Caraïbisch netwerk voor de filmsector opgericht

0

PARAMARIBO, 21 okt – Vertegenwoordigers van de film en audio visuele sector, film commissies en trainingsinstituten in het Caraïbisch gebied hebben een nieuwe organisatie opgericht met als doel de verdere ontwikkeling van de audio-visuele sector in de regio. Het Caribbean audio-visual network (CAN), zoals de organisatie zich noemt wordt vertegenwoordigd door de lidlanden van Caricom, ook Suriname, en daarnaast de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe.

De organisatie wil technische en financiële assistentie bieden en begeleiding bij de bescherming van het intellectueel erfgoed. Uiteindelijk moet er een grote Caraïbische audio-visuele database komen en hoopt de organisatie dat productiebedrijven in de verschillende landen meer met elkaar gaan samenwerken. Onlangs werd er ook een speciaal filmfonds opgericht waar Caraibische filmmakers een aanvraag bij kunnen indienen.

Initiatiefnemer van het network is Caribbean Export, een organisatie die economische initiatieven binnen de Caricom stimuleert. Adviseur Tonika Sealy, is blij dat er nu een regionaal orgaan voor de audiovisuele sector in het leven is geroepen. “ Er kan nu eindelijk meer samenwerking plaatsvinden binnen de Caricom op film gebied. We hebben te maken met een hele gevarieerde regio, waar vier taalgebieden actief zijn (Engels, Spaans, Frans en Nederlands) maar hopelijk komt het tot een samenwerking tussen de regionale filmmakers en productiemaatschappijen zodat er mooie co-producties uit deze regio voortkomen.’ Aldus Sealy.

Het Caribbean audio-visual network heeft vrijwel direct na de oprichting een voorlopig bestuur gekozen waar Jamaica, Haïti, Guadeloupe en Antigua zitting in hebben genomen. De filmindustrie in de Caraïbische regio heeft de laatste jaren een groei doorgemaakt met name in landen als Jamaica, Trinidad en Haïti. Ook in Suriname, dat nu nog een van de weinige landen binnen de Caricom is zonder een speciale filmcommissie om de rechten en ook belangen van filmmakers en filmproducties te beschermen, worden steeds meer films en documentaires gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.