dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit NederlandKoenders start nieuwe relatie Suriname-Nederland

Koenders start nieuwe relatie Suriname-Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Bert Koenders heeft gisteren in Paramaribo een start gemaakt met een nieuwe relatie tussen Nederland en Suriname. Hiermee komt 33 jaar na de onafhankelijkheid een einde aan het jaarlijkse overleg over de middelen die ingezet werden voor de ontwikkeling van Suriname. Met het omslaan van deze bladzijde in de relatie tussen Nederland en Suriname ontstaat er ruimte om op een nieuwe wijze invulling te geven aan de samenwerking tussen beide landen.

‘Vanaf nu werken Suriname en Nederland samen aan een moderne relatie op basis van vriendschap en respect. Het is een historisch moment dat er nu een einde gekomen is aan het traditionele jaarlijkse overleg’, aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Minister van Ravenswaaij (Planning en Ontwikkelingssamenwerking van Suriname) sprak ook over een historisch moment in de relatie tussen Nederland en Suriname.

In het laatste beleidsoverleg heeft minister Koenders samen met minister Van Ravenswaaij afgesproken de resterende 91 miljoen euro van de middelen te investeren in infrastructuur. Dit gebeurt via schuldverlichting, schoon drinkwater, onderwijs, gezondheidszorg en projecten voor de achtergestelde bevolking in het binnenland. Koenders: ‘Het geld is nu geheel gecommiteerd en in 2009 zal het meeste zijn uitgegeven, dat is een belangrijke doorbraak. Hiermee komt een einde aan de traditionele ontwikkelingsrelatie.’

In de nieuwe relatie met Suriname zullen de banden tussen de beide samenlevingen centraal staan. ‘De nieuwe relatie zal er één zijn tussen samenlevingen, meer dan tussen overheden’. Koenders heeft hiervoor een aanzet gegeven door de zogenaamde twinning faciliteit in het leven te roepen. Eigen initiatieven voor samenwerking tussen bijvoorbeeld universiteiten, ziekenhuizen, gemeentes, scholen, en sportorganisaties uit beide landen zullen gesteund worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. wat wil nederland met suriname welk samen werking nieuwnickerie is er een partuclier vuilophaal 1srd 40 tot 50 srd cent
    winkeliers moeten groot vuil zelf dumpen klein huis vuil mag je niet branden wat wil de regering gewoon pesten aan de nickeriaans bevolking


    Maak melding
  2. Eh, sorry, ik begrijp deze reactie even niet. Wat heeft de minister van PLOS en de minister van Ontwikkelingssamenwerking te maken met het opruimen van de rotzooi die jullie zelf maken daar in Nickerie? Leg dit even uit in verband de nieuwe relatie-overeenkomst.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES