Doorlichting Surinaamse politie onvermijdelijk

10

PARAMARIBO, 27 okt – Volledige doorlichting van het Korps Politie Suriname is onvermijdelijk. Dit stelt ex-minister van Justitie & Politie en parlementariër Jules Ajodhia. Met name de speciale diensten, waaronder het Arrestatieteam, moeten flink doorspit worden.

Ambtenaren bij deze diensten maken in de privé sfeer ontwikkelingen door die niet normaal meer te noemen zijn. “De diensten die geroepen zijn specialistisch werk te doen, moeten worden doorgelicht. Je schrikt van de vermogensaanwas van personen die er werken”, zegt Ajodhia. Die verrijking plotsklaps moet flink onder de loep worden genomen door bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Overigens mag de doorlichting best verder. Onder meer de Douane kent ook zijn grote en kleine schandalen. Tot sancties komt het haast nooit. “We praten al zo lang over een gedragscode, maar er is zoveel verzet onder meer vanuit de Douane zelf. Het is hoog tijd dat de regering het mes erin zet”, aldus Ajodhia. De verduistering van drugs bij het Arrestatieteam onderstreept die noodzaak alleen maar.

10 REACTIES

 1. Het is goed dat Ajodhia dit algemeen geheim aan de kaak stelt.
  Corruptie want daar hebben we het over zien we bij ambtenarenvan hoog tot laag.
  Geld onder tafel om gunsten/vergunningen te verkrijgen zijn de normaalste zaak van de wereld
  Ben alleen benieuwd of Ajodhia dit probleem bj de wortel zal weten aan te pakken of alleen de uitwassen.
  Dit zal een heel nieuw beleid vereisen en een complete cultuuromslag binnen de Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 2. Ajodhia,heeft het bij het rechte eind.Inderdaad schrik je als je sommige van die figuren in het A-team ziet,er zijn mensen in dienst die daar echt niets te zoeken hebben,maar tja sinds de komst van Brunswijk op het politieke toneel,zijn zijn soort overbevolkt bij de diensten,wedden dat er geen antecedenten onderzoek gepleegd is op hun.De politiedienst is absoluut niet zoals vroeger,waar men door de mangel werd gehaald eer dat men in dienst kon treden,vandaar dat de politie meer een corruptezooitje wordt.


  Maak melding

 3. Adjidhia heeft gelijk door het een de kaak stellen van het politiekorps. Echter zou ik hem willen meegeven dat een eenmaal ingezette weg dan ook voor alle geledingen geldt dus ook voor de politiek en het bedsrijfsleven.
  Zie te verklaren hoe Somo en consorten Bouterse en consorten Brunswijk en consorten aan zulke rijkdommen zijn gekomen.
  Ook de belastingdienst moet worden doorgelicht want hoe wordt verklaart dat de belatsingdoenst keline woningbezitters die hun huis verhuren steeds op de hielen zit terwijl het een heel groot publieksgeheim is dat de rijken zoals Sardjoe, Somo, Bouta, Brunsie,Kuldipsingh, en de vele andere hindostanen, chinezen, creolen etc sreeds worden vergeten om daar een onderzoek naar hun rijdommen te doen.
  Waar staat het FICOD voor? Zeker voor Fiscaal Interessant Conform Obstructieve Daders.

  Suriname is en blijft een stinkhol van corruptie en poeder import en exportered land.

  Desondanks hou ik van Suriname maar sta machteloos en wordt moedeloos om dit aan te zien.


  Maak melding

 4. Weer zo een Judas!

  Wij Suri,s vergeten snel.
  Is het niet dezelfde Ajodhia die tot twee maal toe Vice President in Suriname is geweest?

  Jules, kom ons a.u.b. vertellen waarom je in die 10jaar niets gedaan heb aan die boevenbende?

  Maakte je ook deel van uit en heb je ook wat aan verdiend???

  Ouwe smeerlappen allemaal!!!


  Maak melding

 5. laten wij niet met de vinger gaar wijzen naar de zogenaamde andere soort het gaat om surinamers, en ik ben blij dat dit ter sprake komt en hoop van harte dat het niet alleen bij woorden blijft maar de daad bij het woord want heel suriname weet dit en ziet het het is niet iets van nu, breek mij de bek niet open over een bepaalde periode in suruname. ik ben altijd een voorstander van een pluk ze wet naar nederlands model een crimineel moet met het bewijs komen hoe hij aan al die rijkdom komt kan hij dat niet dan word alles van heb afgepakt, de verraders zijn de mensen die tegen dit voorstel zijn.


  Maak melding

 6. Cultuuromslag!

  Jan op reactie 1 heeft het juiste woord opgeschreven. Bedankt! Cultuuromslag is best mogelijk in Suriname. Maar dan moeten we helemaal opnieuw beginnen, van voor af aan.
  Regering naar huis, ambtenaren naar huis, ook de 7even en we beginnen opnieuw met solliciteren. Neem alvast je CV mee en een bewijs van goed gedrag. Heb je enige tjoekoe ontvangen of gegeven dan maak je geen kans.
  Cultuuromslag! Dat hebben we nodig.

  In de jaren 74 en 75 zijn ook gewone, niet byzonder bekwame mensen ontzettend rijk geworden van de tjoekoe. Je hoefde alleen maar op de administratie van een reisburo te werken en je werd vol tjoekoe gestopt voor een vertrekdatum voor 25-11-75. Zelfs de zus van degene die op het reisburo werkte had ineens 3 auto’s voor de deur staan, verdiend als tussenpersoon.
  Jan op 1, dit is het juiste woord dat ons nog kan redden: cultuuromslag!
  Maar ik vrees eerder een cultuurshok voor we het zover hebben. Hopelijk wordt hetgeen Adjodia voorstelt doorgevoerd bij alle ministeries en overheidsinstellingen, dan is dat alvast een begin. Bedankt!


  Maak melding

 7. Cultuurshock, gevolgd door gewenning en cultuuromslag.

  Op de één of andere manier gaat derde wereld en corruptie altijd samen.
  Probeer maar de uitzondering te zijn.
  Yes we can!!! Maar Su zal een aantal fases moeten doorstaan.

  Zoals in vorige reacties al is opgemerkt, kan alleen een cultuuromslag ons redden. Dus ga er maar vanuit dat het resultaat pas na 15 tot 20 jaren na de start van het proces goed te merken zal zijn.

  Eerst moeten de toekomstige werknemers (lees de jeugd) op school gebrainwashed en gevormd worden. Desnoods wordt hiervoor een nieuw vak verzonnen of wordt dit geïntergreerd in een bestaand vak. Maatschappijleer ligt het meest voor de hand en is vanaf 1972 de opvolger van CUMA (kennis van cultuur en maatschappelijk leven) dat al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw ook bedacht was omdat er behoefte aan was. Er zijn genoeg capabele mensen in Suriname die dit proces op school vorm kunnen geven.
  Dan heb je de basis.

  Terwijl dit proces loopt moet de hedendaagse maatschappij aangepakt worden.
  DAS (6), daar komt ie, de cultuurshock is dan aantocht. Maar dat maakt niet uit. Het kenmerkende van een cultuurshock is dat deze in het begin heftig is, maar geleidelijk aan verzwakt. Dan heb je gewenning. En dan is de corruptie overwonnen.

  Niet dat er op dat moment geen schroefdraaiertje of een metertje stroom kabel meer zal worden gejat. Maar de fraude/corruptie zoals deze op een hoger niveau gepleegd wordt, waar veel geld verloren word en die het land in zijn ontwikkeling tegenhoudt, zal aanzienlijk minder zijn.


  Maak melding

 8. de waarheid is soms hard om te horen maar toch is die witboy verdwenen wie is hier schuldig eraan de A-TEAM hoe ze dat group noemen. het is toch raar dat een grote partij witboy verdwenen is en de A-TEAM groep is in surinamse cellen huis zijn beland er moet meer achter zitten meer mensen hogewaarschijnlijk diep tot aan de minister top van justutie kan ook bevel van santhoki zijn. wij surinamers doen als of wij het niet weten of willen het niet weten het land is zo klein iedereen weet wat ermee is gebeurd het kan zijn dat meeste mensen wat vergoeding krijgt tegenbetaling om de 3 apen na te spelen mondje dicht, doof en blind. raar hoe komt dat wij hosselend graag in andere manier om onze mondjes dicht te houden hebt niet niks gezien ook niks gehoord. en wij surinamers willen verandering wel ik denk pas na 40 jaren hoor als wij zo door gaan hoor niet horen niet zien niet praten.


  Maak melding

 9. Corruptie en favoritisme zijn inderdaad bijna onderdeel van Surinaamse cultuur, sad sad sad.

  Ik kijk eerst uit naar het zogenaamde “doorlichten” en wat voor verschuiving dat teweegbrengt.

  Awari domri’s(judas) hebben we al in geuren en kleuren voorbij zien komen.Om maar niet te spreken over de timing.

  En ik wil niks horen over ‘ko lampu en flashlight. mijn part word er met een kleine bosbrand doorgelicht ……als er ooit wat van terechtkomt !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.