Overheid Suriname helpt onderdak burgers betalen

17

PARAMARIBO, 13 dec – Minstens tweeduizend Surinamers kunnen binnenkort een goedkope hypotheek krijgen. Het initiatief van het ministerie van Financiën moet lagere inkomensgroepen een eerlijke kans bieden een woning aan te schaffen. Het geld wordt bij de bank geleend.

Die vraagt negen procent rente, op zich al een stuk lager dan gangbaar. Vijf procent moet de kredietnemer betalen. “De staat krijgt de rekening voor de resterende vier procent. We schatten zo’n tweeduizend gezinnen tegemoet te komen”, zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Het moet de bouw van woningen stimuleren op een markt die nogal verlegen zit om sociale behuizing.

De nieuwe financiering is bedacht omdat bepaalde groepen niet in aanmerking kwamen voor het oude Lisp-programma. Dat programma werd betaald met een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “We zagen dat een groot deel nog niet geholpen was. Je hebt nu meer mensen geholpen dan als je hetzelfde bedrag in bouwfonds had gestopt”, aldus Hildenberg.


17 REACTIES

 1. KIJKUIT…. KIJKUIT….aannemer en notaris….stelen jouw geld weg …einde van de rit zit jij alleen met SCHULDEN…..daarom laat de overheid zelf de woningen bouwen en controleren….want corruptie bestrijden kennen zij niet….zij bevorderen corruptie het liefst.


  Maak melding

 2. Ik snap niet waarom bijna alle koophuizen in Suriname in euro’s betaald moeten worden, en soms zelfs even duur zijn als in Nederland.

  Die huizen worden vaak met goedkope materialen en arbeidskrachten gebouwd, dus pure zakkenvullerij aan een kant.

  Zelfs huurhuizen moeten vaak in euro’s betaald worden. Zie reclames op deze site…
  Kunnen ze niet gelijk de euro introduceren in Suriname?


  Maak melding

 3. Nou goed gedaan regering VENETIAAN.hierbij het bewijs dat ze een luisterend oor hebben vor het problematiek in Suriname.laat er maar wel bij zeggen dat het een eerlijke proces moet zijn ,geen vriendjes en familie politiek


  Maak melding

 4. Geef iedereen een huis met een grote tuin zodat iedereen zelf zijn gewassen kan verbouwen. Bouw gelijk ook huurhuizen voor de Suri-Neds die terug willen.
  Men roept elke dag dat de Suri-Neds terug moeten keren om hun land te “helpen” maar men bouwt geen betaalbare huurhuizen voor deze mensen.


  Maak melding

 5. Beste mensen,
  Dit is in ieder geval een begin. Voor een aantal gezinnen(2000) zal dit een zegen kunnen zijn na jaren in geploeter te hebben doorgebracht en willekeur van verhuurders moesten ondergaan.
  Die verhuurders konden naar willekeur de huur verhogen en de mensen eruit zetten, als ze niet wilden betalen.
  Dus dit is een goede zaak.
  Time wille tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!


  Maak melding

 6. ik hoop voordat de surinaamse bevolking
  deze stappen onderneemt,goed eerst gaat nadenken.want je krijgt alles in euro,s om je bouwtje te doen en als het niet lukt zit je zo in een schuld van een halfe ton euro.

  want dit gaan ze echt niet in SRD financieren.

  An


  Maak melding

 7. Toegegeven ben ik vaak negatief over deze regering en haar beleid,maar moet toegeven dat dit geen naar plannetje is,mits de executie van dit plan goed en binnen de regels geschiedt.Minister Hildenberg ken ik niet als verkwistend dus neem ik aan dat deelnemers voldoende gescreend zullen en moeten worden om hun kredietwaardigheid te toetsen en mocht het überhaupt toch misgaan met een deelnemer,dan denk ik dat er dan al over is nagedacht hoe dat op te vangen.Dit om geen Amerikaanse toestanden(Hypotheekcrisis)te creëren in SU.


  Maak melding

 8. Een ding: het is een domme grap van de NPS…wat heb jij als men jouw korting geeft op de rente…maar geen korting over het geleend bedrag v.b. 20% tot b.v. 40% korting over het geleende bedrag …dan praten wij over iets.

  Okay…dan …het zal niet zo zijn, dus stoppen wij ermee.

  Maarrrrrrrrrrrrr…..raar maar waar…

  Waar haalt VHP geld vandaan om strafhuizen voor deze geweldige RECHTSSTAAT Su. te bouwen.(om overwegend blakaman’s op te sluiten)
  MILJOENEN EN NOG MALS MILJOENEN….CAMERA TOEZICHT…ER IS GELD EN NOGMAALS GELD.((EURO’s))

  Maar staat Su. weet niks..Opa Ruro Vniemand weet ook van niks maar er zijn Miljoenen Euro’s bij de VHP…min. Justitie en Politie.

  Maar om een woonhuis te bouwen weet men geen geld te vinden.
  Om een school te bouwen weet NPS ook geen geld te vinden……Wat een stel domoren….ECHT DOM.(eigen volk verkopers)eigen volk bedriegen en voor te liegen gewoon klaar maken voor een volgende KATIBO…..dom, dom, dom, duivelsdom en zwaar achterlijk.


  Maak melding

 9. Maar pas op !!!!! Het zijn liegers bedriegers kijkuit, kijkuit.
  Waarschuw de mensen….jij krijgt 4% over het geleende bedrag en dat is bitter weinig.

  De jaren die volgen 5 tort 20 jaar aflossing krijg jij niks en ook niks meer…b.v. over 10.000 euro krijg jij maar 400 euro van de NPS….rest bij alflossing van +/- 100 euro p/m…het volgende jaar zeker nog 8500 euro. Dat staat zeker open en wie betaald de rent hierover …jij…..nogmaals jij..Dit ding stinkt…dit is vieze stront..om anderen schulden te laten maken om daarna met jouw maatjes te gaan zitten zuipen, genieten en de boel uitlachen…daarom vraag hen ieder jaar met de rente bij te springen…kijk dan maar hoe zij zullen reageren….dan zij ze verhuisd…jawel de NPS.

  Mensen help jouw landgenoten de NPS is behoorlijk fout bezig en er komt geen einde aan na 65 jaar politiek(smerige).


  Maak melding

 10. @13:”Waar haalt VHP geld vandaan om strafhuizen voor deze geweldige RECHTSSTAAT Su. te bouwen.(om overwegend blakaman’s op te sluiten)” MNO:
  overwegend blakaman’s op te sluiten: zoek de blakaman het zelf niet op, om telkensmale opgesloten te worden?


  Maak melding

 11. Goed gedaan mr. de min. ,

  men had geen betere tijd uitgekozen voor deze regeling , met deze (ongekende) Financiele-crissis) .

  Het zal een goede “boest” zijn voor de Surinaamse economie vooral voor Dienstensector(op z’n minst 10 tientallen banen bij) en de bouw/onroerendgoed (op z’n minst 200* banen bij in deze sector)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.