SP’er wil dat koningin Beatrix Suriname bezoekt

32

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel moet koningin Beatrix spoedig een bezoek brengen aan Suriname. Het Kamerlid steunt met die uitspraak de Surinaamse president Venetiaan die deze wens gisteren heeft uitgesproken aan het adres van Nederlandse fractievoorzitters die op bezoek zijn in Suriname. Van Bommel is zelf net terug uit Suriname en doet zijn uitspraak vandaag in een weblog dat hij schrijft op verzoek van dagblad Trouw.

Volgens de SP’er heeft Venetiaan enig recht van spreken. “Hij bezocht als staatshoofd ons land in 1992 en het is goed gebruik dat er dan een tegenbezoek wordt gebracht door het ontvangende staatshoofd. Er zijn allerlei redenen waarom dat tegenbezoek nog niet is gebracht maar de meesten ervan zijn achterhaald. Suriname is nu een democratie, de rechtsstaat is sterker geworden en het financieel-economisch beleid op orde” aldus Van Bommel op de website van Trouw.

Van Bommel noemt drie redenen voor een spoedig bezoek. Ten eerste is het waarschijnlijk dat president Venetiaan er volgend jaar na drie ambtstermijnen mee ophoudt. Ten tweede is koningin Beatrix sinds de onafhankelijkheid niet meer in Suriname geweest en toen ook alleen als prinses. Ten derde is de kans reëel dat de volgende president van Suriname een belast verleden heeft. Zowel Desi Bouterse van de NDP als Paul Somohardjo van de Javaanse partij Pertjaja Luhur hebben een strafblad. Om die reden mocht hij in 2005 geen vice-president worden. “Om uit lastig vaarwater te blijven, doet Beatrix er verstandig aan om vóór mei 2010 Suriname te bezoeken” meent Van Bommel.

Het Kamerlid ziet ook een politieke reden voor een staatsbezoek. “De ontwikkelingsrelatie Nederland-Suriname komt ten einde en maakt plaats voor een vriendschapsrelatie, liefst met een nieuw verdrag. Omdat Beatrix aanwezig was bij de soevereiniteitsoverdracht in 1975 zou het heel mooi zijn als ze ook aanwezig is bij de ondertekening van een nieuw verdrag tussen onze beide landen. Dat begin van die nieuwe relatie zou een mooi onderdeel kunnen zijn van de afsluiting van haar koningschap” zo schrijft Van Bommel op de site van Trouw.

32 REACTIES

 1. Hij kan zich beter druk maken en behulpzaam zijn hoe je de figuren met een z.g belast verleden achter de tralies krijgt. Geen verstoppertje spelen. Het Staatshoofd van Nederland zal niet moeten deelnemen aan de poppenkast.
  Het zal jammer zijn al Suriname weer na de afgrond gaat en dus weer terug wordt gezet in de tijd echter we mogen niet vergeten dat het de wens van het volk van Suriname is en daar mogen wij ons niet mee bemoeien maar wel onze vraagtekens bij zetten.


  Maak melding

 2. is het niet dat dit ook van haar kant spontaan moet zijn .. kijk ze wil mischien niets meet te maken hebben met haar ” afvallig kind ”

  Ze gaat liever naar Argentie .

  D


  Maak melding

 3. Zijn wij nou bedelaars geworden om een uitnodiging van jaren her weer te entammeren?

  Blijkbaar zijn wij nog steeds die slaaf gebleven met het verschil dat er nu jassen en dassen om het maar niet te hebben over judassen bij zijn komen kijken.


  Maak melding

 4. Wat mij betreft kan de goede dame rustig weg blijven. Ik weet niet of het surinaams volk zit te wachten op het bezoek wvan welke Koning of Koningin dan ook. De mensen hebben wel andere belangrijkere zaken aan hun hoofd dan voor die lui wat toneel op te voeren.

  Wat voegt haar bezoek toe? Venetiaan kaninderdaad zijntijd aan nuttiger zaken besteden dan gastheer spelen voor lady BEA.

  Laathaar rustiug naar Porto Ecole, of Argentinië gaan, dan kan zij wat kaartspelletjes dan met vader Zorreguita en anderen aldaar.

  Dus: Op leden van het (NL) Koninklijkhuis zit niemand in SME echt te wachten.

  Wij doen niet aan enige verheerlijking van enig soort “blauwbloed”.


  Maak melding

 5. De strijdbijl!

  Onze president heeft met zulke uitspraken de strijdbijl al begraven. Volgens hem hoeven er geen verkiezingen meer te komen want de nieuwe president van Suriname wordt een boef of een zware crimineel. Hoe dom om politiek gezien zulke uitspraken te doen?

  Ik ben zwaar Koningshuisgezind. Als klein jongetje heb ik uren in de zon gestaan met een rood wit blauw vlaggetje in mijn hand, te zwaaien naar de huidige koningin.
  En toch is mijn advies: Majesteit kom niet!
  Verleen geen medewerking aan die poppenkast.
  Met boeven en criminelen die nu in de regering zitten zult u ongewild de hand moeten schudden. En dan zeggen ze: “zie je wel, zelfs de koningin vindt ons goed!”

  Over precies zes jaar gaat het beter met de SME politiek. De boeven en criminelen zijn dan verdwenen. Dan zullen Alex en Maxima ons
  met een bezoek vereren.


  Maak melding

 6. Is begrijp niet zo goed wat zij in Sur. zou moeten doen. Wat is de toegevoegde waarde van haar bezoek? Het zal Sur alleen maar geld kosten. En wanneer houden we op om te doen alsof de hollanders gods gift to Sur is?? Please zeg!!!


  Maak melding

 7. Vene heeft de strijdbijl niet begraven, de uitspraken zijn afkomstig van Harry!
  Somo kon in 2005 geen VP worden vanwege een strafblad? Hoe kan hij in hemelsnaam Pres. worden met hetzelfde strafblad. En de andere genomineerden met een strafblad, wat is er veranderd sinds 2005?


  Maak melding

 8. over entameren gesproken, jij ben de gene die iedere dag de grootste onzin hier schrijft, het is leuk om te zien hoe die draikonten zijn ik kan me nog herinneren dat deze zelfde bommeltje een gesprek had met don parmessar van een zeer beruchte politieke-partij in suriname toen kon onze bommeltje niet stuk bij de inconsequente aanhangers, maar nu onze harry het over het balast verleden heeft van surinaamse grootste massamoordenaar bouterse en het verleden van pistolen-paultje alias somo is harry niet meer goed in hun ogen ze zijn net bladeren ze waien met alle winden mee, reaktie nummer 3 is een heel goede voorbeeld.


  Maak melding

 9. DAS (7)
  Deze man geloof ik wel en hij heeft een punt.
  Zijn reactie is herkenbaar.

  Srananmang (6)
  Daar is iets vreemds mee aan de hand.
  1.Hij is binnen een paar dagen zodanig gebrainwashed dat hij onherkenbaar is.
  2.We worden in de maling genomen.


  Maak melding

 10. bomba meets bonso and bonso like to meet bea
  basja vene wil zijn imago opvijzelen met een bezoek van de koningin aan zijn land suriname.

  deze man probeert ons terug te brengen in de tijd van ja mi bakra(letterlijk vertaald de baas van onze geest/ziel).
  basja vene als jij nog in deze situatie verder wilt leven is het je goed recht maar sleept aub anderen niet mee.

  heel slechte mentaliteit in deze moderne tijd.zelfs de nederlanders lust het koninklijk huis niet meer en niet te vergeten de man die het opneemt voor basje vene de heer van bommel met zijn volgelingen ook niet.

  basja vene vraagt gewoon om in de maling genomen te worden.onderleiding van basja vene zal de bonsogroep onderkruipers niet vatbaar zijn voor geen enkele vernieuwingen.

  de indoctrineerden bij basja vene kunnen het verschil niet meer maken en galoppeert dood eenvoudig achter deze aan.


  Maak melding

 11. Esmerald(10)je hebt gelijk.
  De uitspraken komen vanuit de mond van Harry, ingefluisterd door degene die hem de boodschap geeft om de koningin te overtuigen snel te komen.
  Misschien heb ik het mis hoor, maar het is mij moeilijk gemaakt om politici heden te vertrouwen. In ieder geval, Harry heeft het gezegd. En Harry zegt ook dat Vene volgend jaar waarschijnlijk stopt. Dat heeft Harry niet zelf verzonnen.

  Verder heb je het ook bij het goede eind dat Somo in 2005 al bevlekt was. Voor mij is het ook zo dat geen enkel bevlekte president mag worden. Ze moeten allen uit de politiek.

  AHE,
  Welke van ze? Vene of Bommel? Vene is OK!
  Een keurig nette man van goede komaf. Hij heeft een punt om te zeggen dat hij stopt.
  Maar is Bommel niet die van Sex in de City?
  Of sex onder ’t buro?


  Maak melding

 12. Het bezoek van Kon.Bea is goed voor het land(economie).Zij komt niet alleen,maar vergezelt door zaken mensen…..Boven dien krijgt Suriname ff de aandacht van de pers…
  Laat ze maar komen..hoor?
  Groetjes Masé


  Maak melding

 13. AHE nr.12 !!!
  Heel goed gezien !! Bij het lezen van nr.6 “Sranangmang”schrok ik hevig.
  Ik verzoek de redactie van deze forum vriendelijk doch dringend om dit te verifiëren en nr.6 “sranangmang” op te attenderen met SPOED zijn FORUMNAAM te veranderen !!Of nr.6 “Sranangmang” wil hiermee de mede-forumleden om- de- tuin leiden óf nr.6 “sranangmang”is zich/haar niet van bewust dat hij mij in verlegenheid brengt.
  Indien het niet mogelijk is dat ik mijn schuilnaam “Sranangmang”kan blijven behouden,neem ik een ander schuilnaam aan.
  Indien ook mijn nieuwe schuilnaam in deze forum wederom door een ander wordt gebruikt,haak ik voor altijd af.Daarmee heeft de persoon in kwestie zijn doel bereikt.Op mijn beurt zal ik beseffen dat de privacy van mede-forumleden in deze forum ver te zoeken is.


  Maak melding

 14. Ter info aan de mede-forumleden:
  Ik ben de echte Sranangmang.Hierbij mijn mening betreft de uitnodiging van kon.Beatrix door president Venetiaan.
  Ik ben ten zeerste (prettig)verrast dat onze president koningin Beatrix heeft uitgenodigd.Deze man getuigd tenminste van een beschaving en diplomatie die internationaal gehanteerd wordt.Mede ook omdat de ontwikkelingsrelatie overgaat naar een vriendschapsrelatie.En daaruit kunnen ook positieve aspecten voortvloeien.Ook het feit in overweging genomen dat Surinamers over het algemeen geen haatdragende maar vriendelijke mensen zijn ,acht ik de uitnodiging van het Nederlandse staatshoofd juist.Ik blijf volhouden aan mijn wens dat de bilaterale betrekkingen tussen beide naties positief moet blijven.
  Dit,vanwege velerlei redenen.Te beginnen met het gegeven dat Surinamers nogmaals over het algemeen niet haatdragend maar integendeel gastvrij zijn.


  Maak melding

 15. Eerst alle boeven en criminelen uit de regering, dan pas is de koningin welkom.
  Met haar bezoek keurt ze onze regering goed dus zullen de boeven voor altijd blijven zitten en het gevaar bestaat dat er nog meer bij komen.
  Want zeggen ze: “de koningin vindt ons goed!”


  Maak melding

 16. nr 10 en 14 , als jullie naar de uitzending van radio wereld omroep hadden geluisterd van afgelopen dinsdag hadden jullie het hele gesprek van vene kan horen , hij heeft wel degelijk gesmeek dat bea suriname moet bezoeken, dus dit verzoek komt niet van harry van bommel maar van el vene,
  mijn inziens ik zie geen meer waarde aan haar bezoek aan suriname, ze kunnen het geld beter aan iets anders besteden bv armoede in het land

  fijne dag verder


  Maak melding

 17. Het getuigd van een uitermate grote kracht en wijsheid om je kwetsbaar op te stellen. En dat doet de pres van suri! Stoerheid leid tot niets maar maakt je eenzaam.
  Helaas luister ik nooit naar radio wereld omroep, mijn ouders in suri wel denk ik. Dus lady je zal wel gelijk hebben, but mark my words! Mijn info is afkomstig van de blog van Harry.

  Gezien de perikelen van de laatste koniginnedag en het gedoe rondom het koninklijk budget zal Bea suri hoogstwaarschijnlijk niet bezoeken. Maar je weet maar nooit, misschien een laatste goed daad voordat WA het overneemt


  Maak melding

 18. Lady (20)

  Dat heb ik ook begrepen (zie strijdbijl 7.)
  En voor wat betreft het geld heb je gelijk.
  Vene wil een Koninklijk afscheid van zijn politieke carriere en is bereid er veel geld voor uit te geven. Mooi niet! Geef het aan de minderbedeelden.
  Zodra we een schone regering hebben, is ze welkom.


  Maak melding

 19. DAS (14)
  Sorry, maar mijn posting (12) is een beetje verwarrend.
  Ik bedoel dat ik jou wel geloof en je reactie ook herkenbaar vind t.o.v. Srananman (6).
  Zo ken ik hem nl. niet.
  Dat was eigenlijk de boodschap.

  Harry is inderdaad van sex onder het buro.
  En over Venetiaan zeg ik dat het beter kan, misschien iets daadkrachtiger?
  In ieder geval straalt hij rust uit en heeft de rust ook gebracht in de periode dat SME daar echt aan toe was.
  En dát vind ik belangrijker. Als Suriname in de jaren tachtig alleen maar een halve Venetiaan als president had, dan was Su op dit moment veel verder in zijn ontwikkeling.

  Ik heb gemerkt dat Srananman al heeft gereageerd op het “misbruiken” van zijn nickname.
  Misschien een tip voor Waterkant. Het is ook mogelijk om een nickname uniek te maken en is een fluitje van een cent.
  Als een nickname eenmaal aan een emailadres gekoppeld is, mag het niet meer aan een ander emailadres gekoppeld worden.

  Srananmang, ik heb regelmatig gemerkt dat bepaalde forumleden de nickname van een ander jatten om onzin uit te kraaien. Maar dat zijn bewuste acties.
  In dit geval zou het ook een nieuwe lid kunnen zijn, maar dat betwijfel ik.


  Maak melding

 20. vreemd aan dit bericht is dat onze harry lid is van een partij die de monargie liever ziet verdwijnen, maar ik denk dat harry een andere agenda heeft hij wil de surinaamse kiezers die zijn weggelopen van pvda inpalmen mooi geprobeerd bommeltje.


  Maak melding

 21. Hetgeen wat “Sranang man” uitspreekt is Suriname. vreselijk gastvrij volk. en natuurlijk altijd klagen(zeker als het verwant is aan Nederland) maar dat hoort erbij. Een iedere surinamer respecteert de koningin. wie van de oudere herinnert zich niet Koningin Juliana in Suriname. Een ieder praat er nog steeds vol lof over.
  hare majesteit zal met open armen worden ontvangen. en een ieder zal een glimp van haar willen opvangen om dat vervolgens door de jaren heen door te kunnen vertellen aan kinderen…kleinkinderen…
  Leve de koningin! good job waardige president Venetiaan. hopen dat de volgende president enigzins in de buurt komt van de kwaliteiten van Venetiaan. Wordt bizar moeilijk…


  Maak melding

 22. Beste srananmang,lang voordat jij op de proppen kwam gebruikte ik reeds SRANANGMANG, dus niet leuteren.

  Anyhow gebruik jij je srananmang maar, en ik kies wel een andere ID.
  jouw klaagzang(16) houdt dan hopelijk op OK?

  Van mij mag de goede dame dus gerust weg blijven.

  Zelfs dan kunnen twee beschaafde naties heel goede banden onderhouden. Daar is geen bezoek van lady TRIX voor nodig.

  De tijd van langs de weg staan wapperen met een vlag voor deze lieden is allang verledentijd.

  Verder heb ik niks tegen het koningshuis van NL en mogen die rustig op 30 april in NL lopen koekhappen, en mag srananmang gerust meedoen.

  By the way bij mij staat er een”g”
  in sranang, en bij jou niet.


  Maak melding

 23. Nr.26…wat een minitieus klein verschil….
  Helaas ben ik mij er niet van bewust dat u reeds vóór mijn intrede in deze forum,reeds als SrananGmang te boek stond.Om een verdere Babylonische spraakverwarring tegen te gaan,doe ik toch water in de wijn.Mijn conclusie is:
  Het zat in het woordje “G” en u en ik hebben verschillende meningen.Maar ik blijf uw mening respecteren SrananGmang.


  Maak melding

 24. OK SRANANMANG,

  Het leven gaat gewoon verder. Wat en letter “G’al niet kan veroorzaken. Veel plezier verder op dit FORUM. No one to blame.

  Keep on enjoying life.

  M.vr.gr. van de SRANANGMANG


  Maak melding

 25. Nr.29….
  Kijk..zo horen bigimangs(volwassenen) met elkaar om te gaan.Vooral Surinamers onder elkaar.
  Erg sportief en vriendelijk van u !!
  Ook ik wens u a lot of pleasure.

  Tang boeng.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.