Nederlands vonnis Bouterse geen pijnpunt Suriname

24

PARAMARIBO, 20 okt – Het Nederlands strafrechtelijk vonnis tegen Desi Bouterse vormt op geen enkele manier een pijnpunt in de bilaterale relatie. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het vonnis uit 1999 (elf jaar gevangenisstraf voor cocaïnesmokkel, red.) komt zelfs nooit ter sprake. Het is hooguit een persoonlijk probleem.

De oud-legerleider hoeft dus niet te rekenen op steun van de staat. “Eigenlijk zie ik niet in hoe het zou spelen. Meneer Bouterse heeft problemen met Nederland. Ik ga er niet vanuit dat wij problemen hebben”, zegt Venetiaan. Het vonnis betreft een Surinaamse staatsburger, zoals er wel meerdere zijn. Dat de man toevallig ook politicus is maakt bepaald weinig uit.

Zo sprake is van pijnpunten, dan hebben die eerder te maken met de Nederlandse steun in de begindagen van de militaire dictatuur. “Als men gaat uitmeten wat er is gebeurd in en na 1980, hoe Bouterse steun heeft gekregen om zijn positie te consolideren, dan zijn er wat pijnpunten die we samen met de Nederlandse zijde kunnen identificeren en bespreken”, aldus Venetiaan.

24 REACTIES

 1. “Nederlands vonnis Bouterse geen pijnpunt Suriname”

  Bovenstaande aldus onze eigen dorpshoofd. Dat geen enkel ander land het zou pikken dat een politicus of staatsburger op zo’n manier berecht wordt door een ander land, gaat niet op voor ons oranje gekleurde basja.

  Zelfs Guyana is pissig op de uitlevering van een bewezen crimineel, voor Suriname alleen vormt niets een pijnpunt.


  Maak melding

 2. Venetiaan is een vistie kowboy kill,

  Hij zal het niet nalaten Bouterse van achteren te tackelen.

  Ba wat een valsspeler.

  De tijd zal het leren domme Lodjo.


  Maak melding

 3. Die man R.Vee heeft een lelijk probleem…Hij denkt altijd precies als in de KATIBO tijd ik ben…HIER GOUVERNEUR….van Su…..de burgers bekijken het maar.
  Dit doet hij dus nu weer anno 2009…Ik ben Pres. van Su….de burgers…binnen/buitenland(bevolking) stuk voor stuk bekijken het maar.
  IK NEEM HET VOOR NIEMAND OP…IK ZIT HIER LEKKER EN KAN PIETERBAAS SPELEN EN DAT MIJ BLIJ.


  Maak melding

 4. Auw, doet pijn hoor!

  Snel moeten we erkennen dat Bouterse geen steun van de regering kan verwachten. Kan toch niet waar zijn als het wel zo was. Het zou dan alles en iedereen die in ‘s-lands belang denkt hardstikke pijn doen.

  Maar de steun die NL in den beginne aan Bouterse’s regering/dictatuur gegeven heeft moet wel ter sprake komen. Al is het alleen maar om aan te geven hoe moeilijk het was om weer boven water te komen en dat deze fout nooit maar mag worden gemaakt. Want dat zou erg pijn doen.


  Maak melding

 5. prima verwoord geen speld tussen te krijgen.ik ga een stapje verder pak die klootzak bouterse in zijn kraag en gooi hem het land uit dan zijn we klaar mee.


  Maak melding

 6. Deze geschifte president,waarom noemt hij zijn meester Brunswijk niet,ook die is veroordeeld voor drugs in Nederland zowel in Frankrijk ,noem die ongeletterde bij naam en toenaam en zeik niet van:zo zijn er meerderderen.Bouterse is ten onrechte veroordeeld,dat weet die Baviaan,Bouterse moest hangen want Nederland wil niet toegeven dat ze hebben meegeholpen aan de staatsgreep toen,ze dachten laten we Bouterse zg veroordelen liefst zonder enige keiharde bewijzen,dan komt het nooit uit dat wij de drijfveer waren achter de coup.
  Die Professoren DU en Neus zullen wel een andere wending hier aan geven.Lees de telegraaf dd 20-10-2009.Die baviaan is een echte schijnheil,want hij weet dat die schijnvertoning die ze rechtszaak noemen niets voorstelt,wacht maar als Bouterse zijn mond gaat open trekken zullen er meerdere koppen gaan rollen.


  Maak melding

 7. ik ben geen pro-bouterse fan hoor, verre van dat. Maar vene is een rasechte schijtluis. Nederland die willens en wetens wapens heeft geleverd aan muitende soldaten wordt milder behandeld dan bouta die met de geleverde wapens moorden heeft gepleegd. Met behulp van nederland heeft bouta een soevereine staat ten val gebracht en vene gaat daar gemakshalve snel aan voorbij.


  Maak melding

 8. Begrijpelijk dat het geen pijnpunt voor Suriname is, ze kiezen hem zelf.
  Het is jammer dat de meeste kiesgerechtigden hun beschermers van de democratie zijn vergeten.
  Er is een spreekwoord wat luidt: Wat een ander overkomt kan jouw ook overkomen.


  Maak melding

 9. De president doet het vermoeden rijsen
  dat achter deze berichtgeving meer schuil gaat.Wat zal deze dubbele boodschap dan brengen ????

  Overigens vindt ik het in deze een president onwaardig om zich nu op deze wijze uit te laten over een man die Suriname heel veel kwaad heeft berokkend en bovendien in een strafproces zit verwikkeld.Hij zou liever zijn bigi LP op elkaar moeten houden. Ik krijg geen hoogte van deze man, want wanneer hij zijn grote KPA juist moet open doen, doet hij het niet.

  (Citaat)
  Meneer Bouterse heeft problemen met Nederland. Ik ga er niet vanuit dat wij problemen hebben”, zegt Venetiaan.
  Het vonnis betreft een Surinaamse staatsburger, zoals er wel meerdere zijn. Dat de man toevallig ook politicus is maakt bepaald weinig uit.

  Met dit bovenstaand gegeven ben ik het niet helemaal meeeens, vooral daar waar het om een volksvertegenwoordiger gaat waarop veel smet rust en dus geen goed voorbeeld kan zijn voor het Surinaamse volk.

  Vene hoe laag ben je gezonken om wellicht het enigszins op te willen nemen voor een gewetenloos onmens met bloed aan zijn klauwen. Voor mij echter een belangrijk pijnpunt dat de hele Surinaamse natie aangaat.

  Ik zit mij af te vragen wat achter het betoog van Vene nog meer schuilt gaat.


  Maak melding

 10. 20- 10-2009

  President Ronald Venetiaan wat de elf jaar politieke veroordeling van Bouterse betreft voor zijn omstreden rol in de smokkel van cocaine naar Nederland:

  Citaat van de Nederlandse Advocaat Inez Weski:
  ‘IK BEN OVERTUIGD VAN BOUTERSE’S ONSCHULD’ Bron: De Ware Tijd, 21 februari 2006

  Een politiek veroordeling zonder harde juridische bewijzen.

  Er zijn geen harde regels over bewijs in dit soort politieke rechtszaken.

  Volgens westerse beschuldigingen is de ene politiek charismatisch (LEIDER)politicus dat hun politiek niet goedgezind is, in het bezit van massa vernietigingswapens.

  Of dat bepaalde landen zaken doen c.q. sponsor zijn van terroristen (het alom bekende George Bush retoriek van ‘De As van het Kwaad’!). President Ronald Venetiaan zal ik meteen met de deur in huis vallen over de omstreden trieste politieke rechtzaak/vervolging/veroordeling van Suriname en van een Surinaamse politicus D.D.Bouterse, de voorzitter van de grootste politieke partij van replubliek Suriname!

  Kroongetuige Patrick van loon tegen D.D.Bouterse in het Stellendam-drug-proces:
  Nederlandse Justitie legt spijtoptant-kroongetuige Patrick van loon, eerst in de watten en dumpt hem vervolgens!(spijtoptant is iemand die een eerder genomen besluit/afgelegde verklaring betreurt en de gevolgen ongedaan zou willen maken)in dit geval kreeg Patrick van Loon niet de ruimte van het Nederlandse OM om zijn valse getuigenissen/verklaringen in te trekken die hij aflegde tegen de Surinaamse politicus D.D.Bouterse.

  Patrick V. houdt zich al meer dan tien jaar met drugshandel bezig. In 1997 onderschepten de Nederlandse politiediensten 476 kilo cocaïne die hij samen met Marcel G. en Frank J. van Suriname naar Nederland had gesmokkeld. In ruil voor strafvermindering praatte Patrick V. de Surinaamse ex- legerleider Desi Bouterse aan de galg.

  Die kreeg dankzij de valse verklaringen in 2000 elf jaar cel voor zijn zogenaamde betrokkenheid bij de smokkel.

  Patrick V. werd eerst tot acht jaar veroordeeld, later verminderd tot zeven jaar en zeven maanden cel, Marcel G. tot acht jaar en Frank J. vloog voor vier jaar achter de tralies.

  Patrick V. keerde na penitentiair verlof in juni 2000 niet naar zijn Nederlandse gevangenis terug. Hij ‘vluchtte’ naar België, waar hij opnieuw een drugslijn organiseerde. Naar eigen zeggen van Patrick van Loon was zijn zogenaamde vlucht met mede weten van de Nederlandse justitie.

  Maar vooral de wilde verhalen over wat Justitie in Nederland verstaat onder een ‘getuigenbeschermingsprogramma’, gooiden hoge ogen. Dat zit zo: in het Stellendam-proces werd Patrick V. op 28 december 1998 in het Hof in den Haag bedacht met acht jaar cel voor zijn aandeel in die drugstrafiek.

  Toen hij (Patrick. van. Loon)zijn straf begon uit te zitten, kreeg hij bezoek van de Nederlandse Justitie met een voorstel tot ‘contract’: als hij bereid was in hetzelfde dossier onder ede niet alleen zichzelf maar ook Desi Bouterse aan de galg te praten, dan kon hij rekenen op strafvermindering, een vervroegd penitentiair verlof, een buitenvervolgingstelling voor twee andere drugstrafieken (die van Southampton en Arnhem) en ander lekkers.

  Zo kwam bij de start van dit proces een Nederlands rechercheur in de getuigenstoel doodleuk uitleggen hoe hij, in opdracht van het OM, Patrick V. moest gaan ophalen in de gevangenis van Zwolle om drie dagen met hem op hotel te gaan en samen met zijn echtgenote inkopen te doen in Breda.
  Daarna werd hij terug afgeleverd in de gevangenis. Bij een andere gelegenheid werd Patrick V. met een helikopter naar Bergen-op-Zoom gebracht. Hij ging er uitgebreid eten in het bekende sterrenrestaurant ‘Interscaldis’.
  Op kosten van Justitie mochten zijn oma, moeder, vriendin plus hun dochter mee aanzitten. Zij kwamen in de Rolls van de firma aanrijden. Maar het getuigenbeschermingsprogramma liep in het honderd.

  “Toen hebben ze laten verstaan dat hij bij de eerste beste gelegenheid gewoon moest verdwijnen uit Nederland”, zegt zijn advocaat Jo De Meester. Dat moest je Patrick geen twee keer vertellen.

  Hij belde naar zijn boezemvriend Gaetan, die hem ging ophalen en onderdak verschafte. Patrick V. startte niet alleen zijn drugszaakjes opnieuw op, maar begon vooral de vele miljoenen drugswinst wit te wassen.
  De Nederlandse autoriteiten hebben nadien nooit fanatiek achter patrick.v.L aangezeten en voor iedereen was duidelijk dat de ‘ontsnapping’ officieus kaderde in het contract dat Patrick V. met Justitie in Nederland was overeengekomen in ruil voor zijn optreden als kroongetuige tegen Bouterse.

  Patrick.v.L. bleef dus veilig en wel in Antwerpen.. Rasidan Z. is de Nederlands-Surinaamse vriendin van Patrick V. Zij moest van het Nederlandse gerecht in België gaan wonen in het kader van het ‘contract’ met haar vriend, maar werd verder aan haar lot overgelaten.

  Bij een huiszoeking op het (onderduik )adres van Patrick.v.L en zijn vriendin Rasidan Z. trof de politie documenten aan waaruit bleek dat hij in 1997 samen met Marcel G., Frank J. en de Brit John J./Johnson, 48, Liverpool cocaïnetrafieken naar het Britse Southampton had georganiseerd, goed voor een opbrengst van ruim 8,1 miljoen euro (over ex leger leider verdacht/veroordeelde D.D.Bouterse werden helemaal geen belastende documenten in het bezit van Patrick v.Loon of welk ander drugs criminele organisatie gevonden). Het was voor de Justitie meer dan duidelijk dat Bouterse niets, maar dan ook niets met de drugs criminelen te maken had.

  De veroordeling van D.D.Bouterse is een politieke veroordeling geweest. Met een valse kroon getuige, zoals ook in een adem is gezegd door de Belgische justitie & politie dat kroon getuige v. Loon een zware crimineel & vals getuige alsmede een platonische leugenaar is. Door de informatie die de Belgische justitiële autoriteiten hebben over kroongetuige Patrick V. heeft de Belgische justitie & politie bekend gemaakt dat de belastende verklaringen die Patrick V. aan de Nederlandse OM gelegt heeft tegen de Surinaams politicus D.D. Bouterse nooit op waarheid kan berusten.

  Omdat kroongetuige v. Loon nooit op twee plaatsen tegelijk kon zijn, aldus een verklaring van de Belgische justitie & politie.
  Temeer de Belgische justitiële autoriteiten een dossier van kroongetuige Patrick v. Loon erop nahoud en zijn handel & wandel tijd & data’s over strafbare feiten/afgelegde verklaringen van Patrick v. Loon. zo kan weer leggen .

  Achteraf heeft ook (ex) kroongetuige Patrick van Loon alsmede zijn vrouw/vriendin Rasidan Z. toegegeven dat Patrick v. Loon. mijneed zou hebben gepleegd in de Stellendamstrafzaak tegen D.D. Bouterse na een deal/contract te hebben gesloten met de Nederlandse OM voor het verkrijgen van straf vermindering, en gouden bergen die de OM voor hem in het verschiet had als hij zou mee werken om belastende verklaringen onder ede af te leggen tegen de Surinaamse politicus D.D.Bouterse om hem zo uiteindelijk veroordeeld te krijgen.

  De buitenlandse (autoriteiten) justitie en politie probeerden Bouterse al vanaf de tachtigerjaren zonder succes achter de tralies te krijgen door hem te willen betrekken bij drugstransporten vanuit Zuid-Amerika.
  In 1999 wilde het Nederlandse Openbare Ministerie D.D. Bouterse betrekken in & vervolgen voor zeven drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa.
  De verklaringen van een hele stoet anonieme valse getuigen moesten het bewijs leveren dat Bouterse in de drugs handel zat. Maar ze vielen bij de rechtercommissaris door de mand en tijdens het proces af wegens verregaande onbetrouwbaarheid.

  Alleen met behulp van de valse kroongetuige Patrick van L. met de geinsinueerde belastende verklaringen kon Bouterse uiteindelijk door het Nederlandse OM betrokken worden bij de smokkel van een lading van 474 kilo cocaïne, die van een zeilboot van Suriname naar het Zuid-Hollandse Stellendam was vervoerd. Dit resulteerde in de bijverstek veroordeling van Bouterse in juni 2000 tot een gevangenisstraf van elf jaar.

  Hier gaat het uiteindelijk om President Ronald Venetiaan,

  Al bracht Bouterse sindsdien nog geen dag in de cel door, dat deert politiek Den Haag niet, hij kan tenminste niet meer zorgeloos het land verlaten. Door deze veroordeling staat hij nu internationaal gesignaleerd als een belangrijke drugshandelaar. En kan als Surinaams parlemantariër/politicus Suriname niet als zodanig vertegenwoordigen op het internationaal politiek arena.

  Officier van justitie mr. Evert Harderwijk, die met het onderzoek was belast, verklaart dat de kroongetuige v. Loon tegen alle afspraken met het OM in ‘na een dag verlof uit de gevangenis in mei 2000 op de vlucht is geslagen.

  De advocaat van Bouterse, Bram Moszkowicz, geloofde hier niets van en vermoedde dat de kroongetuige met medeweten van justitie niet terug was gekomen, omdat hem meer was beloofd dan alleen maar strafvermindering die formeel op papier stond. Het leek er volgens de raadsman op dat het OM een oogje had dichtgeknepen en dat v. Loon. vervroegd naar huis mocht gaan. Justitie zal dat volgens Moskowicz nooit toegeven, want als blijkt dat de officier van justitie onrechtmatig heeft gehandeld, zou dit de bodem onder de zaak Bouterse vandaan kunnen slaan.

  Het OM stond hoogst waarschijnlijk onder zware politieke druk, om de politicus D.D.Bouterse veroordeeld te krijgen.
  Volgens de vrouw van Patrick van L. is haar man niet gevlucht.
  Waarom zou hij dat moeten doen’, vraagt zij zich af. Er zijn vervolgens duidelijke afspraken met de Nederlandse justitie gemaakt. Dit werd ook bevestigd door Patrick in een interview met Vrij Nederland. Toen hij kroongetuige was, zat hij eerst in het huis van bewaring in Zwolle. In 1999 mocht hij op 14 juni, zoals door Harderwijk schriftelijk was vastgelegd, onder begeleiding van twee Nederlandse rechercheurs samen met zijn familie de verjaardag van zijn dochter vieren.

  Als ik had willen ontsnappen, had ik dat toen al kunnen doen. Maar waarom zou ik?’, vraagt hij zich af. Alles leek te gaan zoals was afgesproken met de Nederlandse justitie en kreeg hij in februari 2000 officieel onvoorwaardelijk verlof.

  Dat zegt hij te kunnen bevestigen met een brief van de penitentiaire instelling in Zwolle. Met andere woorden: hij was vanaf dat moment vrij om te gaan en staan waar hij wilde.

  Op 8 oktober 2003 werd v. Loon. in België aangehouden, daar hij moest getuigen in een proces in Nederland tegen Marcel G., een medeverdachte in de zaak Stellendam. Hij beweerde dat Patrick nooit zaken heeft gedaan met Bouterse. Erger nog is dat zijn voormalige advocaat, mr. Gerard Spong, die nu Marcel bijstaat, bij die gelegenheid Patrick v. Loon een onbetrouwbare kroongetuige noemde.

  He Du hoe verklaar je, dat de grootste vijand van Bouterse, advocaat mr.Gerard Spong, kroongetuige Patrick van loon een onbetrouwbare kroongetuige noemde.

  Doordat Patrick van L. in België was gearresteerd, kon hij die dag niet in Nederland verschijnen. Zijn kroongetuigenverklaring tegen de politicus D.D.bouterse kon dus niet nader getoetst worden en kon het OM Bouterse onrechtmatig bijverstek veroordelen voor 11jaar cel.

  Het Nederlandse OM maakte de zaak rond dankzij de Belgische crimineel kroongetuige Patrick van L. De vraag die nu centraal staat is, of die getuige betrouwbaar was, daar zijn kroongetuigenverklaring niet nader getoetst “kon” worden, doordat Patrick.van L. in België was gearresteerd.

  Conclusie: welke delinquent, lang gestrafte zware drugs crimineel, lid/leider van een criminele georganiseerde misdaad organisatie wordt na een veroordeling van 8 jaar gevangenisstraf op verlof gestuurd zonder politie of penetentiaire begeleiding en dan verwachten dat de langgestrafte terugkeert in gevangenschap. Hier had de justitie duidelijk een oogje dicht geknepen.

  Wat de Nederlandse OM moet verklaren aan de Surinaamse alsmede de Nederlandse samenleving en de advocaat van D.D.Bouterse is wat zo urgent was dat langgestrafte kroongetuige v. Loon kort na zijn veroordeling verlof werd verleend en het penitentiaire inrichting mocht verlaten.

  Dit geval is zowel extreem als uniek in de criminele wereld, juridisch jargon & gevangeniswezen. De man van de straat is er nog steeds niet over uit gesproken over deze juridische dwalingen.

  Nog een cruciale vraag dat centraal staat, van waar al de privileges die drugs crimineel Patrick Van Loon genoot bijv. dat hij de verjaardag van zijn dochter onder begeleiding mocht gaan vieren.

  Alsmede: bij de start van dit proces kwam zo een Nederlands rechercheur onder ede in de getuigenstoel doodleuk uitleggen hoe hij in opdracht van het OM Patrick v. Loon moest gaan ophalen in de gevangenis van Zwolle om drie dagen met hem in een hotel te gaan en samen met zijn echtgenote inkopen te doen in Breda. Daarna werd hij na al die uitstapjes (BZT) teruggeleverd aan de gevangenis. Bij een andere gelegenheid werd v. Loon met een helikopter naar Bergen-op-Zoom gebracht. Hij ging er uitgebreid eten in het bekende sterrenrestaurant ‘Interscaldis’. Op kosten van Justitie mochten zijn oma, moeder, vriendin plus hun dochter mee aanzitten. Zij kwamen in de Rolls van de firma aanrijden.

  President Ronald Venetiaan het is toch duidelijk dat Patrick van.Loon en….een juridisch samenzwerings- duivelspact / contract hadden afgesloten!zoals hij zelf alsmede zijn vriendin/vrouw Rasidan Z. toegegeven dat haar vriend/man, Patrick v. Loon. mijneed zou hebben gepleegd in de Stellendamstrafzaak tegen D.D. Bouterse na een deal/contract te hebben gesloten met de Nederlandse OM voor het verkrijgen van straf vermindering, als hij zou mee werken om belastende verklaringen onder ede af te leggen tegen de Surinaamse politicus D.D.Bouterse om hem zo uiteindelijk veroordeeld te krijgen.

  President Ronald Venetiaan, Mensen alstublief rust een beetje over de omstreden 11jaar veroordeling. Dit beestje krijgt nog een staartje, denk ik zo!In een waarachtige democratie wordt je niet veroordeeld als er geen tastbare belastende bewijzen tegen je zijn, dat je schuldig bent aan het een of ander vergrijp/strafbaar feit!.

  De Nederlandse Hoge Raad heeft in 2006 het vonnis nogmaals bevestigd. Bouterse blijft voor de Nederlandse staat veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor de omstreden betrokkenheid bij een cocaïnetransport..

  Nogmaals voor alle duidelijkheid juridische gezien zal niemand zijn vingers eraan willen branden om het vonnis van 11jaar opgelegde gevangenisstraf ongedaan te maken.Dit proces kan en zal alleen politiek opgelost worden. Nederland is alleen maar geintereseerd als de Nederlandse belangen zijn veilig gesteld c.q niet geschaad worden en de veiligheid gegarandeerd is van Nederlandse autochtone onderdanen in rep.Suriname. Dan valt er altijd tot op zeer diplomatieke hoogste niveau tot een concencus te komen!

  Think before you answer!

  I rest my case!

  Patriot!


  Maak melding

 11. Wie de verkiezingen in Suriname komend jaar wint is nog onzeker. Ik durf hier te stellen dat de crimineel Bouterse nooit meer aan de macht komt.

  In weerwil van wat nu gezegd wordt zie ik deze moordenaar niet terug in het machtscentrum.

  Brunswijk en Somohardjoe maken evenmin kans.

  Ik tip hier de huidige minister van justitie als toekomstig President.

  Van het te vormen samenwerkingsverband rond de NPS en VHP zal de VHP de grootste partij worden en derhalve levert die de president.

  De criminele combinatie (NDP en handlangers)hebben een probleem want de mensen in het binnenland zullen niet voor die combinatie stemmen.
  Deze binnenland bewoners zien nu zelf wat hun eigen partijen hebben helpen bewerkstelligen in het binnenland.

  Crimineel Bouterse en clan zouden dat nooit voor hen hebben gedaan, in tegendeel liet hij mensen vermoorden en woongemeenschappen vernietigen.

  Komt nog bij dat deze regering de zetel verdeling in de districten anders heeft ingedeeld.

  Surinamers hebben nu veel vrijheid en die zullen zij willen behouden en dus geen criminele moordenaar aan de macht.Er is gewoon plaats voor een dictator in het huidige Suriname.


  Maak melding

 12. wat moet ik van deze man zeggen,is hij een staatsman of en prasioso president.of begint zijn geheugen aan kracht te boeten.

  als surinamer vindt ik deze man zeer laf en dom.
  een grotere fout kon henck arron toen niet hebben gemaakt om deze man op de vergadering aan de lachmonstraat bij de olifant te introduceren als de toekomstige president van suriname.

  de minderwaardigheidsgevoelens bij deze man vraagt om assistentie om deze uit zijn lijden te helpen.een president met een chronische gebrek aan daadkracht kan nooit een goeie leider zijn.


  Maak melding

 13. We nemen allemaal Vene kwalijk,maar waren niet daar tou Desi surinam en Surinamers onveilig maakte met zijn handel en wandel.
  Als hij Desi door zijn vroegere partner gezocht en berecht wil worden dan moet Vene hem gewoon afleveren .Toen hij Desi zijn daden deed was hij trouwens onder Nederlandse.vlag en hulp.


  Maak melding

 14. Een vraag aan de aanhangers van bouterse in suriname en in nederland.
  1) wat zijn de goede eigenschappen van deze (man) ik daag iedereen die hier elke dag de grootste onzin schrijven om deze monster te verdedigen een eerlijk antwoord op mijn vraag te geven a.u.b


  Maak melding

 15. 21-10-2009

  Voor 1980 waren de structuren voor een coupplan operationeel met militaire precisie (CIA achtige traferelen)al in de startblokken. De regie van de coup/ complot was volgens velen in handen van de hollandse militaire attaché. Surinaamse militaire officieren/ onderofficieren waaronder D.D.Bouterse werden benaderd door de hollanders voor het plegen van een militaire staatsgreep. Bouterse weigerde zonder aarzelen, consequent om mee te werken aan deze duistere coupplannen van politiek Den Haag annex samenzwering tegen zijn vaderland c.q. landverraad te plegen.

  De structuren voor een coup in Suriname zaten desondanks in de ijskast, in afwachting op de juiste tijd en een machtwellustige Suri-Net militair die zou toegeven zijn militaire kunde die hij heeft opgedaan in Nederland te verlenen aan een staatsgreep in Suriname….in tussen werd ene militair commando Rambocus speciaal opgeleid in Nederland als couppleger. Holland had hoe dan ook zijn zinnen gezet op een staatsgreep in republiek Suriname. De coup in Suriname zou hoe dan ook goedschiks of kwaadschiks zijn gekomen, danwel op een ander tijdstip dan 1980.

  Maar de machtwellustige arrogante regering Arron waarin president Venetiaan een portefeuille bekleede, hadden de Surinaamse militaire onderofficieren onheus bejegend, en ze uitgemaakt voor padvinders. Zoals algemeen bekend wilde de onderofficieren alleen maar een militaire vakbond.

  De onder officieren hielden een vreedzame protest en werden in opdracht van de machtwellustige arrogante regering Arron door de politie zowel in als uit elkaar geslagen met gummiestokkem(balata) en de leiders van het protest voor een militair vakbond werden gearresteerd en zouden tijdens mishandelingen namen van hun manschappen moeten noemen die instemde met een militair vakbond. De militairen zouden op de daaropvolgende dagen als voorbeeld publiekelijk aan de schandpaal zijn genageld met een veroordeling aan hun broek en zouden als ordinaire criminelen oneervol ontslagen worden uit het nationaal leger.

  Voor Holland met zijn verdeeldheids politiek was het zaakje al rond. De coupplannen van made in Hollandia werden uit de ijskast gehaald en gedeeltelijk geïmplementeerd en door tijdnood improviserend uitgevoerd, om de gevangen kameraden te kunnen bevrijden voor de omstreden veroordeling.

  Dus in feite is noch Nederland, noch Bouterse & sergeant coup van 16, te verwijten voor het tijdstip van de coup van 80.
  De coup van 80 is alleen te wijten aan de arrogantie & minachting van de regering Aarron naar de Surinaamse militaire, gewapende macht toe.

  Politieke samezwerings strategie, 8 december politiek proces!

  8 december is niet zomaar uit de lucht komen vallen.
  Er waren duidelijk interne krachten bezig om van uit Suriname in samenwerking met buitenlandse dubieuze krachten complotten te smeden , om de zittende militair gezag bloederig neer te slaan, met geweld uit het machtscentrum te wippen. Uiteindelijk leidde dit tot het 8 december tragiek.

  Door de architecten van het 8 december politiek proces krijg ik een deja vu. Het zijn de zelfde dubieuze samenzweerders uit de jaren 80 die van afwijken niets willen weten, m.b.t. de militair vakbond en daarom onder geen geding ruimte gecreëerd zal worden voor amnestie. Men is gebrand om het toenmalig militair wettelijk gezag met wortel en tak uit te roeien, zoals president Ronald Ventiaan het wereldkundig volmondig heeft verwoord.

  Na de onafhankelijkheid heerste alom corruptie en Suriname dreigde een ordinaire bananenrepubliek te worden, waarin de Nederlandse investeringen teloor dreigden te gaan. Weinigen in Den Haag verhieven dan ook hun stem om te protesteren toen in februari 1980 een coup onder leiding van de door Nederland opgeleide, militairen en naar het schijn met Nederlandse steun een einde maakte aan de regering Arron.

  Washington van Bush ging er van uit dat Bouta echter onder invloed van links-radicale politici stond. En dat werd met name in het Washington van Bush cs. niet voor consumptie geschikt geacht. De CIA-“estimates” voorzagen de mogelijkheid dat Suriname in de invloedsfeer van Cuba terecht zou komen.
  En dat moest uiteraard te allen tijde worden voorkomen. Het was daarentegen geen toeval dat de moederbond de confrontatie opzocht met het militair gezag. De neo-kolonialistische macht wellustigen, konden m.n. door de CIA makkelijk gemanipuleerd worden. Maatschappelijke spanningen namen in de loop van 1981 toe m.n. door de moederbond die aanstuurde-aanzette tot burgerlijk ongehoorzaamheid. In Paramaribo namen in de loop van 1981 wilde georganiseerde stakingen van de moederbond langzaam toe. Dat leidde tot een chaos en verslechterde financieel-economische situatie.

  De in september van dat jaar als Nederlands minister van Defensie aangetreden Hafmo (initialen, H.A.F.M.O. van Mierlo voor de niet-ingewijden)Van Mierlo besloot ergens in de eerste helft van december Bouta’s militaire inlichtingendienst extra steun te verlenen met nieuwe wapens en het verzorgen van militaire vakopleidingen op dit nuttige terrein. Hij was daarbij in de veronderstelling om langs die weg de vinger aan de pols te kunnen houden en een ruk naar links te kunnen voorkomen. Bovendien was Nederland volgens de minister contractueel verplicht die hoognodige bijstand te verlenen.

  Op 17 december kreeg het hoofd van de Inlichtingendienst van de Landmacht (LAMID), kolonel A.W. Schulte, opdracht het besluit van Van Mierlo in Washington te gaan toelichten. Dat vond zijn beslag in een reeks van besprekingen tussen 13 en 19 januari 1982.

  Volgens Schulte’s rapportage van 21 januari werd onder andere afgesproken, dat alle informatie die Van Mierlo’s inlichtingendiensten in Suriname zouden verzamelen tijdens de drukke miliaire inlichtingen opleidingswerkzaamheden, doorgespeeld zou worden aan hun Amerikaanse grote broers. Twee maanden daarna werd in Suriname een coup ondernomen, die door Bouterse cs. werd verijdeld c.q. met militaire precisie onderdrukt, waarbij de Nederlandse bewapening en opleiding van de Surinaamse militaire inlichtingendienst zonder twijfel hun vruchten hebben afgeworpen.

  Deze gebeurtenis zorgde voor “red alert” in Washington m.n.George W Bush. In hun ogen had Van Mierlo een links bewind in het zadel gehouden. De Amerikanen waren in januari door de Nederlanders bij de neus genomen!

  Overigens, wist Van Mierlo inderdaad wat komen ging? In Suriname nam de chaos toe. De Moederbond organiseerde een reeks stakingsacties die de toch al zwakke economie op een fragiele rand van een economische crises brachten.Volgens de Surinaamse militaire inlichtingendienst werden die acties gedirigeerd/geregiseerd door het American Institute for Free Labour Development, een organisatie die stond aangemerkt als een cover-organisatie van de CIA.

  Twee Amerikaanse diplomaten in Paramaribo kregen te horen, dat zij zich verder niet met de interne aangelegenheden van Suriname dienden te bemoeien. Anders werden zij het land uitgezet. Van Mierlo’s in december 1981 ontworpen ontwikkelingshulp werd onderwijl onverdroten voortgezet en dankzij die verbinding werd hij voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het kamp van Bouterse. Of hij die informatie deelde met Washington, zoals in januari met CIA-directeur William J.Casey en Constantine Menges hoofd van de ZuiAmerikaanse CIA-‘desk’ was afgesproken, is een open vraag.

  Dreigende berichten bereikte Van Mierlo via de door hem aangelegde inlichtingen verbinding, van uit Paramaribo. Bouterse werd er op aangewezen van de uit de hand lopende onlusten dat kon leiden tot ontwrichting van de samenleving door het aanzetten tot burgelijk ongehoorzaamheid, van de moederbond in complot met het verzet van de Surinaamse interlectuelen/elite tegen het wettelijk militair gezag. De wilde stakingsacties van de moederbond was de voorloper van het groot geheel wat er te verwachten was, wat er nog komen moest. De wilde georganiseerde stakingsacties van de moederbond c.q. ontwrichte economie moest als voorhoede dienen van de buitenlandse militare interventie macht.

  De inmiddels demissionaire Van Mierlo probeerde het tij nog te keren. Maar hij werd ingehaald door de tijd. In november trad het eerste kabinet Lubbers aan. Verdachten van samenzwerering tegen het wettelijk militairgezag werden gearresteerd en opgesloten voor verder justitieel onderzoek over vermeende complottheorien tegen de Surinaamse natie.

  Helaas wederom onttrok zich weer een drama op het koloniaal fort Zeelandia, dat ± 50 jaar geleden eerder Nederlandse gevangenen op Fort Zeelandia door Hollandse koningklijke Mariniers op de vlucht dood geschoten..Jammerlijk genoeg herhaalde de geschiedenis zich weer op 8 december´82. Er werden 15 mensen uit de top van de Surinaamse samenleving, die lijf en leden hadden ingezet om een einde te maken aan het militair bewind, zij werden in Fort Zeelandia neergeschoten met de dood alsgevolg. De toen afgelegde verklaringen van de militairen woordvoerder is dat de verdachten van complottheorien op de vlucht waren geschoten.
  De brandende vraag is was Hafmo op de hoogte van een ophandenzijde drama danwel heeft Hafmo de Amerikanen en Lubbers gewaarschuwd voor het 8december op handen zijnde drama?

  Toen Hafmo in 1994 terug keerde op het politieke toneel als minister van Buitenlandse Zaken, zat hij opgescheept met zijn verleden als minister van Defensie. Het was in het licht van de tragische gebeurtenissen op 8dec. 1982 dan ook niet vreemd dat in politiek Den Haag onlangs een enorm conflict ontstond nadat Van Mierlo’s partijgenoot Arthur Docters van Leeuwen in de kwaliteit van super-p.g. wegens omstreden politieke motieven Bouta op de omstreden internationale opsporingslijst had gezet wegens omstreden grootscheepse drugshandel. Met de bedoeling Bouterse (internationaal) politiek te diskwalificeren.

  En ook niet dat naar aanleiding daarvan een dialoog ontstond tussen Van Mierlo en het duo Bouterse/Alibux om een uitweg te vinden. Logisch gevolg van dit alles was dat Van Mierlo initiatieven om de zich bij enkele gelegenheden buiten de Surinaamse grenzen op-houdende Bouterse achter slot en grendel te krijgen achterwege liet. Einde episode!

  In 2010 NDP-MegaCombinatie een heel nieuw chapter/ The Final Chapter

  Neede maakte een opmerking tegen de architecten van het 8dec.politiekproces roepen jullie geen geesten op die jullie strakt niet meer kunnen bezweren! Reactie uit het kamp van de architecten van het 8december politiekproces, citaat; Ze zijn generaals zonder leger en tijgers zonder tanden & klauwen zonder nagels.Vroeger werden ze padvinders genoemd door de zelfde kliek die nu in het Surinaamse machtcentrum zit vol rancune

  Hoe kan het fenomeen, landverraad, de hoofdgerecht zijn in het hedendaagse Surinaams politiek? En Suriname samen met het fenomeen neo-kolonialistische idealen in een wurggreep gijselen!

  Patriot!


  Maak melding

 16. Nederlands vonnis Bouterse geen pijnpunt Suriname….aldus Opa Ronald….Da nono mi e dinki kandi a pa(opa ro.) e du acupunctuur nono di…jorka supu bron veels te lang op vuur.


  Maak melding

 17. Du san ju wani musu pasa na ini sranan ju wani ètè wan doti oorlog!

  2010 bouta o go wini na verkiezing disi baka!

  Du bigin seti ju pluga fu kon na sranan fu kon pleeg coup!

  He Du sranan e go wakti ju naga ju doti nep pluga, no vergiti fu teki Van bommel fu go bevrij din sranan sma, leki fa din bassi fu ju bevrij din Irakies!

  Patriot!


  Maak melding

 18. Hè Du i no fini a man frappant dati bouta dè ± 3o na jari ini na politiekspectrum dang a wan sani nomo 8 dec. Du ju naga din tra landverraders è wèri sranan naga a man bouts èdè! He Du ju no abi nex moro fu weri bouta ede, fu faya bouta, 8dec. kong eentonig no, drai wan tra poku no a jeugd fu sranan no e arki din oru poku disi! Du a plaat 8dec. lai wan lo krabu.

  Patriot!


  Maak melding

 19. Wie is erger,
  De abani bouta die met steun van nederland suriname heel veel ellende heeft gebracht of
  de nederlandse regent vene die abani bouta vogelvrij verklaard heeft voor nederland?


  Maak melding

 20. @ die laffe figuur op nummer 21.
  lezen kan ik en begrijpelijk lezen ook, dus als je heel eerlijk ben en goed lees wat vene zegt dan kan jij niets anders doen dan hem gelijk geven. een regering die een moordenaar benoemd tot adviseur van staat heeft geen respect voor zijn bevolking , een regering die zijn hand boven het hoofd houd van een massamoordenaar landverrader drug veroordeelde en zelf de kosten van de advocaat betaald met geld van de arme gemeeschap verdiend geen enkele respect en als laats vene heeft gelijk want het is nederland die bouterse heeft geholpen of geadviseerd op de democratie omver te werpen in suriname, dus jou lange inhoudloos retoriek op nummer 12 zie ik meer voor jou eigen consumtie en dat van de aanhangers hier. wat er ok gebeurd bouterse zal zijn straf niet ontlopen het heeft verder geen enkele zin om allerlij sprookje hier te vertellen om de misdaden die door bouterse zijn gepleegd goed te praten, de slager van paramaribo, doe iets zinnig en bespaar jou de moeite want in heel zuid en midden amerika worden dit soort brute dictators op korte of lange termijn achter de tralies gesmeten kijk wat er nu in uruguay gebeurd is daar moet de laaste dictator 25 jaar de bak in.we zijn jaren verder en het proces gaat gewoon door de enige geest die af en toe onzin loopt te verkondigen is die clown in ocer hij is een vloek voor suriname .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.