zondag, mei 26, 2024
HomeColumnsStuurloos

Stuurloos

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Een van die dingen die het remigranten moeilijk wordt gemaakt in Suriname, is dat het Nederlandse rijbewijs er niet geldig is. Omdat het Surinaamse rijbewijs door Nederland als onvolwaardig wordt bestempeld, heeft Suriname besloten tot dezelfde tegenmaatregel. Toen ik in 1996 erheen verkaste deed ik dat met opzegging van mijn woning in Amsterdam en uitschrijven uit het bevolkingsregister. Je gaat er volledig voor of niet. Maar mijn hoogwaardige Nederlandse rijbewijs inruilen, dat ging me een beetje te ver. En dan moet je ook nog opnieuw rijexamen doen. Met grote kans op een corrupte verkeersagent als examinator: geen tjuku, geen rijbewijs.

Meestal bij verkeerscontrole zagen ze het door de vingers dat je rijbewijs niet blauw maar roze was. Maar ik heb zeker twee keer meegemaakt dat ik moest gaan lopen en dat iemand met een Surinaams rijbewijs mijn auto moest ophalen. Het kinderachtige aan de hele situatie is dat je Nederlandse rijbewijs in combinatie met een internationaal wel geldig is. Dus om van dat gezeur af te zijn stuurde ik jaarlijks mijn rijbewijs en een pasfoto op naar een kennis in Amsterdam, die dan dat even in orde ging maken bij de ANWB. Hoewel ik als ’s lands kind alle Surinaamse rechten heb op basis van de Toescheidingsovereenkomst, verwachtte ik geen gespreid bedje. Ik had er vrede mee elk twee jaar mijn verblijfsvergunning te verversen. Ik hoefde evenmin passief en actief kiesrecht of een dubbele nationaliteit. Maar je kunt me potdomme toch wel vrijstelling van het rijexamen geven, zoals bij al die Chinese nieuwkomers!

Maar enfin. En als je dan de verkeerssituatie destijds zag in Paramaribo. Hopeloos. ‘Gatenkaas’ was een eufemisme voor al die kraters in die tweebaanswegen. Werkende stoplichten waren zeldzaam. Op geen enkel kruispunt een verkeersbord te bekennen. Dus je moest uit gewoonte leren waar je nou precies voorrang had of niet. Daarom heb ik het eerste jaar alleen maar gefietst en was het verstandig sowieso nooit voorrang te nemen. En dan had je al die geïmporteerde tweedehandse wrakken uit Nederland, waardoor het stuur ook nog aan de verkeerde kant zat. Vooral op de Indira Ghandiweg scheet je duizend kleuren bagger als je naast een taxichauffeur zat. Terwijl al je spieren – behalve je sluitspier – verkrampten en een bus op ramkoers kwam aanstormen, vroeg de chauffeur doodleuk: “Kan ik inhalen?” Maar je allergrootste angst was dat een tegenligger zich ineens zou losmaken van de andere kant omdat een eenzame bestuurder in de blind een inhaalpoging inzet.

Desondanks was ik het niet helemaal eens met de Nederlandse maatregel. Want Surinamers – mits in bezit van een rijbewijs – kunnen redelijk goed rijden. Ook was het verkeer geen toneel van derdewereldtaferelen met koeien en ezelskarren. En het Surinaamse rijexamen is geen makkie. Mijn mening was dat Nederland uit wederzijds respect een tussenweg had kunnen bedenken. Bijvoorbeeld dat Surinaamse nieuwkomers verplicht tien rijlessen nemen om zich het Nederlands verkeerssysteem eigen te maken.

Maar nu denk ik daar volstrekt anders over. Inmiddels is het navigeren geblazen op de overvolle Nederlandse snelwegen, waarbij je soms wel vijf rijstroken moet overzien. Op hoge snelheid voorbijzoevende en diagonaal invoegende en uitvoegende auto’s. Het zijn toestanden à la Top Gun: je weet wel die stoere gevechtsvliegtuigenfilm met de jonge Tom Cruise alias ‘Maverick’. Dan denk ik: ‘hier kan je echt niet met je Surinaamse rijvaardigheden worden losgelaten.’ De gevolgen zouden doen vermoeden dat Al Qaida erachter zit.

Het Surinaamse verkeerssysteem is niet geëvolueerd, maar ijselijk blijven hangen in de ijstijd. Een ‘wegennet’ ouder dan de filmklassieker Wan Pipel, met hooguit een nieuw dun laagje Chinees asfalt. Op vrijwel elk kruispunt staat weer een verkeersbord en sinds kort verkeerslichten die op zonnecellen werken. Maar er is meer dan dat nodig. Van de week lazen we dat het aantal verkeersslachtoffers – inclusief gewonden – in Suriname relatief en absoluut hoog is. Maar liefst 5.000 per jaar! “Opvoeding, educatie en voorlichting zouden systematischer aangepakt moeten worden”, volgens NF-parlementariër Jules Ajodhia. ‘Opvoeding’en ‘educatie’?! Wat een fossiele ingeving.

Ajodhia, wat dacht je van behoorlijk landsbestuur? Daaronder valt aanleggen van een modern wegennet en meegaan in de millenniumvaart der volkeren. De wijze waarop Suriname wordt ‘bestuurd’ komt overeen met de wantoestanden op het lokale wegennet. Met het land als één groot stuurloos gevaarte op ramkoers. Mede op basis van de armoedegrens is 80 procent van de bevolking ernstig slachtoffer van het maatschappelijk verkeer. De politieke elite zou vanwege het brevet van onvermogen niet langer achter de knuppel mogen zitten. Stelletje mavericken. (Spreek uit als: mafferiken.)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Beste Iwan, ik ben het in grote lijnen met je eens, maar ik heb toch een paar kanttekeningen, met je welnemen. Ik woon al een paar jaar in Suriname, en ik heb altijd met mijn Nederlands rijbewijs kunnen rijden, controles of niet. En dat al ruim 4 jaar! Blijkbaar ging men ervan uit dat het Nederlands rijbewijs een hoger aanzien geniet dan het Surinaamse, of dat ik nog steeds als toerist rondtoerde, want als men mijn paspoort had gevraagd had men kunnen zien dat ik een verbijfsvergunning heb. In dat geval was ik dus strafbaar geweest. Toeristen mogen wel degelijk met een Nederlands rijbewijs in Suriname rijden, alleen voor een bepaalde tijd.
  Toen ik begin van dit jaar toch maar besloot het Surinaams rijbewijs te gaan halen, had ik aan één theorieles en twéé praktijklessen genoeg om examen te doen. Binnen een kwartier waren we weer terug op Nieuw Haven met de mededeling dat ik over twee weken mijn rijbewijs kon ophalen. Dus jouw stelling dat het halen van een Surinaams rijbewijs geen makkie is, onderschrijf ik niet. Bovendien wordt meer dan de helft van de ongevallen veroorzaakt door onervaren joy-riders (vaak minderjarig), die ongevraagd (!?) de auto van vader of moeder meenemen en andere weggebruikers die helemaal niet over een rijbewijs beschikken. De andere helft door bromfietsers en scooterrijders die geen notie hebben van verkeersregels.
  Overigens is er op het ogenblik wel degelijk aandacht voor de verkeersproblematiek, alleen is het wachten op een gestructureerde aanpak daarvan. Een appèl doen op de verantwoordelijkheid van de weggebruiker helpt niet. Je weet het zelf: de gemiddelde Surinamer is nauwelijks tot grote spoed aan te sporen, maar zodra hij dat blik om zich heen heeft… Huizenhoge boetes en nog hogere gevangenisstraffen zullen misschien op termijn effect hebben. Het feit dat het aantal dodelijke slachtoffers (het inwoneraantal, de kilometrage van het wegennet enz.) in aanmerking genomen ruim 11 maal hoger ligt dan in Nederland, zegt wat mij betreft al genoeg. En ter geruststelling, misschien heb je het ook gelezen, binnenkort is Big Brother watching you too! Lachen…! Je wordt gefilmd….!


  Maak melding
 2. Thanks Iwan!

  De opmerking van Ajodhia geeft precies aan waar het aan schort bij Surinaamse machthebbers.

  Hij heeft geen enig benul hoe problemen opgelost moeten worden.


  Maak melding
 3. Het niet naleven van de T.O. is onrechtmatig! Vele geboren Surinamers wordt hier- of daardoor onrecht aan gedaan. Wanneer gaan beleidsmakers tot het inzicht komen dat zij zelf de deur dicht houden voor landskinderen? Wat gaat er gebeuren als plotsklaps 300.000 van die mensen op de J.A.P. staan?


  Maak melding
 4. Hi Blaka Bakra,

  Jouw kantekeningen kloppen. Dus als toerist mag je je NL’s rijbewijs gebruiken icm je internationaal rijbewijs. Dat je zonder ermee wegkomt, heeft te maken met onbekendheid met van deze wet door de agenten.

  En met “het Surinaams rijexamen is geen makkie” wil ik in positieve zin aangeven dat Surinamers degelijk en goed rijles krijgen. Het moge duidelijk zijn dat ik uit protest niet aan het Surinaams rijbewijs ben begonnen. Geef Nederlands-Surinamers die permanent komen gewoon dispensatie en doe niet zo kinderachtig zogenaamd op basis van “reciprociteit”. Je hebt er immers niet de kaaskop-Nederlander ermee maar je eigen mensen die sociaal-maatschappelijk komen versterken.
  Maar ja, het is een oeverloze discussie

  Grtz


  Maak melding
 5. Hey Iwan,

  Dati, dat het bijna stuurloos lijkt in Suriname. Je weet wel dat in Suriname alles wel terechtkomt maar dan 50 jaar na dato. Wegen plaveien door de Chinezen is maar een manier van de regering om snelheidsmaniakken een kans te geven hun tweede handse bak te laten scheuren door de straten.

  Greetz,

  Rediman


  Maak melding
 6. Me boy ik ga je zeggen dat ik je wat wil gaan zeggen,maar hoe ik het je moet zeggen kan ik nog niet zeggen. Puur om het feit dat ik nog niet helemaal weet wat ik je wil zeggen, maar dat ik iets ga zeggen is beter dat ik binnenkort even tegen je zeg…


  Maak melding
 7. we zijn net (NET!!!) terug uit Suriname; waar we de afgelopen 3 weken vrijwel dagelijks gruwelijke verkeersogelukken hebben meegemaakt!??? Je wilt het niet weten: de eerste week werden we geconfronteerd met de meest gruwelijke n.l. 1 waarbij de ogen v.d. bestuurder v.e. brommer uit zijn oogkassen op straat rolden ( en deze werden verfilmd!); de vorige week, een echtpaar…!morsdood!!
  We hebben rondgekeken en geconstateerd dat er helaas op de wegen al het verkeer ( inc.voetgangers en bromfietsers e.a.) ZICH op 1 baan/weg/straat/weg begeven..
  ZAL DAAR HET PROBLEEM LIGGEN???


  Maak melding
 8. Toen mijn moeder in 1966 naar Nederland kwam had ze een Surinaams rijbewijs,ze moest het inruilen voor een Nederlands rijbewijs,wat schetste haar verbazing?Ze kreeg een Nederlands rijbewijs met bijna alle catagorieen,ze mocht zo een vrachtwagen gaan besturen,dus ja BlakaBakra het Surinaams rijbewijs blijkt hier in Nederland een hoog aanzien te hebben.
  Je hebt puur geluk gehad dat je geen boete hebt gekregen,met je Nederlands rijbewijs,je moet echt een internatoinaal rijbewijs hebben die kan je halen bij de ANWB,ik kreeg geen boete maar een harde waarschuwing toen de politie mij betrapte met het het Nederlands rijbewijs achter het stuur,sinds mei rijd ik met een bewijs dat ik bij de ANWB heb gehaald,dus als ik straks over 2 weken weer in Suriname ben kan ik rijden zonder kopzorgen.
  Het halen van een Surinaams rijbewijs is absoluut geen makkie,of je moet steekpenning betalen,maar dat raad ik stellig af .


  Maak melding
 9. ps,overal buiten Europa zelfs in Turkije mag men niet met een Nederlandsrijbewijs rijden,je moet een internationaal bewijs hebben,dus in Suriname ook.Waarom denken de Surneds dat ze een streepje voor,zullen en moeten hebben?Iwan.


  Maak melding
 10. Nou ik geef hem eens gelijk en er wordt alleen maar aandacht gevraagd voor uw reactie….. als ik dit allemaal moet lezen wil ik alleen maar reageren op nummer 9… ben eens gelijk het volk moet maar zelfs een party oprichten volgens mij snap de hele regering niet dat zij worden gekozen door het volk….. dus wij hebben ook wat recht om te laten weten wat we goed en niet goed vinden en we mogen ook eens ons zegje doen …….. maar er wordt alleen maar kat en muis spel daar gehouden in het DNA ……….. Suriname moet eens worden bestuuur door een vrouw


  Maak melding
 11. Roekeloos achter het stuur zitten zonder na te denken over de gevolgen voor jezelf en een ander heeft veel weg van een mentaliteitsprobleem. Helemaal geen gek idee van Adjodhia om opvoeding en educatie systematischer aan te pakken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES