dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenKunst en cultuurOudste foto Suriname op tentoonstelling Rijksmuseum

Oudste foto Suriname op tentoonstelling Rijksmuseum

Does Travel & Cadushi Tours

-

Uit particulier bezit heeft het Rijksmuseum de vroegst bekende foto uit Suriname in langdurig bruikleen verworven. De foto, een zogeheten daguerreotypie, toont een echtpaar van gemengde komaf en werd gemaakt in 1846 in Paramaribo, zeven jaar na de geboorte van de fotografie. Tot nu toe waren alleen foto´s uit Suriname van ná 1860 bekend. De nu verworven foto is een ´parenportret´, bedoeld om in een etui bewaard te worden en bij zich te dragen.

Maria Louise de Hart (geboren 1826) was de dochter van een vrijgekochte slavin en de joodse plantage-eigenaar Mozes-Meijer de Hart. Haar man was Johannes Ellis (geboren 1812), de zoon van Abraham de Veer, de Nederlandse gouverneur van Elmina in het huidige Ghana, en de Ghanese Fanny Ellis. In 1860 vertrokken Johannes Ellis en Maria Louise naar Amsterdam. Samen met hun vijf kinderen vestigden zij zich aan de Herengracht en gingen rentenieren.

Maria Louise was op het moment van het maken van de foto zwanger van haar zoon, de latere eerste en enige Surinaamse minister in een Nederlands kabinet. Abraham George Ellis (1846-1916) was van 1902-1905 minister van Marine in het kabinet van Abraham Kuyper. Na zijn pensionering werd hij adjudant van koningin Wilhelmina.

De daguerreotypie, een foto op een verzilverde koperplaat, werd in 1839 geïntroduceerd door de Fransman Daguerre en beoefend in de pionierstijd van de fotografie. Na enige tijd waren er reizende ´daguerreotypisten´ die tegen betaling portretten maakten. Uit krantenadvertenties is bekend dat in maart en april 1846 twee Amerikanen in Paramaribo waren om daguerreotypieën te maken. Deze periode komt precies overeen met de periode waarin deze foto gemaakt moet zijn.

De foto is, samen met andere foto’s uit Suriname en de Antillen, vanaf 18 augustus tot en met 12 oktober in het Rijksmuseum te zien.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES