar daarna recht in de ogen kunnen aankijken en lief tegen elkaar kunnen doen.


  Maak melding

 6. ‘Mooie’ woorden van die Pierke Heijn of hoe deze afgevaardigde van de Partij van de Armoede ook mag heten. Maar, ik trap er niet meer in. Surinamers weten zelf het beste hoe ze hun toekomst moeten invullen. Daar hebben ze geen Hollander bij nodig. En zeker niet eentje die de dingen bekijkt vanuit een achterhaald romantisch idee. Vage woorden, leeg en hol (lees: onze kinderen hier die allemaal een stukje Surinaamse identiteit meekrijgen en onze kinderen daar die allemaal een stukje Nederlandse identiteit meekrijgen). Vraagje: wat doet hij zelf om zijn kinderen, neefjes en nichtjes iets van Suriname mee te geven? Zal wel niet veel zijn, anders had hij er al over geschreven.

  Mijn oma vertelde me vroeger over de aard van de Hollander. Hij komt, wijst je bijvoorbeeld op een lepel en zegt: ‘Daar staat mijn winkel, je kunt bij mij lepels kopen’. Een Duitser wijst je op een andere lepel en zegt erbij: ‘Ik heb een fabriek. Als je bij me komt werken dan leer ik je hoe je zelf lepels kunt maken en later een fabriek op kunt zetten’.

  De moraal van mijn verhaal: Hollanders zijn er voor hun eigen gewin. Ziekelijke geldzucht tot de dood, dat is hun enige gedachte. Dus laat die Pierke Heijn met zijn Partij voor de Armoede wegblijven uit Suriname. Er is al genoeg kapotgemaakt.


  Maak melding

 7. Varma/AHE,

  Ik zit bij de brievenbus te posten op post.
  Via via hoop ik dat hij het leest en enige reactie geeft. Doet hij het wel maar niet op dit forum, dan plaats ik het wel hierop, OK?


  Maak melding

 8. Beste Bacco,

  Je bent te aardig voor die PVDA-zielepoot. Je begrijpt toch ook wel dat de naakte waarheid en de PVDA niet samen gaat. Mijn advies aan de Surinamers in Nederland: stem nooit meer PVDA. Je zult verraden worden en weggezet als Allochtoon.


  Maak melding

 9. pvda is nooit mijn partij geweest. Ze krijgen het altijd voor mekaar dat degenen die geen bal uitvoeren verwend worden en degenen die hard werken uitgekleed worden. Mensen met een eigen huis en goed inkomen zijn altijd het haasje. Dit zijn de mensen die dagelijks het fileleed moeten ondergaan en die iets van hun leven hebben proberen te maken door studie en what ever nog meer. Deze groep wordt altijd gestraft. Zorgen voor de onderkant van de maatschappij is goed, maar niet alleen ten koste van.

  In mijn reactie 3 had ik aangegeven dat deze meneer veel van zichzelf en van Nederland in Suriname heeft kunnen herkennen. Mijn reactie moet dan ook herkenbaar zijn.
  Klagen, klagen, klagen en nogmaals klagen.


  Maak melding

 10. Mooi! Nu maar pleiten voor versoepeling van het visumbeleid, want als je als Nederlander je een partner kiest met een Surinaams paspoort, is het een hels karwei om die het land in te loodsen als je ervoor kiest in Europa te wonen!


  Maak melding

 11. het is weer tijd om met beide benen op de grond te mogen landen op schiphol.
  ik ga er vanuit dat dit uw persoonlijke ervaring is met Suriname. u schrijft wat u allemaal in uw visie hebt meegemaakt maar de realiteit heeft u nauwelijks gevoeld.
  er zijn al tig studies verricht over Suriname door ministeries van tonnen euro’s.
  uitgevoerd door een rijksuniversiteit of meerdere.
  heb ze allemaal een keertje mogen doorbladeren en ik moet zeggen , het lijkt wel een cia rapport, alle potentiele kansen zijn daarin uitgewerkt.
  60% amazone means business.
  go f.u.c.k yourself en laat het binnenland met rust.
  different cultures , one nation


  Maak melding

 12. Ja Heer Heijnen… u leest het goed de reacties zijn niet mals omdat we moe zijn van de mooie verhalen en beloftes. Ik geef u voor nu het voordeel van de twijfel. Maar wij zullen uw (stem)gedrag dan ook zeer goed bekijken in de tweede kamer.

  Wat doet u, of gaat u doen zodat de 100 % controle aangepakt wordt? Gaat u er iets erover zeggen, en er iets aan doen, of zullen we dit als een paar losse flodders moeten beschouwen.

  Voor nu krijgt u het voordeel van de twijfel. Maar dat zal niet lang duren. Ik kijk uit naar uw verdere acties.

  Veel Succes,
  Milo

  Ps: een dikke voldoende krijgt (ongeacht zijn motieven) uw collega Harry van Bommel (SP) Hij heeft wel op de bres gestaan bij een serie van onderwerpen Suriname betreffende.


  Maak melding

 13. @DAS ,Subliem geschreven,chapeau !!

  Ik ben minder subtiel,”Rot toch op!”
  zou ik zeggen.

  Suriname ,blijf bij de les. Nu is de kans om af te rekenen met wanbeleid,opgedrongen status,spookambtenaren,PH’s,corrupte/criminele/politici en awari domri’s.Wie de schoen past,,,,,maak meteen dat je wegkomt.

  ja natuurlijk ,front ,pl,ndp etc ,ontdoe je van je onkruid !!

  Suriname neem je toekomst in eigen handen en
  laat je leiden door deskundige,capabele mensen van onberispelijke alure!

  Surinamers hoeven neks te verpanden! Onze kumba’te is begraven in Suriname .


  Maak melding

 14. Pierre laat je niet ontmoedigen door de negatieve reakties van veelal ex-Surinamers die nu in Nederland wonen en hun fantastische land hebben verlaten voor een beetje meer welvaart. Als alle negatieve mensen eens positief meedachten en zich inzetten voor een beter bestaan van onze medemensen in Sranan dan zou het (zonder corruptie) een fantastisch zijn.
  Pierre blijf je inzetten voor een sociaal beleid zoals ik mag verwachten van de Partij van de Arbeid. Negatieve schrijvers op dit forum kunnen terecht bij Wilders en dit lijkt me voor Nederlanders van Surinaamse afkomst niet de allerbeste keuze.
  Pierre blijft dromen van Sranan, het land vele mogelijkheden,waar ik als oud_Trisser
  13 maanden mocht van genieten.


  Maak melding

 15. Henk (18),
  Helaas moet ik constateren dat ook jij dezelfde bekrompen gedachte hebt, zoals vele anderen die denken dat ex-Surinamers (zoals jij ze noemt) alleen maar om economische redenen, of “een beetje meer welvaart” naar Nederland zijn gekomen. Iedere Surinamer heeft een eigen verhaal, maar jij denkt door een verblijf van 13 maanden alles te weten over Suriname en zijn volk.
  Door die arrogantie doe je ook nog een poging om Surinamers met een bepaalde mening in een door jou zelf gekozen hokje te stoppen, en te willen bepalen bij welke politieke partij ze thuishoren.
  Blijkbaar leef jij nog in jouw TRIS periode, maar ik zal je uit de droom halen. De tijd dat alles bepaald werd is voorbij.

  Als je van Suriname houdt, tot daar aan toe en succes ermee.
  Maar als dit jouw bijdrage is? Nou daar zijn we blij mee


  Maak melding

 16. Ik sluit me aan bij reactienr 7 van Bacco.
  Als meneer Heijnen vindt dat Nl en SME een innige band hebben moet er ook erbij gezegd worden hoe het PRECIES tot stand is gekomen. Ik lees bijna niets over de koloniale tijd met uitbuiting, mensonwaardige behandelingen, slavenhandel, etc. in de nederlandse geschiedenisboeken. Laat staan over excuses voor dat afschuwelijke verleden. Ik geloof daarom niet in dat mooi verhaal van meneer Heijnen. Wie probeert hij voor de gek te houden? De Nederlanders van Surinaamse afkomst worden als allochtonen bestempeld en behandeld en worden op een hoop gegooid met de Antillianen, Turken, Marokkanen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen criminelen onder deze groep en de niet-criminelen. Verder vraag ik me af: Kunnen surinaamse studenten zonder een groot bedrag neer te tellen, in NL studeren? Kunnen surinaamse studenten makkelijk stage lopen in NL? Kun je als Surinamer met vakantie naar NL zonder dat er iemand garant voor je staat, omdat men bang is dat je zal onderduiken? Als men naar de geschiedenis kijkt, wie heeft geprofiteerd van de produkten die geproduceerd zijn middels slavenarbeid? Ik denk dat meneer Heijnen beter zijn romatische verhaal ergens anders kwijt kan.


  Maak melding

 17. @Melissa schreef;”Nederlanders van Surinaamse afkomst worden als allochtonen bestempeld en behandeld en op een hoop gegooid met Antillianen, Turken, marokkanen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de criminelen onder deze groep en de niet criminelen.” Aldus Melissa.

  Antillianen? Komen Antillianen dan uit het middellandse zee gebied? Nee, Antillianen zijn geen moslims en komen idd uit het Caribisch gebied! Dus ze horen helemaal niet samen in 1 groep met de turken en marokkanen gegooid te worden, hier maakt Melissa dus dezelfde fout waarvan ze de Nederlanders en ook P.Heinen van beschuldigd.

  Surinamers worden volgens treurige Melissa als allochtonen bestempeld en behandeld. En what about de Antillianen die hetzelfde overkomt en nog erger?! Terwijl juist de Antillianen juridisch én ook administratief gezien eigenlijk al helemaal niet tot de allochtonen gerekend behoorden te worden gezien hun nepnederlanderschap en hun zogenaamd lidmaatschap van het idiote hollands koninkrijk!?! Voor mijn part mogen de Surinamers of Suriname rustig de plaats van de Antillianen over of innemen en zich aansluiten bij het nederlands koninkrijkje. Ik denk dat veel Antillianen daar geen traan over zullen laten Melissa!

  En Melissa heeft idd gelijk wanneer ze oppert dat er tussen criminelen van Antilliaanse en Surinaamse afkomst geen onderscheid gemaakt wordt. Ten eerste Melissa is het voor een Hollander en tegenwoordig zelfs voor leden van beide bevolkingsgroepen nogal verdomd moeilijk tot bijna niet mogelijk om onderscheid tussen zwarte/creoolse Surinamers en zwarte/creoolse Antillianen te maken. Beide bevolkingsgroepen maakten trouwens deel uit van dezelfde Afrikanen die door de nederlanders/hollanders naar de west zijn gevoerd om als slaven in Curacao en vooral Suriname te werken.

  En zoals bekend krijgen de afgelopen 6 á 8 jaren zwarte/creoolse Antillianen heel vaak de schuld van misdaden die bijv. door zwarte/creoolse Surinamers gepleegd zijn!Eenieder weet dat Melissa. De zwarte schutter Sno, die naar Suriname gevlucht is vanwege de moord op zijn zwarte Antilliaanse rasgenoot Gumbs is een heel goed voorbeeld. In het begin spraken velen over een “Antilliaanse” dader/schutter. Dus jou kritiek is niets anders dan een zielig aandoende klaagzang.

  Dus waarom zo’n klaagzang als de Surinamers toch al voorgetrokken worden in de nederlandse media? Wat meer wil je Melissa? Autochtoon genoemd worden? De Hollanders zien het verschil toch niet hoor.


  Maak melding

 18. Leiden 11 november,

  Heel mooie woorden van de de pvda die steeds meer naar rechts toe buigt. Heijnen vergeet dat zijn overgrootvader en zijn opa de grootste slavenhandelaren waren. Hij vergeet ook te vertellen dat door list en bedrog vele hindoestanen en javanen zijn geronseld om hun eigen land te verlaten. Altijd onder valse voorwendsels van het westen. De delegatie heeft beloftes gedaan in Sur die zij toch niet zullen nakomen in het vliegtuig terug waren zij al met wat anders bezig. Beloftes, woorden contracten van de hollanders, de grootste slavenhandelaren ter wereld zijn niets waard.
  Suriname heeft nu een eigen cultuur en identiteit. Ik ben voor het invoeren van het Hindi en het Negerengels als de twee officiele talen van het land. Het nederlands dient te worden afgeschaft. ik hoop dat de Ndp met mij meegaat, zwakke fronters zullen toch buigen.
  Suriname moet banden aangaan met niet westerse landen waar er een normenstelsel heest en/of godsdienst, India Ghana, Indonesie, daar vallen de beloftes die nagekomen worden.
  Wat de 100 procent controle betreft, de President dient direct de ned ambassadeur naar huis te sturen, die mag pas terug als de situatie is hersteld.
  Heijnen wiens voorouders de slavenhandelaren waren moet niet denken dat wij dom zijn.
  Ik ken de dubbele agenda in Ned van alle parlementariers.
  Ned politici mogen niet zomaar in Sur. worden toegelaten. De steun moet eerst concreet in Sur al zijn. De zwakte van de Pres blijkt weer hieruit. Schuiven en dokken en zwichten. De NDP is veel sterker en beter.
  De delegatie heeft netjes de boel geinventarisseerd, zonder dat er concreet iets is gevallen.
  Meneer Heijnen u bent niet welkom meer.

  Mr.Drs Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 19. Meneer Heijnen,

  Ik wil u feliciteren met uw eerste bezoek aan Suriname. Je kunt niet anders over Suriname praten als je Suriname ECHT hebt ervaren. Het verbaasd mij daarom ook niet dat het zwijmel verhaal is, je kunt niet anders Suriname is een land om bij weg te zwijmelen. Als wij Surinamers over ons land praten dan hoor je als eerst de trots in de stem van elke Surinamer. Helaas is dit aan het veranderen en vind ik het een zeer kwalijke zaak. Dit komt mede door alle loze beloftes die door uw voorgangers zijn gedaan. Wij kunnen u niet kwalijk nemen maar het zijn wel die mensen in de politieke posities die mede hebben gemaakt dat de surinames zeggen genoeg geweest met die loze beloftes nu ook wat doen.
  Ik heb heel erg benieuwd naar de volgende stappen die zeer positief zullen zijn voor Suriname. Als ik uw ervaringen lees over Suriname ben ik trost dat ik een surinamer ben, bedankt voor de het willen delen van uw leuke ervaringen en laat u niet ontmoedigen maar op naar de 3de bezoek aan Suriname met ….zien wel in uw verslag van uw 3de bezoek aan Suriname

  Shanne


  Maak melding

 20. De heer Heijnen moet niet zo snel zijn hart verpanden als grootverdiener in nederland, maar eerstens een leven opbpuwen in Suriname met minimale financiele draagkracht en dan zijn hart verpanden aan het mooie Suriname. Wedden dat hij Zeeuws-Vlaanderen dan opeens mooier vindt? Met haar VOC Verleden???


  Maak melding

 21. Vrede..zonder vrede kan de mensheid niet bestaan…er moet gewerkt worden om vrede te handhaven.Oorlog heeft een vernietigende kracht en er zou nooit de toekomst van een land kunnen bereiken!Wat voorbij is in de afgelopen jaren moet de mans kunnen vergeven…een nieuw begin maken.Haat,discriminatie zal nooit de toemomst van suriname zijn,voor,onze kinderen en kleinkinderen,daar moeten wij effe gaan werken,zodat die generatie in betere tijden kunnen praten,DAT WIJ HET GOED GEDAAN HEBBEN VOOR DE MENSHEID.Ik wens suriname en nederland Succes.


  Maak melding

 22. Zowel het voormalig moederland als Suriname kunnen er veel meer uithalen. Zelf ben ik de onvervreemdbare grootvader van twee kids met een Hollandse vader. Ze zijn me alles! Als politiek den Haag zich minder schoolmeesterig gaat opstellen kunnen beider volkeren er wel bij varen. Diki diki, daar heeft Suriname nou eenmaal meer dan twee broertjes dood aan!


  Maak melding

 23. Onlangs is bij on-line-uitgeverij boekscout.nl het boek ‘De jongen is acht’ verschenen. Een spannende thriller waarin een heel hoofdstuk is gewijd aan Suriname/Paramaribo. Mooie beschrijvingen van de hoofdstad. Beslist de moeite om te lezen.


  Maak melding

 24. In een kort woord,prachtig,,zo zou het moeten zijn en blijven.Jammer dat een paar koeien,er niet zo over denken als ik zo de reactie,s doorleest.Met vijandigheid,kom je nergens en bereik je niets.Met een titel als mr.drs,en je verkondigt zulk onzin,haat,meneer siwpersad,schaam je man.Suriname moet vooruit,dat gedoe over het verleden,is een gepasseerd station.Dat 100% controle hebben we te danken aan ddb,want het echte ellende van de drugs begon toen zij de macht overnamen met die coup.Daarnaast komen geen jongeren meer alleen,met dat spul,invaliden,bejaarden,minderjarigen die komen er nu mee.Suriname moet banden leggen met ghana,india enz…landen waar mensenrechten geschonden worden,waar vrouwen helemaal niets te zeggen hebben,sterker nog waar ze levend verbrandt worden als ze niet voldoen in een huwelijk.Man..jij bent zeker opgeleidt door die ouwe lachmon van de vhp,die in zijn loopbaan als voorzitter de verenigde hindoestaanse partij maakte,terwijl suriname meerdere bevolkingsgroepen heeft,terwijl de n.p.s er de nationale partij suriname van maakte.Suriname moet met alle landen waar ze baat bij hebben,contact onderhouden.Jij ben een gevaar voor de komende generatie,je zaait haat,en blijft steeds mekkeren over het verleden.


  Maak melding

 25. zelf woon ik al meer dan dertig jaar in nederland maar in dit land heb ik mij nooit echt thuis gevoeld.de meeste creolen,hindoes,moslims zijn in mijn ogen veranderd in een soort van neerbuigende betweterige moderne slaven veranderd die vaak de kant van hun hollandse collegas kiezen al weten zij dat die fout zit. ik word zo moe als ik dat soort kontkruiperige gedrag aanschouw.heil desi bouterse een leider met lef.een simpel maar in mijn ogen een groot voorbeeld: openlijke sinterklaasviering is afgeschaft in suriname.daar heb ik veel respect voor.in nederland word je elk jaar herinnerd aan het feit dat de hollanders totaal geen respect hebben voor de creool, neger of hoe zij ons ook mogen noemen.massa slachting , moordpartijen ,verkrachtingen in het verleden word gewoon weggewuifd door surinamers in nederland en de hollanders.ik kan nog langer doorgaan maar weet JEZUS CHRISTUS WAS EEN ZWARTE JOOD. elke zwarte , bruine creool neger stamt af van hem.wij zijn de ware kinderen van god niet de blanke joden of welk ander volk dan ook.daarom weet ik dat het in de toekomst goed zal komen met ons. jammer dat veel zwarten , creolen in nederland hun best doen zoveel mogelijk op hollanders te lijken. ik denk dat velen de weg kwijt zijn.


  Maak melding

 26. Kan een kind dat reeds volwassen is geworden weer kind worden ??? Mooie woorden zijn nooit waar en ware woorden zijn nooit mooi !!!!

  Het pleidooi van die goeie meneer klinkt als viool in de oren van velen,maar ik denk niet dat de doorsnee Surinamer zich happy hiermee gaat voelen.Als ouder of verzorger van een kind,laat je kind niet zo in de kou zoals Nederland met Suriname heeft gedaan.De intermenselijke relatie tussen de volkeren van deze twee onafhankelijke landen zal voor altijd blijven bestaan.Is dit een manier van spijt betuiging achteraf van de witte man ?? Welke goede vader of moeder laat zijn/haar kind los,zonder dit kind verder te begeleiden omdat hij/zij al volwassen is geworden ?? Na de onafhankelijkheids verklaring van Su,ging er vanwege de grote bedrijven waarvan de meeste eigenaren buitenlanders waren,miljarden dollars weg als winst.Laten zij eerst de Surined die in nederland wonen faciliteren gelijk de zgn.autochtonen.


  Maak melding

 27. het moet niet zo zijn dat de politiek gaat bepalen of de Surinamers geen contact mogen hebben met de Surinaamse Nederlanders en ook andersom. Suriname zal altijd gebruik maken van de Nederlandse taal en alles wat ermee te maken heeft. Alles in Suriname gebeurd in het Nederlands. Alle zaken,opdrachten, studeren, scholen, enz.,enz.Verder heeft bijna iedere Surinamer familie in Nederland. Dat zal nog eeuwen zo blijven.Dus waarom niet nu al een goede samenwerking met elkaar.Het moet toch kunnen.


  Maak melding

 28. dat de heer heijnen, zo vol lof is van sur, is goed, maar dat zie je niet in 2 keer, en waar heeft deze
  man gelogeert, en had deze man ook de armoede gezien,
  en laat de nederlandse overheid, al die oudere mensen
  die tot 1975, voor nederland daar werkte in de tropen,
  ze extra aow, (waar ze naar mijn mening recht op
  hebben,) dan ook geven, ik ben net terug, maar als het kon ga ik er nu weer meteen erheen, maar helaas nog even doorbijten dan maar, het gaat beter met het land, als ik dat in verhouding met europa, waar je steeds meer moet betalen en afdragen, en ja, zit je even je bami te eten, in domburg, komen er een stuk of 10 hollanders bij je zitten, ja, laten ze ook maar positief spreken over suriname, dan bij ik ook weer blij.
  gr.schoerpioen


  Maak melding

 29. henk, de ene trisser is de andere nog niet hoor, ik kan
  jou mening ook niet altijd delen, mijn hart ligt daar, en dat neemt niemand mij af, veel trissers kijken er met verschillende ogen naar sur,
  gr.schoerpioen


  Maak melding

 30. Geachte heer, ik stel het wel op prijs dat u zo geweldig praat over SURINAME,maar niet discriminerend bedoeld,vele nederlanders houden gewoon niet van Surinamers, waarom misschien omdat we zo een heerlijke chocolade kleur hebben,kunnen en als wij het konden ook niet veranderen,u ben t blijkbaar een van de weinige nederlanders die zo over ons gelief land praat, maar waarom geven ze ons ons geld dat we tegoed hebben niet terug? het is van het surinaamse volk, en dan moeten zij niet voor ons bepalen wat we er mee moeten doen ,of dat zij gaan bepalen hoe wij het gaan krijgen, zo werkt het echt niet,jullie zijn Suriname heel wat verschuldig,jullie hebben Aaron en consorten omgekocht,op zodanige manier dat ze akkoord zijn gegaan met jullie smerig voorstel, niet wetende dat jullie een strop om onze nek zetten, kiezen ze uiteindelijk toch voor onafhankelijkheid,DOM,DOM EN NOG EENS HEEL STOM, maar ja zo geslepen zijn nederlanders weer he, maar met onze DESI,DELANO BOUTERSE redden we het wel hoor,alles wat bij komt kijken is welkom,dus doe je best maar.


  Maak melding

 31. Een verhaal van de dode mus, waarmee Surinamers blij worden gemaakt. Ik zou over dit bericht zoveel kunnen schrijven betreffende de welvaart en welzijn, armoede, democratie, de staatsgreep,ontwikkeling enz, enz vanaf 1667 toen Suriname een kolonie was van Nederland tot de onafhankelijkheid of de politieke, sociale, economische situatie.

  Wat heeft Nederland echt al die tijd voor Suriname betekent? Weinig of niets, heel veel ellende! Suriname was een wingewest, niets meer of minder en de Surinamers waren gewoon slaven en contractarbeiders, dom, ongeschoold. Wat ontwikkeling betreft zijn velen huidige Surinamers oerdom en nog onder ontwikkeld en hun huidige lijders hebben de instinkt van een straathond.


  Maak melding

 32. PVDA en Suriname.
  Eindelijk een positief woord over ons geliefd Suriname.Dat deze partij die nu regeringsveratwoordelijk draagt in Nederland is opmerkelijk.Hij heeft de sfeer op voortreffelijke wijze getipeerd.Inderdaad ook wij hunkeren naar Suriname waar onze kleinkinderen wonen en heel veel familie.Inderdaad Surinamers zijn hartelijke gastvrije en behulpzamen mensen.Ik hoop dat de band met Suriname wordt aan gehaald.


  Maak melding

 33. De wreed heden van de Hollanders in de coloniale tijd,is niet weg te wissen,persoonlijk ben ik geen Hollander lief hebber,Nederland is opgebouwd door de grondstoffen en het goud van Suriname,Nederland is het meest racitisch land ge weest in Europa,van Vaders kant ontspruit ik uit de van Zinzendorf,Graaf van Zinzendorf,met Israelische inpact,moeder gemengd,Nederland was en is het land met de meeste incest ga de statitieken na,niet alleen de wreedheden in de coloniale tijd,maar hun steun in de twede wereld oorlog hand en span diensten door de NSB ers ter vergassing van mensen en kinderen,door rasia uitvoer en begeleiding van treinen gevuld met kinderen naar het emplasement Dusseldorf voor vervoer naar Auschwisch,hun eigen land ook verraden,ik hou niet van Hollanders,dat zij zich nu richten naar Suriname is het willen verdoezelen van hun hypocritische racisme,moeten wij haat in ons blijven dragen ?? Ik zou zo meer willen vertellen.Wij kunnen vergeven maar niet vergeten.Nog dit,25000 Blonde S.S.ers vanuit Den Haag naar Rusland toen in dienst van Hitler,
  voor de Joden vervolging,sigeuners enz.enz.Ik zwijg verder,ik hou niet van ze.


  Maak melding

 34. Ik wil nog even kort heel duidelijk zijn,t.a.v. wie zijn Joden,inderdaad wat als bleke Joden in visier is,zei Jezus ,Ër zijn,mensen die zich Joden noemen maar geen joden zijn.
  Jezus had een bronzen kleur,de fundament van de mensheid is bruin,de uittocht aangaande Egypte was meer bruine joden.
  Jood betekend zuiver voor God.80 na Christus staken Europeanen via klein Azië,thans Turkije over naar het midden oosten,mengden zich onder de twaalf stammen,namen hun gebruiken over en riepen zichzelf uit tot Joden,wanneer wij de doden zee rollen onderzoeken komt dit dduidelijk uit,tevens esoterische geschriften en .ABC van de Bijbel,het bleke ras is een verpigmentering uit zwart en bruin,alles wordt bleek gebracht,veel Kerken in de V.S hebben bronzen beeld van Jezus niet bleek,Maria uit Mitani een elite stad in Egypte was bruin,niet bleek,wij danken blank uitdragen door Rome de Katholieke Kerk waar Pius de eertste het verbod gaf niet anders dan alles bleek uit te dragen en blank noemde,dit is een stukje geschiedenis,blank voor mensen bestaat niet,blank betekend zuiver,helaas voor hen zijn zij dat niet.,water kan blank zijn als het gezuiverd is. Accepteer dat de fundament van mensheid bruin is, en niet bleek ( blank) EthiopieJudea enz. Ivo Daal.!!


  Maak melding

 35. Nederland Hollanders,Neerlandiers Holbewoners,ik heb al eerder verduidelijkt dat ik niet van Hollanders hou,de geestelijke waarde van een Hollanders(e) is moloculair niet gebonden aan
  zuiverheid,mijn dochters zouden nooit met een hollander de familie moeten vergiftigen.Indien u de ontstaan van het Hollandse ras,in beeld heeft als Holbewoners,dan is meer dan 50% uit incest voortgekomen,het Nedrlandse adel dom is het laagste.Gaan wij terug naar de twaalfde eeuw of daarvoor.
  Hypocritisme is de geestelijke stank in algemeen, Wij moeten ons richten naar een hogere geestelijk niveau waar wij de Goddelijke piramidale energie in ons hebben,en geen Hollanders.Ik kom uit het adelijk pak van Graaf Ludwig von Zinzendorf hoog Oosterijkse adeldom,niet Nederlands,ook gerelateerd aan Duits,ik zou heelveel kunnen vertellen de laagheden van Hollandse Adeldom en de Staten Generaal,de stank is ondragelijk.Ik schrijf nu een geschied kundig boek voor de scholen in Suriname,uitgaande van de Coloniale tijd,ik hou niet van Hollanders,Ik kom nog met meer !!! Roots is ook Joods sefardisch, Surinamers sta geestelijk boven Hollanders. Groetjes !!!!!


  Maak melding

 36. T.a.v. Bouterse wil ik heel duidelijk zijn,ik sta achter de nabestaanden. De moorden door Bouterse vallen onder het internationale recht,verdrag tot bescherming van de rechten van de Mens,zijn handelingen vallen onder protocol van oorlogs misdaad art.2 protocol,het recht van een ieder op leven,niemand mag opzettelijk van het leven worden beroofd.
  Richten julie zich tot het Eurpees Hof voor rechten van de mens F.67075 Srasburg Cedex zie http://www.echr.coe.int.


  Maak melding

 37. De armoe in Suriname wordt niet aangepakt,door uw Bouterse
  als misdadiger, uit demonen cirqie. Hij verrijkt zichzelf,
  en julie laten het toe.mensen,er is een mogelijkheid hem te
  vernietigen,ik ben lid van de internationale rechten van de mens,en zou vanuit het protocol hier ten aanzien,demonen
  stof van hem maken,Suriname was al verpest door zwarte regeringen en nog,een natuur mooie land,met veel mogelijkheden,laten julie je dat ontnemen door deze demonen rat Bouterse? Zijn oordeel t.a.v. 11 jaar gevangen
  schap is nog geldig in Europa. sta op mensen !!!!


  Maak melding

 38. Mana capungnya? Ah, Mab Nunik bo’ong yau2!tciii&#8H30;a!!t?ch kan melihat ke atas aku malah jadi bersin Fadly selesai posting Kisah Hepi Di Hari Minggu


  Maak melding

 39. Als lid van de internationale rechten van de mens in de wereld,zou ik aanraden dat men zich richt naar International
  human rights in the world t.a.v. Bouterse.Human rights advocates.
  I.J.R.C 39 Drumstraat St. San Francisco,Bouterse kan hier zijn straf ontvangen levens lang gevangenis.Wat is het dat dit zolang heeft geduurd ?Voor hij minister werd was dit al mogelijk. Ik ben geen lief hebber van Neger zwart advocatuur helemaal niet,zwart is niet mijn kleur,zie wie hem steunen.geestelijke schoonheid niet aanwezig.zwart kan geen light ontvangen dus ook niet uitstralen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.