Venetiaan: Suriname moet eigen belang zelf inzien

11

PARAMARIBO, 20 okt – Suriname zal het eigen belang zelf moeten inzien en verkopen in de snel veranderende wereld. Dit stelt president Ronald Venetiaan. Rekenen op bijvoorbeeld Nederland is verkeerd. Als de onderhandelingen met de EU over een partnerschapsovereenkomst iets blootleggen, dan is het vooral eigen onvermogen.

Toch zijn er Surinamers die het Den Haag kwalijk nemen niet ten minste een beetje solidair te zijn met Suriname. Dat is onterecht. “Nederland heeft zijn eigen prioriteiten: zijn volk en zijn positie binnen de EU. Ergens daarna komt de relatie met Suriname”, zegt Venetiaan. De veel bezongen historische en vriendschappelijke band is in het internationaal perspectief weinig relevant.

Onderhandelingen over afzet in Europa ophangen aan de relatie is een fout principe. “We mogen er niet vanuit gaan dat Suriname eerste prioriteit is voor Nederland. Als de gelegenheid zich voordoet vestigen we de aandacht van Nederland erop dat de relatie er ook nog is, zoals in het geval van onze bananen en rijst. Maar we moeten ook naar andere markten uitkijken en nieuwe producten leveren”, aldus Venetiaan.

11 REACTIES

 1. Mi gado, mi jeezus….het is verkiezingstijd….Venetiaan praat “verstandig” ipv die domme uitspraken die hij steeds doet:

  – er zijn meerdere emmers
  -etc etc


  Maak melding

 2. Eigen belang

  Natuurlijk staat eigen belang voorop. Hoeft niet eens gezegd te worden het is ten alle tijde vanzelfsprekend. Waar meneer Venetiaan op doelt is dat hij Nederland op afstand wil houden, ondanks de hystorische band. Dat kan!
  Dat hoef je ze ook niet te zeggen, dat doe je gewoon als onafhankelijk land. Maar dan moet je je ook onafhankelijk gedragen, Vene.
  Sta niet weer op de stoep in den Haag als het even moeilijk gaat. Want dan ga je de woorden hystorische band gebruiken om je zin te krijgen. En dan wordt je gepakt!

  Wat denkt u verder nog uit te voeren naar de EU? Staat de druk van de EPA’s u in de weg?
  U staat op het punt om grote fouten te gaan maken terwijl u overmoedig denkt dat u de SME export een dienst bewijst.
  Staat u even stil bij de bevestiging dat de EU de landbouw en Veeteelt subsidies niet gaat beeindigen. Dan kunt u nog zo veel produceren maar u bent te duur om te exporteren. Terwijl dezelfde Surinaamse produkten in enorme broeikassen in de EU geteeld worden en goedkoop op de markt verkocht worden of naar de voedselbank verdwijnen of door varkens worden opgegeten.

  Regeren is vooruit zien en de juiste keuzes maken. Maar in uw geval moet u heel ver vooruit kunnen kijken want u wordt staande genaaid.

  Neem nou de kip. Een doodgewone kakelkip.
  We hebben ruimte te over om kippenfarms op te zetten, desnoods voor eigen gebruik.
  Maar we importeren jaarlijks tonnen aan volbespoten Amerikaanse kippen. Zodanig volgespoten dat de bout in aanraking met het hete vet, gelijk barst. Importeer niet meer, maar subsidieer kippenfarms in SME, desnoods alleen voor eigen gebruik. Vergeet export van de Surinaamse kakelkip. Die is te duur en te hard. Maar in SME lusten we ze wel hard.
  Sluit vooral de deur voor de EUkip, want dat zie ik in de toekomst ook gebeuren. In de EU vertoeven de kippen in ruimtes als mieren op een hoop. Ze hebben geen prive, kunnen niet uitwaaien, kakken op elkaar en kakelen luid in elkaars oren zodat ze aan gesubsidieerde evenwichtsstoornissen gaan leiden.
  Uw land wordt dan volgepropt met EU export middelen en u kunt er niets aan doen. Want een verwende late-hale Surinamer kunt u moeilijk van z’n smaak afhouden.

  Dan krijgen we problemen want u bent dan te trots om tegen NL te zeggen dat u verkeerde keuzes gemaakt heeft.

  Een ander scenario is: stel dat Bouterse straks de verkiezingen wint. Stel dat SME weer in een dictatuur verandert. Stel dat de democratie aan een kant wordt gezet en u niet eens in het parlement mag zitten. Stel dat alles wat u internationaal bereikt hebt teniet wordt gedaan omdat niemand ons wil kennen. Stel dat u en uw getrouwen op Fort Zeelandia worden opgesloten met alle nare gevolgen van dien. Stel dat u de gelegenheid krijgt om met journaliste Nina Yourna te praten dan zegt u, zonder dat ik u de woorden in de mond wil leggen: “de hystorisch banden met Nederland zullen moeten uitmonden in zeer krachtige militaire daden om ons en ons land te bevrijden”.

  Dat is eigen belang meneer Venetiaan.


  Maak melding

 3. de politicus venetiaan heeft nooit de moeite genomen om het volk van suriname op te voeden en een beter leven voor de armen te ontwikkelen.

  het tegendeel is juist bewezen door zijn ondoordachte handelingen.kijkt maar naar deze zijn eigen partijgenoot de heer koorendijk dat jaren heeft gevochten om de heiligeweg te noemen naar de helden kojo,memtor en precent.maar tevergeefs

  maar wel heeft deze zelfde venetiaan zijn medewerking verleend om een dood vreemde standbeeld van ghandi op de zelfde plek neer te zetten.wat heeft deze ghandi betekend voor suriname.is deze man niet bezig om anderen tevreden te stellen boven dat van de surinamers.

  een zeer gevaarlijke spel is dat deze zelfde venetiaan zijn medewerking heeft verleend aan een radio zender aan de malubatrumstraat.deze roept steeds de problemen op.

  het mag niet uitgesloten worden dat straks aljazeera ook een moslim radio station in suriname wilt neer zetten.
  en wat dan

  de hokjes politiek maakt suriname kapot


  Maak melding

 4. De ziende blinde die wij nu aan de macht hebben moeten voor de toekomst, voor land en volk zorgdragen.
  DAAROM…..Geen enkel draai taal, als deze gasten zoals gewoonlijk dom lopen te handelen..ZITTEN DE NAKOMELINGEN EEUWEN VAST….AAN DOMKOPPERIJ VAN OOM. de VEE. EN ZIJN HANDLANGERS.


  Maak melding

 5. Hiervoor krijg je een dikke “acht” (8) Vene!!!Ik kan niet geloven dat jij het bent die dit zegt!!!!En nu over de duizenden SuriNeds praten krijg je van mij een 10 (TIEN)!!!!!!!


  Maak melding

 6. “Venetiaan: Suriname moet eigen belang zelf inzien”

  Had je hier niet aan gedacht inzake de Guyanese grens kwestie of toen je het Iamgold contract tekende of…. of….

  Het is verkiezingstijd dat moge duidelijk zijn.


  Maak melding

 7. venetiaan je bent een grote huichelaar.
  Je reist naar andere continenten om te bedelen waar is je waardigheid je onafhankelijkheid. Bloeiende rijstschuur van van suriname heb je om zeep geholpen, sml failliet, surland failliet, bryunzeel failliet, goud verkocht voor een appel en ei,
  goslar gezonken.

  Je moet gauw richting ghana gaan om daar minister president te worden afrikaanse beschaving.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.