vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameOntwikkelingsrelatie Suriname-Nederland formeel af

Ontwikkelingsrelatie Suriname-Nederland formeel af

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 okt – De ontwikkelingssamenwerking tussen Suriname en Nederland is vrijwel definitief in zijn laatste fase beland. Dit stellen minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking en zijn Nederlandse collage Bert Koenders. Beiden zijn ervan overtuigd dat er geen beleidsoverleg meer komt.

Deze vorm van overleg over besteding van de hulpmiddelen heeft afgedaan. “Het overleg is in een goede sfeer verlopen. We hebben elkaar op alle punten gevonden, waarbij we kunnen spreken van het laatste beleidsoverleg”, zegt Van Ravenswaay. Koenders beaamt dit. Het overleg in Paramaribo is in een “succes” geweest, de relatie zal worden afgebouwd.

Volgens beiden is het slechts een kwestie van tijd voor het activeren van de nieuwe manier van samenwerken. Van Ravenswaay heeft meer dan eens de bureaucratie van Nederlandse zijde aangeklaagd. Als het goed zit, moeten de restantmiddelen van het verdrag van 1975 vlotter besteed kunnen worden. “De vervolgbestedingen zijn slechts en administratieve zaak”, aldus Van Ravenswaay.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Als de ontwikkelinghulp aan zijn laatste fase toe is, vraag ik me af wat er nou vanaf 1975 precies ontwikkeld is in Sme.

  Ik kan eigenlijk niets nuttigs bedenken of zien waar al die miljarden aan is uitgegeven.

  De natuurlijke hulpbronnen zullen ooit uitgeput raken, wat dan???


  Maak melding
 2. Die Kundu komt weer met een ander rotzooi, ons weer blij maken…morgen kan men weer diezelfde bullshit..als toen weer zien en meemaken.(het liefst nog in 3008)

  Een vos…u weet….maar daarnaast die schurkenbende in Su…zij zullen ons keihard richting KATIBO brengen.


  Maak melding
 3. Ai boi,

  De hele wereld zit in een kredietcrisis en in suriname stopt een surinamer van afrikaanse afkomst de ontwikkelingshulp.

  Dit is wereldnieuws heb nog gekeken naar cnn en het journaal geweldig hoor.

  Een afrikaan stopt met ontwikkelingshulp.

  Nou na de onafhankelijkheid werd er behoorlijk gefeest en gebeest.

  En nu volgt weer een festijn met gefeest en gebeest omtrent de afschaffing ontwikkelingshulp met bigi en winti pokoe.
  Er zal wederom volop zoutvlees en bruine bonen worden opgediend.

  wittie wittie visio djang djang a zout metie zout metiyo djang djang.
  A djakie dja uma fa tama luwa zout metiyooo a djakie djauma fa tam luwa heee.

  Bigi kaaiman kaaiman kaaiman bigie kaaiman djompa liba barie chewe chewe chewe…


  Maak melding
 4. Het is toch fijn dat deze relaties af zijn.
  En ieder vraagt zich af wat Sur met de
  ontwikkelingsgelden gedaan heeft?
  Ze hebben toch een spoorlijn gebouwd van
  “No where to no where ” die is zeker uitgeroest.


  Maak melding
 5. Deze vorm van hulp kunnen we liever bestempelen als “overlevingshulp” als gevolg van de onafhankelijkheid,In feite is er niets of nauwelijks ontwikkeld en als er iets überhaupt in de aafgelopen jaren zou zijn ontwikkeld dan is die allang naar de klote geholpen,door ons “niet onderhouden mentaliteit”.Ben blij voor de Minister maar ben bang dat ook dit verloren geld is.


  Maak melding
 6. Suriname moet opassen met deze sniekie witte mensen, ze hebben nooit aan Suriname gedacht alleen maar aan hun eigen spaarpot en nu helemaal want ze schijten alle kleuren van de regenboog door de euro en crisis.


  Maak melding
 7. Punt achter Nederlandse hulp aan Suriname
  Van onze verslaggever Theo Koelé
  gepubliceerd op 18 oktober 2008 02:45, bijgewerkt op 21:54

  DEN HAAG – Ruim dertig jaar na de onafhankelijkheid van Suriname heeft de vroegere kolonisator Nederland een punt gezet achter de ‘traditionele’ ontwikkelinghulp. Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zei vrijdag telefonisch vanuit Paramaribo dat de ‘kogel door de kerk is’.

  Hij voerde daar het laatste jaarlijkse overleg met zijn collega Van Ravenswaay over de besteding van geld dat Suriname nog tegoed heeft van Nederland.

  In een gesprek tussen Koenders en president Venetiaan werden de gemaakte afspraken bevestigd, aldus de PvdA-bewindsman. Hij sprak over een doorbraak en een historisch moment. Suriname kreeg in 1975 in het kader van het Onafhankelijkheidsverdrag 3,5 miljard gulden (1,59 miljard euro) aangeboden.

  De afspraken van deze week betreffen de besteding van de resterende 91 miljoen euro voor onder meer onderwijs, schoon drinkwater, gezondheidszorg en projecten voor achtergestelde bevolkingsgroepen in het binnenland.

  Onder zijn CDA-voorganger Van Ardenne werd in 2004 besloten dat de traditionele ontwikkelingshulp aan Suriname in vijf jaar zou worden afgebouwd. Daarna zou Nederland kiezen voor ‘een zakelijke, maar betrokken’ benadering.

  Volgens Koenders blijft er tussen Suriname en Nederland een ‘speciale relatie’ bestaan, vanwege het gemeenschappelijke verleden en het grote aantal Nederlanders van Surinaamse komaf.

  De media in Suriname melden dat het resterende geld naar goeddunken van de regering in Parimaribo zal worden besteed. Koenders wijst erop dat de ‘normale controle op uitgaven’ zal plaatsvinden, zoals dat ook gebeurt in andere landen die hij steunt.

  Volgens hem spitst de nieuwe relatie zich toe op samenwerking met Surinaamse scholen, ziekenhuizen en dergelijke.

  Het lijkt alsof nederland het initiatief heeft genomen om een punt te zetten achter de (financiele)ontwikkelingshulp terwijl dat al in de “REVO” periode werd aangegeven door Suriname.Ook tijdens het NDP-bewind eind jaren ’90 werd door Pres.Jules Weijdenbosch geroepen:Holland go home!!!!!Nederland is meer een sta-in-de-weg voor de ontwikkeling van Suriname!!!!!!


  Maak melding
 8. Zolang wij achterlijke en domme mensen in landsbestuur hebben, zal Ned. altijd zijn kop laten zien.
  En zij zullen ervoor zorgdragen dat de Suri’s manipuleerbaar blijven.(dom en achterlijk)
  Zodat wij als afgerichte honden de weg naar Hol. steeds blijven zoeken…..gewooon om als hond de ander steeds voor te zijn en te blijven voor hondenbrokjes.


  Maak melding
 9. Irsi vergelijkt weer appels met peren en verdraait de waarheid weer aardig. Ga eerst maar eens wat meer historische info opzoeken en val ons niet lastig met selectief verzamelde halve waarheden.


  Maak melding
 10. Vraag van de nieuwe generatie Surinamers aan “oude” generatie: zouden zowel de Nederlandse als de Surinaamse autoriteiten een verantwoordingslijst kunnen publiceren over de bestedingen van de € 1.6 miljard aan ontwikkelingsgelden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES