Historische roman van Rihana Jamaludin

0

Voor haar historische roman over Suriname ‘De zwarte lord’ verdiepte schrijfster Rihana Jamaludin zich in historische bronnen. Daarmee begeeft ze zich volgens het Brabants Dagblad op hetzelfde terrein als de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod, die eveneens historische romans schrijft. Op dit moment legt Jamaludin de laatste hand aan haar boek.

“‘De zwarte lord’ speelt rond 1848”, vertelt Jamaludin. “In die periode werd in Frans Guyana en Brits Guyana, de buurlanden van Suriname, de slavernij afgeschaft. In Suriname was dat nog niet het geval. De gouvernante Regina uit Den Bosch gaat naar Suriname om les te geven aan Walther, een jonge neger die een plantage van zijn blanke vader heeft geërfd.” Oorspronkelijk was het haar idee om de gouvernante een Tilburgse achtergrond te geven, maar uit onderzoek bleek dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat die persoon in het toen nog landelijke Tilburg zou zijn opgegroeid. Ze koos voor Den Bosch, destijds nog een grotere stad, en ook omdat daar een weeshuis stond en in Tilburg niet.

Jamaludin is geboren in Suriname, woont nu zo’n 25 jaar in Nederland, waarvan zeven jaar in Tilburg-Noord. Ze werkte als beeldend kunstenaar en docent Interculturele Communciatie en steekt sinds 2000 een groot deel van haar tijd in het schrijven. Dat leverde haar vorig jaar de derde prijs op bij het literaire evenement van het Kwakoe Festival in Amsterdam.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.